Američka politika prema Sjevernoj Koreji koja destabilizira regiju

Sergej Lavrov
6 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova upozorio je protiv bilo kakvih koraka koji bi mogli eskalirati napetosti

SAD i njegovi azijski saveznici povećavaju regionalne napetosti svojom neprijateljskom politikom prema Pjongjangu, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov svom sjevernokorejskom kolegi Choe Son-huiju.

Govoreći na sastanku s Choeom u Moskvi, Lavrov je rekao da pristup SAD-a i njegovih “regionalnih satelita” služi “stvaranju prijetnji sigurnosti DNRK” i da neće dovesti do napretka u smanjenju napetosti.

SAD i njegovi saveznici narušavaju dugo uspostavljene mehanizme u azijsko-pacifičkom području dok pokušavaju izgraditi blokove i razviti infrastrukturu NATO-a u regiji, navodi ruski diplomat.

Lavrov je istaknuo da će Moskva nastaviti pozivati na “odustajanje od bilo kakvih koraka koji vode eskalaciji napetosti”, te će inzistirati na “sveobuhvatnom i pravednom rješavanju postojećih problema” u razvoju odnosa sa Sjevernom Korejom.

“Uvijek smo zagovarali uspostavu pregovaračkog procesa bez ikakvih preduvjeta kako bismo postigli trajni mir i stabilnost u cijeloj sjeveroistočnoj Aziji”, rekao je ministar vanjskih poslova, napomenuvši da je Rusija već dala prijedloge u tom smislu, neovisno i s Kinom u UN-u. Vijeće sigurnosti.

Choe je odgovorio zahvalivši Rusiji na potpori i rekao da Pjongjang namjerava još više ojačati odnose s Moskvom 2024., na dobrobit obiju nacija.

Sastanak Lavrova i Choea dolazi u trenutku kada su napetosti između Sjeverne i Južne Koreje eskalirale posljednjih tjedana, nakon zajedničkih vojnih vježbi koje su tijekom prošle godine provodili Washington i Seul.

Pjongjang je osudio vježbe kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Vođa Kim Jong-un optužio je SAD da teži vojnom sukobu na poluotoku, te da je Južnu Koreju pretvorio u vojnu bazu i “kolonijalnu podređenu državu”.

Južna KorejaLavrovSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
3 mjeseci prije

Zapanjujuče je kako neke države slepo vjeruju Americi i puste se prodati za vrečicu kolačiča.

xyz
3 mjeseci prije

Zapanjujuče je kako neke države slepo vjeruju Americi. Puste se prodati za vrečicu kolačiča i započinju ratove sa susjedima u nadi, da če gazda dati još veču nagradu.

Max
3 mjeseci prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI