Sjeverna Koreja mora biti spremna ‘okupirati’ Južnu

Kim Jong-un
32 komentara

Pjongjang Seul smatra svojim “najštetnijim i nepromjenjivim neprijateljem”, rekao je čelnik

Pjongjang mora biti spreman zauzeti teritorij Južne Koreje u slučaju “izvanrednog stanja”, rekao je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un.

U govoru povodom 76. godišnjice osnutka sjevernokorejske vojske u petak, Kim je pohvalio vojsku za “čvrstu zaštitu suvereniteta i dostojanstva zemlje” od “imperijalističkih vojnih prijetnji, ucjena i rizika od rata”.

Komentirajući sve napetije odnose sa Seulom, sjevernokorejski čelnik je rekao da je njegova zemlja “sažela povijest podjela i sukoba našeg naroda i definirala [južno]korejske marionete kao najštetnijeg i najnepromjenjivijeg neprijatelja” Pjongjanga.

U tom kontekstu, Kim je izjavio da su u slučaju “izvanrednog stanja” sjevernokorejski kreatori politike “donijeli nacionalnu odluku o okupaciji i pacificiranju [južnokorejskog] teritorija”.

Upozorenje dolazi nakon što je sjevernokorejski čelnik krajem prosinca isključio ponovno ujedinjenje Pjongjanga i Seula, tvrdeći da se dva susjeda pridržavaju dijametralno suprotnih načela. Prošlog mjeseca Kim je također pozvao nacionalni parlament da označi Južnu Koreju kao “neprijateljsku zemlju broj jedan”.

Pjongjang i Seul nikada nisu potpisali mirovni sporazum nakon završetka Korejskog rata 1950.-1953., koji je podijelio poluotok, a napetosti su i dalje visoke. Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja izvela je brojna lansiranja projektila dok je kritizirala svog južnog susjeda zbog održavanja zajedničkih vojnih vježbi sa SAD-om, koji ima oko 30.000 vojnika stacioniranih na poluotoku.

Citirajući američke dužnosnike, New York Times je u siječnju izvijestio da je Washington zabrinut da bi Sjeverna Koreja mogla “poduzeti neki oblik smrtonosne vojne akcije” protiv Seula. Izvori lista, međutim, sumnjaju da bi Pjongjang riskirao bilo što što bi nalikovalo napadu širokih razmjera.

Južna KorejaKim Jong UnSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Уно
2 mjeseci prije

Tako je, majstore, od svih bjelosvjetskih ludaka ti odaberi i rokni brata…
Yebo te onaj od koga si to vidio i onaj koji te na to nagovara…

iiiistina
2 mjeseci prije

u stilu prvog komenta……tvrdim ovaj put: svaki izloženi kao neki vođa nebitno na kojem terenu je igrač sa određenom ulogom u kojoj igrač ne odlučuje o ničemu……stoga sluša ili ga nema…
jel može bolje i jasnije ???
…….volia bi da Vam mogu pokazati zanimljivu fotku za usporedbu sa ovom izloženom no to je ipak iz nekih izvora koje redakcija ne tolerira ali nisu svi bedaci koji vide različitosti i to još i pokažu……..jel takooooo???

Max
2 mjeseci prije

To znači rat.

Гавран
2 mjeseci prije

Amerikanci su naravno okupirali južnu Koreju. Ako ih oteraju to će biti oslobođenje i ujedinjenje jedne zemlje.
Nikada nismo čuli iz usta S. Koreanaca njihovo viđenje njihove zemlje.
Eto posla za Karlsona.

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Drug Kim ne može okupirati južnu, okupiranu polovinu Koreje, već ju može samo osloboditi i protjerati US okupatore.

noppo
2 mjeseci prije

Nemaju oni kapacitet. Ne znaju ni šta se dešava preko granice. Još jedan N test, sve što mogu.

tihobl
2 mjeseci prije

Imate gresku u naslovu – OSLOBODITI okupiranu teriotriju Koreje.
Ne moze se okupirati okupirana teriotrija.

Babilon
2 mjeseci prije

Naravno, neprijatelja nikad ne spava, kaže stara narodna.

xyz
2 mjeseci prije

Logično i ispravno je, da se obe države spoje, jer se radi o jednom te istom narodu, kojeg je podjelila strana vojna intervencija i strani pljačkaški imperializam. Korejci če kao svaka porodica ili svaki narod nači zajednički jezik i odabrati sebi primjeren način života, bez petljanja zapadnih gusara i zločinaca.

xyz
2 mjeseci prije

Neče biti okupacije jer jedan narod ne može okupirati sam sebe. Ali če biti udruživanja obeju država, kao što je to bio primjer sa Njemačkom. Politički sistem če se prilagoditi do te mjere, da če država funkcionirati normalno, a to znači višestranački politički prostor, bez vanjskih uticaja.
Sad, dali če to iči mirnim putem ili ratom, to je več druga priča.

nessy
2 mjeseci prije

Korejci bi i se dogovorili kako-tako, ali, tu je USA koja ne moze dozvoliti razoruzanje svoje tocke uporista. A ljudi? Koga briga za ljude.

Zlovenac
2 mjeseci prije

Voljeli bi to Amerikanci. Njemačka autoindustrija seli u Ameriku, pa bi selili i Koreansku i Japansku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI