Sprema li se rat na Korejskom poluotoku?

Kim Jong Un Sjeverna Koreja
29 komentara

Bez ičega za izgubiti i ograničenog vremena za postizanje određenih geopolitičkih ciljeva, Kim Jong-un bi se mogao odlučiti za sukob kao jedinu opciju

Prije nekoliko dana na sjevernokorejskoj istraživačkoj web stranici 38North pojavila se analiza s naslovom koji postavlja pitanje: “Sprema li se Kim Jong un za rat?”

38North je cijenjen izvor analize i ne forsira dnevni red ili senzacionalizam. Ovo posebno djelo napisali su Robert Carlin i Siegfried Hecker, koji također nisu poznati kao alarmantni.

Njihov argument je sljedeći: Sjeverna Koreja pokušala je nastaviti proces normalizacije sa SAD-om, posebno tijekom administracije Donalda Trumpa 2018.-2019., i nije uspjela nakon što je Trump napustio sastanak u veljači 2019. u Hanoju. Nakon što je taj pokušaj propao, Pjongjang je sada zapravo “odustao”. Vjeruje da nema više mogućnosti, te je nastavila razvijati svoj nuklearni program i sve više učvršćivati svoju poziciju, ohrabrena geopolitičkim kontekstom u odnosu na Rusiju i Kinu.

Moglo bi se primijetiti na početku da ova procjena ne daje “čvrste” dokaze da Sjeverna Koreja slijedi takav put i oslanja se samo na promjene u retorici Pjongjanga kako bi tvrdila da tvrdnje DNRK-a nisu “hvalisanje”, već pravi odraz njezine strateške strategije položaj. Mnoge su se stvari promijenile od 2019. koje treba uzeti u obzir: Bidenova administracija nema interesa pregovarati sa Sjevernom Korejom, neprijateljsko predsjedništvo došlo je na vlast u Seoulu pod vodstvom Yoon Suk-yeola, koji je pro-japanski i odustao je od pomirenja pristup Moon Jae-ina, dok je sukob SAD-a protiv Rusije i Kine dao DNRK-u nove mogućnosti da pokuša potkopati izolaciju koju je doživjela tijekom ere američke unipolarnosti.

Zbog toga je SAD u potpunosti izgubio sposobnost da sjevernokorejski nuklearni program i program balističkih raketa drži odgovornim, s novim sankcijama koje sada blokiraju Moskva i Peking u UN-u, a postojeće se ne provode. Sjeverna Koreja je sve sposobnija pogoditi američku domovinu ICBM raketama. Ovo također čini sve nerealnijom perspektivu jednostrane, preventivne vojne akcije SAD-a protiv DNRK-a. Ali zašto bi to omogućilo Kim Jong-unu da nastavi rat po svom izboru protiv Južne Koreje i, ako ga započne, bi li doista imao šanse dobiti?

Cjelokupna diplomatska strategija Sjeverne Koreje od 1950-ih naovamo uvijek je bila da iskoristi maksimalnu moć za sebe kao malu zemlju, stvaranjem krize. Ovo je krajnji fokus Juche ideologije na neovisnost i suverenitet pod svaku cijenu, čak i prema vlastitom stanovništvu. U tu svrhu, DNRK je uvijek bila provokativna, bilo da se radilo o ubijanju američkih vojnika sjekirama, zarobljavanju američkog špijunskog broda USS Pueblo, granatiranju južnokorejskih otoka bez razlike ili čak potapanju južnokorejskog ratnog broda tijekom vježbe. Čineći to, cilj joj je natjerati ruke ne samo svojim neprijateljima, već i onima koji su joj prijateljski nastrojeni.

Prepoznajući svoju kritičnu stratešku poziciju, Pjongjang nema apsolutno nikakvih problema s uvlačenjem Moskve i Pekinga u krizu, sviđalo se to njima ili ne, i rado je izazvao značajne probleme tijekom kinesko-sovjetskog razlaza. Stoga, u eri kada su i Kina i Rusija u stanju napetosti – čak i konfrontacije – sa SAD-om, Sjeverna Koreja u konačnici izračunava priliku za sebe i povećava utjecaj. Kim Jong-un će shvatiti da niti jedna država u takvoj geopolitičkoj situaciji ne bi mogla tolerirati pad njegova režima i ponovno ujedinjenje Korejskog poluotoka pod američkim središtima, što za Kinu postavlja američku vojnu nazočnost tik uz vlastitu granicu.

Doista, iako je Kim Il-sung započeo Korejski rat 1950. godine i potom se suočio s porazom od SAD-a i njegovih saveznika, Kina ga je ipak spasila – a tada je bila puno slabija nego sada. Dakle, bi li Kim Jong-un smatrao svoje šanse za ponovno pokretanje rata punih razmjera na Korejskom poluotoku pod pretpostavkom da bi Kina bila prisiljena intervenirati? To nije izvan područja mogućnosti. Želi li Kim da SAD i Kina normaliziraju i poboljšaju veze? Naravno da ne, jer to znači da će surađivati protiv njega kako bi ga prisilili na denuklearizaciju. Što se tiče dobrobiti takve pomirbe za globalnu ekonomiju – zašto bi Kim mario za to kad je njegova zemlja ionako osiromašena i izolirana od spomenute globalne ekonomije?

Dakle, gdje ovo ostavlja DNRK? Ostavlja Kim Jong-unu vremenski okvir za postizanje niza geopolitičkih ciljeva i ciljeva, u kontekstu koji mu je povoljan, i time na neki način povećava izglede za ozbiljnu eskalaciju napetosti. Već smo vidjeli kako su slična razmatranja dovela do rata punih razmjera, ili dva sada, na Bliskom istoku. Ne možemo utvrditi hoće li dovesti do izbijanja sukoba na Korejskom poluotoku, ali bilo bi glupo isključiti tu mogućnost, s obzirom na svijet u kojem danas živimo.

Multipolarnost je stigla i najavljuje kolaps američkocentričnog, unipolarnog poretka koji je stabilnost silom nametao kao jednosmjernu ulicu. Mnogi očito pretpostavljaju da bi vojsku DNRK-a iz sovjetske ere mogla uništiti nadmoćna moć SAD-a i saveznika na isti način na koji je to učinila Sadama Huseina 1991. i 2003., ali to je bio drugačiji svijet. Ovdje imate nuklearno sposobnu DNRK koja ima prekomorske podupiratelje koji, iako nikada ne žele takav sukob, ne mogu si priuštiti da vide propast države. Sjeverna Koreja pokušala je postići mir, ali je naišla na apsolutnu nespremnost Amerike na kompromis – prema tome, koje opcije preostaju Kimu da se nosi s Južnom Korejom?

Autor: Timur Fomenko

Južna KorejaKim Jong UnRatSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
3 mjeseci prije

Napetost traje preko 70 godina. Sj. Korea ima A bombu pa se anglo-cionisti boje……….. Danasnja vijest kako ukrasti izbore u Njemackoj….. U ponedjeljak je njemački Savezni ured za zaštitu ustava djelomično klasificirao AfD kao desničarski ekstremizam….. Dok je demokracija radila u korist Amerike onda je bilo OK kad ne radi onda vlast njihovih satelita mijenjala pravila.

Max
3 mjeseci prije

Sjeverna Koreja neće prva započeti rat ali riječ je o vojnoj i ratničkoj državi gdje je sve podređeno ratu i pripremi za rat za koji je Sjeverna Koreja spremna i zbog trenutnog odnosa snaga u svijetu nikad nije bila u povoljnijem položaju vojno i ekonomski gledano.

Гавран
3 mjeseci prije

A “sjevernokorejska istraživačka web stranica” je udomljena na serveru:
:
Geolocation data from IP2Location (Product: DB6, 2024-1-1)
Domain Name: 38north.org
Country: United States
Region: California
City: San Francisco
.
Verovatno je nezavisni istraživački tim je delom iz Lenglija a delom iz Pentagona.

IL Partigiano
3 mjeseci prije

Trump je htio napraviti od Sjeverne Koreje “normalnu drzavu” to je htio i Kim Jong-un. Militaristi ili neokonzervativci ili warmongers na celu s John Bolton su to sprijecili. Sad su Rusija i Sjeverna Koreja postali saveznici a za pravila Rusija slobodno moze reci F* off Americi, Njemackoj, Engleskoj itd.. Pravila vise ne vrijedu za nikog osim za americke satelite naspram Amerike. Jedno pitanje – Moze li zapad ovu godinu optuziti za mjesanje u americke izbore Rusiju? Moze li optuziti ruske kompanije za krsenje copyright? Ne. Sigurno da sankcije imaju samo odredjeni domet a kad dostignu tu granicu onda su bezkorisne. To su postigli najprije u Sjevernoj Koreji a sad i u Rusiji i jos neke zemlje. Kad je zapad perfidno zapoceo s agresijom na Rusiju, mislim na EU da li su pripremili plan B Jel se itko pitao sto je i kakva je buducnost EU ako se Rusija ne raspane… Čitaj više »

3 mjeseci prije

Dakle, suština teksta bi bila sledeća: “Severna Koreja mora da pokrene rat zbog opasnosti da Amerika i Kina počnu bliže da sarađuju pri čemu bi Severna Koreja mogla da bude moneta za kupovinu te saradnje”?!?

Gde li Carlin i Hecker vide potencijal za približavanje Amerike i Kine na kojoj baziraju ovakve tvrdnje? Ako je samo to u pitanju Kim može mirno da spava a njemu samom ne pada ni na kraj pameti da prvi nešto pokreće jer tada rizikuje ono što mu je sada zagarantovano – život kao bubregu u loju.

Гавран
3 mjeseci prije

S. Koreja uveliko bombarduje zapadne kapacitete diljem Ukrajine raketama tri puta veće nosivosti (1700kg eksploziva) i tri puta dalje nego Ruske. Rusija je bila vezana ugovorom o ograničenju raketa kratkog dometa.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ovo je ta nova ideologija Sj. Koreje:

“Službena sjevernokorejska povjesnica kaže kako je JUCHE prvi put spomenuo Kim Il-Sung u govoru 1930. godine, no to se čini malo vjerojatno jer je on u to vrijeme bio tek osamnaestogodišnjak bez većeg utjecaja na politiku. Prvo poznato spominjanje Juchea bilo je u govoru Il-Sunga Kima 28. prosinca 1955. godine.

Juche je 1972. godine zamijenio  marksizam kao službenu ideologiju DNRK, iako je novi ustav spominjao  marksizam, maoizam, lenjinizam,  staljinizam i još neke komunističke pokrete kao djelomične izvore za novu ideologiju.

2009. godine, riječ komunizam izbačena je iz sjevernokorejskog Ustava te su iz javnog života uklonjene i sve referencije na komunizam, …” 👈 s ovim treba oprezno jer je podatak iz wiki.hr

“Načela Juchea nalažu da je samo korejski narod vladar Koreje te da je potrebna snažna vojska za zaštitu Sjeverne Koreje.
POLITIKA “VOJSKE NA PRVOM MJESTU” je kasnije usavršena politikom songuna…”

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“In contemporary political discourse on North Korea, Juche has a connotation of “self-reliance”, “autonomy”, and “independence”.
It is often defined in opposition to the Korean concept of Sadae, or reliance on the great powers. South Koreans use the word without reference to the North Korean ideology.

Guiding principles

First, independent stance means Juche in ideology, independence in politics, self-sufficiency in economy and self-reliance in defense.”

Ju Che znači subjekt, u smislu njemačke filozofije;

Тысяча = Tisuću
3 mjeseci prije

Kaze Trump
Putin i XI vole svoje drzave.
Ja bi nadodao voli i Kim Jong-un, to vrijedi i za predsjenika Maduro zato ih Amerika zeli smijeniti pa staviti svoje poslusnike a zauzvrat im nece pljenuti imovinu po demokratskim zapadnim zemljama.

a zapadni politicari gledaju samo kako bi se nakrali ili zajasili na drugu fotelju kad im mandat istekne.

Тысяча = Tisuću
3 mjeseci prije

Tito je isto volio Jugoslaviju.
Tito, drzavnik bez iskustva, odmah poslije rata, tako reci rat nije ni zavrsio grabi talijanski teritorij, bivse austrijsko primorje. Cak ima pretenzije i na Trst.
To je ono sto se racuna i vrijednuje.
To je i razlog zasto ga Talijani mrzu.
Aj ti to objasni Hrvatima.

tihobl
3 mjeseci prije

…i ograničenog vremena…

Kad krenes od pogresne pretpostavke dobijes pogresan rezultat.
Kimu se nikud ne zuri. Vec priprema kcerku da ga naslijedi ako mu se nesto desi. A tetka ce joj pomagati.
Djed, otac i sin su odrzavali primirje sa SAD, ali nikad nisu potpisali mirovni sporazum i odrekli se okupirane teritorije. Radili su na jacanju Koreje cak i kad su ostali bez saveznika. Nije im vazno da li ce Kim osloboditi okuirane teritorije ili njegova kcerka.

To je ista prica kao ona da ce Kina napasti Tajvan. Sto bi Kina napadala svoju teritoriju?

U ovoj prici jedino anglosaksonima vrijeme curi.

burt
3 mjeseci prije

za dva tjedna sjevernokorejska vojska bi ostala bez goriva, sve baze kopnene vojske, mornice i avijacije bi im bile uništene u napadima američkih i južnokorejskih aviona i raketa a južnokorejska i američka vojska bi ušle u Pyongyang a sve to debeli i njegovi dobro znaju tako da im nije ni na kraj pameti napasti Južnu Koreju, sve bi bilo gotovo za dva tjedna

Ziv je Geza
3 mjeseci prije

Tako je burt:,vidjeli smo u korejskom ratu kako su se sjeverno korejci brzo raspali.
Kina jedva ceka nesmotren potez amerike u korejskom zaljevu,decko moj, ako ameri taknu sjevernu koreju ili tajvan, izletit ce iz tog zaljeva kao da ih je tsuunami pomeo sve sa svojom flotom i nosacima aviona, o juznoj koreji necu trosit rijeci, sjeverno korejci bi ih pojeli za marendu.

Ico
3 mjeseci prije

Južnokorejskim generalima “cure sline” na spomen ujedinjenja Južne sa Sjevernom Korejom, naravno, zbog nuklearnog oružja koje posjeduje Sjeverna Koreja.

Vlatko
3 mjeseci prije

Kirby: We are ‘watching closely’ N. Korea-Russia relations………… Samo vi gledajte kad ste bili glupi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI