Sjeverna Koreja napušta nadu u mirno ujedinjenje

Sjeverna i Juzna Koreja
13 komentara

Sjeverna Koreja je slijedila zaključak lidera Kim Jong-una da je mirno ujedinjenje sa Seulom nemoguće, ukidajući vladine agencije koje su bile uključene u takve napore i pripremajući se da ustavno označi Južnu Koreju kao najvećeg neprijatelja Pjongjanga.

Obraćajući se u ponedjeljak u parlamentu Sjeverne Koreje, Kim je pozvao da se ustavni status Južne Koreje promijeni u „Ne. 1 neprijateljska zemlja.” Parlament se odmah složio da ukine agencije uključene u promicanje ponovnog ujedinjenja s južnim i međukorejskim turizmom, izvijestila je u utorak državna korejska centralna novinska agencija Pjongjanga (KCNA).

Kim je ponovio svoj zaključak da ponovno ujedinjenje dviju Koreja više nije moguće, navodeći tvrdnje da Seul nastoji prisiliti kolaps Pjongjanga kako bi progutao Sjevernu Koreju. Njegovi komentari uslijedili su nakon izjave krajem decembra da je pristup Pjongjanga ponovnom ujedinjenju zasnovan na “jednoj državi sa dva sistema” dijametralno suprotan cilju Seula “ujedinjavanja putem apsorpcije”.

Sjevernokorejski lider je tvrdio da SAD traže vojnu konfrontaciju na poluotoku i da je u suštini Južnu Koreju pretvorio u vojnu bazu i “kolonijalnu podređenu državu”. On je u ponedjeljak upozorio da bi vojni sukob mogao biti neizbježan.

„Ne želimo rat, ali nemamo nameru da ga izbegnemo“, rekao je Kim, a prenosi KCNA. “Nikada nećemo jednostrano pokrenuti rat ako nas neprijatelji ne provociraju”, dodao je, upozoravajući da “neprijatelji to nikada ne bi trebali pogrešno procijeniti kao našu slabost”.

Bivši zvaničnik američkog State Departmenta Bob Carlin prošle sedmice je koautor izvještaja u kojem se tvrdi da je situacija na Korejskom poluostrvu sada opasnija nego ikad od juna 1950. godine, kada je počeo Korejski rat. “Kao i njegov djed 1950. godine, Kim Jong-un je donio stratešku odluku da krene u rat. Ne znamo kada i kako Kim planira povući obarač, ali opasnost je već daleko izvan rutinskih upozorenja”, rekao je.

SAD i Južna Koreja su prošle godine pojačale zajedničke vojne vježbe, dok je Sjeverna Koreja izvela niz raketnih testova. Pjongjang je navodno u nedjelju testirao balističku raketu na čvrsto gorivo naoružanu hipersoničnom bojevom glavom. Južnokorejsko ministarstvo odbrane osudilo je lansiranje i obećalo “ogromnu reakciju” ako Pjongjang izvrši “direktnu provokaciju”.

Južna KorejaKim Jong UnSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

Pre 3-4 godine oba predsednika su bila veoma zainteresovana za približavanje… a onda se umešao neko treći.
Rusija je sve do 2022. tvrdila da želi saradnju sa evropskim državama a sada ih otvoreno proglašava neprijateljskim.

I Izetbegović je hteo da završi rat… ali se stalno umeša onaj treći…

Mirro
3 mjeseci prije

Danas dolazi sjeverno korejski ministar vanjskih poslova u Rusiju, bit ce mnogo sporazima. Ovaj NATO udar na Rusiju je spasio Sj. Koreju. Zapad je to mogao predvidjeti ali nije ga bilo briga.

gigi pinna
3 mjeseci prije

Sjeverna Koreja – staljinizam na steroidima. Vlada obiteljska dinastija kao da su britanska kraljevska obitelj.
Južna Koreja – izrabljivački kapitalizam na steroidima. Ljudi rade po 12 sati dnevno.
Uglavnom, jadni Korejanci, i jedni i drugi.

Max
3 mjeseci prije

Kreće se na put rata.

3 mjeseci prije

“Ne. 1 neprijateljska zemlja”
ovaj portal bi trebalo bojkotirati radi ovakvih cuda. samo ekipa mi dolazi ovdje pa navracam.
No. 1 nije NE, nego redni broj, br. 1.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI