Švicarska potvrđuje stav o zamrznutoj ruskoj imovini

Novac - Ruska rublja
5 komentara

Švajcarske banke nemaju zakonsko pravo da koriste ruski novac zamrznut u zemlji pod sankcijama u sopstvene svrhe, rekao je portparol državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) Fabian Maienfisch za novinsku agenciju RIA novosti ove nedelje.

Zabranjena je svaka radnja koja dozvoljava upravljanje ili korištenje zamrznute imovine osim rutinskih administrativnih radnji koje sprovode finansijske institucije, kao što je obračun kamatnih stopa ili bankarskih troškova na računu, naveo je on.

“Upravljanje stvarnim portfeljem zamrznutih sredstava kao što je privlačenje novih investicija, prodaja imovine ili promjena prihoda nije dozvoljeno”, dodao je Maienfisch.

Takođe je istakao da sve troškove vezane za rusku imovinu blokiranu u Švajcarskoj treba da snose vlasnici.

Ranije je švajcarska vlada odbacila zaplenu sredstava koja su zamrznuta u zemlji, rekavši da bi konfiskacija privatne ruske imovine potkopala švajcarski ustav i vladajući pravni poredak. Švicarske banke su se protivile aproprijaciji.

„Danas ne postoji pravni osnov za konfiskaciju“, saopštilo je prošlog meseca Udruženje švajcarskih bankara.

Švicarska se suočava sa sve većim pritiskom SAD-a i EU da oslobodi zamrznuta sredstva za obnovu Ukrajine. Zapadne zemlje već neko vrijeme raspravljaju o toj ideji, ali su naišle na pravne prepreke.

Bivši čelnik Deutsche Bank Josef Ackermann nedavno je upozorio da bi takav korak posebno Švicarske ugrozio povjerenje investitora u švicarski bankarski sistem i rezultirao gubitkom statusa globalnog finansijskog centra.

Švajcarska trenutno drži zamrznutu finansijsku imovinu ruskih građana u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka (8 milijardi dolara), otkrio je prošlog mjeseca SECO.

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
26 dana prije

Zvuči sasvim logično.

tihobl
26 dana prije

Zasto nacistima nisu zamrznuli imovinu?

Fino su rusi rekli da Svajcarska vise nije neutrallna zemlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI