Ruski bombarderi prvi put bazirani u Siriji

Ruski bombarderi bazirani u Siriji
14 komentara

Ruski modernizovani frontovski bombarder Tupoljev Tu-22M3 velikog dometa odletjeli su do ruske vazduhoplovne baze Hmeimim u Siriji, gdje će biti smješteni prvi put, nakon rekonstrukcije i produženja druge piste.

Prvobitno izrađeni u vrijeme Sovjetskog Saveza, avioni Tu-22M su prošli veliku modernizaciju. Ranije je letjelica bila bazirana u Rusiji i letjela je u Siriju samo za određene misije, ali sada će biti smještena u Hmeimimu, na mediteranskoj obali.

Rusija je dugogodišnji saveznik Sirije, a u sirijski građanski rat uključena je od 2015. godine, kada ju je vlada iz Damaska na čelu sa predsjednikom Bašarom Asadom pozvala da pomogne u borbi protiv terorističke pobune u zemlji.

Rekonstrukcijom vazduhoplovne baze Hmeimim, koja uključuje ugradnju nove rasvjetne i radio opreme, svi tipovi letjelica u službi ruskih oružanih snaga sada mogu da je koriste za polijetanje i slijetanje.

Dok su u Siriji, piloti će proći obuku u letovima iznad mora. Kada se vježba završi, vratiće se na stalne aerodrome baziranja u Rusiji.

Tu-22M3 je frontovski bombarder koji je prvi let izveo 20. juna 1977. 2018. godine bio je duboko modernizovan. Prema internet stranici Tupoljeva, kompanije koja je napravila ovaj avion, letjelica sada ima znatno veći radijus leta i efikasnost.

rusijasirijaTu-22M3
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko Ratkić
2 godine prije

Nek zaoru onaj otok kraj Jemena da nebi preokrenulo rat na sunitsko-američku stranu

sedban
2 godine prije

Ja vidim niz pobjeda Rusije od kako je dozao Putin na vlast.
Nije ni cudo zasto ga zapad demonizira, blati i mrzi.
Jao se ruskom narodu kad za njihovog predsjednika budu pisali pozitivno neprijatelji.Rusije.

ratm
2 godine prije

Učimo igrati šah od Rusa!

2 godine prije zadnji put uredio ratm
Tomi
2 godine prije

Dobro to , aj recite vi nama radije rokaju li jos sta onaj Idlib il je asad pristo na kapitulaciju. Ode li Idlib pod Tursku?

Max
2 godine prije

Veliki strateški iskorak Rusije.

Stjepan Vujec
2 godine prije

Prije svega u Siriji nije bio građanski rat nego je zapad sa plačenicima napao Siriju, naravno kao i u svakom ratu postoje domače izdajice.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Zasto ne brane Armeniju????

Realno
2 godine prije

Eto Assad pobijedio na izborima i to s 95% glasova.
Da su vlasti htijeli mogli su nastimati izbore i reci pobijedio s 55% glasova kao Biden u Americi [ ili s 20% negdje u Europi ] ali nisu…Zapad ne moze shvatiti da Assad ima podrsku 95% naroda u Siriji – normalno pod kontrolom ove vlade u Damasku koja je priznata od UN ali ne od pohlepnog zapada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI