140 mrtvih u napadu talibana na bazu u Afganistanu u gradu gdje su hrvatski vojnici

22 komentara

Prije dva dana je objavljeno da su talibanski militanti ubili više od 50 Afganistanaca u napadu na džamiju i kantinu unutar vojne baze blizu grada Mazar-i-Sharif, što je nakon napada glasnogovornik američke vojske nazvao “velikim udarom”.

“Vjerojatno ima više od 50 žrtava”, rekao je pukovnik John Thomas, glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva.

Međutim, prema posljednjim podacima je u napadu ubijeno 140 ljudi, više desetaka ih je ranjeno, od kojih neki kritično, a talibani su objavili fotografiju skupine koja je izvela napad, obučenih u odore afganistanske vojske i pred “rebrendiranom” zastavom sirijskog Al-Nusra Fronta nakon što je promijenio ime u Jabhat Fateh Al-Sham.

Muškarci su bili u molitvi u džamiji, a drugi u kantini“, rekao je i objasnio da su žrtve vojnici 209. korpusa afganistanske vojske.

Zapovjednik NATO misije “Resolute Support” je rekao da nema podatka o tome jesu li pogođeni i pripadnici međunarodnih snaga, što moralo biti provjereno i službeno priopćeno od strane hrvatskih institucija, obzirom da je hrvatski kontingent u Afganistanu smješten upravo u Mazar-i-Sharifu.

Američki zapovjednik je rekao da su “unutar baze džamija i kantina i čini se, prema sadašnjim izvješćima, da su te zgrade bile meta neprijateljskog napada koji je trajao satima Mazar-i-Sharif.

Talibani su priopćenjem i službeno preuzeli odgovornost za ovaj napad, koji je samo jedan u nizu, od kojih je jedan od većih bio napad na njemački konzulat u gradu u studenom prošle godine.

Tada je u Mazar-i-Sharifu bio peti po redu kontingent hrvatskih vojnika, a početkom prošlog mjeseca je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano ispratila 6. hrvatski kontingent u misiju potpore u Afganistanu.

Predsjednica Grabar-Kitarović je hrvatskim vojnicima rekla “kako njihovo sudjelovanje potvrđuje Hrvatsku kao odgovornoga i punopravnoga međunarodnog saveznika i pridonosi jačanju međunarodnoga ugleda zemlje, te upozorila da se zbog promjena nastalih u međunarodnom sigurnosnom okruženju, Hrvatska danas brani i u Afganistanu”.

Posebno brine što se sustavno prešućuje da se hrvatski vojnici u Afganistanu već dulje vrijeme nalaze u visoko rizičnom području, dok se na drugoj strani uglavnom navodi kako su talibani aktivni na istoku i jugu zemlje, daleko od Mazar-i-Sharifa.

Afganistan karta
Afganistan karta

I sama predsjednica, koja je bazu u Mazar-i-Sharifu nakratko posjetila krajem svibnja prošle godine je rekla “kako afganistanske snage sigurnosti doista dobro drže teritorij i unatoč svim izazovima uspijevaju održavati sigurnost u najvećem dijelu Afganistana”.

Rekla je kako najviše problema imaju na istoku zemlje, gdje su uporišta talibana, Al-Qaede i drugih terorističkih skupina, a o detaljima misije naših vojnika je hrvatsku predsjednicu detaljno upoznao general John W. Nicholson. Hrvatska predsjednica je tada ustvrdila “kako je ova operacija vrijedna truda, novca i svega što je u nju uloženo”.

Hrvatski mediji sustavno prešućuju da je ova misija “recept za katastrofu”, što je nedavno za priznao jedan američki vojnik. Naime, prošlogodišnja pobuna talibana je toliko uznapredovala da su osvojili ogromna područja Afganistana, a lokalne sigurnosne snage postoje, takoreći, “na papiru”.

Čak i prošlogodišnje izvješće NATO pakta je navelo da se očekuje pogoršanje sigurnosne situacije, a lokalna Afganistanska nacionalna vojska (ANA), Afganistanska nacionalna policija (ANP) i Afganistanske lokalne policije (AMP) su se pokazali nesposobnima pred dobro organiziranim ofenzivama talibana.

Osim toga, tijekom kampanje talibana je utvrđeno da afganistanske snage imaju samo 40% od ukupnog broja vojnika, dok je ostatak postojao samo “na papiru”, dok je ostatak knjižen zbog korupcije.

Unatoč svemu, Vlada RH je odustala od najavljenog smanjenja broja hrvatskih vojnika u misiji, koje je bilo predviđeno počevši od srpnja 2016. godine. U obrazloženju stoji da dolazi do pogoršanja sigurnosne situacije u Afganistanu. Usporedo sa smanjivanjem potpore snaga NATO saveza Afganistanskim nacionalnim obrambenim i sigurnosnim snagama, talibani i pobunjenici su pojačali pritisak na afganistanske snage, nanoseći im sve veće gubitke, stoga se nastavlja praksa redovitog slanja hrvatskih vojnika  rizična područja.

Ako se ranije i radilo o “sporadičnim napadima manjih skupina terorista”, koji su jednom prilikom došli do samog centra Kunduza, također “sigurnog grada”, posljednji napad pokazuje da talibani planiraju i provode ozbiljne vojne akcije, ne samo na istoku i jugu, nego i području Mazar-i-Sharifa, te cijelom sjeveru zemlje, što traži hitnu i ozbiljnu raspravu u Hrvatskom saboru, a ne da se slanje novih hrvatskih vojnika u Afganistan odlučuje vladinim dekretom i po želji predsjednice, bivše dužnosnice NATO pakta.

Misija “Resolute Support” započela je 1. siječnja 2015. godine, a službeno joj je cilj bio obuka i savjetovanje afganistanskih sigurnosnih snaga.

NapadTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

“Hrvatska se danas brani i u Afganistanu”.Kolinda Grabar-Kitarović
Jos jedna izjava koja spada u sam vrh ANTOLOGIJA HRVATSKE GLUPOSTI, bez obzira sto je konkurencija bila a i danas je ogromna .

P.S. Sto se tice profesionalnih vojnika tamo , oko toga ne treba dramatizirati, za to su placeni i to im je posao , to je i izbor svakog ponaosob .Problem je politicke prirode , jer se postavlja pitanje sto rade hrvatske oruzane snage u afganistanu , poljskoj , latviji itd itd ?Zbog cijih su interesa tamo i pod cijim su zapovjednistvom?
Medjutim ako brane Hrvatsku kao sto su branili doticnu bazu, nahebali smo .

krivA
7 godine prije

…ponekad se upitam…, posjedujemo li, kao narod, koletivnu svijest i koliki joj je IQ. Ali…ako je odgovor i iole bar malo pozitivan, cesto se pitam o stabilnost iste i u kolikoij je mjeri podlozna raznim manipulacijama i od koga! Da li ce doci trenutak da progledamo i da napokon ova drzava..narod..napokon zapocmu radit u interesu zemlje u kojoj zive. Ne postavljajmo pitanje sto je to Hrvatska napravila za nas nego sto to mi, svatko od na ponaosob, mozemo uradit za nju da “stane nanoge”! …pa cak i podignut te bacit opusak na mjesto predvidjeno za to…! Mozda malo karikiram..!Ali..od cega pocet?! Sto je jos to od vitalnog znacaja u vlasnistvu “Hrvatske drzave”?! Za sada smo a i koliko jos dugo cemo biti briselski feut i americki protektorat??!!!

rodoljub
7 godine prije

Ne bi cudilo da Kolinda izjavi kako se Hrvatska brani na juznom polu, a mozda i na mesecu . Kolinda je genije , ali imbecilnosti .

jale
7 godine prije

Za majku Božju šta mi imamo više vojno raditi u Afganistanu osim čuvati interese američkih korporacija i blokiranja kineskog Puta svile, a Put svile je dobar projekat za čitavi svijet, znači i za nas, što opet znači da si pucamo u nogu još jednom u našoj morbidnoj istoriji i radimo protiv svog vlastitog interesa, ko kad smo slali domobrane na ruski front u 2. svjetskom ratu i kad smo klali Srbe, Židove i Rome u koncentracionim logorima.

Jupiter
7 godine prije

Dok obični vojnici ginu , reke opijuma pod vojnom zaštitom stižu do kupaca za ozbiljnu nadoknadu.Koga i šta čuvaju u Avganistanu balkanski ratnici?

Ola-ro
7 godine prije

Propocionalno – koliko Amerikanci pomazu teroriste u Siriji… Rusija, Iran i Kina bi morali promicati u Afganistanu.

fenix
7 godine prije

Nista cudno Amerikanci nikad nece dobiti rat u Afganistanu (jos jedan rat koji Amerika gubi) cim se Us vojnici povuku za par mjeseci Talibani ce Preuzeti Kabul i skoro sav Afganistan. Afganistanska policija i vojska ce se bukvalno raspasti nesto slicno kao sto je bilo u juznom Vjetnamu .

samo tata
7 godine prije

…ovo ima da pročitate svi inače odoh u sigurnu sobu da tamo škrgućem zubima do kraja života….http://resistir.info/livros/john_perkins_confessions_of_an_economic_hit_man.pdf

Raptor
7 godine prije

Naime, stoji teza da ta misija u AFG (ISAF pa RS) nema kraja i da će krajnji rezultat biti jedna velika nula, a i svaki napredak je toliko ograničen da je svako angažiranje savjetnika na dnevnoj bazi i više nego upitno. Radi se tu o činjenici da je duboko u mentalitetu lokalnog stanovništva velik otpor prema svemu novom i “stranom” i naravno plus ta komponenta nepotizma i korupcije je savršena kombinacija za katastrofu. Kao što sam rekao, rat je jedan veliki posao i stotine milijardi su u pitanju u Afganistanu, a vjerovali ili ne Afganistan posjeduje toliko bogatstva, netaknute rezerve zlata, bakra, magnezija, dragog kamenja i raznih ruda što nema niti jedna država pa zato i jesu i predmet vojnih intervencija od Sovjetskog saveza pa do Amerike i NATO saveza… Jedna ispravaka netočnog navoda, u Afganistanu ISIL nikada nije mogao pustiti korijenje iz razloga apsolutne kontrole i tradicije talibana i… Čitaj više »

samo tata
7 godine prije

…ok..onda bez linka…John Perkins : confessions of an economic hitman…..štivo za proljeće.

Ivan5
7 godine prije

140 mrtvih u napadu talibana na bazu u Afganistanu u gradu gdje su hrvatski vojnici

Za anglo-cioniste i za ovo je kriv Vladimir Vladimirovich Putin.

Kissinger zvani Henry
7 godine prije

Para buši tamo gdje burgija neće

Osoba C
7 godine prije

Ovo naših ljudi, što tamo drži glavu u torbi, pokušavajući nešto zaraditi, a zbog, do očaja gadljivog sluganstva hrvatske politike, nadam se da će pratiti sreća i da će se svi živi i zdravi vratiti svojim obiteljima. Situacija je sve lošija, sa svim naznakama da će dolaskom lijepog vremena biti još puno lošija.
Osim što uopće nisu ni trebali ići tamo, davno su trebali prestati sa time. Obučili su dovoljno čuvara polja maka, jer za nešto više od toga i nema potrebe. Za ozbiljniju obuku brinu se Talibani.

Zvrk
7 godine prije

Obratite pozornost da je riječ o sjeveru Afganistana. To je područje uvijek glasilo kao otpor talibanima i pitanje je odakle pojačana aktivnost istih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI