fbpx

Afganistan, 2016. rekordna opijumska godina i kolaps zapadne strategije

Američki vojnici u polju maka

Odavno je poznato da u raznim dijelovima svijeta američka vodi tajne operacije vezane za proizvodnju narkotika. The Guardian je u prosincu 2009. pisao da su velike američke banke sudjelovale u pranju novca dobivenog proizvodnjom i preprodajom droge, te da su zahvaljujući novcu koji im je stizao od velikih narko-kartela bankarski sustav dijelom sanirao štete od velike financijske krize koja je izbila 2008.

Prema brojnim izvorima i nespornim dokazima je američka vojska zaslužna što je Afganistan postao najveći svjetski proizvođač opijumskog maka i njegova je proizvodnja drastično porasla od dolaska američkih trupa 2001. godine. Prema izvješću Ujedinjenih naroda iz 2012. je proizvodnja sirovog opijuma u Afganistanu premašivala 90% cjelokupne svjetske proizvodnje. Američki portal Public Intelligence je objavio seriju fotografija na kojima su prikazani američki vojnici u Afganistanu kako patroliraju čuvajući polja opijumskog maka.

No, prošla 2016. godina je oborila sve crne rekorde. Proizvodnja opijuma u Afganistanu se nastavlja povećavati, unatoč navodnim naporima Amerike da suzbije proizvodnju narkotika.

Izvješće koje je nedavno objavio Generalni inspektorat za afganistansku rekonstrukciju (SIGAR) navodi kako američki rat protiv terorizma u Afganistanu apsolutno nije dotaknuo proizvodnje i tržišta opijata.

Unosan posao vrijedan milijarde dolara se i dalje širi, a samo u 2016. je ionako rekordna proizvodnja opijuma povećana za 43%.

Razlog za ovaj nagli skok su bili i vrlo povoljni klimatski uvjeti koji su omogućili eksplozivan rast opijumskog maka u odnosu na prethodne godine, kada je zabilježena “manja proizvodnja”.

Ovo pitanje je posebno važno zbog unutarnje ravnoteže u Afganistanu, jer su se zemlje američke koalicije obvezale da će u skladu s odredbama međunarodnih sporazuma o borbi protiv talibana jedan od glavnih ciljeva za smanjenje dotoka novca islamističkim skupinama biti  iskorjenjivanje uzgoja ove “poljoprivredne kulture”. Proizvodnja opijumskog maka u cijelom Afganistanu, predstavlja gotovo 8% BDP-a.

U tom smislu je važno spomenuti i činjenicu da su i naporu države bili smanjen, a posljednjih mjeseci i obustavljeni zbog dramatične ekonomske situacije i krize u zemlji. Prema podacima Ujedinjenih naroda kilogram opijuma u Afganistanu košta oko 200 dolara, što je puno više od preniskih cijena ostalih kultura koje bi trebale zamijeniti uzgoj opijumskog maka.

U takvim uvjetima se čak ni središnje vlasti u Kabulu, koje nadziru sve manje teritorija zemlje, nisu htjele osloboditi prednosti proizvodnje opijata.

Obzirom da nadziru sve veća područja, rekordna proizvodnja droge prošle godine je donijela velike prihode talibanima. Rastuća proizvodnja na jednoj strani ima svoje prednosti, jer je mnogima jedini način da prehrane obitelji, ali s druge strane pomaže talibanima da preuzmu tržište droge u središnjoj Aziji, čime njihovo carstvo jača ne samo vojno, nego i ekonomski.

Prema izvješću kojeg je objavio SIGAR, 60% tržišnog udjela u Afganistanu je u rukama talibanima, ali i ostalih 40% nije  potpuno izvan njihove kontrole. Talibani od tržišta droge zarađuju milijarde dolara i tim enormnim iznosima kupuju oružje, plaćaju borce i njihove obitelji, a podmićuju i afganistansku vojsku i policiju kako bi se izbjegli nepotrebni sukobi u kojim bi došlo do mogućeg gubitka kontrole nad nekim strateškim područjima.

Ovaj je problem sada stigao do Washingtona, gdje je sve i počelo. Navodno se Bijela kuća zanima kako u proračunu povećati milijarde dolara izdvajanja za iskorjenjivanje proizvodnje opijumskog maka u Afganistanu. Za Trumpa je ovo vrlo teška zadaća, jer sve što je do sada učinjeno ne da nije smanjilo, nego je još uvećalo proizvodnju droge.

SIGAR je objavio izvješće u kojem upozorava na troškove od 8,5 milijardi dolara i cilj Pentagona da povećava broja vojnika u zemlji pokuša poraziti talibane. NATO već neko vrijeme provodi proces povećanja broja vojnika u Afganistanu, kojih je sada u toj zemlji 13 000, a više od polovine su Amerikanci. Velika Britanija također želi poslati više od 100 vojnika, a vjerojatno će biti i vojnika drugih zemalja koje su već sudjelovale u koaliciji.

Međutim, Talibane je vojno nemoguće poraziti, barem ne u kratkom roku, sve dok je u njihovim rukama uzgoj opijumskog maka, proizvodnja i prodaja narkotika. Ovaj “sektor” donosi prihode talibanima, ali i ostalim srednjoazijskim i bliskoistočnim terorističkim skupinama, čiji se strateških interesi isprepliću s interesima kriminalnih organizacija i za ovaj problem je teško pronaći jednostavno rješenje.

Upravo zbog ovog razloga, prije svega nakon crnih statistika koje je objavio Generalni inspektorat za afganistansku rekonstrukciju, mnogi u koaliciji su se pitali kakva je uloga vojske u ovoj borbi i rata u Afganistanu općenito. Vlada u Kabulu ne surađuje sa stranim trupama kao nekada, a vojne se zadaće još jednom moraju povećati, što nije u skladu s planiranim završetkom vojne misije u 2014.

Naravno, borba protiv proizvodnje i trgovine drogom je ključna za poraz terorista i raznih drugih militantnih skupina u Afganistanu, ali je svima jasno da tu nema nikakve strategije kako tu borbu voditi. U ovim okolnostima nije teško zaključiti da su borba protiv talibana, kojima se dopušta da svakim danom budu jači u vojnom i ekonomskom smislu, kao i neučinkovita borba protiv droge, dobar razlog za trajno prisustvo sve većeg broja NATO vojnika u srcu  središnje Azije. I na kraju, da bi apsurd bio veći, povoljni klimatski uvjeti i prešutni dogovor talibana s dijelom afganistanskih snaga proizvodnju opijumskog maka u 2016. godini dižu do neslućenih razmjera.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Colins
Gost
Michael Colins
3 godine prije

Čak I u vukojebini poput Afganistana,amerika uspijeva razviti kakav-takav biznis. Normalno,sad ce dežurni Rusofili počet kakiti da je to nemoralno. Hebeni jugonostalgičari.

Anonimac
Gost
Anonimac
3 godine prije
Reply to  Michael Colins

zbog dobrobiti nacije, regije, cijelog čovječanstva i
njegovog vlastitog dobra ,
ovog neurotičnog i psihotičnog
majmuna šta se krije pod nic.om
Michael Colins,
hitno banirat

London
Gost
London
3 godine prije
Reply to  Anonimac

Ne znam sto mu je, pukao je. Mozda mu zena nije dala danima, pusti ga. Proci ce ga.

Anonimac
Gost
Anonimac
3 godine prije
Reply to  London

he he London, biće da mu jadnica daje, a njemu se ne diže, gadno u svakom slučaju.
Evo i L.R. javlja da je podvojena, pardon, višestruka ličnost, premda mislim da je neke
nickove ukra, svakako zaslužuje zabranu.

Kada22
Gost
Kada22
3 godine prije
Reply to  Anonimac

Možda daje ali ne njemu

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Anonimac

Poštovani Anonymus,

Korisnik Michael Colins će biti blokiran jer se već duže vrijeme javlja pod raznim imenima (Damir, Željko, Mrle, Miki, Brane, Ivo i Jura).

Odgovara sam sebi i pokušava uništiti konverzaciju.

Hvala na upozorenju,

Admin

Anonimac
Gost
Anonimac
3 godine prije
Reply to  L. R.

L.R. , napravili ste potpuno ispravan potez,
hvala vama.
pozdrav

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Anonimac

Da, ti su “komentari” stvarno bolesni. Možda i piše iz psihijatrije.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Michael Colins

? ti mora da se salis….smatras uspjehom toliki kriminal?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Michael Colins

Svi koji su se od Jugoslavije odcijepili,ce po sili zakona biti ponovo cijepljeni

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije
Reply to  Michael Colins

Hello, Michael! ovdje Bill; matere ti, jesi li ti posve pri sebi?! Sincerely, Bill Clinton

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  Michael Colins

Hebeni narkomani se bune samo kad im netko spomene njihovu robu.Svi ludi oni pametni.

London
Gost
London
3 godine prije

Afganistan, 2016. rekordna opijumska godina i kolaps zapadne strategije……………….nije to vidilo “zapad”…To je kolaps kur*** sinova u NATO paktu, najvecoj teroristickoj organizaciji koja postoji od covjecanstvo zna za sebe.

Jing-sung
Gost
Jing-sung
3 godine prije

Silvio Berlusconi je rekao za francuskog predsjednika Macron – Un bel ragazzo con una bella mamma.

čitatelj
Gost
čitatelj
3 godine prije

ako se dobro sjećam, proizvodnja opijuma je bila zabranjena za vrijeme vlasti talibana, odnosno do dolaska amera. čak je bio neki podatak da je tada Afganistan proizvodio manje od 5% svjetske proizvodnje, a danas više od 90%. malo mi je sada čudno da sada talibani dopuštaju uzgoj, ali dobro, vremena se mijenjaju

bo9
Gost
bo9
3 godine prije
Reply to  čitatelj

Isplati se biti pod americkom cizmom.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  bo9

bo…to kazu i Albanci,cini mi se da je neki politicar u Albaniji rekao da je Rama Albanju pretvoo u polje Kanabisa..tako nekako

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  čitatelj

Da !
I ja sam nailazio na razne grafikone proizvodnji maka pre i posle intervencije SAD??
Talibani su skoro suzbili proizvodnju narkotika, a danas ….?

Netko
Gost
Netko
3 godine prije
Reply to  Weteran

Talibani su zabranili proizvodnju maka jer droga je grijeh po muslimanskim običajima, ali rat je rat i svaka lova dobro dođe.

Kihot
Gost
Kihot
3 godine prije

dajte nemojte, ameri su ti koji mlate lovu od droge. jedan uspješan side biznis kak bi rekli. dok crpe ostala prirodna bogatstva afganistana. pa prof američki vojnici na mjestima čuvaju polja maka, tamo gdje plačenici ne žele. Koji jad.

basso
Gost
basso
3 godine prije

Zapadna strategija je i bila rekordna opijumska godina.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

”Naravno, borba protiv proizvodnje i trgovine drogom je ključna za poraz terorista…………”
Da se ne lažemo. Ovo je biznis CIA koja na taj način financira ”black ops”.
Inače nedavno je pred kongresnom komisijom u SAD iznešen podatak da na jednog vojnika koalicije dolaze dva plaćenika iz privatnih firmi, a da noću dvije trećine teritorije nisu pod nadzorom Amera i društva.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Prijedlog administrátorů portala,uvedite registraciju preko facebooka, pá dá se vidí tko je tko,nema smisla dá se tako mjenjaju imena,hvala na odgovoru ..

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

A šta ćemo mi koji nemamo profil na tim sra*njima???

Zvonimir
Gost
Zvonimir
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Ne triba priko facebooka, vidis da Admin zna sve,

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Čim to uvedu 80% manje komentara, provjereno na Faktima.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  subaru

Da Subaru ali ono sto je ostalo malo sta vrijedi,kvalitet komentara i diskusija na Faktima je O bodova a bome i Fakti su barem meni ne pozeljni zbog njih. Osim toga,zasto mora preko fcb.

Kraut
Gost
Kraut
3 godine prije
Reply to  subaru

@ subaru – Englesko izdanje novina Pravda su uveli da se moze komentirati preko Face Book i nitko ne ostavlja tamo komentar.
Oni koji tamo radu u upravi su teski idioti.

Russia Inside dozvoljavaju liberalno komentiranje i uvjek ima mnogo komentara.
WoPo ili zlogasni Washington Post zabranjuje komentiranje, zato jer plasiraju fake news.

Redakciji LOGICNO
Ignorirajte druga MilanaCZ

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Kraut

Poštovani,

imali smo komentare preko Facebooka, međutim imamo dva problema:

1. Problem privatnosti
2. Rizik od cenzure

Svi podaci se nalaze na našim serverima. Pristup komentarima ima samo jedna osoba kojoj je stalo do privatnosti naših korisnika. Uskoro ćemo ugraditi registraciju korisničkih imena, nakon čega neće biti moguće uzimati tuđe ime pri komentiraju.

Primijetili smo da neke naslove s Portala Logično ni Google ni Facebook ne indeksiraju. Čudno, te iste članke smo pronašli na Google, ali u prenešenom obliku kod naših kolega koje vode druge portale. Radi se o temama koje su vezane za Rusiju, izbore u Francuskoj, Merkel… Tek kada prestanu biti aktualni, oni se nekim čudom pojave. 🙂

Dakle, povjeriti komentare jednoj tvrtki koja u svakom momentu može blokirati naš račun, doista nije poželjno. To je razlog što nastojimo da što manje ovisimo o drugima.

S poštovanjem,

Redakcija

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  L. R.

Hazbara u punom pogonu globalno.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Unapred se izvinjavam piscu teksta!?
“Afganistan, 2016. rekordna opijumska godina i kolaps zapadne strategije”
Ne slažem se sa “kolaps”?
Po mojem skromnom mišljenju, pravilno bi bilo “uspeh”!
To bi još pojačao sa: “veličanstven”, “očekivan”, “izvanredan”,….
Izvinjavam se na suprotnom mišljenju!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Weteran

opijum i droga sa plantaza afganistana pod direktnom je kontrolom nato mafijasa(nazalost u tome direktno ili indirektno sudjeluje i hrvatski kontingent ),kontroliraju cijeli proces od sadnje i prerade pa sve do transporta opijuma do krajnjeg korisnika , dakle doslovno nato avionima prevoze drogu na zapadna i trzista amerike i tamo truju vlastitu djecu i mladost , ovaj primjer je samo dokaz o kakvim se monstrumima radi , kada su u stanju trovati vlastitu djecu ,sto li su tek kadri raditi sirotinji diljem svijeta .

Branko
Gost
Branko
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Kapitalističke ******* bitange su ti koji imaju kontrolu nad većinom svjetske trgovine drogom. Nato je samo njihova vojska, a na svijet gledaju kao trziste za plasiranje njihove robe.Dakle ne truju oni svoju djecu, jer njih nije briga niti za
Amerikance, Nijemce,Francuze..itd. Oni su univerzalni trovači svih naroda.Kroz povijest od 3000 godina su uvijek bili proganjani,ali kroz posljednjih 200 godina počeli su stvarati novi sustav tzv bankarski kapitalizam(robovlasnički sustav). Od 1945 vladaju Evropom
Danas su stvorili strahovitu moć nad zapadnim svijetom. To su apsolutni luđaci koji su u posljednjih 20 godina otjerali u smrt vise od 3 miliona nevinih ljudi i na desetine miliona života unistli.
Oni su spremni ako se osjete ugroženi upotrebiti i nuklearne bombe sto su dokazalo i uratu sa Japanom. To je internacionalna klika koja je usko povezana, djeluju zajedno i drže narod u ropstvu.

Posmatrač
Gost
Posmatrač
3 godine prije
Reply to  Branko
Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Posmatrač

Svaka čast

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa nije im prvi put.i kokain su uz suradnju cia-e i narkokartela prenosili u floridu,a odatle po cijeloj americi,da bi namakli novce za pomoć kontrašima.

Abu dabi
Gost
Abu dabi
3 godine prije

Biznis je surov , a Americka moralnost je poznata sirom sveta. Hrane rat , vrse distribuciju droge i na kraju za ne male pare drogiraju sopstvenu populaciju.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik