Afganistan, 2016. rekordna opijumska godina i kolaps zapadne strategije

Američki vojnici u polju maka
37 komentara

Odavno je poznato da u raznim dijelovima svijeta američka vodi tajne operacije vezane za proizvodnju narkotika. The Guardian je u prosincu 2009. pisao da su velike američke banke sudjelovale u pranju novca dobivenog proizvodnjom i preprodajom droge, te da su zahvaljujući novcu koji im je stizao od velikih narko-kartela bankarski sustav dijelom sanirao štete od velike financijske krize koja je izbila 2008.

Prema brojnim izvorima i nespornim dokazima je američka vojska zaslužna što je Afganistan postao najveći svjetski proizvođač opijumskog maka i njegova je proizvodnja drastično porasla od dolaska američkih trupa 2001. godine. Prema izvješću Ujedinjenih naroda iz 2012. je proizvodnja sirovog opijuma u Afganistanu premašivala 90% cjelokupne svjetske proizvodnje. Američki portal Public Intelligence je objavio seriju fotografija na kojima su prikazani američki vojnici u Afganistanu kako patroliraju čuvajući polja opijumskog maka.

No, prošla 2016. godina je oborila sve crne rekorde. Proizvodnja opijuma u Afganistanu se nastavlja povećavati, unatoč navodnim naporima Amerike da suzbije proizvodnju narkotika.

Izvješće koje je nedavno objavio Generalni inspektorat za afganistansku rekonstrukciju (SIGAR) navodi kako američki rat protiv terorizma u Afganistanu apsolutno nije dotaknuo proizvodnje i tržišta opijata.

Unosan posao vrijedan milijarde dolara se i dalje širi, a samo u 2016. je ionako rekordna proizvodnja opijuma povećana za 43%.

Razlog za ovaj nagli skok su bili i vrlo povoljni klimatski uvjeti koji su omogućili eksplozivan rast opijumskog maka u odnosu na prethodne godine, kada je zabilježena “manja proizvodnja”.

Ovo pitanje je posebno važno zbog unutarnje ravnoteže u Afganistanu, jer su se zemlje američke koalicije obvezale da će u skladu s odredbama međunarodnih sporazuma o borbi protiv talibana jedan od glavnih ciljeva za smanjenje dotoka novca islamističkim skupinama biti  iskorjenjivanje uzgoja ove “poljoprivredne kulture”. Proizvodnja opijumskog maka u cijelom Afganistanu, predstavlja gotovo 8% BDP-a.

U tom smislu je važno spomenuti i činjenicu da su i naporu države bili smanjen, a posljednjih mjeseci i obustavljeni zbog dramatične ekonomske situacije i krize u zemlji. Prema podacima Ujedinjenih naroda kilogram opijuma u Afganistanu košta oko 200 dolara, što je puno više od preniskih cijena ostalih kultura koje bi trebale zamijeniti uzgoj opijumskog maka.

U takvim uvjetima se čak ni središnje vlasti u Kabulu, koje nadziru sve manje teritorija zemlje, nisu htjele osloboditi prednosti proizvodnje opijata.

Obzirom da nadziru sve veća područja, rekordna proizvodnja droge prošle godine je donijela velike prihode talibanima. Rastuća proizvodnja na jednoj strani ima svoje prednosti, jer je mnogima jedini način da prehrane obitelji, ali s druge strane pomaže talibanima da preuzmu tržište droge u središnjoj Aziji, čime njihovo carstvo jača ne samo vojno, nego i ekonomski.

Prema izvješću kojeg je objavio SIGAR, 60% tržišnog udjela u Afganistanu je u rukama talibanima, ali i ostalih 40% nije  potpuno izvan njihove kontrole. Talibani od tržišta droge zarađuju milijarde dolara i tim enormnim iznosima kupuju oružje, plaćaju borce i njihove obitelji, a podmićuju i afganistansku vojsku i policiju kako bi se izbjegli nepotrebni sukobi u kojim bi došlo do mogućeg gubitka kontrole nad nekim strateškim područjima.

Ovaj je problem sada stigao do Washingtona, gdje je sve i počelo. Navodno se Bijela kuća zanima kako u proračunu povećati milijarde dolara izdvajanja za iskorjenjivanje proizvodnje opijumskog maka u Afganistanu. Za Trumpa je ovo vrlo teška zadaća, jer sve što je do sada učinjeno ne da nije smanjilo, nego je još uvećalo proizvodnju droge.

SIGAR je objavio izvješće u kojem upozorava na troškove od 8,5 milijardi dolara i cilj Pentagona da povećava broja vojnika u zemlji pokuša poraziti talibane. NATO već neko vrijeme provodi proces povećanja broja vojnika u Afganistanu, kojih je sada u toj zemlji 13 000, a više od polovine su Amerikanci. Velika Britanija također želi poslati više od 100 vojnika, a vjerojatno će biti i vojnika drugih zemalja koje su već sudjelovale u koaliciji.

Međutim, Talibane je vojno nemoguće poraziti, barem ne u kratkom roku, sve dok je u njihovim rukama uzgoj opijumskog maka, proizvodnja i prodaja narkotika. Ovaj “sektor” donosi prihode talibanima, ali i ostalim srednjoazijskim i bliskoistočnim terorističkim skupinama, čiji se strateških interesi isprepliću s interesima kriminalnih organizacija i za ovaj problem je teško pronaći jednostavno rješenje.

Upravo zbog ovog razloga, prije svega nakon crnih statistika koje je objavio Generalni inspektorat za afganistansku rekonstrukciju, mnogi u koaliciji su se pitali kakva je uloga vojske u ovoj borbi i rata u Afganistanu općenito. Vlada u Kabulu ne surađuje sa stranim trupama kao nekada, a vojne se zadaće još jednom moraju povećati, što nije u skladu s planiranim završetkom vojne misije u 2014.

Naravno, borba protiv proizvodnje i trgovine drogom je ključna za poraz terorista i raznih drugih militantnih skupina u Afganistanu, ali je svima jasno da tu nema nikakve strategije kako tu borbu voditi. U ovim okolnostima nije teško zaključiti da su borba protiv talibana, kojima se dopušta da svakim danom budu jači u vojnom i ekonomskom smislu, kao i neučinkovita borba protiv droge, dobar razlog za trajno prisustvo sve većeg broja NATO vojnika u srcu  središnje Azije. I na kraju, da bi apsurd bio veći, povoljni klimatski uvjeti i prešutni dogovor talibana s dijelom afganistanskih snaga proizvodnju opijumskog maka u 2016. godini dižu do neslućenih razmjera.

opijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Michael Colins
6 godine prije

Čak I u vukojebini poput Afganistana,amerika uspijeva razviti kakav-takav biznis. Normalno,sad ce dežurni Rusofili počet kakiti da je to nemoralno. Hebeni jugonostalgičari.

London
6 godine prije

Afganistan, 2016. rekordna opijumska godina i kolaps zapadne strategije……………….nije to vidilo “zapad”…To je kolaps kur*** sinova u NATO paktu, najvecoj teroristickoj organizaciji koja postoji od covjecanstvo zna za sebe.

Jing-sung
6 godine prije

Silvio Berlusconi je rekao za francuskog predsjednika Macron – Un bel ragazzo con una bella mamma.

čitatelj
6 godine prije

ako se dobro sjećam, proizvodnja opijuma je bila zabranjena za vrijeme vlasti talibana, odnosno do dolaska amera. čak je bio neki podatak da je tada Afganistan proizvodio manje od 5% svjetske proizvodnje, a danas više od 90%. malo mi je sada čudno da sada talibani dopuštaju uzgoj, ali dobro, vremena se mijenjaju

Kihot
6 godine prije

dajte nemojte, ameri su ti koji mlate lovu od droge. jedan uspješan side biznis kak bi rekli. dok crpe ostala prirodna bogatstva afganistana. pa prof američki vojnici na mjestima čuvaju polja maka, tamo gdje plačenici ne žele. Koji jad.

basso
6 godine prije

Zapadna strategija je i bila rekordna opijumska godina.

Osoba C
6 godine prije

”Naravno, borba protiv proizvodnje i trgovine drogom je ključna za poraz terorista…………”
Da se ne lažemo. Ovo je biznis CIA koja na taj način financira ”black ops”.
Inače nedavno je pred kongresnom komisijom u SAD iznešen podatak da na jednog vojnika koalicije dolaze dva plaćenika iz privatnih firmi, a da noću dvije trećine teritorije nisu pod nadzorom Amera i društva.

MilanCZ
6 godine prije

Prijedlog administrátorů portala,uvedite registraciju preko facebooka, pá dá se vidí tko je tko,nema smisla dá se tako mjenjaju imena,hvala na odgovoru ..

Weteran
6 godine prije

Unapred se izvinjavam piscu teksta!?
“Afganistan, 2016. rekordna opijumska godina i kolaps zapadne strategije”
Ne slažem se sa “kolaps”?
Po mojem skromnom mišljenju, pravilno bi bilo “uspeh”!
To bi još pojačao sa: “veličanstven”, “očekivan”, “izvanredan”,….
Izvinjavam se na suprotnom mišljenju!

Abu dabi
6 godine prije

Biznis je surov , a Americka moralnost je poznata sirom sveta. Hrane rat , vrse distribuciju droge i na kraju za ne male pare drogiraju sopstvenu populaciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI