Talibani postižu ono što SAD nisu mogle

Američka vojska u Afganistanu
35 komentara

Talibani su navodno za godinu dana postigli ono što američki ‘rat protiv droge’ nije uspio u pet decenija: eliminisanje velike većine avganistanske proizvodnje opijuma.

Otkako su talibani zabranili uzgoj maka u cijeloj zemlji u aprilu 2022., Afganistan je izveo “najuspješniji napor u borbi protiv narkotika u ljudskoj istoriji”, objavio je britanski list Telegraph u subotu. Proizvodnja maka u Avganistanu opala je za oko 80 posto u prošloj godini, navodi se u izvještaju. Uzgoj maka opao je za više od 99%, na oko 2.500 hektara, u provinciji Helmand, koju su britanske trupe okupirale veći dio 20-godišnjeg rata u Afganistanu pod vodstvom SAD-a.

Telegraph je naveo da takvo smanjenje ponude nije postignuto tokom 50-godišnjeg rata Washingtona protiv droge, uključujući dvije decenije američkog prisustva u Afganistanu. Ova centralnoazijska zemlja istorijski čini više od 80% globalne proizvodnje opijuma i 95% evropskih zaliha opioida. Ujedinjeni narodi, između ostalih promatrača, izrazili su zabrinutost da bi rezultirajući manjak mogao dovesti do veće upotrebe sintetičkih opioida, poput fentanila, koji su potencijalno čak opasniji od heroina.

Sa SAD pod kontrolom Afganistana 2004. godine, vlada u Kabulu koju podržava Washington postavila je cilj eliminacije uzgoja maka u roku od deset godina. Umjesto toga, uzgoj i proizvodnja su zapravo porasli tokom američke okupacije, iako su američki porezni obveznici navodno potrošili najmanje 9 milijardi dolara na iskorijenjivanje industrije.

Američka Centralna obavještajna agencija ima dugu istoriju umiješanosti u trgovinu narkoticima. U izvještaju američkog State Departmenta iz 1991. godine utvrđeno je da su tajne operacije CIA-e u Afganistanu transformirale regiju iz “samostalne opijumske zone u glavnog dobavljača heroina za svjetsko tržište”.

Ipak, američki mediji upirali su prstom u talibane jer su navodno dozvolili da se proizvodnja opijuma poveća nakon što je islamistička grupa ponovo preuzela kontrolu nad Afganistanom u augustu 2021. Radio Slobodna Evropa koji finansira američka država tvrdio je tek u maju 2023. da je uzgoj avganistanskog maka skočio jer je Talibanska vlada nije bila voljna da sprovede svoju zabranu na usev.

AfganistanopijumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
9 mjeseci prije

Ovo je veci udar na petrodolar nego to sto su arapi presli na juan.

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Pa .. Ak želiš jedan narod bez rata uništiti —– DAJ MU NARKOTIKA I PERVERZIJA !!! UVIJEK USPIJEVA A DA NE MORAŠ METKA ISPALIT !!! To su znali i Britanci , jako dobro kada su poveli ” Opiumske ratove ” protivi Kine i do tada , najprosperitetniju naciju planeta , izbacili za sljedećih 300 godina ⚠️ iz utrke a sebe UZDIGLI ! Sada se dješava UPRAVO OBRNUTI PROCESS ⚠️😁 !!! Zaprav od dolaska Comrade Mao na vlast koji je obećao da će ” zapad zatrpati drogama ” te formirao ” Golden Triangle ” te znajući dobro za sklonost zapadnih elita korupciji , otpočelo je ” pumpanje zapada ” — narkoticima ! Jednovremeno su u samoj Kini , NAJVIŠIM KAZNAMA — STROGO ZABRANJENI !!! DROGIRANA — ODMAH — U ZATVOR TRPAJU I NERJETKO MUČENJU PODVRGAVAJU !!! Uz konfiskaciju imovine ! Drug pushers — ubijaju i konfisciraju svu imovinu ! Slično su… Čitaj više »

dvokut
9 mjeseci prije

Afganistan-jedna od najsiromašnijih država svijeta,takoreći bez zdravstvenog,socijalnog,obrazovnog i svakog drugog sustava,bez mirovinske skrbi,bez ikakve ozbiljne ekonomije,sa militantnim i diktatorskim državnim uređenjem,sa dugogodišnjim ratom i okupacijom,dakle ta i takva država je u posljednjih 20 godina udvostručila broj stanovnika,sa oko 20 mil. koliko su imali 2000-tih na 40+ koliko ih imaju danas.Istovremeno super razvijeni,moderni,napredni zapad izumire rapidnom brzinom i nikako da nađu uzrok tome(he he), osim uvozom migranata.
Zašto ovo pišem?
Zato jer je najbitniji čimbenik svakog društva/civilizacije ljudski faktor-odnosno kreativni um.
Na zapadu se umjesto toga prodaje priča da je čovjek smetnja i opasnost za okoliš-osobito ako ima bijeu boju kože-a intelekt je proglašen suvišnim i zamijenjuje se sa umjetnom inteligencijom(čitaj:umjetnim zaglupljivanjem).
Moje pitanje glasi:što mislite da je pogubnije za jednu naciju-primitivni talibanizam ili zapadni liberalizam?

Entoni Fauci
9 mjeseci prije

Pa nije neka tajna da Ameri tamo proizvode drogu

Kalif umesto Kalifa
9 mjeseci prije

I najbitnije stope ubistava i pljacki u Avganistanu su na najnizem nivou u istoriji Avganistana razgovarao sam sa drugarim Avganistancem koji mi je to potvrdio.

Ante
9 mjeseci prije

Očito je da su okupatori imali koristi od opijuma kada 20 godina nisu mogili uništiti polja maka. Imali su satelite dronove najmodernije oružje i opet nisu uništili polja maka.

Mrčikola
9 mjeseci prije

Ameri su napustili Afganistan kad su troškovi proizvodnje sintetičkih droga svedeni na minimum i kad je bilo sigurno da su konzumenti prihvatili “nove okuse”.😁
Sad će bit sprženih mozgova kao nikad do sad, a afganistanski opojni proizvodi će bit dostupni samo “eliti”…dok se “tržište” ne stabilizira, bit će zanimljivo i zabavno gledat “visoke dužnosnike” i “europarlamentarce”…vjerojatno će bit učestalih prekida u “transmisiji podataka” između mozga, udova i govora.😁

Malcom
9 mjeseci prije

Amerikanci se i nisu trudili da eliminisu polja maka, pa to im je i bio glavni izvozni proizvod iz Afganistana.

eks
9 mjeseci prije

Američki “rat protiv droge” ? Dobar vic.

Max
9 mjeseci prije

SAD nisu htjele.

Fuuuj
9 mjeseci prije

US i postenje ne idu u istu recenicu. Ispravka krivog naslova: Talibani postižu ono što SAD namjerno nisu mogle

Keki
9 mjeseci prije

Sad samo mak za makovnjaču i postati će velesila. Mak fenomenalan, makovnjača na primjer.

nessy
9 mjeseci prije

Za pocetak, ameri nisu udarali po poljoprivrednicima maka, koji ionako u cijelom kolacu imaju 3-5%. Uzgajivaci, koji su i inace na rubu gladi, kada promjene zasade, u psenicu npr., imat ce cca 80% manje prihode po hektaru. Dalje, ciljali su na ‘hearts and minds’ lokalaca, jer su im talibani sami dali pune ruke posla. CIA je vrlo uspjesno punila budzet za ‘black ops’, transferom afgani heroina. Direktne posljedice ovog poteza ce biti par miljuna poljoprivrednika koji su gurnuti sa ruba gladi, u glad i crkavanje. Direktnu korist ce imati meksicki karteli, koji ce multiplicirati proizvodnju, i pojacati uvoz smrtonosnog Fentanila u USA. Godine 2021. u US je od tog otrova umrlo 70.000 ljdi na 330 mljuna ljudi. U narednim godinama to ce biti visestruko.

dulebg
9 mjeseci prije

CIA i DEA su glavni svetski trgovci drogom. U to su uvukli ceo svet. Najbolji način da se spreči proizvodnja maka je – platiti seljacima za drugu robu onoliko koliko bi dobili za mak.

suncetiebem
9 mjeseci prije

Američka intervencija u Afganistanu je počela one godine kad su Talibani prvi put uništili cijelu žetvu opijumskog maka i tako uništili Afganistansku rutu koja je jednim dijelom išla preko Balkana a kontrolom SDBa. U par mjeseci su pali Twin Towers i krenula akcija na Afganistan. Iduće godine heroina u svijetu kao u priči.

Samo U Prolazu
9 mjeseci prije

Od kad je CIA dobila dopustenje da koristi zapljenjeni novac i opremu, postali su najveca teroristicka organizacija na svijetu(navodno oni kontroliraju svjetske narkotike). Sad im se ovi mjesaju u posao, to bi mogle voditi iducem ratu za uvodjenje “demokracije”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI