Afrička država usvojila zakon o slanju trupa u Niger

Burkina Faso potpisala zakon
7 komentara

Ministar obrane Burkine Faso inzistira da će njegova zemlja biti pogođena ako sigurnost Niameya bude ugrožena

Ministarsko vijeće Burkine Faso odobrilo je u srijedu nacrt zakona koji ovlašćuje vladu da pošalje vojni kontingent za obranu Nigera, u slučaju da vođe puča u Niameyu budu napadnuti.

Taj je potez u skladu sa “strateškim obvezama” Burkine Faso, reklo je vijeće u priopćenju kasno u srijedu, koje je objavila Informativna agencija Burkine Faso.

“Ova je obveza napravljena kako bismo spriječili i vodili našu borbu protiv terorizma što je bolje moguće”, izjavio je ministar obrane Kassoum Coulibaly, dodajući da “ono što utječe na sigurnost Nigera fundamentalno utječe na sigurnost Burkine Faso.”

Vojne vlade Burkine Faso i Malija obećale su svoju potporu novim vladarima Nigera, koji su preuzeli vlast državnim udarom prošlog mjeseca i stavili predsjednika Mohameda Bazouma i njegovu obitelj u kućni pritvor.

Bamako i Ouagadougou su se od tada zavjetovali da će braniti vođe državnog udara u Niameyu od bilo kakve oružane akcije zapadnoafričkih regionalnih vlasti, ECOWAS-a.

Petnaestočlani blok ECOWAS inzistirao je na korištenju diplomatskih sredstava za rješavanje krize, ali je proglasio “Dan D” za slanje trupa u Niger ako čelnici državnog udara nastave odbijati pregovore.

Prošlog su tjedna nove vlasti Sahelske nacije potpisale naredbu kojom se dopušta obrambenim i sigurnosnim snagama Burkine Faso i Malija da interveniraju na njenom teritoriju u slučaju napada.

Ministarstva vanjskih poslova triju bivših francuskih kolonija također su najavila uspostavu konzultacijskog okvira i zajedničkog tajništva za koordinaciju odgovora na sigurnosne izazove.

Burkina FasoKassoum CoulibalNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
7 mjeseci prije

Afrika se polako budi, i njima je dosta europskih kolonizatora i pljačkaša, a uz pomoć Rusa i Kineza proces je nezaustavljiv, tu je i BRICS, svijet se definitivno mijenja.

Max
7 mjeseci prije

Bit,će,rat.

tihobl
7 mjeseci prije

Rusi se bore na 3 fronta – Sirija, Afrika i Zapadni front.I jos imaju visak resursa da sa kinezima plove oko Aljaske. Zapad je toliko razvucen da ne moze parirati ni u Africi, a kamoli na Istocnom frontu. Prodje mjesec dana od ultimatuma Nigeru i nista.

NOME
7 mjeseci prije

tko profitira od rata? Globalisti…..EU gubi resurse iz Afrike, a dobiva milione migranata….destabilizacijom afrike otvara se drugo bojište za ruse, a prvo za kineze, a ratovanje daleko od kuće jako puno košta…..

R M
7 mjeseci prije

Definitivno domino efekat kreće po Africi, juče Gabon, sutra će biti nešto drugo, nema nikakve zapadne intervencije, kraj te priče

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Niger je za Francusku ključna zemlja u borbi protiv islamističkih pobunjenika i u toj zemlji ima 1500 svojih vojnika.” – pa jeste li vi normalni????

Pa vojna hunta je uzela vlast bas zbog toga sto prijasnja vlast nije radila nista po tom pitanju, a radi toga su I dobili izbore, da stvar Bude gora islamisti su znacajno prosirili svoj teritorij.
Onda dolazi wagner I nigerska vojska se oglusuje na zapovijedi vlasti te pobjeduju islamiste. Drugim rijecima vojna hunta je na vlasti jer se vlast nije htjela borit protiv islamista I dopustala im je da kolju i pljackaju nigerijski narod”, komentar s indexa.

🙂 Ljudi zaključuju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI