Afričkim zemljama treba otpisati dugove

Ivan Pernar - HNB - Hrvatska narodna banka - Portal Logicno.com

Budući da u kreditnoj teoriji na dugove rizičnijim zemljama idu veće kamate, jasno je iz aviona da siromašne afričke zemlje moraju plaćati visoke kamate na kredite u odnosu na bogate i razvijene zemlje svijeta.

Postavlja se pitanje zašto bi neka zemlja uzimala kredite pod takvim nepovoljnim uvjetima, ali tužan odgovor leži u činjenici da 3/4 svih kredita prisvoje vladajuće strukture u tim siromašnim zemljama, te ih potom troše na sebe.

Dio tog prisvojenog novca također se sprema na privatne račune u Švicarskim, Luksemburškim, Francuskim ili Američkim bankama.

U suštini jasno je da postoji sprega između političkih oligarhija tih zemalja, s jedne strane i financijske elite koja porobljava svijet, s druge strane.

Ta ukradena sredstva mogla su se koristiti za izgradnju infrastrukture koja bi mogla omogućiti domaća ili strana ulaganja u raznim sektorima, te efektom multiplikatora stvoriti radna mjesta, što bi za posljedicu imalo ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda.

Ako shvatite da je novac od kredita većim dijelom pokraden, jasno vam je i da te države samim time nisu u stanju vraćati dugove, pa ona ista ranije spomenuta financijska elita daje “kredite za vraćanje kredita”, kojima se dugovi tih zemalja samo vrtoglavo povećavaju.

Taj mehanizam je opasan jer je savršeno jasno da države koje ne mogu vratiti svoje kredite moraju rasprodavati svoje prirodne resurse, a u slučaju nerazvijenih afričkih zemalja, to je najčešće, osim ljudskog – i jedini kapital kojeg imaju. Na taj način vraća ih se u pretkolonijalnu fazu jer se njihovi resursi opet vraćaju u ruke stranaca kojima su oduzeti zahvaljujući nacionalno oslobodilačkim pokretima.

Tražiti od tih zemalja da vraćaju kredite je zapravo mrcvarenje tih država i njihovih građana jer je jasno da ne postoji novac kojim bi se ti krediti vratili i da je stvarni cilj stranih kreditora uzimanje resursa, odnosno prirodnih bogatstava tih država.

Postavlja se i pitanje, zašto razne “ljevičarske” i “pro-migrantske” vlade diljem Europe koje govore o tome da treba otvoriti granice i milijune siromašnih crnaca primiti u Europu o tome ne govore?

Kako im može istovremeno biti stalo do dobrobiti tih ljudi, a istovremeno ne dovoditi u pitanje financijski sustav koji njihove zemlje drži u bezizlaznom dužničkom ropstvu, a time i u trajnom siromaštvu – što je na kraju krajeva i uzrok njihovih migracija.

Odgovor je žalostan, zato jer služe istom financijskom sustavu koji je usmjeren protiv migranata za čija prava se tobože bore.

Samim time, postavlja se isto pitanje i za “desničarske” i “anti-imigrantske” stranke, zašto one, ako su protiv masovnih migracija, ne dovode u pitanje politiku međunarodnih financijskih institucija koje su do njih dovele? Odgovor je opet isti – jer kao i njihovi “lijevi” kompanjoni služe financijskom sustavu koji je usmjeren protiv zemalja iz kojih migranti dolaze.

U suštini, vladajuće lijeve (pro-imigrantske) i desne (anti-imigrantske) opcije u Europi služe istim strukturama i “rat civilizacija”, odnosno sukob migranata i domicilnog stanovništva, samo je jedan od načina skretanja pozornosti europskog stanovništva od toga da su i oni sami porobljeni dugom samo što toga nisu svjesni.

Naime, kreditni sustav kojeg forsira zapad je po prirodi takav da su krediti u teoriji neotplativi jer se sav novac stvara isključivo putem kredita, a novac za kamatu nikada nije stvoren. Samim time ukupan zbroj svih danih glavnica (kredita), ne može biti dovoljan za vraćanje ukupnog duga (zbroja svih glavnica i kamata obračunatih na njih).

Pretplatiti se
Obavijesti o
112 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Najmanje zadnjih sto godina je upravo tako – novac se stvara ni iz čega i istovremeno se ne stvara novac za kamate. Teoretski su krediti neotplativi. Što imamo u praksi, u stvarnosti? Što je sa standardom tog Zapada koji se toliko zadužio? Je li opljačkao ljude do kosti? Ili svoj toj priči o novcu unatoč raste sve , i dug, i standard, i bogatstvo ljudi, bogatstvo država? Što vidimo oko sebe? Samo od 1996 do danas se broj stanovnika Afrike povećao za pola milijarde! Je li i tomu kriv Zapad? Možda. Ali samo zbog pomoći Africi. Riječ je o nekontroliranoj demografskoj eksploziji jer još 1996 su imali oko 700 000 stanovnika, a danas preko 1,200 000. Je li zapad kriv zbog korupcije u Africi? (je li kriv zbog korupcije u Hrvatskoj ili ima i naše krivnje) Treba li oprostiti dugove afričkim zemljama? Možda nekima i treba, ali generalno ne. Ovo… Čitaj više »

Mister ?
5 godine prije

Lihvarenje i tacka. Onaj ko je izmislio nova je izmislio i lihvarenje. Kao i religija. Izmisle religiju i pljackaju narod.

tuf
5 godine prije

Nije to dovoljno, problem je i u korumpiranim vodstvima tih africkih drzava, koja primarno usmjeravaju sredstva u svoje privatne dzepove i “osiguranja” svojeg opstanka na vrhu.
Samo jedan primjer – svi znamo za slavni “LiveAid” 1986 koji je skupljao novac za gladne Etiopije. Gdje je novac na kraju zavrsio ? Za kupovinu oruzja od strane etiopijske vlasti.
Mozes ti oprastati milijarde i ubrizgavati druge milijarde dolara – ako nisu usmjerene u prave projekte i ako se ne sprijeci zlouporaba – zali boze truda – a nerijetko se taj trud pretvori i u gasenje pozara benzinom.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

E moj prijatelju, nije to samo situacija sa siromasniman drzavama, pogledaj SAD, oni ni teoretski nemogu otplatati svoje dugove, a svaki dan se dodatno zduzuju. Dugove placaju samo siromasni, oni koji su ucijenjeni i to moraju. Kada bi “najbogatijoj” SAD sada netko ispostavio racun da odmah plati sve dugove te isplati obveznice koje su izdali, a to je ukupno vise nego da se sve sto imaju u SAD bilo privatno bilo nacionalno, a nisu oni jedini. Nas Hrvatski primjer je nesto drugaciji, kada bi nasi clanovi ZLOCINACKE HDZ vratili samo ono sto su opljackali mi bi vratili dugve i bili bi medju booljestojecim drzavama, ali dok je ZLOCINACKE ZNA SE nema sanse oni svaki dan izmisjaju nove nacine pljacke. Tu bi jedino pomoglo on kako to rade Kinezi, sud od optuzbe do egezekucije 3 mjeseca metak u celo oduzeta sva imovina i obitelji racun za trskove likvidacije. Samo gdije bismo… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Sve je jasno, afričke države zapravo većinom i nisu države već poluprivatne kolonije nekoliko zapadnih država. Katkad koja iskrsne kao svjetla točka kao npr. Libija ali brzo stiže maćehinska reakcija. Nažalost ni kod nas nije puno bolje. Ako su izbori pitanje inteligencije onda je jasno već dugo u kojem smo mi intelektualnom razredu.

Kapitalistička obrana
5 godine prije

Treba otpisati komuniste poput Pernara.

Rasistička obrana
5 godine prije

Afriku treba kolonizirati a ne joj otpisivati dugove.

Har Megiddo
5 godine prije

Odgovor na pitanja o “ljevičarima” i “desničarima”: Za desničare je barem jasno: njih boli ona stvar za imigrante i ljude općenito. Oni bi najradije pljačkali resurse siromašnih zemalja (kao što to i rade), ali će za tu pljačku okriviti upravo stanovnike tih zemalja, jer oni su po njima ili ljenčine koji ne žele raditi, ili imaju nizak IQ pa je stoga zadaća “naprednog Zapada” da vlada njima, ili je neki traći izgovor u pitanju zbog kojeg desničari ne žele odgovarati zbog svoje pljačke. Kad bi desničari imali drugačije stavove, onda ni ne bi bili desničari, nego bi bili nešto više nalik civiliziranim ljudskim bićima. Za tzv. ljevičare isto tako jasno: radi se uglavnom o jebivjetrima koji nisu ništa u životu nisu konkretno radili (niti su za išta sposobni), tvornicu nikad nisu vidjeli iznutra, ali zato parazitiraju kroz beskrajne udruge civilnog društva i poslušno obavljaju zadaće koje im zadaju njihovi financijeri.… Čitaj više »

Ana
5 godine prije

A gdje u svemu tome ubrajate Balkanske zemlje?

mislim..
5 godine prije

“Branite bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svog” rece neki covek 🙂

Siniša
5 godine prije

Ivane….naveo sam primjer posleratne BiH,klasican/skolski primjer manipulacije drzavom i narodom od strane zapadnih prijatelja,ne treba ici u Afriku.
Obradi to,to je tvoj fah.

Sarka
5 godine prije

“Dio tog prisvojenog novca također se sprema na privatne račune u Švicarskim, Luksemburškim, Francuskim ili Američkim bankama.”-g.Pernar Znaci, ako im se oprosti dug, ti novci su oprani. Ne, nisam procitao cijeli clanak i Izvinjavam se autoru zbog toga. Ali sam zato procitao sve komentare. Cinjenica je da Afrika NE ZIVI u skladu sa samom sobom. A i kako bi? Godine kolonijalizma su ucinile svoje. Africka kultura je nestala, a zamjenjena je stanjem u kojemu je san robova da postanu robovlasnici jaci snazniji od sna da postanu – slobodni. Slicno stanje vidim kod svih slavenskih naroda , a najizrazeniji je kod nas na Balkanu. Pogledajte odnos Hrvatska-Njemacka. Ili Bosnjaci-Turska. Srbi su u najgorem stanju…ne znaju bi li sa Rusima ili sa Englezima. Kao i Afrikanci izgubili su svoj identitet. Ili, sto bi se reklo za Indijance…prodali se za staklene perle. I to bi bilo OK da su tu stali. Nego su… Čitaj više »

Crodaemon
5 godine prije

Pisat o Afrci i kamati, kreditima, a ne spomenit Africki franak je neozbiljno.

Aragorn
5 godine prije

sta vam nije jasno,prodite se hdz-a i sdp-a i sranja,jedine dvije firme koje ne placaju porez i netrebaju poreznu/imovinsku karticu su banke i crkve. jedine dvije doticne firme za koje ne vrijedi medjunarodno pravosudje. za mene su to zlocinacke tvorevine kako god hocete…jedini island sto je imo muda zatvorit bankare nakon Franka…a crkve da nespominjem…biskup “pedi”,osudjen,al sudi mu vatikan po svom sudu i stavlja ga u samostan 1 god…eto,manite se hrvacke i srbije,mi sami sebi nemozemo pomoc kad nas t e dvi firme kontroliraju

šinzoabe
5 godine prije

Pernar pravi revolucionar, bori se za Afrički kontinent, bori se protiv Evropskog kontinenta na kojem živi i protiv mrske mu EU… jedno logično pitanje zašto Evropa kreditno financira Afriku zašto im odmah ne daje bespovratna sredstva, jel tako? kruteje’o što nama ne opraštaju kredite, što se za to ne boriš

Nono
5 godine prije

Pa u dužništvu i je poanta . Bankari MMF i Rotshildi su upravo tako postavili stvari .Sve je zamišljeno baš tako da su države dužne. Država je 100% platiša . Ako se niko ne zadužuje onda je i rat opcija jer je to odličan izvor novaca .Ako ne može platit novcem plaća resursima i političkom podobnošću . Njemačka je prije godinu-dvije otplatila zadnju tranšu reparacija iz velikog rata . https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njemacka-jos-otplacuje-ratnu-odstetu-iz-prvog-svjetskog-rata/091202030
Dakle moj Ivane , što smo dužniji to je bolje .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.