Algoritam se ne piše sam od sebe

Google
5 komentara

Viši softverski inženjer Googlea odbacio je ideju da Big Tech (četiri najveće tehnološke kompanije) može biti politički neutralan i pozvao je svoju kompaniju kao “veoma pristrasnu” da se pridruži “Projektu Veritas”.

“Veoma sam zabrinut da se Big Tech i Big Media spoje u osnovi sa političkom  Demokratskom strankom” rekao je Greg Coppola koji radi na Google asistentu od 2914. godine.

Da li ćemo nastaviti da razmišljamo za sebe ili ćemo samo dozvoliti da najveće tehnološke kompanije odlučuju ko će pobjediti na svim narednim izborima.

Coppola kodira od svoje 10-e godine i ima decenije iskustva u programiranju, osjeća potrebu da informiše javnost o sve većim Googlovim političkim pobudama.

Algoritmi ne pišu sami sebe, mi ih napišemo da bi oni uradili ono što mi želimo da urade. Pri tome on je objasnio da je čak i učenje nekog programa sa vještačkom inteligencijom samo alat koji mi kontrolišemo.

Coppola je ukazao na Google News kao primjer. To je agregator vijesti koji se oslanja na samo nekoliko sajtova, a baš ti sajtovi su npr. protiv predsjednika Trumpa, pri čemu ovaj iskusni programer to smatra direktinm miješanjm u ishod budućih američkih izbora.

Google je počeo da se upliće u politiku tokom izbora 2016. godine zauzimajući ugao demokrata i njima naklonjenih medija da je svako ko podupire Donalda Trumpa automatski rasista pa čak i nacista.

Konačno postoji problem dvosmislenosti rekao je Coppola. Googleovi rezultati pretrage su važili za najbolje tokom perioda dužeg od 10 godina, ako tehnološki gigant nastavi sa miješanjem politike u svoje rezultate pretrage to bi mu se moglo obiti o glavu, tvrdi Coppola”.

Stvarno ne vjerujem da je Big Tech politički neutralan i mislim da to moramo imati na umu u bilo kojoj strategiji koju koristimo kako bi omogućili napredak demokratije.

Iako je Coppola rekao da uživa u radu za Google i prestao je da optužuje svoje šefove da lažu pod zakletvom (iako je negirao njihovo svjedočenje pred kongresom) očigledno je rizikovao svoju poslovnu karijeru kako bi iznjeo svoje tvrdnje u javnost.

Veritas aktivno pablikuje priče Google-ovih zaposlenika nakon skandala u kojem jedan od izvršnih direktora Jen Gennai predlaže kako bi kompanija trebala spriječiti sledeću pobjedu Trumpa dok drugi zaposlenici Googla govore kako novi algoritam “ispravlja” rezultate pretrage u skladu za stvaranjem “željene stvarnosti”.

američki izboriGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miha
4 godine prije

Upravo na tu temu sam razmišljao. Navodno tzv. “umjetna inteligencija” sama uči tj. algoritam se sam uči iako čvrstih dokaza o tome još nije za vidjeti osim priča (AlphaGo). Pa bi se u ovom kontekstu možda moglo reći da se algoritam (djelomično) “piše sam od sebe”.

Abe
4 godine prije

Jel to možda “nevidljiva ruka” istine?

trumba
4 godine prije

Slijepac ide onoliko daleko koliko ga odvede pas koji je toliko daleko istreniran da ide! 😉

petar777
4 godine prije

pročitao čovjek moj komentar od prije koji dan,pa se sad pravi pametan

Zorule
4 godine prije

Oprostite na skretanju sa teme, ali htio bih skrenuti paznju na jedan prilicno novi dokumentarac o MH17, tema koja je i dalje vruca.
https://youtu.be/wkDWwYk4-Ho

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI