Američka meta u Siriji može biti i ruska baza Hmeymim – Rusi ometaju signale američkih dronova

MI-28N
75 komentara

Washington razmatra mogućnost vojnog odgovora na navodni kemijski napad u sirijskom gradu Dumi, priopćeno je iz američke uprave, a Donald Trump je zbog cijele situacije otkazao put u Latinsku Ameriku.

Nije rečeno koje bi to mjere mogle biti,  ali se ističe da bi se napadi mogli provesti na ciljeve koji su navodno povezani s programom kemijskog oružja u Siriji.

Sirija i Rusija su pozvali predstavnike Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) da posjete mjesto navodnog napada.

Međutim, Institut Tahrir za bliskoistočnu politiku u Washingtonu, prema Reutersu, ukazuje da bi meta mogla biti i ruska zrakoplovna baza Hmeymim u sirijskoj pokrajini Latakija.

Podsjetimo, zapadne zemlje i zaljevske monarhije tvrde da je sirijska vojska 7. travnja provela kemijski napad na grad Dumu, gdje su se teroristi predali sirijskoj vojci i pristali na evakuaciju. Rusija opovrgava ove informacije, koje se temelje na nekoliko izjava, snimki i fotografija koje su objavile takozvane Bijele kacige.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako Washington ima široki spektar mogućnosti za vojnu akciju u vezi s navodnim kemijskim napadom.

Nova “kemijska kriza” u Siriji je puno opasnija od prethodnih, jer je puna mogućih akcija s nepredvidivim posljedicama. Zemlje uključene u situaciju raspiruju strasti i šire propagandu koja često nema veze sa zdravim razumom ili logikom.

Nedavno je postalo jasno da se američki snovi o rušenju Assada neće ostvariti i Washington je zbog toga sve skloniji pokretanju vojnih operacija protiv Sirije. Tako je početkom ožujka američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley zaprijetila kako će, ako se ne zaustaviti ofenziva u Istočnoj Gouti, SAD napasti Damask, a trenutni navodni “kemijski napad” je odličan izgovor za to.

Rusija ovog puta vjerojatno neće promatrati bombardiranje izvana. Načelnik Glavnog stožera, general Valerij Gerasimov, kao odgovor na riječi Nikki Hayley je rekao: Ako bude ugrožen život samo jednog ruskog vojnika, ruske oružane snage će poduzeti učinkovite mjere odmazde protiv projektila, ali i protiv letjelica, plovila ili vozila s kojih budu lansirani”.

Sirijska vojska je u stanju pune pripravnosti za odbijanje inozemne agresije. Rusija je prema više izvora sustavima za elektroničko ratovanje blokirala signal američkim bespilotnim letjelicama nad Sirijom.

Televizija NBC je priopćila da je Rusija blokirala signale nekih američkih bespilotnih letjelica u Siriji, što snažno utječe na američke vojne operacije.

NBC navodi kako je Rusija počela blokirati signale nekih dronova još prije nekoliko tjedana, a posebno nakon niza navodnih “kemijskih napada” na Istočnu Goutu. Izvori koje citira NBC vjeruju da je Moskva zabrinuta zbog moguće američke osvete za te napade”.

Čelnik Odbora za obranu Državne Dume odbrane, Vladimir Šamanov, komentirajući ova izvješća je potvrdio kako Rusija ima resurse i sredstva za takve operacije.

“Da, naravno, ovo je moguće. Što ćemo, samo gledati i dopustiti da tamo provode svoje nakazne akcije? Imamo snage i sredstva za to. Ako se to učinilo, onda bismo trebali pozdraviti našu vojsku, jer se aktivno suprotstavlja njihovom bijesu. Oni nisu ni pozvani u Siriju. Stoga ne postoji ništa što tamo smije letjeti “, rekao je Šamanov.

U međuvremenu još uvijek nema nikakvog dokaza da je napad stvarno proveden, a nitko ne želi posjetiti područje navodnog napada, čak ni uz jamstva ruske vojne policije.

Trump je već je rekao kako Washington ima više razrađenih planova za vojnu akciju, dok prema Institutu Tahrir za bliskoistočnu politiku u Washingtonu cilj mogu biti i ruske snage u bazi Hmeymim.

“Još provokativniji udar bi mogao ciljati zrakoplovnu bazu Hmeymim u sjeverozapadnoj Siriji, koju je Bijela kuća u priopćenju od 4. ožujka izdvojila i identificirala kao početnu točku za bombaške misije ruskih vojnih zrakoplova u Damasku i Istočnoj Gouti. Sve ovisi o tome koliko udari budu ozbiljni”, rekao je Hassan Hassan, viši suradnik na Institutu Tahrir za bliskoistočnu politiku u Washingtonu.

Izvor: Reuters

Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije

Napad odgođen
BREAKING: OPCW to send chemical weapon investigators to Syria’s Douma – statement https://on.rt.com/92yc

HEKPCT
6 godine prije

Sve da se udar i desi, na koju to vojsku Amerika računa za okupaciju Sirije. Na tursku? Na Kurde? Stoga, ne vidim nikakve opasnosti. Što netko kaže, ako se jedna Srbija nosila s cijelim nato savezom…

Petar Veliki
6 godine prije

Ne bi se hteo ponavljat ali eto u slučaju napada na rusku bazu Hmeymim:
I know what you’re thinking. “Did he fire 10 or 100 ICBMS?” Well to tell you the truth in all this excitement I kinda lost track myself. But being this is a Satan 2, the most powerful ICBM in the world and would blow your whole american continent clean off, you’ve gotta ask yourself one question: “Do I feel lucky?” Well, do ya, punk? 🙂

Brat
6 godine prije

Moze… al onda krece tarapana

1.komentar
6 godine prije

Da li bi se mogla povuci paralela izmedju Monike Levinski i bombardovanje SRJ 1999. i ove Trampove glumice sa eventualnim vojnim napadom na Siriju?
Je li Trump opasno glup ili lud?To je legitimno pitanje za skoro svakog predsednika te drzave.

tuf
6 godine prije

Glupost. Baza Hmeymim je među zadnjim lokacijama koje bi se ameri usudili gađati jer znaju što to znači.

m.ivanisevic
6 godine prije

Od napada za sada ništa, OPCW šalje svoje ljude na teren.

Iva
6 godine prije

Ovu bazu Ameri mogu da napadnu…. ali samo dok slatko spavaju!
Nakon koga se probude u gadnoj stvarnosti

Kajzer Soze
6 godine prije

,, Institut Tahrir za bliskoistočnu politiku u Washingtonu, prema Reutersu, ukazuje da bi meta mogla biti i ruska zrakoplovna baza Hmeymim u sirijskoj pokrajini Latakija”

Ovaj Institut Tahrir za bliskoistočnu politiku u Washingtonu je pretpostavljam nešto slično u rangu sa Sirijskom opservatorijom za ljudska prava sa sjedištem u Londonu 🙂

Alen
6 godine prije

Rusi drze amerikance u šahu u siriji nema tu puno da se pametuje i razmislja/ nagadja sta dalje…. Dva su moguca scenarija ,rat ili usa povlacenje iz sirije… Da ima neki treca solucija ili dogovor neki sve ovo oko dume i ova situacija nebi ni postojala…
Nakon dume ostaje sjever da se rjesi a tu su amerikanci donji iz vise razloga …
Vjerovatno bilo rat bilo povlacenje ce ici ovako kenjkavo,napeto , zavisno za sta se odluce…

m.ivanisevic
6 godine prije

Rusi odbacili Američku rezoluciju o kojoj se trebalo glasati večeras u vijeću sigurnosti.

Tomica
6 godine prije

Mjesecima unatrag, Rusija se navodi kao najveća prijetnja SAD i posljedično čitavom svijetu. Naglašava se potreba pritisnuti je na sve načine, ekonomski, politički pa i vojno. Uzrok za vojnu akciju je tako definiran da može biti i samo nečije mišljenje da to treba napraviti. Otvorena podrška svim stranama suprotstavljenim Rusiji i financijski i vojno, medijska hajka i demoniziranje Rusije kao i pripisivanje izmišljenih zločina je samo po sebi čin rata. U Siriji je Rusija totalno preokrenula situaciju i SAD strmoglavo gubi utjecaj. Za inscenirani napad kemijskim oružjem, ovaj put se najviše krivi baš Rusija te poziva na akciju protjerivanja ako treba i vojnim sredstvima. Čisto teoretski, ako bi Zapad, namjerno ne pišem SAD jer se to predstavlja kao međunarodna volja, iz svih raspoloživih oružja raspalila po bazi Hmeymim, kakve su šanse da Rusi uzvrate? Mislim da u Siriji nemaju kapacitet za ozbiljan odgovor a sve drugo bi dovelo do svjetskog… Čitaj više »

Ante
6 godine prije

Da sam ja Amerika napao bi ruske baze u Siriji i oblast Kalinjingrad. Amerikanci već imaju podosta vojske tamo. Onda bi napao još jače Siriju.

DRON
6 godine prije

Nije mi jasno zasto te dronove ne obore cemu ometanje

Žax
6 godine prije

Donalde očajničke poteze smjeraš,u pravcu koji ne vode nikuda zbrajaš poene tamo gdje su slabi i nemoćni gaziš i sramotiš sebe,Donalde biježi odlazi kukavico Amerike dovodiš sebe i svoj narod u opasnost.očajniče izdao si se obrukao si svoju reputaciju

Duki
6 godine prije

Može ali neće ! Iz jednostavnog razloga sto nitko pametan ne bi napao Ruse u praktički njihovom dvorištu ! Rusima je najveći problem bila Turska ali njih je fenomenalnim državničkim potezima pridobila na svoju stranu
I dobila pravog saveznika!

Bill Clinton
6 godine prije

ahahahahahaa nikki zaprijetila…!!!

ZOMBIJADA
6 godine prije

imamo KUBANSKU KRIZU a mainstream ima zabranu spominjanja situacije već piče o todoriću plenkovici i glupom nogometu STRAŠNO

MilanCZ
6 godine prije

Nikakvog tu napada nece biti,sve je to previse buke i galame za puno drugih stvari.

Rokokoko
6 godine prije

Svakakvih gluposti se ovdje moze procitati.Kakav napad na Hmeymim pobogu.Nitko nije toliko lud.Rusi nista ne rade unatrag,nego na vrijeme.Oni imaju vjerodostojne obavjestajne podatke i znaju sto se dogadja.Zadnja 3 tjedna je istovarena gomila oruzja u Siriji.Sto se tice krstarecih raketa,nije Kaspijsko more daleko uz sve druge opcije.

Maus
6 godine prije

Mislim da su kod rusa I saveznika intenzivne pripreme na odmazdu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.