Američka špijunska agencija tvrdi da je TikTok kineski ”trojanski konj”

TikTok - Kina - SAD
11 komentara

NSA tvrdi da aplikacija za dijeljenje videa predstavlja prijetnju kibernetičkoj sigurnosti

Šef jedinice za kibernetičku sigurnost američke Agencije za nacionalnu sigurnost opisao je TikTok kao kineskog “trojanskog konja” u ponedjeljak, tvrdeći da aplikaciju za dijeljenje videa koristi Peking za prikupljanje podataka Amerikanaca.

Rob Joyce pozvao je Washington da počne pratiti kineski tehnološki div ByteDance, koji posjeduje TikTok, u pokušaju izbjegavanja budućih sigurnosnih rizika.

“Zašto biste uveli trojanskog konja u utvrdu? Zašto biste unijeli tu sposobnost u SAD kada bi Kinezi mogli manipulirati podacima koje vidimo, kako bi uključili stvari koje žele predstaviti našem stanovništvu, materijal koji izaziva podjele ili kako bi uklonili stvari koje ih prikazuju u lošem svjetlu, što je nešto za što Kinezi ne žele da bude prikazano američkom narodu”? Rekao je Joyce na konferenciji u Kaliforniji.

Izvršni direktor TikToka, Shou Chew, suočio se s američkim zakonodavcima tijekom saslušanja američkog Predstavničkog odbora prošlog tjedna usred sve brojnijih poziva da se popularna aplikacija zabrani. Zakonodavci i stručnjaci za kibernetičku sigurnost već mjesecima izražavaju zabrinutost zbog pristupa ByteDancea osobnim podacima 150 milijuna korisnika TikToka mjesečno u SAD-u.

U studenom je direktor FBI-a Chris Wray upozorio da bi kineska vlada mogla koristiti aplikaciju za prikupljanje podataka američkih korisnika za špijunažu i čak preuzeti kontrolu nad softverom njihovih mobilnih uređaja. Nakon njegovih komentara, američka federalna vlada i 25 državnih administracija zabranile su TikTok na uređajima koje koriste za rad.

TikTok i Peking više su puta odbacili optužbe. Na saslušanju, Chew je rekao da TikTok ne predstavlja veću prijetnju od konkurentskih platformi društvenih medija, uključujući YouTube i Instagram, te je naglasio da je njegova tvrtka osiguravala informacije korisnika temeljitije od tvrtki sa sjedištem u SAD-u zbog nedostatka povjerenja američkih vlasti.

Nakon saslušanja, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning ponovio je da Kina “privatnost i sigurnost podataka shvaća vrlo ozbiljno” i “nikada nije tražila i nikada neće tražiti od bilo koje tvrtke ili pojedinca da prikuplja ili daje podatke, informacije ili obavještajne podatke koji se nalaze u inozemstvu protivno lokalnim zakonima.

nsaSADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko
11 mjeseci prije

za njih za koje se javno zna da su špijunirali svoje građane, oni govore o nekoj sigurnosti 😀
def. najluđa nacija ikada.. 😀

Antee
11 mjeseci prije

Hahahaha NSA, CIA, Google ne trpe konkurenciju…ma svakom je jasno da je to zato jer ne mogu kontrolirati/banirati/cenzurirati sadržaj na TikToku.

Ivan
11 mjeseci prije

Americka govna tvrde jer nije u skladu s njihovom monopolom 🙂

Max
11 mjeseci prije

Da a fejsbuk twiter i instagram su američki trojanci,

Samo U Prolazu
11 mjeseci prije

Za razliku od FB, Instagrama, Twitera, … ahahaha

mujica
11 mjeseci prije

mičite tik tok iz ruku djece! na tisuće je poginulo u raznoraznim izazovima pa i u zg!

Franjo Vinkovski
11 mjeseci prije

Američkih trojanskih konja poput facebooka i twittera je puna Evropa. Da o prodanim trojanskim političarima i ne pričamo.

Nule
11 mjeseci prije

A eto twitter, facebook, google, msn, instagram, whatsapp, youtube to nisu. Joj sto me mogu na Rendat kora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI