Američka vojska teži ka raketi koja može pogoditi Moskvu iz Njemačke, što je odbačeni ugovor INF sprečavao

Vojska testira raketu
14 komentara

Vođe američke vojske žele da postave novu raketu zemlja-zemlja dometa većeg od 1.500 kilometara (900 milja). Otkako su SAD napustile Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) u avgustu 2019. godine, predstavile su nekoliko takvih vrsta oružja, koja krše mirovne parametre sporazuma.

Brigadni General John Rafferty, direktor daleko dometnog preciznog naoružanja (LRPF) američke vojske, rekao je nedavno da bi raketa srednjeg dometa, koja može pogoditi ciljeve na udaljenosti od 500 do 1.500 kilometara (310 i 930 milja), bila ozbiljna imovina u budućem sukobu sa Rusijom ili Kinom.

U perspektivi, 1.500 kilometara je udaljenost od Moskve do njemačko-poljske granice ili od Okinave do Daliana.

„Kakva bi to dilema bila za našeg protivnika“, rekao je Rafferty 29. septembra na konferenciji o vatrenim oružjima 2020. godine. “Kako bismo promijenili račun u sekundi, ako bismo mogli pružiti ovu vrstu mogućnosti tamo.”

Iako šef LRPF nije dao naznake da je raketa zapravo u razvoju, Pentagon je slijedio brojne druge sisteme naoružanja sličnog dometa tokom posljednje dvije godine, otkako je Washington objavio da se povlači iz Ugovora INF iz 1987. godine. Jedno oružje, raketa Tomahawk sa dometom od 1.000 milja modifikovana za ispaljivanje sa zemaljske lokacije, ispaljena je jedva dvije sedmice nakon što je ugovor formalno istekao u avgustu 2019. godine.

Sjedinjene Države i tadašnji Sovjetski Savez potpisali su ugovor 1987. godine nakon što su SAD stacionirale rakete Pershing II u Evropi. Rakete su imale kapacitet da u roku od šest do osam minuta pređu razmak od 1.000 milja između Zapadne Njemačke i Moskve, uveliko povećavajući rizik od nuklearnog rata ostavljajući sovjetskim snagama neadekvatno vrijeme da potvrde da je napad u toku. Ugovorom je zabranjeno dvjema silama da grade ili koriste kopnene rakete naoružane i konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama u dometu između 500 i 1500 kilometara.

Rafferty je rekao da je razvoj LRPF glavni prioritet modernizacije vojske, jer „omogućava pristup na strateškom nivou i omogućava kombinovani manevar naoružanja na taktičkom nivou“.

Ostalo slično oružje u radu je Precizna udarna raketa (PrSM), ažurirani projektil za raketnu artiljeriju HIMARS sa maksimalnim dometom od 500 kilometara i artiljerijsko oružje ultra velikog dometa koje može da baca granate na udaljenost oko 70 kilometara nazvan artiljerija topova proširenog dometa (ERCA).

PrSM je već prošla kroz tri uspješna ispitivanja, ali Rafferty je rekao da maksimalni domet oružja još uvijek nije istinski testiran. „Otići ćemo u vazduhoplovnu bazu Vandenberg i testirat ćemo je u Tihom okeanu i vidjeti dokle će stići“, rekao je on na konferenciji. ERCA bi mogao da započne testiranje prototipa sa artiljerijskim bataljonom do 2023, takođe je primijetio.

Iako su LRPF glavni prioritet vojske već nekoliko godina, Pentagon je formalno ostao u granicama Ugovora INF, iako je Washington već pokušavao da zaobiđe sporazum. Sputnjik je u martu 2019. godine – pet mjeseci prije isteka ugovora – izvijestio da je Pentagon u svoj budžet za fiskalnu 2020. godinu stavio sredstva za nekoliko raketnih sistema koji krše Ugovor INF i da je do maja te godine zaradio više od milijardu dolara u novim ugovorima za rakete koje krše ugovor.

Međutim, čak i prije toga, Rusija je skrenula pažnju na opasnosti sistema Aegis Ashore, sistema za navođenje projektila preuzetog od ratnog broda i postavljenog u kopnenu bazu u Deveselu u Rumuniji, napominjući da bi mogao da se koristi za lansiranje ofanzivnog oružja. Washington je tvrdio da je sistem konfigurisan samo za presretanje dolazećih projektila i odbacio sumnje Moskve.

Prema američkom ministru odbrane Marku Esperu, SAD su bile prinuđene da napuste Ugovor INF kako bi se takmičile sa Rusijom, za koju je rekao da je godinama kršila ugovor svojim raketnim sistemom kratkog dometa Iskander. Moskva već dugo negira da sistem ima opseg zabranjen ugovorom i optužila je Washington da koristi Iskander kao izgovor za torpediranje sporazuma.

RaketarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Dok oni nišane Moskvu,Kinezi se nezaustavljivo naoružavanju. I Kim je već odmakao.
No,kako Ameri znaju da su u tom dijelu svijeta osuđeni na poraz, ostaje im samo da se kur*e pred Europom.
Uostalom, u Koreji i Vijetnamu su dobili gore batine nego u 2.sv.ratu.

vinko
3 godine prije

Tko kontrolira Europu, kontrolira cijeli svijet.

Rusija da bi se mogla razvijati je morala kontrolirati Europu ali nije uspila, kontrolirajuci Europu Amerika je sebi obezbijedila ekonomsku dominaciju a vojno moze ugrozavati cijeli svijet.

igi
3 godine prije

ponašanje zapade je skup deja vu ponašanja koja pod različitim okolnostima ne mogu dati iste rezultate…kina ih ubija a oni bi protiv nje ratovali ruskom djecom za svoje interese kao nekada za vrijeme opijumskih ratova…

politicki nekorektan
3 godine prije

….znas sta je cudno? svabe ce ispariti u sekundi, a nece niti vidjeti ruse…

Max
3 godine prije

Oni teže posjedovanju takve rakete ali je još uvijek nemaju i to je ključno.

Amazon
3 godine prije

Molim ovim putem Ruse Kineze Irance Venecuelance Sj.Korejce i Sirijce Libijce te Iračane da kupe na Kubi ogromna zemljišta i sve aerodrome i luke prema Anerici i pretvore ih prenamjene u vojno obrambene komplekse i vježbaju lagano hiperaktivno po 500, 1.000, 2.000, 3.000km na Americi. Dajte kupite svi zajedno pola Kube i dignite Kubancima standard i obranu Kubanaca i pokažite kaubojima kako to indijanci rade… Šta se čeka?

3 godine prije zadnji put uredio Amazon
tihobl
3 godine prije

Naravno da se muce. Ljudi koji su radili na raketama srednjeg dometa odavno su u penziji. Pred ove nove stavljen je dodatan zadatak: raketa mora probiti rusku PVO.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Netko je već prije lijepo napisao na ovom portalu: “Amerika je spremna za rat s Rusijom do posljednjeg Europljana!” Švabe to ne žele shvatiti…

sufhbvervuweruveruve
3 godine prije

Rusija da ju vodi rus nebi uništila kemijsko oružje a kauboji nisu, nebi uništila 50.000 taktičkih nuks glava kojih sada ima 5.000 a kauboji nisu ništa ni uništavali, imaju 40.000.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI