Američke svemirske snage krive Rusiju i Kinu za „militarizaciju svemira“, što je Pentagon radio decenijama prije

F-15 - antisatelitsko oruzje
22 komentara

Američki lideri odbrane su oštro uprli prst na Rusiju i Kinu da su razlog postojanju američkih svemirskih snaga (USSF), tvrdeći da su ove nacije “militarizovale prostor”, zahtijevajući od SAD da reaguju. Međutim, ono što je stvarna prijetnja je američka svemirska superiornost, jer Pentagon decenijama testira svemirsko oružje.

„Sveobuhvatna vojna prednost“

Američka svemirska komanda oglašava zvona upozorenja o izazovu američkoj superiornosti u svemiru barem od njene “vizije za 2020. godinu” iz 1997. godine, ali tek u decembru 2019. godine američki predsjednik Donald Trump formalno je stvorio USSF.

U februaru 2020., šef svemirske vojske general John W. “Jay” Raymond rekao je Pododboru za strateške snage Doma za oružane službe da “više ne možemo pretpostaviti da je naša svemirska superiornost sigurna. Ako odvraćanje ne uspije, moramo biti spremni da se borimo za svemirsku superiornost. ”

“Ostat ćemo spremni da branimo američku i savezničku slobodu djelovanja u svemiru. Isporučit ćemo svemirsku borbenu snagu za zajedničke i koalicione snage i razvijat ćemo zajedničke borce koji će služiti u, i iz svemirskog domena”, rekao je.

Nadalje, u Rezimeu svemirske strategije odbrane u junu 2020. godine, Pentagon je artikulirao svemirsko ratovanje u kontekstu svoje prethodne Nacionalne strategije odbrane za 2018. godinu, u kojoj je rečeno da je „međudržavna strateška konkurencija, a ne terorizam, sada glavna briga američke nacionalne sigurnosti.”

„Međutim, svemir nije utočište od napada i svemirski sistemi su potencijalne mete na svim nivoima sukoba“, kaže se u Rezimeu svemirske strategije odbrane. „Konkretno, Kina i Rusija predstavljaju najveću stratešku prijetnju zbog razvoja, testiranja i razmještanja mogućnosti kontra-prostora i pridružene vojne doktrine za učestvovanje u sukobu koji se širi na svemir. Kina i Rusija imaju oružani prostor kao sredstvo za smanjenje američke i savezničke vojne efikasnosti i osporavaju našu slobodu djelovanja u svemiru. ”

U dokumentu se izričito kaže da je svrha strategije „uspostavljanje, održavanje i očuvanje“ sveobuhvatne vojne prednosti Sjedinjenih Država u svemiru.

Nekoliko vrsta oružja identifikovano je kao dio ovog „naoružavanja“ svemira, ali istina, SAD su odavno testirale i koristile skoro sve vrste.

Protivsatelitske rakete

U januaru 2007. Kina je testirala protivsatelitsko oružje sa direktnim usponom (ASAT), uspješno presrevši neoperativni meteorološki satelit Fengyun-1C na nadmorskoj visini od 534 milje koristeći balističku raketu Dongfeng-21. Isto tako, u aprilu 2020. SAD su zaključile da je Rusija očigledno testirala slično oružje.

“Sjedinjene Države su spremne i posvećene odvraćanju od agresije i odbrani Nacije, naših saveznika i američkih interesa od neprijateljskog djelovanja u svemiru”, rekao je tada Raymond.

Međutim, gotovo otkad je Sovjetski Savez lansirao u svemir 1957. prvi Sputnik 1, Pentagon je razvijao i testirao razne protivsatelitske rakete.

Već 1958. godine, vazduhoplovne snage SAD počele su testirati seriju balističkih raketa (ALBM), a koje bi na različite načine mogle služiti kao sistem za isporuku nuklearnog oružja ili satelitski presretači. Između maja 1958. i oktobra 1959. godine, SAD su izvele 12 testova Bold Orion ALBM, ispaljene iz B-47 Stratojet, od kojih je posljednja napravila lažni napad na satelit Explorer 6, udaljen oko 156 milja. Raketa je prošla samo 4 milje od Explorer 6 i zaključeno je da bi, ukoliko je bila naoružana nuklearnim oružjem, napad bio uspješan.

Drugi projekat, High Virgo, testirao je ALBM ispaljen iz B-58 Hustler na satelit Explorer 5 u septembru 1959, ali ovaj test nije uspio, a cijeli koncept ALBM ubrzo je ustupio mjesto pošto su interkontinentalne balističke rakete (ICBM) postale održivije oružje.

Međutim, nuklearno oružje je i dalje istraživano kao protivsatelitsko oružje, posebno nakon što je test Hardtack Teak 1958. godine, detoniran 47 milja visoko, pokazao razorne efekte elektromagnetnog impulsa na velikim visinama. Četiri godine kasnije, test Starfish Prime pokazao je da su SAD detonirale nuklearno oružje na visini od 250 milja – istoj visini na kojoj danas kruži Međunarodna svemirska stanica – koje je ozbiljno oštetilo tri satelita.

Potom su u maju 1963. godine SAD testirale svoju prvu protivsatelitsku raketu direktnog uspona, prilagođeni Nike-Zeus presretač balističke rakete ispaljen iz Kwajalein Atoll u Južnom Pacifiku koja je nuklearnim oružjem uništila satelit AGENA-D. Poslije uspješnog testa tadašnji ministar odbrane Robert McNamara naredio je da nuklearno naoružana raketa Nike-Zeus bude aktivna u svakom trenutku na Kwajalein sljedeći mjesec, spremna da bude raspoređena protiv sovjetskih satelita. SAD su 1970. godine koristile i svoje balističke rakete PGM-17A Thor kao ASAT.

Međutim, 1985. SAD su učinile korak dalje, uspješno gađajući solarni osmatrački satelit Solwind koristeći raketu ASM-135 ispaljenu posebno modifikovanim borbenim mlaznjakom F-15 Eagle. F-15 je morao da se uključi u nadzvučni “zum uspon” i imao je specijalnu opremu za vođenje rakete do cilja.

Inspektor satelita

Drugi dio opreme na koji je USSF ukazao je inspektor satelita koji je testirala Rusija početkom 2020. godine, a koji je navodno manevrisao u blizini američkog satelita. Inspekcija nije nezakonita, ali to nije spriječilo američku komandu za svemir da je nazove „svemirskim oružjem“, a Raymond je to opisao kao „dodatni dokaz ruskog licemjernog zalaganja za prijedlog za kontrolu svemirskog naoružanja, namijenjenog ograničavanju mogućnosti Sjedinjenih Država iako očigledno nemaju namjeru da zaustave svoje programe za oružje u kontra svemiru.”

Ono što Raymond nije spomenuo je da su i SAD pokrenule ovu tehnologiju. 1990. godine SAD je lansirao tajni satelit “Prowler”, čija je svrha bila da se približe drugim satelitima u geosinhronoj zemaljskoj orbiti radi nadzora.

“Ovo nije jedinstveno za Rusiju”, rekao je Brian Weeden, stručnjak za svemirsku politiku pri Fondaciji Bezbjedni svijet. “To se ne događa svaki dan, ali to je sposobnost koju Kina, SAD i drugi testiraju tokom vremena.”

Još jedan projekat koji je 2014. godine pokrenula Istraživačka laboratorija ratnog vazduhoplovstva, pod nazivom Automatizovana navigacija i vođenje eksperimenta za lokalni svemir (ANGELS), testirao je sličnu sposobnost.

Usmjereno energetsko oružje

Takođe je izražena zabrinutost zbog ruskog zemaljskog sistema laserskog oružja Peresvet, ali SAD su već testirale usmjereno energetsko oružje u svemiru.

1989., dok su SAD pokušavale da postave satelitski presretač balističke rakete, Strateška odbrambena inicijativa, isprobala je neutralnu zraku čestica u eksperimentu nazvanom Akcelerator snopa na raketu (BEAR).

“8 metara dug, 1700 kilograma težak akcelerator snopa, lansiran je na visinu od 125 milja na raketi Minuteman 2”, objavio je Los Angeles Times nakon testa u julu 1989. godine. Oružje je pucalo četiri minuta, ali se pokazalo nespretnim. Pentagon je nedavno izrazio nade u oživljavanje takvog oružja.

Balističke rakete i orbitalno bombardovanje

U stvari, većina balističkih projektila su svemirsko oružje, jer ih njihova visoka putanja odvodi u svemir prije nego što isporuče teret do neke daleke mete. Prema Space.com, ICBM može imati apogej od nekih 750 milja. Međutim, postavljanje nuklearnog oružja u svemir izričito je zabranjeno kroz nekoliko ugovora o ograničavanju naoružanja, uključujući Ugovor o svemiru iz 1967. godine.

Upravo je Sovjetski Savez uveo takvo oružje pod nazivom „frakciono orbitalno bombardovanje“, koje bi nuklearnu glavu lansiralo u polarnu orbitu iznad Antarktika, a koje bi moglo biti preusmjereno iz orbite za napad na Sjedinjene Države, koje tamo nemaju nijedan raketni radar za rano upozoravanje. SSSR je takođe montirao auto-top za samoodbranu na svemirskoj stanici Almaz, u godinama prije usvajanja Ugovora o svemiru.

Druga opcija koju je američka vojska nekoliko puta istraživala je Project Thor, prijedlog da se oružje za kinetičku energiju bazira u svemiru i usmjeri na neprijatelje koji ne sumnjaju. Takvo oružje, ako je napravljeno od volframa i otprilike veličine telefonskog stuba, imalo bi razorni efekat nuklearne bombe, ali ne bi ostavilo ostatke zračenja.

Zanimljivo je kako izgleda takvo oružje na slici u Rezimeu američkih svemirskih snaga u svemirskoj odbrambenoj strategiji od prošlog juna.

Da li ovo nagovještava povratak Project Thora?

AmerikakinaMilitarizacijarusijaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Lopov najglasnije viče :”Drž’te lopova!”

Draguljće
3 godine prije

Klasična amero-cionistička retorika, ono šta oni mogu raditi drugima nije dozvoljeno.
Klasika.

nekoime
3 godine prije

Sad buju snimili film u kojem USA Space Troopers rasturaju Ruse i Kineze ko Stožer Koronu.

Zadranin
3 godine prije

Ne volim Amerokenjce ali da su najjači jesu. Nema im ravnih.

wpgvpewrviwenifvrnweifvniewnfvuwe
3 godine prije

Cionističke svemirske snage koje nose oznaku ukradenog teritorija od indijanaca uz pomoć kauboja kao pijuna spočitavaju bratskim cionističkim svemirskim snagama u Rusiji i Kini, tko tu koga hebe u zakmo………….

Hmmm da
3 godine prije

Bože koliko seru i jedni i drugi i treći

Max
3 godine prije

SAD su prve počele militarizrati svemir tek kasnije Rusija Kina. (ponešto i Indija protusatelitskom raketom) Militarizacija svemira je zabranjena međunarodnim konvencijama i treba ju spriječiti.

prepri43
3 godine prije

Što su to “decenije” ? Da nisu možda DESETLJEĆA?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI