fbpx

Američke trupe u Siriji „odlaze, vraćaju se, ostaju, ponovo odlaze“ – Što je istina?

Vojni helikopter desant napad

Nakon što je Donald Trump izjavio da povlači vojni kontingent iz Sirije, manje od 24 sata su medijima kolale potvrđene informacije da se povlači iz cijele arapske republike. Onda se američki predsjednik „predomislio“, te izjavio kako će zadržati kontingent od 200 do 300 vojnika, ali na jugu zemlje u području Al-Tanfa, na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana.

Potom smo pratili napuštanje, koje je izgledalo kao bijeg, položaja na sjeveroistoku zemlje, istočno od Eufrata i najavu da se te trupe prebacuju u Irak. Kako je vlada u Bagdadu rekla da neće primiti nikakve nove snage izvan postojećih ugovora, odjednom se pojavila vijest da će se povećati kontingent koji čuva naftna polja Omar u sjeveroistoku Sirije, na samoj sjevernoj obali Eufrata.

Kako bi vam slikovito dočarali ovaj kaos, koji je bez sumnje posljedica svađe dvije struje u Bijeloj kući, od kojih jedna insistira na ostanku u Siriji, a druga na povlačenju, to povlačenje i dolazak pojačanja na naftna polja Omar, proteklih dana je izgledalo otprilike ovako.

Američke trupe u Siriji kretanje

FOTO: Odlazak i povratak američkih trupa u Siriju, kako bi čuvali naftu od terorista „kalifata“

Naime, ova približno istinita karta rute povlačenja američkih trupa je objavljena 26. kolovoza nakon objave vijesti da se jedan od američkih konvoja vratio iz Iraka u Siriju, nakon što je iračka vlada rekla da u Irak neće primiti Amerikance koji su napustili Siriju. Uopće nije bilo teško pogoditi koje će biti privremeno zaustavljanje ovih vojnika, vjerojatno izluđenih naredbama koje stižu iz Washingtona i Središnjeg zapovjedništva (CentCom), zaduženog za operacije na Bliskom istoku.

Istovremeno je ruski ministarstvo obrane objavilo informacije i satelitske snimke kojima dokazuje da su američke snage,iako u manjem broju, prisutne na sirijskim naftnim poljima i da SAD provode „državno razbojništvo“. Naime, tamo su američke naftne i privatne vojne tvrtke i tajne službe preuzele posao poraženog „kalifata“ i prodaju ukradenu sirijsku naftu na kojoj mjesečno uprihoduju oko 30 milijuna dolara. S obzirom na kapacitet tih polja, riječ je o mizernoj svoti novca, ali je to dovoljno da se zadovolje apetiti nekih dužnosnika u tajnim službama i drugih sudionika pljačke koja se odvija s nekoliko funkcionalnih bušotina i tranzitom nafte i cisternama, obzirom da su svi naftovodi u tom području izvan upotrebe. Konačno ispunjava se i zadaća da se Assadu onemogući pristup poljima i obnova naftne i plinske infrastrukture u tom dijelu zemlje, što bi Damasku osiguralo energetsku neovisnost i nešto sredstava za daljnju vojnu kampanju i obnovu zemlje. Dakle, zadržavanjem ovih polja su Amerikanci ispunili više ciljeva odjednom, iako je malo vjerojatno da će tamo i ostati. Međutim, sada se čini da će tamo biti još neko vrijeme.

U ponedjeljak, 28. listopada, Pentagon je potvrdio da su američke mehanizirane snage započele s raspoređivanjem na sirijskim naftnim poljima, navodno kako bi zaustavile ostatke „Islamske države“ da ih zauzmu. Poručili su kako će odgovoriti „ogromnom snagom“ da ih zaštite.

Nakon povlačenja američkih snaga sa sjevera Sirije ranije ovog mjeseca i nepotvrđenog ubojstva čelnika „Islamske države“ Abu Bakra Al-Bagdadija u subotu navečer, američke snage u Siriji očito imaju novu misiju i sada moraju „zaštititi naftu“.

Ministar obrane Mark Esper rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak da su se američke mehanizirane snage već rasporedile za zaštitu naftnih polja u istočnoj Siriji. Misija ima za cilj zadržati ta naftna polja za Sirijske demokratske  snage koje predvode Kurdi, bivših saveznika Washingtona u borbi protiv „Islamske države“.

„Američke trupe odgovorit će ogromnom vojnom silom protiv bilo koje grupe koja tamo ugrozi sigurnost naših snaga tamo”, rekao je čelnik Pentagona Mark Esper.

Na pitanje hoće li SAD potencijalno odgovoriti silom i protiv ruskih ili sirijskih snaga, Esper je jednostavno odgovorio “da”.

Esperova prividna prijetnja izgleda kao ogorčeni odgovor Moskvi koja je optužila i dokazala da se SAD bave krijumčarenjem ukradene nafte u Siriji, što ipak ne bi trebala biti razina „prve svjetske velesile“ i „izuzetne nacije“, kakvom sebe smatraju Amerikanci.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, nazvao je američku operaciju na naftnim poljima „razbojništvo pod pokroviteljstvom države“ i optužio Washington da je tamo poslao svoje snage kako bi pomogao već prisutnim krijumčarima nafte i pljački sirijskih nacionalnih resursa.

Rusko ministarstvo je u subotu objavilo snimke iz zraka na kojima se vidi kako se sirova nafta krijumčari iz zemlje “pod jakom zaštitom Sjedinjenih Država“.

Iako je napravljeno mnogo buke oko zaštite naftnih polja od ostataka uništenog „kalifata“, razbijena teroristička skupina još nije napravila ništa kako bi se dokopala te nafte i počela je koristiti.

Zapravo je i to dio propagande, koja traje od prvih dana „Islamske države“, koju se prikazivalo kao mitsku nepobjedivu vojsku koja bi mogla osvojiti cijeli Bliski istok, veći dio Azije sjevernu subsaharsku Afriku, sve do granica bivšeg Osmanskog carstva, uključujući cijeli Balkanski poluotok, te Portugal i Španjolsku, nekada dio Arapskog carstva. No, istina je sasvim drugačija i od vojske Abu Bakra Al-Bagdadija je u zatvoreničkim kampovima i pustinji Sirije i Iraka ostala bradata rulja, bez financija, oružja i opreme, ali i bez najbolje obučenih boraca koji su poginuli u borbama protiv sirijske i iračke vojske, te u sukobima s Kurdima. Osim toga, dobar dio udarnih snaga ISIL-a i njihove vojne opreme je doslovno spaljen u udarima ruskog zrakoplovstva. Naravno, dio posla su odradile i sirijske i iračke zračne snage, te američko zrakoplovstvo, koje je povremeno sudjelovalo u udarima na neke jedinice „kalifata“, često zamijenivši sirijsku vojsku ili iračke šiitske milicije za ISIL. No, to je druga priča kojoj smo ranije posvetili dosta prostora.

Vraćajući se na naftna polja u Siriji, upitan da li su polja Omar i američke snage bile pod bilo kakvom prijetnjom, Mark Esper je odgovorio: “Trenutno ne”.

Kao što smo ranije rekli, predsjednik Trump je obećao kako će, nakon povlačenja sa sjevera zemlje, 1000 američkih iz Sirije dovesti kući. Međutim, onda je rekao da će biti premješteni u Irak, potom da će ih još više biti na naftnim poljima. Još uvijek nije jasno koliko će trupa ostati u Siriji.

Američki stručnjaci tvrde da u trenutnom okruženju Pentagon mora jamčiti sigurnost tom kontingentu, zračnim snagama pokrivati rutu kojom bi se kretali prema Iraku, što vjerojatno uključuje i konvoje autocisterni s ukradenom sirijskom naftom, a ti konvoji i snage na cestom moraju imati i adekvatnu zaštitu na kopnu. Tako bi broj američkih vojnika, potreban da provodi ovu zadaću, mogao biti puno veći od broja koji je ranije bio raspoređen kao podrška Kurdima i nije jasno može li se sve to pokriti s 30 milijuna zarade od pljačke sirijske nafte, nakon što svi akteri u osom „poslu“ uzmu svoj dio kolača. Tu govorimo o dužnosnicima i operativcima CIA-e, Pentagona, privatnih vojnih tvrtki i krijumčarima, ali i predstavnicima Kurda i plemena na čijim se teritorijima nalaze funkcionalne naftne bušotine. Jednom kada su svi podmireni, pitanje je koliko ostaje za operativni dio posla u vojnom smislu. Sve u svemu, govorimo o šizofrenoj situaciji u kojoj su sea našle američke snage i politička elita koja je odbila postupiti po Trumpovom naređenju, jer su povlačenje iz ionako izgubljenog područja vidjeli kao nedopustiv poraz američke vanjske politike.

Ipak, dok je situacija kakva jeste, zaslužuje pojašnjenje.

Sjedinjene Države obećale su da će pojačati zaštitu sirijskih naftnih polja koja kontroliraju prokurdske SDF snage. Cilj je navodna zaštita od “Islamske države”. Stručnjaci su sigurni da Amerikanci zapravo pokušavaju spriječiti sirijsku vladu da dođe do svoje nafte, ali su odlaskom iz pograničnih područja Sirije već pogriješili i neočekivano dali Damasku moćne instrumente utjecaja.

“SAD će zaštiti naftu u Siriji“, rekli su i Donald Trump i sada Mark Esper. Nakon toga je Pentagon je izvijestio da raspoređuje dodatne vojne snage i sredstva kako bi zaštitio naftne objekte.

“Sjedinjene Države namjeravaju ojačati svoju poziciju u koordinaciji s partnerima iz SDF snaga na sjeveroistoku Sirije dodatnim vojnim snagama i sredstvima kako bi se spriječilo da naftna nalazišta padnu u ruke ISIL-a ili drugih strana koje destabiliziraju situaciju”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Časopis The Wall Street Journal rekao je da Washington planira ostaviti 500 vojnika u Siriji, te da će tamo poslati desetke tenkova i druge opreme.

Sjeveroistok Sirije, uglavnom provincija Deir Ez-Zor, poznat je po tome što zemlja tamo ima 75% rezervi nafte, oko  2,5 milijardi barela, a većinu ležišta istočno od Eufrata su do nedavno kontrolirale Sjedinjene Države i kurdske YPG milicije.

Iz globalne perspektive, sirijske rezerve nafte su male, a lavovski udio proizvodnje od oko predratnih 20 milijuna barela godišnje odlazi na domaću potrošnju. Dakle, ako sirijska vlada nema pristup ležištima, a danas nema, logično je da zemlja proživljava energetsku krizu. Siriji pomažu partneri i saveznici, otvoreno Iran, koji je nedavno poslao tanker s dva milijuna barela, ali i Rusija, koja u tu svrhu koristi vojnu pomorsku flotu.

Međutim, sada Sirija nije u stanju podmiriti vlastite potrebe čak ni s naftom Irana, koji već nekoliko godina redovno šalje tankere  u Siriju. Tako SAD, zadržavajući de facto kontrolu nad najvećim sirijskim naftnim poljima, nastavljaju držati Damask dalje od jednog od glavnih izvora resursa potrebnih za obnovu zemlje.

Međutim, poznati američki bloger sirijskog podrijetla, Ehsani, smatra da Sjedinjene Države uopće nisu dobro osigurale ovu naftu, jer su dale dovoljno instrumenata utjecaja Damasku i razlog za prepirku unutar samih SDF snaga.

“Polja Al-Omar i Conoco štite SAD i SDF snage. Dio nafte s tih polja se preko treće strane prodaje sirijskoj vladi u obliku povrata polovine sirove nafte u rafiniranom obliku, kao benzin i dizel“, piše bloger.

„Ali je sirijska vlada tijekom nedavnih događaja dobila pristup naftnim poljima u zoni 32 kilometra i nakon radova na obnovi će moći proizvoditi do 100 000 barela dnevno. Prije rata je proizvodnja diljem zemlje iznosila nešto više od 300 tisuća barela dnevno“, pojašnjava Ehsani.

“Stoga važnost pristupa kurdsko-američkoj nafti više nije toliko kritična za Damask”, napominje američki bloger.

Nadalje dodaje kako sirijska vlada sada kontrolira brane Tabqa i Tishrin, iz kojih se električnom energijom napajaju polja koja kontroliraju američke snage. Dakle, Damasku bilo kojem trenutku može isključiti struju za bušotine i polja gdje su američke trupe i tada bi se američki vojnici mogli zabavljati gradeći kule u pijesku ili ubijati vrijeme na neki drugi način. Assad to ne čini jer još uvijek funkcionira nabava sirove nafte iz tih polja i povratna „isplata“ gorivu.

Ako gledamo stvari crno-bijelo i uzmemo da su na jednoj strani Damask, Rusija, Iran, Hezbollah i druge manje skupine, a na drugoj Amerikanci i „državni razbojnici“ koji zarađuju na toj nafti, onda stvari vidimo onakvima kakve one nisu. Tu su sada i Kurdi, koji su još uvijek faktor za sebe, ali više nisu američki saveznici.

To je rat, a kao u svakom ratu čak i neprijatelji posluju ako tako mora biti. Assad je dobro procijenio da je bolje za stanovništvo regije Deir Ez-Zor i Hasaka da te bušotine i dalje rade, jer bi isključenje napajanja električnom energijom polja Omar i postrojenja Conoco u tom području uzrokovalo humanitarnu krizu.

Osim toga, sirijske snage kontroliraju dio granice s Irakom preko koje su sirijski Kurdi ranije mogli isporučivati naftu kupcima koji su došli u irački Kurdistan.

“Pa zašto je onda pokrenuta sva ta zaštita?”, pita se bloger, precizirajući da bi zaštita kurdske nafte od strane Amerikanaca mogla dovesti do propasti SDF snaga, jer se neka arapska plemena u regiji već pridružuju Damasku, a da se ISIL preporodi, potrebna mu je njihova podrška. Dakle, ta je opasnost učinkovito uklonjena, a tko poznaje kako funkcioniraju dogovori vlade s arapskim plemenskim vođama, što smo pojasnili  u više prethodnih analiza tijekom masovnih predaja jedinica „umjerene oporbe“, jasno mu je o čemu govorimo.

Ukratko, stvari funkcioniraju vrlo jednostavno. Assad na svojoj strani već ima dva najveća sunitska plemena sa sjeveroistoka zemlje, pleme Shaitat i pripadnike velikog plemena Bagara. Njihovi predstavnici lako stupe u kontakt s plemenskim starješinama selima i manjim mjestima u provinciji Deir Ez-Zor i Hasaka, kojima se ponudi amnestija za njihove članove ako nisu počinili zločine, nešto novca plemenskim starješinama, te izgradnja prometne infrastrukture, struja, voda i slično. Naravno dio obećanja se ispuni odmah, a ostalo će se provesti kada vladine snage vrate kontrolu nad dogovorenim područjem. I sve se završi na obostranu korist i zadovoljstvo. A što ima za ponuditi ISIL? Ništa. Ako bi se teroristi i pojavili u tim selima, samo bi bili na teret lokalnom stanovništvu. Zato su plemenske vođe uvijek donosile „razumne“ odluke. Korisne za njih u smislu mita, za njihove ljude jer će imati bolje uvjete života, ali i za sirijsku vladu. Najbolji primjer je „Rastanski džep“ između Hame i Homsa, gdje je već izgrađen veliki vijadukt srušen za vrijeme rata,a ekonomija se oporavlja, a ljudi žive u miru i sigurni od terorizma. Tako funkcioniraju stvari na Bliskom istoku, svidjelo se to nama ili ne.

Predsjednik Energetskog kluba „Bospor“, Mehmet Ogutcu, smatra da bi zajednička upotreba polja od strane sirijske vlade i Kurda, koji bi se mogli dogovoriti o podjeli prihoda od izvoza nafte, bila obostrano prihvatljiva opcija.

“Oni moraju sklopiti sporazum, baš kao i između Bagdada i Erbila, glavnog grada iračkog Kurdistana. Sada je ključno pitanje raspodjela prihoda od nafte i plina”, rekao je Mehmet Ogutcu za RIA Novost i dodao „kako smatra da bi Rusija u procesu dijeljenja prihoda s Kurdima mogla utjecati na sirijsku vladu“.

U ovoj verziji je sve dobro, osim što su SAD u potpunosti izbačene iz sirijske igre. No Donald Trump, izgleda, još nije razmišljao o tome. Ili možda i jeste, ali su ga drugi prisilili da promijeni odluku i za vojsku stvori šizofrenu situaciju bez presedana u povijesti ratovanja.

Sirijska naftna i plinska ležišta i infrastruktura

FOTO: Sirijska naftna i plinska ležišta i infrastruktura

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Hm…kakve su šanse da su Ameri odigrali odlično?
Povukli su se iz opasnih djelova, nisu zakuhali sa Turskom, vruć krompir utrpali Rusima, gdje god ostanu naći će prokletinje gladne para da ih podržavaju,….ostali su tamo gdje žele i misle da im nino ništa ne može.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Koliko god da ih je svi imaju tri plemenita cilja… AMERIKA, Amerika i samo Amerika.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Tesko da ti koji odlucuju vide Ameriku kao vise nego samo orudje za promociju osobnih i grupnih interesa.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

sve je to igra Trumpa prema puno jačim stvarima ali treba to razumjeti..a id eo slijedece. Dok se svijet utapa u pojedinostima o navodnoj smrti šefa Islamske države Bagdadiho, konceptualno dobro upućena osoba trebala bi se zapitati zašto se informacije trenutno šire, zašto su predstavljene na način na koji su predstavljeni, u kojem vremenskom slijedu i što sve značisa globalnog gledišta.Bagdadi je ubijen u Siriji,
kako se izvješćuje, u Siriji ga ubila hrabra američka vojska uz pomoć mnogih saveznika, uključujući pripadnike kurdskog YPG-a i lokalno stanovništvo, iračku obavještajnu službu i vojsku Ruske Federacije, koja je otvorila zračni koridor nad Idibouom i omogućila američkim specijalcima da poduzmu akciju.To su službene informacije iz Bijele kuće. Ali došlo je do “greške”, bilo kao pogreške u upravljanju ili kao zanimljivog informacijskog alata . Rusko ministarstvo obrane odmah je nakon najave likvidacije poznatog terorista reklo da SAD ne mogu poduzeti nikakve takve akcije, jer RF “nije otvorila nebo” i, osim toga, uopće nema helikoptera u tom području.Akcija se jednostavno nije mogla dogoditi, pa se nije dogodila, to je laž.Točka.Ali vrlo brzo nakon toga, opet je to rekla RF, rekavši da su u tom području zapravo viđeni neki helikopteri i da SAD stvarno ubile Bagdadi, “to je bio veliki Trumpov doprinos u borbi protiv terorizma.Trumpov IZJAVA, a nikakva izjava SAD – RF odjednom odbacuje tu tvrdnju i umjetno povećava rejting američkog predsjednika. Zanimljivo, zar ne?
Bagdad bi bio “ubijen ” u Idibu. Što je samo po sebi nevjerojatna informativna bomba. Idlib je u potpunosti pod kontrolom Al Qaede i sirijskih ogranaka ove organizacije stvorene u SAD-u.Da, prema zapadu, to su “demokratske snage koje se bore protiv monstruoznog Assada” koji su se borili, primjerice, u Alepu, a za kojima je Eiffelov toranjobsjan bio svjetlima u čast poraza tih ubojica. I zašto to pišem kao “info bombu”? Budući da su nas bombardirale informacijama zapadnih agencija od početka IS / Daesh-a, da se “demokratskeprotiasadovde snage” bore protiv IS-a i Al-Qaede, jer su konkurenti u dominiranju Sirije. Zašto se ova laž “morala” širiti? Jer Zapad nije mogao tvrditi da se džihadističke ubojice iz Al Qaede (demokratske snage) nisu borile protiv IS-a. I danas vidimo da je u “njihovom” gradskom šefu “neprijatelj” u okrugu ISILA i naoružan i kretao se sa svojim ljudima.
Kad su konceptualisti napisali da su “demokratske snage” džihadisti iz Al Qaede, nisu ih poznavali i glupo su se smijali. Kad sam tvrdio i pisao da ISL-om također upravlja američka državna elite, mnogi su gledali u nebo kao da netko može vjerovati u takve gluposti. A danas? Sve se otkriva, ali zato što nije rečeno u vijestima, pa „ovce“ neće vjerovati, jer ih nitko neće staviti u kontekst.Tako je RF negirao akciju, ali kad je otkrio kako se ta akcija, koja se “dogodila” baš onako kako je “uništena” Usam Bil Laden, korištena ista taktika. Je li važno da je Bagdadi uništen s taktičkog stajališta? Nikako. Ova „akcija“ podići će rejting Trumpa, koji dobiva još jedno „streljivo“ za povlačenje trupa iz Sirije, ali do tada će igrati za „naftnog razbojnika“ i krasti naftu Assadu, tako da čak i najveća budala shvati da je “loš poslovati ” sa SAD-om. I otkrit će cijelu stvar ljudima koji razumiju da je cijeli “rat Zapada” protiv IS-a bio velika laž i da su dečki iz američke vojske umirali u lošim uvijetima prljave igre koja će se pripisati državnim elitama SAD-a (i iskoristiti ih za uništavanje).A Al Kaida? Sjeti me se. Tko ga je stvorio? SAD kao baza boraca protiv SSSR-a u Afganistanu. Tada su rekli da su se “izvukli iz ruku” i počinili 11. rujna (iz pećine pomoću satelitskog mobitela) stvoriti “rat protiv terorizma” koji je zahtijevao milijune mrtvih na Bliskom Istoku (preko milijun ljudi samo u Iraku) Arapsko proljeće (sinkroni Maydans pod nadzorom Zapada) i totalni kaos i ogroman migracijski val u EU. I sada vidimo da je u Siriji ta ista Al Kaida opet bila pod američkim zapovjedništvom kao “demokratska opozicija protiv Assada”. Je li islam zaista toliko opasan? Sva zla i ubojstva na BV-u kontrolirao je Zapad, ali o tome u neko drugo vrijeme.Nije važno je li neki Bagdadi stvarno umro, važno je kako će se njegova smrt iskoristiti. Državne elite SAD-a ima se čemu veseliti.Sve se mijenja.
geopolitika-news.blogspot.com

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Jedno je sigurno….
Kramp je slučaj za razmatranje.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

nema smisla tebi to objasnjavati cjenjeni kolega..da razumis politiku,sistem upravljanja u politici,onda bi razumio Trumpa.Posto o tome neznas ama bas nista,bez ljutnje,nema smisla nekom objasnjavati sve to.Ja sam svojim komentarom sve napisao,sve id eonako kako sam napisao,samo sve to treba razumjeti.Onaj tko te procese nerazumije,nemoze mu dragi Bog objasniti a najmanje ja,novinar ili bilo tko drugi.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Kako brzo odustaješ, pokušaj ne budi kukavica…možda nešto naučim od tebe.

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.
11 mjeseci prije

Kako si ono rekao,sinisha,dobar je milance tebi…ponavljam,ove Sha gledaju svisoka,izbjegavati u širokom luku.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Xahaxa….👍

njofra
Gost
njofra
11 mjeseci prije

🙂 Ne BV vec BI 🙂

eks
Gost
eks
11 mjeseci prije

Tramp u klin, korporacije u ploču . U Americi nema jedne i neprikosnovene vlasti. Pohlepne psihopate su vlast Amerike .

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

To ti mislis..nemoj tako..dobro prostudiraj sto Trump radi,njegovu politiku itd..Nije on slucajno predsjednik Amerike,ništa u politici nije slucajno.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Milanče, naravno da nije slučajno…postavlja se pitanje koga sluša i ima li gram bilo čega između njegovih ušiju.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

moras znati d aje Trump covjek globalista koji su ga postavili da preformira americku poltiku.Pisao sam vec sto puta o tome ako si citao.Ali,d aponovim.Amerika se mora preformirati radi puno stvari.Nemoze jedna drzava sa 5% stanovnistva na kugli zemaljskoj trositi 50 % prirodnih bogastava.Dalje to neide.Globalisti su svjensi da ta kvom poltikom doslo bi do unistenja kugle zemaljske,doslo bi do ekoloske,ekonomske katastrofe i novih velikih ratova.Globalisti nisu glupi,nema se kamo pobjeci i mora se sacuvati planeta zemlja.Neukroti se maericka drzavna elita,globalisti ce toj eliti smjestiti građanski rat u ameriic,vec su ih par puta raznim akcijama upozoravali.Amerika mora biti normalna drzava a ne hegemon u sivjetu i parazit kojic e zivjeit na tuđi racun.Nepisem ja to radi toga d avelicma svoje znanje nekom,nego da shvatite o sto ide trenutno,sto s edeesava u globalnoj politici.Jer mediji,koje vi pratite ,niti slovo o tome.Jer,mnogi novinari veze o globalnoj politici,nacinu upravljanja nemjau..neki imaju ali nesmiju napisait jer su jos uvijek pod utjecajem mnogi mediji pod amerikcom drzavnom elitom a ti mediji nisu niti svjensi da su otpisani.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ti si Milanče u pelenama.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

ok..kad ti tako mislis.Napisi ti svoje misljenje,da cujem..nije lose nauciti od drugi,cuti tuđe misljenje..daj napisi nesto u vezi svega toga,da naucim i ja nesto u ovij svojih 60 godina..

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Milance, daj jedan puta reci, tko su ti globalisti, ili izbaci tu rijec iz tvojih komentara. Sve ostalo stima.

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Vladimire, da ti kaze, morao bi te ubiti.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

I….spremte se, spremte….rodila se ideja slanja NATOa u Siriju na ta područja.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Nato iducih 5 godina vise nece postojati..ide proces njegove preformacije..karte su vec poslozene,Trump u iducem petogodisnjem mandatu rasformirava Nato jer vise nece biti potreban niti americi a niti globalistima koji su nato korisitli.Nato je u zandjih godina sluzio amerikcoj eliti radi njihovih ciljeva.Posto je americka elita otpisana,mjenja s evanjska politika ameirke,vise nece biti potrebni kao jedan dio karike u lancu globalnog upravljanja.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Bez NATOa kako misliš da Amerika sebe zaštiti na Zapadu, ne misliš valda da će Amerika postati jedna od ravnopravnih!?

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

pratis ti poteze trumpa,sve ide tim putem,da amerika bud enormalna drzava..kome treba nato.Koga bi nato stitio,evropske drzave..sve su to iluzije pojedinih polticara a u relanosti su sasvim drugacije stvari.Vodio nato do sad aprotiv nekoga rat.Nije.Sto nenapandu Iran.Kinu.Rusiju ako smiju..malo morgen..ti ratovi po libiji,iraku, su bili globalni projekti radi preformiranja određenog podrucja.Rat u Siriji je bio drugog karaktera,rat koji se preko Kakvkaza treboa prenseti do Rusije a kasnije na cjelu evropu,to je bilo u planu americke drzavne elite.Ali,Rusi nisu glupani,znaju jako puno o svemu tome pa da nedođe do rata u Rusiji,intervenirali da sprijece isil-tzv.nelegalnu vojsku amerike ili vojsku americke drzavne elite koja se bori radi njihovih interes.Taj isli i americka drzvna elita dobili su po nosu u siriji i bliski istok je rijesen problem i sire.Takvim potezima u globalnim igrama Putin stvara sigurnost Rusije izvana.Znaci sto imas veci utjecaj u globalnoj politici,imas unutar drzave vecu sigurnost i samostalnost.Treba neke stvari razumjeti,neke poteze,radi cega s eprovode i koji je konacni cilj u svemu tome.Putin i Rusija su subjekti globalne poltike a ne objekti,to je velika razlika.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Nije NATO stvoren da nekoga štiti od napada Irana, USSRa ili nečeg drugog…NATO je stvoren da nedopusti upliv tuđeg uticaja, tuđih ideja na Američki sektor interesa, NATO je stvoren da se niko iz toga sektora ne otme američkoj kontroli.
Odrast ćeš i ti jednog dan naš cijenjeni Milanče.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

\amerika je bila nastoj globalne politike davnih 50 godina.Takvom politikom americka drzavna elita se otela globalisitma i poceli voditi sovju poltiku a za to korisitli nato snage.Americka kontrola nebi bila da to nisu odobrili globalisti..vidjeces iducih 5 godina kako ce sve to ispati..procesi u globalnoj politici s emjenaju,treba znati tko je subjek a tko objekt u globalnoj politici..Kad su tako mocni,sto sve clanic enato snaga moraju placati 2% bruto naiconalnog dohotka nekome od cega nema nikakve koristi,osim reketiranja putem novca.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

U Americi..ko god se pokušao oteti američkoj eliti je glavu izgubio.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

Obama, Klintonovi&Co su globalisti a Tramp je predstavnik “izolacionista” – u stvari stara garda. To je osnova, od toga treba krenuti.

njofra
Gost
njofra
11 mjeseci prije

Da rece ti Sinisa upravo to sto napisa Milance iz Ceske 🙂

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Nemam taj dojam ali većina nas ovde na različite načine priča isto……jer,koliko je predsednika Amerike ubijeno jer se uzprotivilo američkoj eliti;zbilja izprepleteno.
Ja, smatram da je američka državna elita upravo taj herc globalizma….sve ostalo je boranija.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Americká drzavne elita věže nemaju dá globalistima,to je Kao nebo i zemlja.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

E sada me strah…. 😥

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Mislim od Milančeta….

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

odoh ja raditi pametniji posoa negos a tobom raspravljati,rasprava koja nema smisla.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Šta…prati suđe? Ti da imaš pametnog posla ne bi visio cjelodnevno, to ti iz izkustva velim.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
11 mjeseci prije

Vec si dosadan.

Arapska liga i NATO
Gost
Arapska liga i NATO
11 mjeseci prije

1. NATO treba da uzpostavi mir
2. Arapska liga mora tvoriti alijansu za mir svih arabskih drzava

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Hahaha.. Burte, pukao si!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Da je amerima dobro u USA
vratili bi se iz Sirije (demokracki) ?

CPGS
Gost
CPGS
11 mjeseci prije

Mora se malo i u misionarsku poziciju, pa kresi!

Alec
Gost
Alec
11 mjeseci prije

Ah ta nafta… Nema slasnije zarade od pljačke, to Ameri najbolje znaju… od organiziranog do visoko organiziranog, državnog kriminala 🤮💩

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Ili kriminala pod legatom države.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Ovo je zarada go klinac, na razini nekog nižeg dužnosnika CIA-e i pentagona jeste, ali 30 milijuna, kad se svi isplate, na kraju ostane – koliko. Sirija uopće nije naftna sila, pod 1. Drugo,,vidim da nitko nije ni čitao tekst, Assad sada može ugasiti struju, jer kontrolira obje brane Tišrin i Tabka, ali to ne radi, jer iz tih polja uzima naftu i vraća Kurdima gorivo. A da se vratite i pročitate što komentirate. Uđem , vidim 27 komentara, sve monolog na naslov. svi sve znaju, bez da pročitaju jedan red.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

LOGIČNO – Savjet adminu ili kome već – Stavite samo naslov, koji klinac pišete tekstove, ionako svi sve znaju, bez da pročitaju jedan jedini red. Ovo je već komično 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 . Gdje su oni komentatori koji si daju truda, pa ukažu i na greške, eventualno, prošire i dodaju što nedostaje. …. Ma gluplji sam ja što se bavim time, imam pametnijeg posla.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Nisi ti glup…samo si žestok, previše žestok.
Ostanak USA možeš svesti u jednu rečenicu….”Ostajemo da vas prcamo, i malo zaradimo.”.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Ja sam pročitao cijeli tekst.

Nebpjsa Stpjanovoc
Gost
Nebpjsa Stpjanovoc
11 mjeseci prije

Lazi mazi kradi ubi.Ipak i tome dolazi kraj.Ameri koji su stvorili Al qaidu i Isil da bi pod izlikom ratovali da kobajadi spasava zemlje od svojih vazala.Sjetimo se ko je sve sudjelovai u takozvanom ARAPSKOM PROLJECU PUTIN IH PROCITAO ,I IMAO VREMENA DA STVORI TO STO JE RUSIJA DANAS.AMERI TONU I MOGLI BI NAPRAVIT SVJETSKU GLUPOST.U SIRIJI MOGU ZAPETI.

burt
Gost
burt
11 mjeseci prije

stvar je vrlo jednostavna, Trump sa svojim idiotskim tweetovima i neki novinari svojim piskaranjem su unijeli zabunu jer su planirano povlačenje američke vojske iz turske sigurnosne zone prikazivali da je to povlačenje iz cijele Sirije, nema nikakvog povlačenja iz Sirije jer bi prepuštanje naftnih polja i istočne Sirije Assadu i IRGC-u značilo definitivni i sramni poraz američke koncepcije, zato nema ništa od povlačenja a Erdogan je povukao nekoliko pametnih poteza i dobio novu zonu uz granicu Turske a sporazum Putin-Erdogan je samo načelan i na papiru jer se zadnjih dana vode borbe između turkske vojske i FSA i SAA u toj zoni jer i turska strana i SAA hoće zauzeti što veći teritorij i strateške pravce na račun SDF-a koji je to donedavno kontrolirao, znači u Idlibu ui turskoj sigurnosj zoni nastavlja se teška taktička bitka i za teritorij i za buduće unutarnjo uređenje, novinari logično su proglasili pobjedu Assada jer su kurdski izdajnici pozvali SAA da uđu na njihov teritorij ali Erdogan ima protumjere za takvu politiku

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije

burt_ ne sekiraj se sad ce amerikanci dobijati porciju dronova pa nek ruse ko i Rusi u Hmejmiju. Samo sto Rusi imaju Pancire a valjda ce ameri skidati to Patriotima a najbolje bi im bilo da iznajme od Rusa Pancire jeftinije ce biti. A da racunaju da ce biti napadnuti govori ti i sama izjava Espera da ce odgovoriti ogromnom silom u slucaju da budu napadnuti. Ova izjava sama govori za sebe puni su straha i unaprijed prijete odmazdom . A dole su se svi prepali od njihovih prijetnji. Moglo bi se desiti da ih i jevreji zbubaju pa da se nezna ko je u cijoj.

J B TITO
Gost
J B TITO
11 mjeseci prije

Jel neko zna jel su profunkcionirala bivša Inina polja kod Palmire Hayan i jihar ili kako se već zovu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Jesu. Kad još.

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

Resenje: Pustiti turke na kurde i USraAnce i preko 30-og km da im zavrcu ventile na naftnim poljima. Mozda bude konacno jasno ko koga je*e u chijem zitu.

njofra
Gost
njofra
11 mjeseci prije

USA establišment su LOPOVI nedvosmisleno su to pokazali kroz svu svoju nemoc 🙂 u Siriji. Kada dajes moraš znati kako i kada daješ a kada i kako uzimaš? e, tu je potrebno mnogo više od jednostavnog, surovog i silovitog razmišljanja i ponašanja! Kako to mogu znati kravari koji su za civilizaciju čuli i to iz trece ruke! Praunuci razbojnika i ubica koji su deportovani u Nove svijetove nisu imali tu srecu da uče od nekoga tko je imao osobni dignitet i znanja koja ih mogu kultivirati. Moraju se kravari od sad pa nadalje druziti sa Rusima i Kinezima e da bi im bar nešto ostalo u naslijedje od civiliziranosti. Zaboravite na Engleze i Francuze jer, pokazali su se civilizacijskim impotentima možda ih ruši, nagrdjuje, sam njihov sustav odgoja, pravilno bi bilo reči uvjetovanje i okruženje, u kojima rade organizacije za podučavanje.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Babicu razocarao si me. Nafta je sporedna stvar. Ukazali su Trampu na cinjenicu da je sirom otovorio sitski koridor i tako ostavio Izrael nebranjenim. Ovaj odustanak od povlacenja je zbog pritiska jevrejskog lobija, a ne tamo nekih kurda. Ovo je najpovrsnija naliza koju si napisao.

burt
Gost
burt
11 mjeseci prije

ovaj Milanče iz Češke svojim naglašenom odlučnošču hoće stvorit dojam kako je on iznad svih a on je samo lokalac koji nema veze sa globalnim pristupom, njegova teorija da svi igrači koji su sad u Siriji rade u stvari za interes Assada je najveća laž koju prosipa jer nema pojma sa globalnom politikom, nikako da Assad ostvari svoj cilj iako je već bilo naznaka da hoće ali stalno se nešto ispriječava i podmeće nogu a Milanče unosi zabunu jer nikako da se situacija razbistri kako njemu odgovara, Putin i Erdo su za javnost prijatelji a Assad kaže da je Erdo od najgore sorte razbijač Sirije i ratni zločinac a Milanče ne objašnjava o čemu se tu radi, Trump je idiot i showman ali nikako da i Trump ne prigrli Assada, nema nikakvog kalifata i mijenjanja vanjskih granica Sirije jer nisu promjenjene vanjske granice ni Iraka, Libije i Afganistana ali unutarnjim konceptom koji se kreira izvan Sirije Assad pada ili ostaje a on je sada samo figura pod kontrolom IRGC-a, to se vidi kod sporazuma Putin-Erdogan jer su njih dvojica bez Assada dogovorili načela iz turske sigurnosne zone ali na terenu se vode borbe jer se radi o borbi za teritorij i strateške pravce a tako je i sa Idlibom, zato je Erdogan svojom politikom zasjenio idiota Trumpa i EU činovnike i krenuo u borbu do zadnjeg čovjeka i zadnjeg metka za spasenje zapadnog svijeta

john smith
Gost
john smith
11 mjeseci prije

car Putin je pobjednik, živio car

semafor ne radi
Gost
semafor ne radi
11 mjeseci prije

Cancer mutira i trazi secer,naftu, svjezu krv. Oci krvave od pohlepe.

Slovenac
Gost
Slovenac
11 mjeseci prije

Sve ce doci na red i ova nafta nije to tolko bitno asadu ali amerikanci misle da koga drze za jaja ali ce i tu popusit nemaju oni vise prijatelja osim.onih u evropi poljaka i siptara

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Pa kako bilo tko smije plijačkati tuđu državu i prijetiti silom ako bude ometan!?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
57
0
()
x