Američki mediji i obavještajci priznaju – CIA stoji iza sabotaža u Rusiji

Sabotaže u Rusiji

Godinama planirana CIA kampanja je odgovorna za mnoge neobjašnjive eksplozije i druge nesreće koje su zadesile ruski vojnoindustrijski kompleks od momenta ruske invazije na Ukrajinu, tvrde trojica bivših američkih obavještajnih dužnosnika. Bivši dužnosnici odbili su identificirati akcije kojima je upravljala CIA, ali željeznički mostovi, skladišta goriva i elektrane u Rusiji oštećeni su u neobjašnjivim incidentima otkako je Kremlj u veljači pokrenuo svoju potpunu invaziju na Ukrajinu.

Iako američko osoblje nije uključeno na terenu u Rusiji u izvršavanje ovih misija, paravojni CIA časnici zapovijedaju i kontroliraju operacije, tvrde bivši obavještajni dužnosnici. Paravojni časnici u sastavu su CIA-inog Centra za posebne aktivnosti, te su raspoređeni u Europski misijski centar agencije, objšnjavaju dvojica bivših obavještajnih dužnosnika.

Zbog pravnih problema, zapovijedanje i kontrola sabotaža pripada CIA-i, ali NATO saveznici imaju jak utjecaj na to koje će operacije biti izvršene budući da njihovi ljudi preuzimaju rizike. Izvori su opetovano odbacivali bilo kakvu ideju da je NATO-a bio opunomoćenik CIA-e. Europski saveznik čiji operativci provode diverzantske akcije ovdje se ne imenuje jer bi to moglo ugroziti operativnu sigurnost ćelija koje su još uvijek operativne unutar Rusije.

Svaka tajna akcija koju poduzimaju američke agencije mora biti odobrena odlukom predsjednika. Nakon što je američka obavještajna zajednica zaključila da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016., predsjednik Barack Obama potpisao je zapovijed za tajnu akciju protiv Rusije prije nego što je napustio dužnost, navodi The Washington Post. Otkriće je potvrdilo participaciju Nacionalne sigurnosne agencije i vojno kibernetičkog zapovjedništva pri CIA, uključujući i shemu postavljanja “kibernetičkog oružja u rusku infrastrukturu”, tvrdi Washington Post.

Ovo otkriće iz 2016. također je rasvijetlilo sabotaže, tvrdi bivši dužnosnik CIA-e. Drugi bivši CIA dužnosnici uvjereni su da bi trebalo analizirati nove planove za sabotaže koji vjerojatno postoje i koji su vezani za akcije u Rusiji.

Glasnogovornica CIA-e Tammy Thorp zanijekala je bilo kakvu umiješanost agencije u val misterioznih eksplozija koje su pogodile rusku obrambenu i prometnu infrastrukturu 2022.

“Tvrdnja da CIA na neki način podržava saboterske mreže u Rusiji je kategorički lažna,” rekla je glasnogovornica. Prema članku 50 američkog kodeksa koji dopušta tajne operacije, CIA može zakonito zanijekati postojanje ovih operacija svima osim takozvanoj “Osmorici” – predsjednicima i visoko rangiranim manjinskim članovima obavještajnih odbora Kongresa.

Kampanja NATO saveznika koju nadzire CIA samo je jedna od nekoliko tajnih operacija koje zapadne zemlje poduzimaju u Rusiji, tvrde dvojica bivših američkih dužnosnika CIA-e. Uznemirene ruskom invazijom u veljači, druge europske obavještajne službe aktivirale su dugo uspavane mreže u svojim zemljama, koje su zauzvrat slale operativce u Rusiju kako bi stvorili kaos bez pomoći CIA-e. Osim toga, kao što je naširoko objavljeno, ukrajinske obavještajne službe i snage za specijalne operacije vode svoje operacije iza ruskih linija.

Višestruke sabotaže imaju utjecaja, prema Micku Mulroyu, bivšem paravojnom časniku CIA-e. “Ne znam tko stoji iza ovih napada, ali njihov utjecaj je znatan…Rusija je imala značajan problem u održavanju koraka sa svojim logističkim opskrbnim linijama. Ovi napadi dodatno kompliciraju ruske napore da opskrbi svoje snage.”

Špijunska zapadna mreža na teritoriju Rusije, služi za sijanje sumnje u odluke Kremlja, želeći pokazati da ruski predsjednik Vladimir Putin “nema kontrolu nad onim što se događa u vlastitoj zemlji”, rekao je Mulroy. “Je li to tajni program, jesu li nezadovoljni Rusi sabotirali vlastitu tvornicu ili je to čista nesposobnost? Ne znam, a možda ne zna ni Kremlj.”

Doista, odbijajući preuzeti zasluge za pojedinačne sabotaže koje je počinila europska obavještajna služba pod vodstvom CIA-e, dvije se agencije nadaju poslati poruku Kremlju, dok ruske sigurnosne službe jure na sve strane kako bi pronašle krivce. “Kod sabotaže i subverzije, postoji psihološka komponenta”, tvrdi je bivši paravojni dužnosnik CIA.

“Bilo je mnogo požara diljem Rusije tijekom proteklih nekoliko mjeseci, posebice u pogonima za proizvodnju oružja i drugim ključnim mjestima”, rekla je ruska analitičarka Olga Lautman, nerezidentna suradnica u Centru za analizu europske politike. “Ruski mediji izvještavaju o ovim požarima kao o zasebnim incidentima. Rusija ove incidente tretira kao klasične nesreće.”

Na primjer, kada je krajem travnja izgorjela zgrada Ruskih zračno-svemirskih obrambenih snaga, usmrtivši više od 20 ljudi, ruski državni mediji izvijestili su da je požar uzrokovala neispravna instalacija. Ali Kremlj razumije da to nisu samo slučajni požari i industrijske nesreće, unatoč onome što službeni mediji prenose, objašnjava bivši dužnosnik američke obavještajne službe.

Povezanost raznih tajnih akcija iza ruskih linija stvorila je probleme zapadnim špijunskim službama koje vode te misije. Tijekom ljeta časnicima CIA-e je postalo jasno da postoji sve veća potreba za smirenjem među njihovim vlastitim surogat snagama u Rusiji. Dogodili su se brojni incidenti u kojima su prekinute željezničke linije i dalekovodi koji su nenamjerno ometali druge misije, rekao je jedan od bivšim CIA špijuna.

Još gore, dvije diverzantske ćelije kompromitirale su jedna drugu dok su gađale istu metu. Jedan je operativac poginuo, a drugi je zarobljen u pucnjavi koja je nastala s ruskim sigurnosnim službama. Puno je posla od tada učinjeno kako bi se spriječilo ponavljanje takvih incidenata, tvrdi bivši CIA operativac.

Priručink za sabotažu iz vojnog priručnika zapadnih službi
Priručink za sabotažu iz vojnog priručnika zapadnih službi

Izvadak iz vojnog diverzantskog priručnika

Korijeni ovih diverzantskih misija unutar Rusije sežu duboko. Saveznička obavještajna služba smjestila je neka od spremišta eksploziva i opreme koju su koristile ove ćelije prije više od desetljeća. U to vrijeme ta je špijunska služba djelovala jednostrano, bez ikakvog sudjelovanja CIA-e, tvrdi bivši američki dužnosnik za specijalne operacije i osoba koja je bila upućena u sabotažnu kampanju.

CIA se uključila u reakciju na rusku djelomičnu invaziju Ukrajine 2014. Nakon što je Kremlj okupirao ukrajinski teritorij Krima i dijelove istočne Ukrajine, agencija je počela planirati sa savezničkom obavještajnom službom da gurne više operativaca u Rusiju s naredbom da se pritaje dok ne budu potrebni. Prva od tih spavajućih ćelija pod zajedničkom kontrolom CIA-e i savezničke špijunske službe infiltrirala se u Rusiju 2016.

Uz znanje CIA-e, saveznička špijunska služba je tajnim operativcima spavačima opskrbila lažne biografije koje bi objasnile njihovu prisutnost u Rusiji. Postoji i ono što je bivši vojni dužnosnik nazvao “širokom mrežom” lažnih tvrtki koje su osnovane kao platforme za podršku takvim operacijama iza linija. “Neki od njih sežu gotovo 20 godina u prošlost”.

Prema dvojici bivših obavještajnih dužnosnika, obavještajnim agencijama prioritet je osigurati da operativci imaju mogućnost poricanja ako ih otkriju ruske sigurnosne službe. Drugi prioritet je minimiziranje rizika za ruske civile. “Dio njihovih smjernica je da se drže podalje od civilnih žrtava”, rekao je bivši vojni dužnosnik.

Nakon infiltracija 2016., više je timova ušlo u Rusiju tijekom sljedećih nekoliko godina. Neki su prokrijumčarili novo streljivo, dok su se drugi oslanjali na tajna skrovišta.

Dva dana prije invazije na Ukrajinu u veljači, saveznička špijunska služba preko koje CIA vodi sabotažnu kampanju koristila je tajni komunikacijski sustav da aktivira svoje ćelije diljem Rusije. Te su se ćelije diskretno preselile na lokacije zakopanih skladišta streljiva diljem zemlje i iskopale eksploziv i drugi materijal potreban za nadolazeće operacije. Nakon popisa i provjere opreme, operativci su čekali zapovijed za početak sabotaža.

Kada su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu 26. veljače, spavače ćelije su bile spremne za djelovanje.

Neki od prvih diverzantskih napada iza ruskih linija dogodili su se izvan Rusije tj. u Bjelorusiji, kada je “tajna mreža željezničara, hakera i disidentskih snaga” počela napadati željezničke pruge koje su povezivale Rusiju i Ukrajinu, tvrdi The Washington Post. “Počevši od 26. veljače, dva dana nakon početka invazije, niz od pet sabotažnih napada na signalne ormare doveo je do gotovo potpunog zaustavljanja prometa vlakova”, citirao je bivšeg željezničkog radnika Washington Post, a koji sada živi u Poljskoj.

Kako se rat u Ukrajini nastavlja, neki od timova koje nadziru CIA i obavještajna služba NATO saveznika selili su se naprijed-natrag preko međunarodnih granica kako bi prikupili više streljiva i proveli testne sabotaže.

CIA i elitna postrojba za specijalne operacije zemlje domaćina nadgledale su neke od tih misija, koje se provode u matičnoj zemlji savezničke špijunske službe, tvrdi osoba koja je bila upućena u kampanju. JSOC je također podržao diverzantske operacije koristeći informacije obavještajnih, nadzornih i izviđačkih platformi, poput bespilotnih letjelica, koje mogu vidjeti i čuti duboko u Rusiji.

“Timovi na elitnoj razini s kojima imamo najbolje odnose gotovo uvijek dobivaju potporu zračnog nadzora za velike diverzantske operacije” iza ruskih linija, rekla je osoba koja je bila upoznata s kampanjom, dodajući da neke od ISR platformi nisu nikada javno opisane. “Dronovi za koje još uopće ne znamo, motaju se diljem ukrajinskog i ruskog zračnog prostora”, tvrdio bivši špijun.

Priručink za sabotažu iz vojnog priručnika zapadnih službi
Priručink za sabotažu iz vojnog priručnika zapadnih službi

Izvadak iz vojnog diverzantskog priručnika

CIA je provodila sabotažne operacije od osnutka agencije 1947. Tijekom Hladnog rata agencija je planirala i provodila operacije od Kube do Vijetnama i diljem Srednje Amerike. Slične misije također su bile ključni dio planova agencije za zapadnu Europu, ako bi Sovjetski Savez evenualno izvršio invaziju.

Ali dok su ti planovi za sovjetsku okupiranu Europu uključivali civile koji žive normalnim životom sve dok neprijatelj ne izvrši invaziju, a koji bi se aktivirali kako bi započeli s provođenjem misija sabotaže i špijunaže – trenutna kampanja unutar same Rusije više sliči operacijama CIA-e uoči američke invazije na Irak 2003.

Uoči te invazije, paravojni časnici CIA-inog kopnenog ogranka obučili su 70 kurdskih ćelija i zatim ih rasporedili u dijelove Iraka koje je kontrolirao Saddam Hussein, ciljajući infrastrukturu. “Osposobili smo mnogo timova… koji su djelovali unutar prostora pod kontrolom Iraka”, rekao je bivši CIA-in operativni časnik Sam Faddis, koji je vodio jedan od timova agencije. Njihove su aktivnosti uključivale izbacivanje iz tračnica vlakove s 90 vagona i dizanje u zrak ureda iračkog obavještajca. “To je način da se kaže “jebi se, ovdje smo, ovo je gotovo”, rekao je Faddis.

Iako se sabotaža može činiti kao zastarjeli koncept, prisjećajući se pothvata TE Lawrencea (“od Arabije”) u Prvom svjetskom ratu i Ureda za strateške usluge u Drugom svjetskom ratu, ona ostaje relevantan alat za ometanje neprijateljske logistike i sijanje pomutnje u njegov pozadinski teritorij.

Željezničke tračnice i dalekovodi su linearne mete koje se mogu uništiti eksplozivom i drugim tehnikama. “Iako su se materijali poboljšali, način sabotaže željezničkog transporta u biti je ostao nepromijenjen”, piše vojni bojnik Daniel Meegan u svojoj tezi Mornaričke poslijediplomske škole 2020. “Razbijanje tuđih igračaka: Sabotaža u multipolarnom svijetu.”

Meegan je u svom istraživanju koristio tri studije: Lawrenceovu kampanju protiv Turaka u Prvom svjetskom ratu, operacije OSS-a u Grčkoj u Drugom svjetskom ratu i domaće terorističke aktivnosti Weather Undergrounda u Sjedinjenim Državama 1970-ih. Zaključuje da takve operacije “pokazuju da vrlo male skupine sabotera mogu imati dramatičan utjecaj na mnogo veće neprijateljske organizacije. Ovo korištenje malih diverzantskih snaga omogućilo je vođama i planerima da usmjere svoje ograničeno ljudstvo i materijal negdje drugdje, dok su svoje neprijatelje stavljali pred višestruke dileme.”

Priručink za sabotažu iz vojnog priručnika zapadnih službi
Priručink za sabotažu iz vojnog priručnika zapadnih službi

Izvadak iz vojnog diverzantskog priručnika

Američka vlada šutnjom je dočekala vijesti o misterioznim požarima i eksplozijama u Rusiji. Ali Ukrajina je na društvenim mrežama ismijavala Kremlj, sugerirajući više puta da su “neoprezni pušači” odgovorni za neobjašnjive požare u ruskim vojnim objektima. Nakon što je misteriozni požar u kolovozu uništio rusko skladište streljiva u Belgorodu odmah preko granice s Ukrajinom, Twitter račun ukrajinskog ministarstva obrane ismijao je Moskvu upozorenjem da “pušenje ubija!”

“Još jedna detonacija streljiva “zbog vrućine” u regiji Belgorod u Rusiji”, šaljivo je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru u kolovozu nakon vijesti o eksploziji u skladištu streljiva u Belgorodu. “Za nekoliko mjeseci saznat ćemo može li rusko streljivo eksplodirati zbog hladnoće.”

Ukrajinski dužnosnici također su počeli nagovještavati vlastitu sposobnost da gađaju mete gerilskim operacijama iza neprijateljskih linija – kako unutar okupiranih dijelova Ukrajine tako i u Rusiji. U kolovozu je visoki ukrajinski dužnosnik rekao za The New York Times da su napad na rusku zračnu bazu na Krimu izveli “partizani” i da je ukrajinska “elitna vojna jedinica” odgovorna za dizanje u zrak ruskog skladišta streljiva na okupiranom poluotoku.

“Naveliko se izvještava da su američke obavještajne službe nakon invazije na Krim 2014. započele snažan program obuke za ukrajinske snage za specijalne operacije. Vjerojatno je da te iste snage sada predvode ove diverzantske operacije na Krimu”, rekao je Mulroy.

U međuvremenu, misteriozne eksplozije duboko u ruskom teritoriju su se nastavile. Iako ovi činovi sabotaže mogu imati i psihološki i suštinski utjecaj na ofenzivu Kremlja, oni također nose rizik eskalacije sukoba između zapadnog svijeta i Rusije s ishodom koji nitk ne može predvidjeti.

Do sada su mete koje su gađali operativci kojima upravlja CIA preko savezničke špijunske službe uglavnom imale taktičku, a ne stratešku važnost. Međutim, postoji opasnost da bi djela sabotaže, zajedno s gubicima na bojnom polju, potencijalno Putina stjerala u kut i riskirala nuklearnu eskalaciju.

Takvi udari ruskim čelnicima daju do znanja da mogu biti pogođeni u svom dvorištu. To bi moglo imati dvostruki učinak ograničavanja ruskih vojnih opcija, a istodobno poticati Putina na daljnju eskalaciju sukoba, prema. “Iako se o njihovoj vojnoj vrijednosti može raspravljati, takve bi operacije mogli izazvati najveću Putinovu zabrinutost i imati ogroman utjecaj na njegovu eskalirajuću računicu”, rekao je bivši časnik CIA-e Douglas London.

Slična razmišljanja ne moraju nužno spriječiti tajne operacije, prema Michaelu Kofmanu, direktoru ruskih studija u Centru za pomorske analize. “Uvijek postoji opasnost od pogrešne procjene u vezi s protivničkim crvenim linijama”, rekao je Kofman. “To je veliki rizik, ali mora se odvagnuti u odnosu na nečije ciljeve i protivnikove vjerojatne opcije za odmazdu. Ključ je pronaći prostor između averzije prema riziku do točke paralize i bezobzirne nepromišljenosti.”

Kako je rat odmicao, neki NATO saveznici su odustali od pružanja potpore operacijama iza neprijateljskih linija u Rusiji. Političke implikacije takvih operacija uplašile su neke vlade, međutim Sjedinjene Države i njihov ključni saveznik u NATO-u koji vode programe sabotaže ostali su agresivni i ne posustaju.

Što dulje rat traje, vjerojatnije je da će sabotaže postati drskije, tvrdi bivši dužnosnik za specijalne operacije, osobito ako Putin eskalira do uporabe oružja za masovno uništenje. “Budući da moramo poslati jaču poruku Putinu, možda ćete vidjeti operacije u Moskvi i drugim ključnim gradovima”, rekao je bivši dužnosnik.

Kako vidimo, ovo je doista rat između Amerike i Rusije, koji se vodi na europskom teritoriju. Američke tajne službe su već desetljećima infiltrirale, ne samo lokalne operativce, nego i europske dužnosnike koji su se našli pred zidom.

Za kraj se sjetimo masovnih požara u Europi i Hrvatskoj tijekom ljeta i turističke sezone, a koji su statistički neobjašnjivi. Raznim uspavanim ćelijama, moguće je ugroziti bilo koju zemlju, pogotovo ako znamo koliko novca je uključeno u kojekakve nevladine organizacije. Nebitno, radi li se o američkoj, ruskoj ili nekoj trećoj obavještanoj strani koja posredno ili neposredno financira ove “uspavane ćelije”.

Prepoznati akcije stranih obavještajnih službi nije komplicirano. Postoje dvije vrste akcija. Jedne koje utječu na javno mijenje i druge koje ciljaju infrastrukturu zemlje, a čije su posljedice višestruko pogubne. Prve su akcije izmanipuliranih psihološko slabih osoba koje čine individualne terorističke akcije praćene od mainstream medija, te druge infrastrukturalne sabotaže kojima se želi ugroziti ustavno-prvni poredak jedne zemlje.

Pamet u glavu naši Logičari. Budući rat, nije naš rat, već lukavo planirana globalna sabotaža.

Izvor: The Washington Post & Jack Murphy

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
165 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
damjan

stoka smrdljiva…

Crvene brigade

Rusi trebaju finansirati u Usa one snage koje zele putem gradjanskog rata skloniti ove ludake koji sad prave ratove po svjetu

JoeP

Te sabotaže su dio psihološkog rata koji više služi za zapadnu javnost nego što će to uticati na stvarno stanje u Ukrajini. U svakom slučaju Rusiji to šteti, ali ruski građani to drugačije shvaćaju nego što zapadnjaci misle jer zapadnjaci su u većini uvjereni kako je većina Rusa za “regime… Pročitaj više »

bruegel the elder

Ha,super…[email protected] Debela micika svršava na sprdexu……admin pusti Đuru…..
neka si da odušku i ovdje.Inače,sabotaže u ovom stilu liče na Operacija Gladio….

Tri p

Poznato je da se za svako srednjedometno granatiranje i za svaki cilj u rusiji pitaju nato savjetnici u ukrajini, niti jedna ozbiljnija akcija neide bez njihovog odobrenja, sami izvrsioci su ukri. Npr. Svaka granata ispaljena na zaporosku nuk. elektranu je prvo odobrena od amera. U bezbjednosnoj sluzbi ukrajine postoji cijeli… Pročitaj više »

Shumadinac

“Prepoznati akcije stranih obavještajnih službi nije komplicirano” Naprotiv, osnovna snaga stranih obaveštajnih službi su ljudi koji su nezadovoljni svojom vlašću do nivoa fanatizma, koji ne razmišljaju o posledicama već im je sretstvo nebitno ukoliko se postiže cilj. Tako su srpski “antislobisti” tražili “dolazak demokratije makar i na krilima NATO avijacije”… Pročitaj više »

MRN-23-24...

Svaki štap ima dva kraja.

Legendarni Grk

Alberto Rivera, bivši Jezuita koji je progovorio o opakim tajnama Vatikana je rekao da Crni Papa, Jezuitski General upravlja svim zapadnim tajnim službama. Zbog toga su ga više puta pokušali likvidirati i na kraju su uspjeli. Tako je CIA po naređenju Crnog Pape 1973. u Čileu ubila Salvadora Aljendea. Njegova… Pročitaj više »

Promatrac

Smatram dezinformacijom prevoditi Washington Post. Te su novine u rukama demokrata izgubile toliki broj čitatelja da su se našli u ozbiljnim financijskim problemima. Naime, cijela nacija već odavno zna da su navodi o upletenosti Rusije u Američke izbore lažirani, ovih dana se o tome i o incidentu u Bengaziju provode… Pročitaj više »

Amar

Americki zlocinci su sve u pravu,genocidan narod isto kao i njemci.

dona

pa mogu i rusi svoje partizantske diverzantske snage po USA aktivirati , neće biti dobro ni amerima

alexosijek

Najgore u svemu je to sto mi imamo holivudski pogled na CIA…kao more pametnih, hrabrih i sposobnih ljudi koji rade ‘undercover’ operacije po svijetu. Stvarnost je puno drugačija, i na kraju jos i gora po sve nas. CIA je birokratski aparat, nema dugo vremena razdvojeni analitiku i operativu, ogroman politički… Pročitaj više »

Optimista

Znači, urdi kad gori ukrajina
A strašno je kad gori u rusiji

Ili treba pobiti svih 40.000.000 nacista?

Keks

Sad CIA i požare u Hrvatskoj financira i pali??? Ovo je teorija urote sa velikin naznakama “oluje” neurotransmitera (šizofrenija)

Herc

Američka i britanska tajna služba stoje iza puča 2014 kad je svrgnut legalno izabran predsjednik Januković po roditeljima bjelorusko poljsko i rusko ukrajinske etničke pripadnosti,kažu postavljen od rusko ukrajinskih oligarha, sljedeća dva ukrajinski židovi postavljeni od CIA i Mosad.? Kuda baš od 40 i kusur Ukrajinaca baš dva puta Židovi… Pročitaj više »

Kastro

Kakva je to država po kojoj se šeću strani diverzanti? Ako je istina sve što je napisano onda je Rusija jako loše organizirana i njihove obavještajne službe su beskorisne. Ako nije istina sve napisano onda je to pokazatelj da Rusi traže izgovor za loše vođenje države.

Zorule

Tko je na kraju sabotirao njemačke željeznice ljetos? Nešto se malo o tom pisalo i onda tajac, očekivao sam da će optužiti Ruse za to, ali samo se utihnulo.

vanja

Bez pete kolone sve to je nemoguće.

eukolonija

U Americi padne snijeg i Amerika se raspadne. Možda bi im Ruske tajne službe trebale popraviti dalekovode da bar imaju struje😂

iiiistina

eh dragi admine L.R…………ma koja,i zar samo CIA……..kopirati ću vam svima ovaj tekst preveden i ima i od drugih koji su objavili svoju prisutnost: Hybrid Homes Note: written by Jul 15, 1995. Hoće li se naši hibridi nastaniti na Zemlji nakon kataklizmi? Ali naravno, u zajednicama Služenja drugima. To će… Pročitaj više »

Гавран

U Srbiji za desetak dana (tačnije od nove krize na Kosivu i Metohiji) dva puta ispadaju iz šina cisterne sa opasnim materijama. Jedna usred grada. No, navikli smo na demokratske pritiske i humana ubeđivanja. Rusi uvode doživotnu robiju za sabotere.

iiiistina

što još nudi radoznalost…??? i vidimo da se odigrava puno više od onog što nam se daje na uvid jer kolovođe zla igraju svoje i ne žele mirno otići što nikako nije jednostavno a da nije baš kako nam se pokazuje-ovisi i o interesu i tome ko gdje i što… Pročitaj više »

iiiistina

eh L.R. i aproval……..moje je da nudim ko i tvoje s razlikom da su škare kod tebe…… pa čemu da ti proturječim na postavi posta …ko je organizirao CIA – duboku državu koja nikome na Zemlji nije odgovorna za zlo koje nam čini jer zna čiju zaštitu imaju i zato… Pročitaj više »

držnedaj

Jednom riječju mračnije od samog mraka! fuj

BanOvan

Tako to biva kada Rusi nece da proglase USrAniju teroristickom organizacijom. Pa kom’ opanci kom’ obojci.

Karma

Cia jihadisti. Bolest planete

iiiistina

vidim da je admin pustio sa aprovala …što još nudi radoznalost……a naslov posta je…… Pamet u glavu…. kopam po arhivi debeloj 26 godina i sagledajmo što se to obrušava na nas po klausu švabu i ekipi koja ih organizira i kako do istine pored nadzora i CIE-KGB i ostalih i… Pročitaj više »

Мунгос

Да, у Русији ЦИА врши диверзије. А код нас, ЦИА врши диверзификацију. Поготово енергетских ресурса. Нови назив старе методе, види се по корену речи. Иначе, природно је да ЦИА у Русији има своје инсајдере у облику локалних Руса. Видимо оног Неваљног, који се уопште не крије од јавног деловања. Али… Pročitaj više »

Max

Tko bi drugi? Ukrajinci ne mogu ništa a Wesley Clark se javno hvalio u programu CNN a kako CIA ima sabotere na tlu Rusije koji vršiti sabotaže i podizati ustanke ali zašto ih Rusi ne razbijajiu?

Dragan bumbar

Prestao sam citati clanak kada sam dosao do dijela gdje pise da je Obama dopustio CIA da izvsava tajne akcije protiv Rusije. Ako uistinu CIA treba dozvolu Obame (ili bilo kojeg drugog predsjednika) za bilo sto, ako me je netko u stanju ubijediti u to, molim da mi se taj… Pročitaj više »

Dokurčilomi

To je laž. NATi amerika nisu u sukobu s Rusijom. Njihovih jedinica nema u Ukrajini i Rusiji. Oni samo šalju oružje. Hahahahahaha

Lucija, prva

“europska obavještajna služba pod vodstvom CIA-e,”

Što bi ovo trebalo značiti? Takva stvar ne postoji.

tuf

Izvedene akcije na ruskom tlu su zapravo kamilica u odnosu na bombastične najave koje su američki mediji, think-tankovi, “stručnjaci” i političari najavljivali u prvoj polovici godine. Naime prema njima do sada je Rusija već trebala ostati bez računalnih mreža, struje i ostale javne infrastrukture obzirom koliko su se napuhano busali… Pročitaj više »

Lucija, prva

Komentar od jučer: psyop. Daleko važnije. “Fantastičan text na consortiumnewsu koji vam pokazuje da je stanje uma debilnih slavaukrajinaša zapravo rezultat vladavine američkih psihopa, odnosno njihovih operacija “psyopcracy”. “Američki obavještajni službenici hrane novinare dezinformacijama kako bi stvorili lažnu priču koja ima za cilj da obmane javnost i prikrije ono što… Pročitaj više »

Kobac

Idite na bitchute .com i tu tipkajte termin pretrage”CIA MASK” i gledajte šta će Vam izaći.Uspeli(CIA) su G.W.Bush predsednika prevariti Latex face maskom uz malo profi make up a. THE CIA MASK OPERATION FINALLY EXPOSED Tipkajte potom isto u bitchute .com termin pretrage”Joe Biden mask” i gledajte kako ste žrtva… Pročitaj više »

Гавран

Novinar S. Ljepojević – Nešto o specifičnom obliku sabotaže I. Svetski rat “Zatim je sa američkim vojnicima u Evropu stigla i virusna infekcija koja je kasnije proglašena „Španskom groznicom”, kako bi se prikrilo da je zapravo došla iz Amerike. Potom su vojnici dveju imperija, Britanije i Francuske, tu infekciju proširili… Pročitaj više »

neutralan

KAKO VIDIM OVDJE JEDNI KMECE DRUGI SE SLADE ali sto je interesantno jedni te isti kmece .

tihobl

Градоначелник Кијева Кличко не зна са сигурношћу да ли има струје у његовом стану, јер је ретко код куће.

(Iz izjave Spiglu.)

nessy

Izvadak iz vojno-diverzantskog prirucnika? Pa sta? Koja to zemlja nema? A sto se tice rovarenja, WWII je jedva zavrsio a USA i GB su vec planirale akcije protiv svog dojucerasnjeg saveznika. Malo su se ohladili, nakon probe nuklearnog oruzja, mislim 1947.

tihobl

Светски ланац брзе хране „Мекдоналдс“ вечерас ће престати са радом у Босни и Херцеговини, ресторани у Сарајеву и Мостару ће до даљег бити затворени, јавља сарајевски портал „Кликс“. U BL mekdonalds je propao prije 7-8 godina. Nije mogao da se nosi sa banjaluckim cevapom. Nadobudne mame vodile su djecu na… Pročitaj više »

tihobl

Da li vjerujete ovoj vijesti:

Око 9.000 људи у Кини вероватно умире свакога дана од корона вируса, саопштила ја данас британска компанија за здрваствене податке “Ерфинити” са седиштем у Лондону.

Karma

Bolesni zapad voli covid injekcije i divljake partizane boljsevike. Hijene se pale na rusko zlato. Jeeebe se njima za ukros momcad. Slavi ka slavi…. Kazu Baal sotone. Kabala festa. Krv u potocima za psihopate. Dno dna iz pakla.

regop

Za vrijeme Cold War 01, Amerikanci su im iz aviona bacali krumpirove zlatice I ostale namete po poljima I medju narod ubacivali AIDS I druge zaraze, raspaljivali mrznju i sirili sve moguce lazi, poticali nacionalnu mrznju i ekonomski ih kocili…..

DEDA

MAAA NEBI NIKAD TO AMERIČANI NAPRAVILI.VESELIM SE ŠTO SMO MI RVATI SAVEZNICI CIA.DEBILNA NACIJA ŽARI I PALI SVIJETOM SVAŠTA.

Boba Lazarević

Ima tih “zagonetnih” eksplozija i po SAD-u. Uglavnom energetska postrojenja.

Dakle, tajni rat se zahuktao punom parom.

CIA

bravo CIA ^^

Fabijan

Pročita tekst prije i iritira me konstantno teza “tajne akcije” pa bih pokrenuo drukčije razmišljanje tj.onako kako to zapad i demokracija trebaju pravilno nazvati. A to je ako netko napadne ameriku (koliko sam zapamtio 11.10 tj.napad na trgovačke centre za koje smatram djelom CIA e) ili europu onda je to… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI