Američki senator predstavlja plan za uništavanje antikonkurentskih Big Techova

Big Tech
3 komentara

 “Ne uništavajte tehnološke divove, to neće zaustaviti antikonkurentsko ponašanje, bolje je to regulirati”, izjave su Billa Gatesa o zabrinutosti viđenih među nekim političarima i tehnološkim regulatorima u svijetu. Zapravo, sve veća veličina velikih tehnoloških tvrtki privukla je sumnjičave poglede skupina ljudi, uključujući američkog senatora Josha Hawleya, uvjerljivog republikanskog kritičara Big Techa, koji je u ponedjeljak rekao da je predstavio projekt zakona koji zabranjuje sva udruživanja i preuzimanja bilo koje tvrtke čija je tržišna vrijednost veća od 100 milijardi dolara.

U ponedjeljak je američki senator Josh Hawley predstavio Trust-Busting for the Twenty-First Century Act, novi zakon koji će omogućiti preuzimanje kontrole nad velikim poduzećima i vraćanje iste američkom narodu. Račun senatora Hawleya borit će se protiv udruživanja i preuzimanja mega korporacija i ojačati „antitrustovsku“ provedbu kako bi se dalje uništile dominantne i antikonkurentne tvrtke. “Mala skupina dobronamjernih megakorporacija kontrolira proizvode koje Amerikanci mogu kupiti, informacije koje mogu dobiti i govore koje mogu održati. Te monopolske moći kontroliraju naš govor, naše gospodarstvo, našu zemlju, a njihova je kontrola samo porasla jer im je Washington pomogao i ohrabrio njihovu potragu za beskrajnom moći”, rekao je senator Josh Hawley na svom blogu.

Big Techs, poznati i kao Big Four ili Big Five najveće su i najdominantnije IT tvrtke na svijetu, naime Amazon, Apple, Facebook, Google i Microsoft. Od kasnih 2000-ih, ovih pet tvrtki su, uz Saudi Aramco, Teslu i Tencent, najvrjednije javne tvrtke na globalnoj razini, svaka s maksimalnom tržišnom kapitalizacijom u rasponu od oko 500 milijardi do oko 2 000 milijarde dolara u različitim razdobljima. Što ove tvrtke čini savršenim metama za američkog političara Josha Hawleya.

Zabrinutost zbog monopolske prakse ovih tvrtki dovela je do antitrustovskih istraga Ministarstva pravosuđa i Federalne komisije za trgovinu u Sjedinjenim Državama, te Europske komisije. Komentatori su dovodili u pitanje utjecaj tih tvrtki na privatnost, tržišnu moć, kao i slobodu govora i cenzuru. S druge strane, pružajući besplatne usluge potrošačima, oni i dalje ostaju popularni. Konkretno, Facebook i Google nude gotovo sve svoje usluge besplatno.

Prema senatoru Hawleyu, koji optužuje najveće tehnološke tvrtke da guše konzervativne glasove i koji je također kritizirao druge sektore, poput farmaceutike, velike su tehnologije previše koncentrirane i imaju previše tržišne snage. Njegov novi projekt učinkovito bi zabranio Appleu, Microsoftu, Amazonu, Googleu i Facebooku da sklapaju ugovore; i pokušao spriječiti te platforme u favoriziranju vlastitih proizvoda u odnosu na proizvode njihovih konkurenata. Hawleyev zakon bavi se istim pitanjima kao i antitrustovski zakon kojeg je u veljači uvela demokratska senatorica Amy Klobuchar te sadrži neke slične mjere.

Ispitan u vezi s prijedlogom zakona demokratske senatorice Amy Klobuchar, Hawley je rekao: „Spreman sam surađivati ​​s njom i sa svima, bez obzira na stranku ili podrijeklo. Izuzetno cijenim ono što je senatorica Klobuchar predložila.” Međutim, moj bi račun bio puno teži, rekao je. Dominacija ovih velikih tehnoloških tvrtki na širokom rasponu tržišta koja su ključna za svakodnevni život potrošača sve je više pod nadzorom.

U veljači 2020., Federalno trgovinsko povjerenstvo (FTC) izdalo je posebne naredbe protiv ovih pet velikih tehnoloških tvrtki, “tražeći od njih da pruže informacije o prethodnim neprijavljenim akvizicijama antitrustovskim agencijama prema zakonu Hart-Scott-Rodino (HSR)”, prema priopćenju za javnost FTC-a. “Nalozi će pomoći FTC-u da produbi razumijevanje o akvizicijskim aktivnostima velikih tehnoloških tvrtki, uključujući način na koji te tvrtke izvještavaju o svojim transakcijama saveznim antitrustovskim agencijama i utvrditi će čine li velike tehnološke tvrtke potencijalno antikonkurentne akvizicije konkurenata koji su u fazi nastajanja ili koji potencijalno padaju ispod pragova izvještavanja HSR-a i stoga ih ne treba prijavljivati ​​antitrustovskim agencijama”.

Joseph Simons, predsjednik FTC-a, rekao je da su obavijesti izdane visokotehnološkim tvrtkama namijenjene istraživanju, ali nije isključio mogućnost poduzimanja retroaktivnih radnji na takvim prošlim akvizicijama. “Ako tijekom studije utvrdimo da su neke transakcije problematične, mogli bismo se vratiti i poduzeti izvršne radnje kako bismo obradili te transakcije”, rekao je Simons.

Međutim, suosnivač Microsofta Bill Gates smatra da bi bila loša ideja za regulatore da unište tehnološke divove poput Googlea, Apple Amazona, Microsofta i Facebooka, koji su redovito pod istragom zbog antitrustovskog ponašanja. Bill Gates izrazio je svoj stav u intervjuu za Bloomberg. Tijekom razmjena rekao je da je bolje regulirati velike tehnološke tvrtke, jer će za njih njihovo uništavanje jednostavno dovesti do toga da se nove tvrtke loše ponašaju.

“Ne znam kad je zadnji put došlo do prekida poslovanja … ali doista se morate zapitati je li to najbolje učiniti ako se želite riješiti negativnog ponašanja tvrtke. Tada biste trebali reći: “Hej, u redu, to je zabranjeno ponašanje”, rekao je Gates. Dodao je da “razdvajati tvrtku na dva dijela u kojima dva entiteta rade pogrešno, svjesni ste da to nije nikakvo rješenje”.

Europska je komisija 2016. dala odobrenje za preuzimanje LinkedIna od strane Microsofta, ali pod uvjetom da se tvrtka Redmond pridržava niza obveza koje je preuzela radi očuvanja konkurencije u europskom gospodarskom prostoru. Ovo odobrenje europskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja bilo je posljednje pravno odobrenje kako bi tvrtka Billa Gatesa završila s radom. Regulatori u Brazilu, Sjedinjenim Državama, Kanadi i Južnoj Africi već su dali svoje puno odobrenje. U raznim bilješkama objavljenim na profesionalnoj društvenoj mreži, Satya Nadella i Jeff Weiner, izvršni direktori Microsofta i LinkedIna objavili su da su finalizirali sporazum.

Ranije ovog mjeseca Microsoft je potvrdio kupnju IA-a i tvrtke za prepoznavanje govora Nuance Communications za gotovo 20 milijardi dolara, najveću akviziciju nakon LinkedIna. Tehnologija tvrtke Burlington iz Massachusettsa pomogla je pokrenuti Appleov digitalni asistent Siri. Dogovor o kojem je Bloomberg izvijestio u nedjelju pomoći će Microsoftu da pruži “nove mogućnosti računalstva u oblaku i IA-u u zdravstvu i drugim industrijama”, izjavili su predstavnici tvrtke.

“Nuance isporučuje IA sloj na mjestu pružanja zdravstvene zaštite i pionir je u stvarnoj primjeni korporativnog IA-a”, rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u blogu. „IA je najvažniji prioritet tehnologije, a zdravstvo je njegova najhitnija primjena. Zajedno, s našim ekosustavom partnera, stavit ćemo napredna rješenja za umjetnu inteligenciju u ruke profesionalaca širom svijeta kako bi upravljali boljim odlučivanjem i stvarali značajnije veze, istovremeno ubrzavajući rast Microsoft Clouda za zdravstvo i Nuance“.

“Posao s Nuanceom bio bi trofej za Redmonda”, rekao je Dan Ives, analitičar iz Wedbushha, misleći na Microsoft koji ima sjedište u Redmondu u Washingtonu. “Nuance je usred neviđenog strateškog preokreta posljednjih godina pod vodstvom izvršnog direktora Marka Benjamina i vjerujemo da tvrtka predstavlja jedinstveno bogatstvo na zdravstvenom planu za Microsoft.” Čini se da je administracija Joea Bidena posvećena dovođenju tehnoloških tvrtki u red i smanjenju njihovog utjecaj, koji čini se, anketom za anketom, prevelik u očima Amerikanaca.

“Nakon Obaminog predsjedništva, obilježenog suradnjom vlade sa Silicijskom dolinom, predsjedništvo Donalda Trumpa koji je izrazio određeno neprijateljstvo prema tim tvrtkama, uglavnom o pitanjima slobode izražavanja, čini se da Joe Biden također želi voditi istu bitku, s dubljim razlozima od svojih prethodnika, koji se posebno odnose na pravo tržišnog natjecanja”, rezimira Thibault Schrepel, specijalist prava konkurencije na Pravnom Sveučilištu u Utrechtu i Stanfordu. Tijekom kampanje, američki predsjednik Joe Biden izrazio je podršku novim pravilima koja ograničavaju rizik od zlouporabe dominacije od strane Googlea i Amazona. Također je rekao da Facebook ili Twitter trebaju zakonski odgovarati za sadržaje mržnje ili dezinformacije koji kruže na njihovoj platformi.

Otkako je stigao u Bijelu kuću, demokrat je počeo riječi pretvarati u djelo. Imenovanjem aktivista protiv Big Techa Tima Wua i Line Khan, poznate po svojim žestokim napadima na Amazon, ekonomskim savjetnikom predsjednika i povjerenikom FTC-a. “Ovo je važan signal jer je to prvi put da je predsjednik imenovao na funkcije prave stručnjake za ova pitanja na koje mogu imati utjecaja”, naglašava Martin Moore, specijalist za regulaciju političkih medija i komunikacija u King’s College-u u Londonu. U listopadu 2020. demokratska većina u Zastupničkom domu objavila je mutno izvješće na 440 stranica kako bi postavila temelje agresivnoj politici koja bi mogla dovesti do uništenja Gafam-a.

Evo što namjerava učiniti zakon Josh-a Hawley-a o Trust-Busting for the Twenty-First Century:

  • zabraniti sva udruživanja i preuzimanja tvrtki s tržišnom kapitalizacijom većom od 100 milijardi USD;
  • dati FTC-u ovlast da imenuje „dominantne digitalne tvrtke“ koje vrše dominantnu tržišnu snagu na tržištima (posebno Internetu) kojima će biti zabranjeno otkupiti potencijalne konkurente;
  • zabraniti dominantnim digitalnim tvrtkama davanje prioriteta vlastitim rezultatima pretraživanja nad rezultatima svojih konkurenata bez izričite objave;
  • reformirati zakone o Shermanu i Claytonu kako bi se razjasnilo da su izravni dokazi o antikonkurentskom ponašanju dovoljni za potkrepljivanje antitrustovske žalbe, što će omogućiti policijskim službenicima da učinkovito nastave s demontiranjem dominantnih tvrtki i spriječe da se slučajevi antitrusta ne pretvore u bitke između ekonomista;
  • zamijeniti zastarjeli standard koji se temelji na brojevima za procjenu antitrustovskih slučajeva, koji omogućava divovskim konglomeratima da izbjegavaju nadzor usredotočujući se na kratkoročna razmatranja, standardom koji naglašava zaštitu državne konkurencije Sjedinjenih Naroda;
  • pojasniti da “vertikalna” udruživanja nisu izuzeta od antitrustovskog nadzora. Primjer: Amazon neće moći steći druge tvrtke u svom lancu opskrbe;
  • Značajno povećati antitrustovske kazne zahtijevajući od tvrtki koje izgube savezne tužbe za zaštitu konkurencije da se odreknu svih dobiti koje proizlaze iz monopolskog ponašanja.

A vi?

  • Što mislite o prijedlogu zakona republikanskog senatora Josha Hawleya?
  • Hoće li uspjeti uništiti antikonkurentske Big Techsove?
  • Mislite li da je još uvijek moguća zdrava konkurencija između velikih i manjih platformi u tehnološkom svijetu?
Big TechSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Josh Hawley je imao četiri godine većinu u senatu pod Trumpom za napravit neke promjene. Voli puno mahat rukama i pojavljivat se na FOX-u. Ništa od njega.

Bosanac
3 godine prije

Bill Gates koji je izbjegao platit porez, nego dionice dao u taj svoj tzv humanitarni fond, pa sad od tog neoporezovanog novca kupuje zemlju po americi naš’o pametovat. Trebali su već odavno pustit struju kroz njega zbog malverzacija oko izbgjegavanja plaćanja poreza, da ni ne spominjem sad pametovanje oko zdravlja i sl. …..kako vidim sve je svuda isto u 5 deka i ovdje levati nepismeni pametuju i uzimaju pare i određuju šta i kako treba samo u mikro omjerima …… treba ih sve otrest začas prije nego što ljeto nastupi …pa da se na ljeto opustimo ko ljudi.
Prođe život u čekanju da se sve samo riješi.

Max
3 godine prije

Pametan prijedlog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI