Američki senator prijeti prekidanjem poslovanja vezanog uz naftu s Iranom

Izvoz nafte iz Irana
5 komentara

Lindsey Graham obećao je da će predstaviti rezoluciju koja poziva na vojno djelovanje SAD-a, ako Hezbollah koji podržava Teheran napadne Izrael

Američki senator Lindsey Graham upozorio je Iran da bi američka vojska mogla prekinuti posao s iranskom naftnom industrijom, kao odgovor na bilo kakvu eskalaciju na Bliskom istoku. Zastupnik je rekao da će iznijeti rezoluciju u tom smislu, navodeći zabrinutost da bi se Hezbollah koji podržava Teheran mogao pridružiti borbama između Izraela i Hamasa. Gostujući u NBC-evoj emisiji ‘Meet the Press’ u nedjelju, Graham je opisao Hezbollah kao “posrednik za Irani” i ustvrdio da bi ”veliki napadi Hezbollaha, militantne skupine sa sjedištem u Libanonu, predstavljao “egzistencijalnu” prijetnju židovskoj državi. Republikanski vanjskopolitički jastreb upozorio je da bi mogao predstaviti rezoluciju u Senatu “kako bi se dopustila vojna akcija Sjedinjenih Država u suradnji s Izraelom kako bi se Iran izbacio iz naftnog posla”.

“Iran, ako eskalirate ovaj sukob, jao tebi”, zaključio je Graham.

Gostujući u nedjelju na Al Jazeeri, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian upozorio je da je “vrlo vjerojatno da će se otvoriti mnoge druge bojišnice”, osim ako Izrael ne prestane napadati Gazu. Također je pozvao muslimanske nacije neka podrže palestinsku stvar, ponavljajući ranije pozive iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija.

U subotu je Amir-Abdollahian nagovijestio da bi Hezbollah mogao napasti sjeverni Izrael, uzrokujući “veliki potres”. Prema dvama diplomatskim izvorima koje navodi Axios, Iran će odgovoriti ako Izrael krene s kopnenom ofenzivom u Gazi.

Međutim, Reuters je u nedjelju citirao iranske predstavnike u UN-u koji su pojasnili da se “iranske oružane snage neće angažirati”, osim ako ih Izrael izravno ne napadne.

U subotu je američki ministar obrane Lloyd Austin najavio raspoređivanje USS Dwight D. Eisenhower kao i dva razarača s navođenim projektilima i krstarice s navođenim projektilima u istočnom Sredozemlju, uz skupinu nosača USS Gerald R. Ford koja je već u regiji.

Austin je objasnio da je taj potez bio usmjeren na odvraćanje “svakog državnog ili ne državnog aktera koji želi eskalirati ovaj rat”. Istodobno, američki predsjednik Joe Biden priznao je da “u ovom trenutku” nema “jasnih dokaza” koji bi ukazivali na to da je Teheran pomogao Hamasu u izvršavanju napada na Izrael 07. listopada.

IZRAELLindsey Grahamteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ma daj . Ne pjeni . Znaš kad će mu to proć 😁 ?! Čim ti prijeđeš u talmudžije 🤣 a možda ni tad 😉 . 🤳

Segota
6 mjeseci prije

Rekla mi gatara , da će Ameri žrtvovati jedan razarač , da bi imali izgovor za napad na Iran..

Max
6 mjeseci prije

Linsday Graham je zatucani proizraelski jastreb.

Bruno
6 mjeseci prije

Bravo senatore. Zaprijeti i robovima u EU da ne kupuju naftu od Irana. E baš ćeš ih rasplakati. Klipane za vrijeme prohibicije narastao je šverc alkoholom. Uči svoju povjest. Doduše vi ćete na švercu najviše zaraditi. Živili EU bezmudići.

Roccos
6 mjeseci prije

“Jao vama Iranci”prijeti Graham.Što ćete učiniti?Vjerojatno će se Graham nadrmati ljutog meksičkog graha i uraganskim prdežom sravniti Iran sa zemljom😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI