Američki senator Tom Cotton poziva na vojnu invaziju američkih gradova

Nacionalna garda
95 komentara

Američki senator Tom Cotton (R-AR) pozvao je da američka vojska bude raspoređena u američke gradove u cilju suzbijanja nereda i ustanka koji traju nedelju dana protiv policijskog nasilja i anti-crnog rasizma. Njegovi komentari prate američkog predsjednika Donalda Trumpa koji izjavljuje da “ANTIFA” stoji iza protesta.

„Šta god je potrebno za obnavljanje reda“

“Anarhija, neredi i pljačke moraju se završiti večeras”, objavio je Cotton, senator Arkansasa, u ponedeljak ujutro na Twitteru. „Ako je lokalna policija pretrpana i treba dodatnu pomoć, da vidimo koliko su jaki teroristi Antife, kada se suoče sa 101. vazduhoplovnom divizijom. Moramo imati nultu toleranciju prema ovom uništavanju.”

U kasnijem odgovoru na tvit koji kritikuje njegove komentare, Cotton je dodao: „I, ako je potrebno, 10. planinarska, 82. vazduhoplovna, 1. borbena, 3. pješadijska – sve što je potrebno za uspostavljanje reda. Nema tolerancije za ustanike, anarhiste, nerede i pljačke. ”

Cotton (43) je služio u pješadiji američke vojske, boreći se u američkim napadima na Irak i Afganistan i stekao zvanje kapetana.

Pojavljujući se u ponedeljak na Fox News, Cotton je preneo sličnu poruku, dodajući da Ministarstvo pravde i federalna izvršna vlast imaju moć da vojsku koriste za vraćanje reda i zakona, “od Zakona o pobuni preko Zakona o eksplozivima do Zakona o neredu”.

“Ako je lokalno sprovođenje zakona preopterećeno, ako lokalni političari neće da obavljaju svoj najosnovniji posao zaštite naših građana, da vidimo kako ovi anarhisti reaguju na 101. vazduhoplovnu koje se nalazi s druge strane ulice”, rekao je Cotton.

Bijela kuća najavila je u ponedjeljak popodne raspoređivanje dodatnih “saveznih snaga” u nastojanju suzbijanja nasilja u tekućim “Black Lives Matter” protestima protiv policijskog nasilja usmjerenog prema crnim Amerikancima, koji su ušli u svoj sedmi dan. Prije objave, Trump je nakon sastanka s ministrom odbrane Markom Esperom i generalnim tužiocem Williamom Barrom rekao da želi da američkim ulicama “dominiraju” Nacionalna garda i policijske jedinice.

U ponedjeljak popodne, Trump je citirao Cotton-ov post, dodajući, „100% tačno. Hvala ti Tom!”

Šaptač Trumpu

U novembru 2017., kada je Cotton bio naizgled spreman da preuzme vođstvo CIA, Intercept je rekao da je on „možda najopasniji američki senator“, nazivajući ga „Trumpovim šaptačem“ zbog njegove bliskosti sa predsjednikom.

Dvije godine ranije, u martu 2015., Cotton se pridružio još 45 republikanskih senatora u otvorenom pismu iranskim liderima, tvrdeći da nuklearni pregovori koji su na kraju postali Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) nisu ništa drugo do izvršni sporazum između predsjednika Obame i Ajatolah Khameneija. ”

“Sljedeći predsjednik mogao bi opozvati takav izvršni sporazum udarcem olovke, a budući Kongresi mogli bi u bilo kojem trenutku izmijeniti uslove sporazuma”, napisali su senatori.

Na naslovnoj stranici njujorških dnevnih vijesti Cotton je nazvan “izdajnikom”, a penzionisani general Paul D. Eaton, koji je nadgledao obuku nove iračke vojske nakon američke invazije, rekao je Washington Post-u da će “upotrijebiti riječ mutni“ da bi opisao Cotton-ove postupke. Nakon što je Trump preuzeo dužnost, on je tražio od Cottona da mu objasni slučaj napada na JCPOA, čiji je kasniji kolaps skoro doveo do rata SAD i Iran nekoliko puta od 2018. godine.

Označavanje Antife ‘terorističkom organizacijom’

Trump je u nedjelju na Twitteru rekao da će “označiti ANTIFA kao terorističku organizaciju”, pozivajući se na labavu mrežu antifašističkih demonstranata koji su se u raznim vremenima okupljali da bi se oduprli akcijama fašista, neonacista i bijelih moćnika. Najpoznatije demonstracije “Ujedinite desnicu” fašista, neonacista i bijelih moćnika u Charlottesvilleu u Virdžiniji, u avgustu 2017. godine rezultirale su smrću jednog kontra-demonstranta koji je ubijen u napadu automobilom, koji je vozio jedan od neonacista.

Međutim, predsjednik je antifa izjednačio sa anarhističkim demonstrantima, poput onih koji su protestovali na sastanku Svjetske trgovinske organizacije u Sijetlu u novembru 1999, što je rezultiralo razbijanjem mnogih kancelarijskih zgrada u centru grada i banaka. Izbijanjem nereda i izričito antirasističkom porukom protesta nakon smrti crnog čovjeka iz Minnesote, George Floyda, od strane bijelog policajca prošle nedelje, nije trebalo dugo da se ova dva pokreta shvate kao jedan. Iako je sigurno tačno da su mnogi ljudi koji učestvuju u akcijama protiv napada vjerovatno i dio antifa organizacije, ipak treba dokazati da postoji veza između njih i pljački i podmetanja požara.

Umjesto toga, kao što su napomenuli neki komentatori, vjerovatno je da Bijela kuća koristi spektar „terorizma“ da razbije sve ljevičarske grupe u trećem „Crvenom strahu“, sličnom onim iz 1920-ih i 1950-ih. Trump je ranije obećao da “SAD nikada neće biti socijalistička zemlja” kao odgovor na zahtjeve za Medicare za sve i označio kritičare poput kongresnog poslanika somalijskog porijekla Ilhana Omara (D-MN) kao “socijalistu koji mrzi Ameriku”.

“Da bi identifikovali organizatore kriminala i podstrekače i da bi koordinisali savezne resurse sa našom državom i lokalnim partnerima, savezno sprovođenje zakona koristi našu postojeću mrežu 56 Zajedničkih Terorističkih Snaga FBI (JTTF)”, rekao je Barr u izjavi u nedelju. “Nasilje koje je Antifa i druge slične grupe podstaklo i izvršilo u vezi sa neredima je domaći terorizam i biće tretirano u skladu s tim.”

Međutim, ključna stvar je da ne postoji pravni način da Trump ili Barr donesu takvu odluku. Značajno je da Barrovi komentari ne upućuju na bilo kakvo antiterorističko zakonodavstvo, američki State Department – a ne Trump – je ovlašten da imenuje strane organizacije kao teroriste, a ne domaće. Međutim, JTTF koje su pozvane imaju bogatu evidenciju da su korišćeni za špijuniranje miroljubivih grupa poput Greenpeacea, Catholic workers Group i School of the Americas Watch, kao što je dokumentovao Američki savez civilnih sloboda.

„Postanite čvrsti i borite se“

Dan ranije Trump je ispratio Jacoba Freya, gradonačelnika Minneapolisa, epicentra protesta širom zemlje, rekavši da “nikada neće biti pomiješan sa pokojnim, veliki generalom Douglasom MacArthurom … Postanite čvrsti i borite se (i uhapsite one loše). SNAGA! “

Ironično je da je MacArthur neko ko je igrao veliku ulogu u padu japanskog fašizma.

Iako je nadaleko poznat po kampanji povratka američke filipinske kolonije iz Japanskog carstva tokom Drugog svjetskog rata, MacArthur je takođe bio vojni guverner okupiranog Japana od 1945. do 1951, kada ga je predsjednik Harry Truman smijenio zbog otvorenog kritikovanja Trumana i odbacivanja njegove sugestije da se nuklearno oružje koristi u Kini kako bi se okončao zastoj u Korejskom ratu.

Jedinice Državne nacionalne garde aktivirane su u 15 država i gradu Washington DC, a slika američkih trupa i oklopnih vozila u američkim gradovima oživio je raspravu o Zakonu o vlasništvu iz 1878., kojim se nacionalnoj straži zabranjuje obavljanje domaćih funkcija za sprovođenje zakona kada djeluje pod saveznom vlašću.

AntifaDonald TrumpprotestiTom Cotton
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
3 godine prije
xda
3 godine prije

jeste li vidjeli u bivsoj jugoslaviji, jeste li vidjeli u bilo kojoj drzavi na svijetu da par policajaca uzmu na nisan nenaoruzane civile a oni kleknu ili legnu na zemlju s uzdignutim rukama. to nema cak niti u izraelu.

sloboda americkom narodu

Fenix
3 godine prije

Bome počinje da gori. Vec su upucan 4 policajca doduše nisu ni policajci nista blazi.

putnik83
3 godine prije

Predsjednik se obvezao šitit ustavni poredak,red i zakon.
Američki vojnici zakleli su se čuvat Ustav SAD-a od svih neprijatelja – stranih i domaćih.
Ako je nužno izvesti vojsku na ulice da bi se vratila vladavina zakona,sloboda kretanja,zajamčena sigurnost života i imovine građana – neka bude.
Htjeli su Martial law – imat će ga. U takvim situacijama ustavne slobode su suspendirane i vojska može primjeniti silu.

Dopizdilomi
3 godine prije

Ja bih predložio nuklearne taktičke manje snage na par kilometar tj. jedan kvart pa udri po prosvjednicima. Ionako ameri sve rjepšavaju nuklearnim: vanzemaljce, asteroide, anomalije, japance, problem zemljine rotacije……… pa onda mogu i nasilje.

Joza
3 godine prije

Sada znamo zasto su gradeni FEMA kampovi. Kapcitet ca. 40.000.000 , treba njih napunit.

xda
3 godine prije

narancasti je bio dobar samo za izrael. na sj. koreji je popusio, zaostrio je odnose s europom, iranom, rusijom,kinom
bio je promasaj
nek odlazi
obecavao je puno
promasaj
doci ce drugi
i radit ce jos vise za izrael
takv je program u kongresu
amerika postoji samo za izrael

Perun
3 godine prije

Trumpa su doveli na vlast radi uvodjenja vojne diktature u USA….Proizvodjaci oruzja imaju jak lobi a najveci kupac americke vojne tehnike je vojska USA,nitko drugi samo oni ,sprdaju se sa Trampom kao sa ofucanom ku..vom…A ovaj ,,demokratski” izabrani predsjednik skriva se kao mis po rupama od vlastite nacije potonule u glib nasilja ne svojom voljom ,nego djelovanjem kongresne vrhuske oslobodjene od odgovornosti bez stida i srama …
P.S …Trump je izgleda Mandžurijski ili mandžurski kandidat /engleski izraz/ : Manchurian Candidat je kolokvijalni/metaforički izraz za “krticu” ili agenta spavača koji je ubačen u organizaciju ili zajednicu sa ciljem špijuniranja, sabotaže i neke druge subverzivne aktivnosti koju on sam uopće nije svjestan, odnosno za koju je “programiran” pranjem mozga, hipnozom i na slične načine.

tuf
3 godine prije

Zanimljivo je pogledati popis saveznih država u kojima su najveći neredi i pod čijom su vlašću. Čak i bez previše mašte (kad se sjetim na što je Clintonica spremna) mogu pomisliti da upravo demokratska stranka (+sateliti i sponzori) stoje iza razbuktavanja ovih nereda, te da su svojim guvernerima i gradonačelnicima dali instrukciju o nedjelovanju kako bi se vatra rasplamsala. Jer sve to dobro dođe u izborne svrhe. Gdje ćeš ljepše od ovakvih prizora, pa red brojki, pa svjedočanstva, osude javnih osoba, medijski linč… Sociopati su spremni s laganim smješkom promatrati ovakva događanja i svojim suradnicima došaptavati benefite situacije. Sve to se da iskoristiti. Vidimo da je Obama, lažnom odmjerenošću, ovih dana već prenio stratešku instrukciju za nadolazeće izbore. Tko misli da iza sve te medijske i političke brige za ravnopravnost & pravdu stoje iskrene namjere, ne prati politiku dovoljno dugo. Što s druge strane ne amnestira Trumpa, za kojeg bih… Čitaj više »

putnik83
3 godine prije

comment image?1591116410

xda
3 godine prije

imate video prije 28
godina kako trump i pedo epstein zajedno su na party
pedo epstein je radio za mossad i ucjenivao narancastoha

New Tape Shows Donald Trump And Jeffrey Epstein At Mar-A-Lago Party In 1992 | TODAY

xda
3 godine prije

kazu da je epstein
od niceg postao miljarder
cover story je da je radio kao broker
tako nesto ne postoji, on je dovlacio billa clintona, engleskog princa i narancastog na pedo otok
snimao pornice za mossad.
to je ta navodna “ruska” veza i mandjurin candidat

Max
3 godine prije

Kao što je napisano na kraju teksta demokracije su osjetljive na uporabu vojske protiv građana nije to Ekvador (npr Pa mislim da po zakonu vojna intervencije nisu ni moguće na tlu SAD a. Ali treba razlikovati dvije kategorije ljudi , Ogorčene građane koji porotestiraju zbog brutalnog ubojstva sunarodnjaka , I uvezeni plaćeni ološ koji pali i razbija , E s njima se treba obračunati ali legalno ne zazivajući državni udar kao ovaj jastreb Cotton koji inače zaziva ratove.

xda
3 godine prije

ako narancasti izgubi izbore
dolazi osobna, personalna osveta clintonovih. donekle mi ga je zao. volio sam ga.
nek odlazi, bacite ga vukovima

xda
3 godine prije

prvi puta narancasti nije ni dobio vecinu
ovaj puta sigurno gubi izbore
nije obogatio amerikance kao sto je obecavao i to je glavni razlog zasto ce mu okrenuti ledja
drugi razlog su ovi nemiri ili awakening amer. naroda
najtuznije je da ce se americ. zidovi okrenuti prvi protiv njega
i svi ce preci u klintonov camp
pa ce biti Lock up narancastog i to zapravo.

xda
3 godine prije

danas Iz obe stranke trazu kongresmeni nove sankcije protiv kine
razlog je navodna kineska opresija muslimana
toliko o americkoj propagandi
clash civilizacija
zelu iz obe stranke pobuniti muslimane u kini
i zapaliti kinu
kao sto su radili rusima na kavkazu
sad
narancasti mora potpisati
nece biti mira
tko god bio na vlasti u bijeloj kyci.

The Democratic-led House and Republican-controlled Senate passed legislation nearly unanimously calling for sanctions against those responsible for repression in China’s Xinjiang province, after U.N. estimates that over 1 million Muslims have been detained.

Mrljo
3 godine prije
xda
3 godine prije

republikanac vice kinezi vrsu genocid
u americi upravlja the bipaetisan war party
a odtalo je cirkus za prole

“This is a genocide. More than a million people are in concentration camps. Millions more are harassed every day,” said Republican Representative Chris Smith, a lead supporter of the legislation.

hiber
3 godine prije

Redakcija izabrala dobru sliku. Vojska večinom Afroamerikanci. I oni bi Cottonu trebali uvesti red.

hiber
3 godine prije

Kakva antifa? Da li to uopće postoji. Siroti Trump je u cijelosti ispunio svoju ulogu u geostrateškom pozicioniranju USA.Sad je svakom Ameru jasno da nema povratka na staro, a to je jasno i svima u Europi. Nije jasno samo Kinezima i nesretnom Xiju. A lijepo mu je Deng ostavio u naslijeđe: “ne pokazuj snagu, nikada ne budi prvi”. Ne, on se moraso ku*čit. Trump i korona ga je izvela na čistinu. Nema mu više Iranaca, Rusa ili Sirijaca da mu prave štit.

Ural
3 godine prije

Samo navalite, da i vi lično doživite domaći Irak i Avganistan.

Bosanac
3 godine prije

Tom Cotton ….fields 🙂

Legionar
3 godine prije

U ovom trenu moramo svi podrzat Trumpa.

Ni hrane
3 godine prije

Zakaj pa? Brezposelne ljudi naj zaposli prek javnih del in napade Kitajsko. Nimajo denarja za stanarino in nakup hrane. Zakaj mislite, da ne bodo ropali štacun?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI