Američki zvaničnici navodno tvrde da Izrael stoji iza atentata na iranskog nuklearnog fizičara

Atentat na iranskog naucnika
21 komentar

U petak je iransko Ministarstvo odbrane potvrdilo da je na sjeveru Irana izvršen atentat na visokog fizičara Mohsena Fakhrizadeha, što se tretira kao teroristički napad. Teheran je kasnije dodao da postoje “ozbiljne naznake izraelske odgovornosti” u eliminaciji njihovog eminentnog nuklearnog naučnika.

Američki zvaničnik, zajedno sa još dvojicom obavještajnih zvaničnika, tvrdio je da je Izrael u petak izvršio atentat na iranskog naučnika Mohsena Fakhrizadeha u terorističkom napadu u blizini glavnog grada Teherana, navodi The New York Times.

Izvještaj ne precizira koliko informacija bi Sjedinjene Države mogle unaprijed da posjeduju o operaciji. Nije bilo zvaničnih komentara na izvještaj iz Bijele kuće ili CIA.

Izrael nije ni potvrdio ni porekao da stoji iza smrti Fakhrizadeha.

Ranije je bilo više slučajeva da su iranski nuklearni naučnici meta direktnih pokušaja atentata, što je pokrenulo špekulacije da iza njih može stajati izraelska obavještajna agencija Mossad.

Smrtonosna zasjeda

Mohsen Fakhrizadeh, koji je bio na čelu Organizacije odbrambenih inovacija i istraživanja (SPND) iranskog Ministarstva odbrane, prema agenciji Fars, ubijen je u okolini grada Absard u okrugu Damavand, provincija Teheran, oko 14.30. po lokalnom vremenu.

Eksplozivom natovaren automobil aktivirao se u blizini njegovog vozila, a manju vatru je nakon toga otvorio veći broj napadača, potvrdio je iranski ministar odbrane. Ranjeni naučnik je helikopterom hitno prebačen u bolnicu, ali nije preživio povrede.

Još niko nije preuzeo odgovornost za smrt Fakhrizadeh.

„Očajničko ratovanje“

Iranski zvaničnici brzo su osudili atentat na naučnika.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je Izrael za ubistvo istaknutog nuklearnog naučnika u zemlji Mohsena Fakhrizadeha, kako navodi državna TV, dodajući da to pokazuje „dubinu neprijateljskog očaja i zarekavši se da neće usporiti iranski nuklearni put.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif takođe je rekao da postoje “ozbiljne indikacije” uloge Izraela u eliminaciji Fakhrizadeha i oštro je izrazio očajničko ratovanje počinitelja.

Iranski ambasador u UN Madžid Takht Ravanči takođe je sugerisao da postoje “ozbiljne indikacije izraelske odgovornosti” u atentatu na nuklearnog naučnika, navodi se u pismu Ujedinjenim nacijama objavljenom u subotu.

Izaslanik je takođe upozorio na “bilo kakve avanturističke mjere” Sjedinjenih Država i njihovog saveznika u regionu, Izraela, ističući da Iran zadržava pravo da brani svoje građane i osigurava svoje interese.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je da će se osvetiti zbog istaknutog naučnika, slično optužujući Izrael za njegovo ubistvo.

Napad ‘krajnje nepromišljen’

Iako nije bilo komentara u javnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa na napad, bivši direktor Centralne obavještajne agencije Džon Brenan osudio je ubistvo iranskog naučnika, nazvavši ga „zločinačkim“ i „krajnje nepromišljenim“.

Brennan je na Tviteru takođe pozvao iranske zvaničnike da se „temom pozabave diplomatski“.

Do atentata dolazi kada su tenzije ponovo narasle između Irana i Trumpove administracije, a pojavili su se izvještaji u medijima u kojima se navodi da je izraelskoj vojsci naloženo da se pripremi za mogući američki vojni udar na Iran prije inauguracije predviđenog izabranog predsjednika.

Tramp je odvraćen od napada na glavno iransko nuklearno nalazište u Natanzu prije dvije nedelje, nakon što su njegovi pomoćnici upozorili da bi mogao eskalirati u širi sukob.

Napetosti sa Iranom pod Trumpovom administracijom došle su do vrhunca nakon što su se SAD jednostrano povukle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) u maju 2018. godine i počele da ponovo izriču sankcije prethodno ukinute u okviru nuklearnog sporazuma.

Odnosi su se dodatno pogoršali nakon što su američke bespilotne letjelice u januaru ubile komandanta snaga Kuds, general-majora Kasema Soleimanija, jednog od iranskih zvaničnika. U to vrijeme američko-iranski odnosi bili su gurnuti do ivice, dok je Iran obećavao odmazdu.

Jedan od najbližih saveznika SAD, Izrael, već dugo optužuje Iran za tajni razvoj nuklearnog oružja, navodi da je Mohsen Fakhrizadeh, koji je bio profesor fizike na Univerzitetu Imam Husein u Teheranu, kao i član Iranske revolucionarne garde, bio na čelu tajne jedinice u okviru iranske vojske koja je radila na nuklearnom oružju.

Još 2018. godine, na konferenciji za novinare, izraelski premijer Benjamin Netanjahu spomenuo je Fakhrizadeha u televizijskoj prezentaciji onih za koje je smatrao da su najopasniji za njegovu zemlju, zadržavajući se na takozvanoj „iranskoj nuklearnoj arhivi“.

Izraelski zvaničnici, zajedno sa američkim obavještajnim službenicima koji su pregledali arhivu, tvrdili su da je naučnik održavao elemente programa živim i nakon što je tobože napušten, vodeći ga prikriveno.

Izraelske vlade i administracija Donalda Trumpa su dosljedno optuživale da Teheran nastavlja da razvija nuklearni arsenal. Odbacujući tvrdnje, Iran je tvrdio da je njegov nuklearni program dizajniran da služi isključivo u miroljubive svrhe.

atentatiranIZRAELMohsen Fakhrizadeh-Mahavadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

“Brennan je na Tviteru takođe pozvao iranske zvaničnike da se „temom pozabave diplomatski“

Malo da “dospu so na ranu”…
Da li posle ovih “obaveštajnih podataka” iko sumnja u namere Vašingtona?

Tek---
3 godine prije

Citajuci e-novine s anglo-saksonskog podrucja sam primjetio ovaj trend izvjestavanja.

Ubijen iranski znastvenik blizu Teherana….bla, bla, bla a onda izjavu da je to potvrdila iranska vlada, odnosno doticno ministarstvo.

Slijed dogadjjaja je bio drugaciji.
Najprije je napravljen atentat na iranskog znastvenika a onda je iranska vlada objavila vijest i tek nakon toga i na osnovu toga su anglo-saksonske novine koje su zastitnici izraelsko-americkog rezima poceli pisati o tome.

Petar
3 godine prije

Interesantno kad ruska vlada zeli “ukokati” nekog svog protivnika, oni donesu atomsku bombu, polonium, plutonium, uranium ili naj-ubojitiji nervni otrov Novichok. CIA to napravi s metkom.

Nemojme se zavaravati, ovaj drzavni terorizam protiv Irana traje jako dugo od osnutka ove nove drzave.
Atentat je
financirala Saudijska Arabija
planirao Israel
a izvrsila CIA.

Velika Turska
3 godine prije

Turski specijalaci atentirali Iranca

Emiliano Zapata
3 godine prije

Pustite jadni napaceni narod Israela. Jos se nisu oporavili od logora u kojima je stradalo nekih 60mil. od toga 40mil.zena,40 mil. djece i 40.mil.staraca.
Danas ih vise nigdje nema. Na vodecim polozajima u svim bankama, megakompanijama, stamparijama novca, sve u vlasnistvu Aboridzana, Gurki i Nepalaca…
Jadni Israelci..

Arkaj
3 godine prije

Ovo je još jedan dokaz onima u iranskoj vladi koji žele razvoj iranskog nuklearnog oružja da su u pravu i da iran mora imati vlastito nuklearno oružje ako želi opstati. Irak nije imao nuklearno oružje i znamo što mu se dogodilo. Sirija nije imala nuklearno oružje i znamo kroz što prolazi. Ako ne nabavi nuklearno oružje slično bi se moglo dogoditi i Iranu, prije ili poslije. U svijetu poput ovog, u kome Izrael nekažnjeno pred očima sijelog svijeta čini to što čini, jedino nuklearno oružje može Iranu garantirat opstanak.

Mr.No
3 godine prije

Bolje bi muslijama bilo da se pomire sa Izraelcima jer ce ih Izraelci potamaniti jednog po jednog.

Mr.No
3 godine prije

😂😂😂😂👍

Kažun d.d.
3 godine prije

“Prije nekog vremena pročitao sam priču o poznatoj egipatskoj nuklearnoj fizičarki Sameeri Moussa. Umrla je 1952. pod misterioznim okolnostima. Članak je objavljen u časopisu Al-Masry Al-Youm i citira poznatu glumicu koja je surađivala s Mossadom na njenom atentatu. Iako Mossad nikada nije proglasio odgovornost za Moussinu smrt, glumica Rachel Abraham Levi u svojim je memoarima napisala da je igrala ulogu u atentatu dok je Mossad izvještavala o svojim kretanjima.1 A while back, I read the story about the famous Egyptian nuclear physicist Sameera Moussa. She died in 1952 under mysterious circumstances. The article was in Al-Masry Al-Youm and it cited a famous actress who worked with the Mossad to assassinate her. While the Mossad never declared responsibility for the death of Moussa, the actress Rachel Abraham Levi wrote in her memoirs that she played a role in the assassination, as she informed the Mossad about her movements.” Sameera Moussa (Egyptian Arabic: سميرة… Čitaj više »

Kažun d.d.
3 godine prije

“Prije nekog vremena pročitao sam priču o poznatoj egipatskoj nuklearnoj fizičarki Sameeri Moussa. Umrla je 1952. pod misterioznim okolnostima. Članak je objavljen u časopisu Al-Masry Al-Youm i citira poznatu glumicu koja je surađivala s Mossadom na njenom atentatu.
Iako Mossad nikada nije proglasio odgovornost za Moussinu smrt, glumica Rachel Abraham Levi u svojim je memoarima napisala da je igrala ulogu u atentatu dok je Mossad izvještavala o svojim kretanjima.1
A while back, I read the story about the famous Egyptian nuclear physicist Sameera Moussa. She died in 1952 under mysterious circumstances. The article was in Al-Masry Al-Youm and it cited a famous actress who worked with the Mossad to assassinate her.
While the Mossad never declared responsibility for the death of Moussa, the actress Rachel Abraham Levi wrote in her memoirs that she played a role in the assassination, as she informed the Mossad about her movements.”

Kažun d.d.
3 godine prije

“Ne znam je li strana vlada odobrila ili izvršila ubojstvo Fakhrizadeh. Takav čin terorizma kojeg sponzorira država predstavljao bi flagrantno kršenje međunarodnog prava i potaknuo više vlada da izvrše smrtonosne napade na strane dužnosnike.”
John Owen Brennan

Kažun d.d.
3 godine prije

Majid Shahriari : 29 November 2010
Masoud Ali Mohammadi: 12 January 2010
Dariush Rezaei Nejad: 23 July 2011
Mostafa Ahmadi Roshan: 11 January 2012
Mohsen Fakhri Zadeh: 27 November 2020

Can Iran do the same and kill Israeli scientists?

ELIJAH MAGNIER

Nenad
3 godine prije

Izraelski botovi na društvenim mrežama čestitaju Mosadu na uspešno obavljenom zadatku. Svaka dalja diskusija o DA ILI NE je suvišna.

Komunjara
3 godine prije

Brane se ljudi. Ako si sotonist, dopušteno ti je po svijetu ubijati fizičare u samoobrani. Jer samo ti smiješ imati nuklearno oružje i tući sve oko sebe. Drugi to ne smiju jer nisu sotonisti

Max
3 godine prije

Napad ima obillježja Mossada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI