Američko Ministarstvo pravosuđa podiže tužbu protiv Googlea ”zbog narušenog povjerenja”

Google
4 komentara

Američki tehnološki divovi našli su se pod povećanim saveznim nadzorom, nakon niza skandala, koji su doveli do ugroze privatnosti korisnika.

Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je tužbu ”zbog narušenog povjerenja” protiv Googlea, zbog navodne zlouporabe pozicije dominacije koju Google ima u pogledu pretraživanja interneta, rekao je u utorak zamjenik državnog odvjetnika Jeffrey Rosen.

“Ministarstvo pravosuđa u 11 država podnijelo je jutros građansku tužbu protiv Googlea, zbog nezakonitog zadržavanja monopola na njihove usluge i oglašavanje u pretraživanju, čime je ta tvrtka prekršila drugi odjeljak Shermanova zakona”, rekao je Rosen.

Tužba Ministarstva pravosuđa protiv Googlea “duboko je manjkava”, izjavili su na Twitteru Googleovi djelatnici zaduženi za odnose s javnošću.

 

 

Tehnički divovi pritisnuti zbog svoje politike

Američki tehnološki divovi suočeni su s velikim pritiskom nakon vala skandala, koji su dovelo di ugrožavanja sigurnosti korisnika. U srpnju je američko Ministarstvo pravosuđa objavilo pokretanje istrage protiv Googlea, Facebooka, Applea i Amazona, kako bi otkrilo jesu li “naštetili konkurenciji, potisnuli inovacije ili na neki drugi način naštetili potrošačima”. Istraga Ministarstva pravosuđa usredotočila se na tražilice, platforme društvenih medija, kao i na maloprodaju.

Američki predsjednik Donald Trump u posljednje je vrijeme više puta kritizirao tehnološke divove, optužujući Facebook i Google za pristranost prema demokratskim političarima i za iskazivanje cenzure prema njemu i republikanskim kandidatima. Također je svojim simpatizerima obećao da će određene tvrtke smatrati odgovornima za eventualno gušenje konzervativne strane u politici.

Google se također suočio sa sličnim pravnim izazovima u inozemstvu. Prošle je godine Europska Unija kaznila korporaciju s 1.7 milijardi dolara zbog toga što je Google spriječio i onemogućio korištenje bilo koje druge internetske tražilice, osim Googlea.

GoogleTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Bilo je i vrijeme ! Počeo je obračun s tech kompnijama koje su jače od država,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI