Američko nuklearno oružje u Poljskoj bilo bi prioritetni vojni cilj

Sergej Rjabkov
7 komentara

Rusija bi strano raspoređivanje nuklearnog oružja u Poljskoj smatrala primarnim vojnim ciljem, upozorio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Varšava je u pregovorima s Washingtonom o potencijalnom smještaju nuklearnog oružja u sklopu NATO programa. Predsjednik Andrzej Duda ponovio je spremnost Poljske da ugosti oružje u intervjuu ove sedmice.

Moskva smatra bilo kakvo proširenje NATO-ovog aranžmana o podjeli nuklearnog oružja kao “duboko destabilizirajuću” prirodu, “i zapravo prijetnju” Rusiji, rekao je Rjabkov u četvrtak, a prenosi TASS. To se odnosi na zajedničke misije, u kojima se nenuklearne članice bloka predvođenog SAD-om obučavaju za korištenje američkog hardvera, a još više na trajno stacioniranje takvog oružja “o kojem usijane glave u Varšavi govore”,  rekao je.

Poljski političari koji se bore za američke nuklearne bombe na svom tlu “moraju shvatiti da bilo kakav pomak u tom smjeru neće pružiti dodatnu sigurnost Poljskoj, jer će relevantne lokacije definitivno postati mete. Naši vojni planeri će ih smatrati prioritetom”,  dodao je visoki diplomata.

Duda je u ponedjeljak za novine Fakt rekao da je lično zatražio od SAD-a da dio svog nuklearnog arsenala stacionira u Poljskoj.

„Ako naši saveznici odluče da razmjeste nuklearno oružje kao dio nuklearnog dijeljenja i na našoj teritoriji kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo za to“, rekao je on.

Premijer Donald Tusk, koji pripada suparničkoj političkoj snazi, umanjio je važnost predsjednikaovih izjava istog dana, rekavši da bi volio da Duda pojasni koje su mu namjere da ih iznese.

„Ova ideja je veoma masivna, rekao bih veoma ozbiljna“, dodao je premijer, objašnjavajući da Poljska nema konkretne planove da ugosti strane nuklearne bombe.

Prema javnim izvorima, SAD drže neke od svojih nuklearnih gravitacionih bombi u pet nenuklearnih država NATO-a: Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. Prethodna poljska konzervativna vlada predvođena Pravom i pravdom (PiS), kojoj Duda pripada, već godinama traži prijem u ovaj klub. Tusk je lider Građanske platforme, a vratio se na vlast kao premijer prošlog decembra.

Nuklearno oružjePoljskarusijaSergej Rjabkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
10 dana prije

Duda je poljski predsjednik čija žena je židovka iz amerike.Njegova djeca su židovi.Nečudi da je u ovoj uroti protiv čovječanstva, jednostavno radi za svoje. Čudno kako se protokoli sionskih luđaka odigravaju pred očima svih nas a još ima onih koji obraza nemaju pa kazu da su laž.

Schwarze Hunderte
10 dana prije

To je sigurno !

Max
9 dana prije

Sasvim logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI