Američkoj vojsci naređeno je da plati 230 miliona dolara žrtvama masovne pucnjave

Americka vojska
3 komentara

Sudija je optužio američku vladu da pokušava da izbjegne odgovornost za masovnu pucnjavu u crkvi koju je izvršio bivši vojnik.

Sudija je naredio američkoj vojsci da plati više od 230 miliona dolara preživjelima i članovima porodica ubijenih u masovnoj pucnjavi 2017. u Texasu, u kojoj je bivši pripadnik vazduhoplovstva oduzeo živote 26 ljudi. Incident je postao najsmrtonosnija masovna pucnjava u istoriji države.

U presudi od ponedjeljka, američki okružni sudija Xavier Rodriguez rekao je da vlada mora da isplati iznos zbog toga što nije prijavila prethodne optužbe za nasilje u porodici protiv bivšeg pilota Devina Patricka Kelleyja, dodajući da mu je neprijavljivanje u bazu podataka o nasilnim prestupnicima omogućilo da nastavi da kupuje vatreno oružje i izvrši smrtonosnu pucnjava u Prvoj baptističkoj crkvi u Saterlend Springsu u novembru 2017.

„Gubici i bol koje su ove porodice doživjele su nemjerljivi“, rekao je Rodriguez u odluci, optužujući vladu da pokušava da „zamaskira svoju odgovornost“.

Isti sudija je ranije u julu presudio da je Vazduhoplovstvo bilo 60 % odgovorno za pucnjavu, a Kelley samo 40 %, tvrdeći da službena filijala nije unijela optužbe protiv tog čovjeka u bazu podataka, koja se koristi za provjeru prošlosti kupaca vatrenog oružja i mogla je da spriječi da on nabavi oružje.

Vojni zapisi pokazuju da je Kelley bio pred vojnim sudom zboog nasilja u porodici – uključujući udaranje i gušenje njegove žene, kao i zlostavljanje njegovog posinka korištenjem „sile koja bi mogla da izazove smrt ili tešku tjelesnu povredu” – za šta se izjasnio krivim 2012. godine. Kasnije je primljen u ustanovu za mentalno zdravlje u Novom Meksiku ali nakratko je pobjegao prije nego što je konačno optužen i osuđen, a na kraju je otpušten iz vojske 2014.

Kelley je ubio 26 ljudi i ranio još 22 u pucnjavi, koja je izbila tokom nedjeljne crkvene mise u gradu izvan San Antonija u Texasu. Nakon policijske potjere, kasnije je sebi oduzeo život.

U izvještaju generalnog inspektora Ministarstva odbrane iz 2018. zaključeno je da je Vazduhoplovstvo propustilo čak šest odvojenih prilika da upozori vlasti na Kelleyevu istoriju nasilja, priznajući da su vojni neuspjesi „imali drastične posljedice i da se nisu smjeli dogoditi“.

Američka vojskaMasovna pucnjavaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Nije smjelo proći nekažnjeno.

Ja to onako
2 godine prije

A Izgubljeni zivoti to nista,lako im je da placaju 230 mil.kad oni stancaju koliko im treba.

Hash
2 godine prije

Svaka čast sudiji.
Malo je takvih

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI