fbpx

ANALIZA: Zašto je izvršen mini državni udar u Italiji?

Paolo Savona
46 komentara
732

Mnogi tvrde da Italija svjedoči najtamnijim danima u povijesti republike. Predsjednik republike Sergio Mattarella, čuvar Ustava, stavio je veto na imenovanje za ministra financija ekonomiste Paola Savone, kojeg je nominirala kvalificirana većina parlamenta. Razlog vetu, kojeg Mattarella navodi, su Savonine kritike prema eurosistemu, koje je argumentirao u svojim knjigama.

Savona je neprihvatljiv jer bi mogao zemlju izvesti iz eurozone“, doslovno je rekao predsjednik Italije u svom obraćanju naciji.

Ovlasti talijanskog predsjednika, kojeg imenuje parlament, sastoje se od davanja mandata premijeru za sastavljanje vlade, on formalno može utjecati na izbor premijera, djelomice i ministara, ali svakako ne zbog njihovih političkih stavova.

U Ustavu jednostavno piše: “Predsjednik republike imenuje premijera i, na njegov prijedlog, ministre.”

Ova jednostavna formulacija dovela je do toga da su se neki dosjetili tumačenja kako predsjednik republike zapravo bira i postavlja cijelu Vladu. Mattarella, čiji formalni potpis potvrđuje proces tranzicije vlasti, tu je formaliziranu ustavnu ovlast politički i zloupotrijebio.

Tko je Paolo Savona i zašto su M5S i Lega insistirali na njegovu imenovanju?

Paolo Savona je stariji ekonomist (81), objavio je preko 30 knjiga, a kao direktor središnje banke, ministar gospodarstva i obnašajući niz drugih javnih funkcija prošao je sve faze uvođenja eura. Riječ je o cijenjenom čovjeku institucija i profesoru koji poznaje svaki detalj tog procesa, ali koji je već poodavno uvidio manjkavosti eurosistema. Taj se čovjek stavio na raspolaganje novoj politici koja se demokratski rodila u Italiji. Njegov kurikulum je očito probudio veliki strah kod eurokrata. Njegova bi osobnost visokog formata mogla više nego ravnopravno stati ispred eurotehonkrata i birokracije u Bruxellesu.

No, pogledajte koji je program javnosti iznio Paolo Savona:

  1. Stvoriti europsku školu na svim razinama kako bi se postigla zajednička kultura koja omogućuje stvaranje konsenzusa za rođenje političke zajednice.
  2. Omogućiti Europskoj središnjoj banci funkciju koje imaju glavne središnje banke svijeta, kako bi nastavila svoj rad s dva cilja monetarne politike, stabilnost cijena i realni rast.
  3. Dodjeljivanje zakonodavnih ovlasti Europskom parlamentu o pitanjima koja se ne mogu ravnopravno donositi na nacionalnoj razini.
  4. Povjeriti Europskoj komisiji moć zakonodavne inicijative na pitanja iz članka 3. Lisabonskog ugovora.
  5. U fazi provedbe, prije razrješenja, dodijeliti Europskom vijeću šefova država i vlada dužnost nadgledanja europskih institucija kako bi se osiguralo poštivanje ciljeva i korištenje ovlasti utvrđenih novim sporazumima.

Paolo Savona je zapravo tražio “više Europe“, ili kako je to sam pojednostavio: “Želim drugačiju, jaču ali i pravedniju Europu“.

Drugačija, jača, solidarnija i pravednija Europa, koja je uostalom u temelju Lisabonskog ugovora, očito se ne može postići unutar sustava kojim upravlja financijska aristokracija. Više solidarne Europe znači manje financijske aristokracije. Paolo Savona je toga svjestan, u jednom od svojih starijih radova napisao je “Plan B” u slučaju neuspjeha pregovora s eurokratima. “Plan B” je, naravno, izlazak Italije iz eurozone. To je njegov politički grijeh i razlog što je predsjednik Mattarella, koji je nedavno u svojoj palači ugostio predstavnike Trilaterale i posegnuo za ovlastima s onu stranu Ustava.

Kojim su putem htjeli ići Luigi di Maio i Matteo Salvini?

Ekonomski program kojeg je prihvatio Savona, a koji je bio dio ugovora nesuđene nove talijanske vlade, usmjeren je na smanjenje javnoga duga, ali ne metodama koje su na snazi u eurozoni, već upravo suprotnim. U točki 8. Ugovora, koja se bavi javnim dugom i deficitom, između ostaloga piše:

“Vladina akcija bit će usmjerena na program smanjenja javnog duga, ali ne putem recepata temeljenih na porezima i štednjama, politici koja se pokazala pogrešnom za postizanje tog cilja, već kroz rast BDP-a putem ponovnog pokretanja domaće potražnje, uz investicije u visoko multiplikatorna ulaganja i politike za potporu kupovne moći kućanstva”.

Pokretanje domaće potražnje, smanjenje poreznog pritiska uz politike za potporu kupovne moći obitelji, traži naravno nove investicije i ulaganja. Novoj vladi za pokretanje programa, koji sadrži poreznu i mirovinsku reformu, te osiguravanje sredstava za nezaposlene, nedostaju desetine milijardi eura, i to u trenutku kada eurokrati od Italije traže realizaciju novih poreznih nameta u visini od 10 milijardi eura.

Ideja koja se provlačila ugovorom je da se sredstva koja nedostaju pokušaju namiriti pregovorima unutar EU, gdje bi se, kao najvažnije, na razini eurosustava tražila reforma ugovora “fiscal compact”, odnosno dizanje praga deficita proračuna.

Između ostalog, kroz pregovore bi tražili izdvajanje troška za javne investicije iz sadašnjeg proračunskog deficita, što je zapravo na tragu ideje Europske komisije, koju je u nekoliko navrata najavila, ali je nikada nije realizirala.

Naravno, ako je suditi po onome kako je prošla Grčka u svom pregovaračkom procesu s eurokracijom, novoj talijanskoj vladi nije trebalo biti lako. Procesi su tu već poznati. Ako izostane idealan razvoj događaja u pravcu opće prihvatljivih europskih kompromisa, a nova vlada u skladu sa svojim programom počne kršiti europske ugovore i ne pristajati na diktate, u jednom trenutku Europska središnja banka bila bi prisiljena nametnuti Italiji kontrolu kapitala i zatvoriti dotok likvidnosti, kao što je to napravila Grčkoj.

To znači da bi Europska središnja banka prestala podržavati, bolje rečeno kupovati, talijanske državne obveznice, a obzirom da je ESB danas jedino pravo tržište državnih obveznica, “spread” bi trebao otići u nebesa. Stvorila bi se velika financijska panika, a političke galame i pritisaka bilo bi odasvud.

S obzirom na grčko iskustvo, sve bi trebalo ići u tom pravcu. Međutim, Italija je ipak temeljna članica EU koja je barem desetak puta veća ekonomija od Grčke, i ne samo to, Italija je za razliku od Grčke pripremila plan za slučaj zatvaranja dotoka likvidnosti bankama.

FOTO – “Minibot”, valuta koja nije na dug – Panika unutar financijske aristokracije (apoen protuvrijednosti 10 eura)

Dieci Euro

Ideja nove valute, paralelne euru, u formi državnih obveznica malih apoena, takozvani minibot, službeno je ušla u Ugovor stranaka koje su gotovo preuzele vlast u Italiji. One su u članku 11. Ugovora koji se bavi fiskalnom politikom.

Taj novi financijski instrument pojavio bi se u gotovini, ne bi bio konvertibilan i cirkulirao bi samo u Italiji. Idejni primjerci su već tiskani i pokazani javnosti. Država bi garantirala da se s tom novom vrijednošću može kupovati sve što je u javnom vlasništvu, odnosno plaćati porezi. Idejni kreator koncepcije minibot je Claudio Borghi, odgovorni ekonomist stranke Lega.

U svijetu ljudi koji su do sada na marginama sustava teoretizirali ideju novca koji nije na dug, uvijek se postavljalo pitanje kako i prema kome izvršiti emisiju takvog novca. Talijanska ideja je inovativna.

Nekreditni novac se po definiciji ne bazira na štampanju vrijednosti koja bi stvorila novi dug, već upravo suprotno, nekreditni novac se temelji na isplati duga kojeg je sustav stvorio prema sudionicima ekonomskog procesa, vrijednosti koja dakle realno već postoji, ali koja je zbog ovog ili onog razloga blokirana.

BOT je skraćenica od “buono del tesoro” i predstavlja državnu obveznicu. “Minibot” je u stvarnosti državna obveznica malih, miniapoena, nominalne vrijednosti od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i možda 500 eura. “Minibot” bi ušao u ekonomski proces tako što bi država monetizirala dug kojeg već ima prema firmama i građanima.

Intencija je da se postojećem dugu, kojim građani kreditiraju državu, daje forma gotovine i bez ikakvih interesa isplati vlasnicima. Sustav eurosistema je takav da on dug države prema građanima, sve dok postoji, uopće ne računa kao dug, to jest ponaša se kao da ne postoji. Taj dug računovodstveno postaje javni tek onog trenutka kad ga država isplati građanima. Istovremeno, dug države prema financijskim tržištima se računa i kad nije isplaćen. Taj podređen položaj realne ekonomije u eurosistemu, novi financijski instrument minibot, kompenzirao bi u korist firmi i građana.

Različite računice govore se da je u Italiji kvantitet tog duga negdje u visini od 55 do 70 milijardi eura. Višak uplaćenog poreza, porezni odbici, sva prava iz naslova povrata poreza i uopće dug javne uprave prema firmama i građanima, koja se često realiziraju višegodišnjim obročnim isplatama, bila bi isplaćena odmah u “minibotovima”.

Količina “minibota” koja bi ušla u opticaj bi trebala biti otprilike jednaka masi gotovine eura koja već postoji u cirkulaciji. Država nikoga ne bi obvezala na prihvaćanje ili korištenje te nove vrijednosti, ali bi jamčila paritet vrijednosti 1:1 s eurom kroz prihvaćanje uplata poreza, stoga bi ta valuta bez dvojbi ušla direktno u potrošnju.

Iznos emisije je jednokratan, od autora je zamišljen bez roka trajanja, ideja i želje nove vlade bila je da taj novac u cjelini cirkulira. Za onu količinu koja bi se vratila u proračun, vlada bi smišljala nove načine da je vrati u opticaj. Početni proces navikavanja na novu valutu vjerojatno bi imao svoje “dječje bolesti” i nesigurnosti, ali samo dok građani ne shvate da su napokon dobili svoju vlastitu slobodnu valutu, otpornu na spekulacije dužničke ekonomije.

“Minibot” je spustio na zemlju faraone europske financijske aristokracije, koji su nedavno putem Financial Timesa vrištali kako u Rim upadaju novi barbari.

Onog trenutka kad bi “minibot” ušao u cirkulaciju, proširila bi se svijest o prirodi novca i duga, a računovodstvena magija dužničke ekonomije počela bi gubiti svoj potencijal prisile. “Minibot” predstavlja veliku političku prijetnju euru, jer bi dokazao kako euro nije “nepovratna” valuta. Praktično bi svi mogli slijediti primjer Italije, nekreditni novac bi dobio visoku tržišnu vrijednost, bankovni centralizirani sustav bi dobio opasnu konkurenciju i izgubiti status presvete krave. Postoji li išta opasnije za trenutne vladare svijeta?

Italija se ne bi mogla tako lako ucijeniti kao Grčka, a uloge bi se mogle čak i zamijeniti, tako da bi se Italija mogla naći u položaju da ona bude ta koja će ucjenjivati eurokrate. Naime, ako bi rigidna Trojka prisilila Italiju na pokretanje procesa izlaska iz eurozone, to jest da Italija proglasi bankrot na dugove denominirane u euru i da ih konvertira u neku novu valutu, to bi više ili manje moglo značiti kraj eurozone i svih neoliberalnih snova o diktaturi euro kapitala, uz velike financijske gubitke svih onih koji su se kladili na euro.

Tako nešto je trebalo po svaku cijenu spriječiti, pa i putem mini državnog udara i suspenzije demokracije u Italiji. Teško je odrediti tijek zbivanja koji će slijediti u Italiji. Predsjednik republike je, nakon jučerašnjeg trika, za mandatara nove vlade imenovao Carla Cottarellija, bivšeg izvršnog direktora MMF-a.

Carlo Cottarelli, bez demokratskog legitimiteta, može vladati dekretima i manipulirati datumom novih izbora. U parlamentu se sprema ustavom predviđena optužba za veleizdaju protiv Mattarelle. Taj članak Ustava nikada nije aktiviran u povijesti Italije. Jedno je sigurno, većina naroda je krajnje revoltirana i nitko sa sigurnošću ne zna što se sve može izroditi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
46 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Sto se desava u Italiji? Isto sto i u drugim EU zemljama.

apolo
Gost
apolo
3 godine prije

Di Maio poziva svoje birace na proteste 2. Maja u Rimu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ako ne potvrde vladu ovog MMF pijuna, izbori su u rujnu, najkasnije početkom 11. mjeseca. Taman toliko da dobiju još veći rejting. Ok, izgubljeni će biti 6 mjeseci, ali je Mattarella dobiti po ušima. Ovo je nečuveno. Čak ni tihi državni udar, kako su zvali Montijevu vladu, nije ni blizu… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

No, imao je i Varoufakis spremne drahme za internu uporabu ili izlazak iz eurozone. Čim se Tsipras predao, dao je ostavku. Ili je Tsipras od početka bio “kukavičje jaje”? Sad je to već nevažno.

ПДВНК бре
Gost
ПДВНК бре
3 godine prije

Надам се да је ово почетак краја ЕУ и свих с****ња које нам они намећу. Али тешко, багра се увукла у све пориве друштва као некада мафија. Тресла се гора родио се грк још већи олош од њих који ће доћи на власт.
Одмах ми паде та будала на памет.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Zanimljiv razvoj događaja. Predsjednik države izlazi iz okvira Ustava kojeg mora po prirodi funkcije braniti! Cijela priča na dlanu – s jedne strane prijetnja s nekreditnim novcem koji ima potencijal za pretvaranje Italije u najnapredniju zemlju na svijetu, s druge strane poslušnik Trilaterale koji stavlja trilateralnog namjesnika za mandatara, mimo… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun
3 godine prije

Mogu još oni biti sretni,moglo bi se desiti Arapsko proljeće ili Majdan.Neka šute i
dobro si pokriju uši.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

“Vladina akcija bit će usmjerena na program smanjenja javnog duga, ali ne putem recepata temeljenih na porezima i štednjama, politici koja se pokazala pogrešnom za postizanje tog cilja, već kroz rast BDP-a putem ponovnog pokretanja domaće potražnje, uz investicije u visoko multiplikatorna ulaganja i politike za potporu kupovne moći kućanstva”… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Minibot ,dobar fazon , dug koji su uvalili talijanima sa svojim papirom oni im vracaju svojim papirom… Zanimljivo koje sve vragolije moraju koristiti ekonomisti sve zarad pogresno odabranog materijala za novac… No sta je tu je…. Ovaj minibot je ono sto ih razvaljuje otud udar u italiji.. Istorija se.ponavlja grcka… Pročitaj više »

tak
Gost
tak
3 godine prije

hoce mi netko objasniti kako je “minibot” otporan na spekulacije ako je vezan za euro 1:1.

hvala lijepa

aaaaa
Gost
aaaaa
3 godine prije

Sve ovo govori da su političke elite krojile ustave i zakone isključivo u svrhu očuvanja svojih pozicija. NEMA demokracije, to su parole u koje mogu vjerovati ovce. I nadati se dok vrijeme prolazi, a oni uvijek imaju alternativu koju će podvaliti kad zagusti. Vrijeme ide…

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

Sirom Europe traje takmicenje tko je veca veleizdajnicka gnjida.U zestokoj konkurenciji ovaj sadasnji predsjednik Italije istice kandidaturu za prva dva-tri mjesta,uz bok su mu nasi HDZ-SDP lutci.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Ovo nije prvi put kako se pokusava ubaciti tv. drzavna novcanica u postojeci bankovni sustav. JFK je to pokusao i da imam mogucnost lijepljenja slika ovdje pokazao bih vam novcanicu od 5 dolara koju je stigao stampati a koja se crvenim pecatom razlikuje od fed-ove 5 dolarske novcanice. Nakon sto… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
3 godine prije

Ovo je mozda zadnja šansa za cijelu EU da se iscupa iz ovog neokolonijalnog euo projekta. U italji ima još uvjek dovoljno školovanih ljudi kojima jos nisu uspjeli isprati mozak. Nadam se da tu ima kapaciteta da se izvuku ljudi masovno na ulice i da im talijani j… mater za… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Nijedna politička opcija koja nije potvrđena od bankstera ne prolazi u zapadnim demonkracijama. I onda imaju [email protected] prozivati i bojkotirati Venezuelu zbog tobože ‘nepravednih’ izbora.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Svašta je moguće a naročito ništa.

Churko
Gost
Churko
3 godine prije

Zasto? Pobogu, zbog diktature krupnog kapitala, ne zbog demokracije.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 godine prije

Italija je poslije Grčke najzaduženija zemlja u odnosu na BDP u EU (Grčka 181%, Italija 132%). Italija je jedna od najvećih zemalja EU (12% stanovništva EU živi u Italiji), a BDP im je skoro 10 puta veći od Grčke. Italiji masovno dolaze izbjeglice preko Mediterana koje druge EU zemlje ne… Pročitaj više »

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
3 godine prije

ovaj program je sve šta su dobronamjerni ljudi koji su glasovali za europsku uniju očekivali da će unija postati međutim e u je kao sve druge institucije jednostavno otete njenim narodima od strane bankara i financijskih mogula

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije

Upravo, “okupacija u 26 slika” (R. Grlić), a CIA od 1945 vodi rat protiv naroda Evrope. Jedna od važnijih , metoda je stvaranje terorističkih čelija i to po mogućnosti sa “istočnim” prizvukom, da se može pripisati SSSR-u. ( Ni SSSR nije bio imun od takvih akcija). Crvene brigade i njihova… Pročitaj više »

Globalista
Gost
Globalista
3 godine prije

Italijom vládju mafijski klanovi,sto je u njhovom intetesu tako ce bití,sve druge opcije padají u vodu.Uz své to Genová i Venecija su centri zapadnog krila globalista i ako se predstavnici u Vladi sa njim nedogovore své padá u vodu.Trenutno sám u Italiji na odmoru u italiji ,cesto sám u Italiji… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik