fbpx

ANALIZA: Zašto je izvršen mini državni udar u Italiji?

Paolo Savona

Mnogi tvrde da Italija svjedoči najtamnijim danima u povijesti republike. Predsjednik republike Sergio Mattarella, čuvar Ustava, stavio je veto na imenovanje za ministra financija ekonomiste Paola Savone, kojeg je nominirala kvalificirana većina parlamenta. Razlog vetu, kojeg Mattarella navodi, su Savonine kritike prema eurosistemu, koje je argumentirao u svojim knjigama.

Savona je neprihvatljiv jer bi mogao zemlju izvesti iz eurozone“, doslovno je rekao predsjednik Italije u svom obraćanju naciji.

Ovlasti talijanskog predsjednika, kojeg imenuje parlament, sastoje se od davanja mandata premijeru za sastavljanje vlade, on formalno može utjecati na izbor premijera, djelomice i ministara, ali svakako ne zbog njihovih političkih stavova.

U Ustavu jednostavno piše: “Predsjednik republike imenuje premijera i, na njegov prijedlog, ministre.”

Ova jednostavna formulacija dovela je do toga da su se neki dosjetili tumačenja kako predsjednik republike zapravo bira i postavlja cijelu Vladu. Mattarella, čiji formalni potpis potvrđuje proces tranzicije vlasti, tu je formaliziranu ustavnu ovlast politički i zloupotrijebio.

Tko je Paolo Savona i zašto su M5S i Lega insistirali na njegovu imenovanju?

Paolo Savona je stariji ekonomist (81), objavio je preko 30 knjiga, a kao direktor središnje banke, ministar gospodarstva i obnašajući niz drugih javnih funkcija prošao je sve faze uvođenja eura. Riječ je o cijenjenom čovjeku institucija i profesoru koji poznaje svaki detalj tog procesa, ali koji je već poodavno uvidio manjkavosti eurosistema. Taj se čovjek stavio na raspolaganje novoj politici koja se demokratski rodila u Italiji. Njegov kurikulum je očito probudio veliki strah kod eurokrata. Njegova bi osobnost visokog formata mogla više nego ravnopravno stati ispred eurotehonkrata i birokracije u Bruxellesu.

No, pogledajte koji je program javnosti iznio Paolo Savona:

  1. Stvoriti europsku školu na svim razinama kako bi se postigla zajednička kultura koja omogućuje stvaranje konsenzusa za rođenje političke zajednice.
  2. Omogućiti Europskoj središnjoj banci funkciju koje imaju glavne središnje banke svijeta, kako bi nastavila svoj rad s dva cilja monetarne politike, stabilnost cijena i realni rast.
  3. Dodjeljivanje zakonodavnih ovlasti Europskom parlamentu o pitanjima koja se ne mogu ravnopravno donositi na nacionalnoj razini.
  4. Povjeriti Europskoj komisiji moć zakonodavne inicijative na pitanja iz članka 3. Lisabonskog ugovora.
  5. U fazi provedbe, prije razrješenja, dodijeliti Europskom vijeću šefova država i vlada dužnost nadgledanja europskih institucija kako bi se osiguralo poštivanje ciljeva i korištenje ovlasti utvrđenih novim sporazumima.

Paolo Savona je zapravo tražio “više Europe“, ili kako je to sam pojednostavio: “Želim drugačiju, jaču ali i pravedniju Europu“.

Drugačija, jača, solidarnija i pravednija Europa, koja je uostalom u temelju Lisabonskog ugovora, očito se ne može postići unutar sustava kojim upravlja financijska aristokracija. Više solidarne Europe znači manje financijske aristokracije. Paolo Savona je toga svjestan, u jednom od svojih starijih radova napisao je “Plan B” u slučaju neuspjeha pregovora s eurokratima. “Plan B” je, naravno, izlazak Italije iz eurozone. To je njegov politički grijeh i razlog što je predsjednik Mattarella, koji je nedavno u svojoj palači ugostio predstavnike Trilaterale i posegnuo za ovlastima s onu stranu Ustava.

Kojim su putem htjeli ići Luigi di Maio i Matteo Salvini?

Ekonomski program kojeg je prihvatio Savona, a koji je bio dio ugovora nesuđene nove talijanske vlade, usmjeren je na smanjenje javnoga duga, ali ne metodama koje su na snazi u eurozoni, već upravo suprotnim. U točki 8. Ugovora, koja se bavi javnim dugom i deficitom, između ostaloga piše:

“Vladina akcija bit će usmjerena na program smanjenja javnog duga, ali ne putem recepata temeljenih na porezima i štednjama, politici koja se pokazala pogrešnom za postizanje tog cilja, već kroz rast BDP-a putem ponovnog pokretanja domaće potražnje, uz investicije u visoko multiplikatorna ulaganja i politike za potporu kupovne moći kućanstva”.

Pokretanje domaće potražnje, smanjenje poreznog pritiska uz politike za potporu kupovne moći obitelji, traži naravno nove investicije i ulaganja. Novoj vladi za pokretanje programa, koji sadrži poreznu i mirovinsku reformu, te osiguravanje sredstava za nezaposlene, nedostaju desetine milijardi eura, i to u trenutku kada eurokrati od Italije traže realizaciju novih poreznih nameta u visini od 10 milijardi eura.

Ideja koja se provlačila ugovorom je da se sredstva koja nedostaju pokušaju namiriti pregovorima unutar EU, gdje bi se, kao najvažnije, na razini eurosustava tražila reforma ugovora “fiscal compact”, odnosno dizanje praga deficita proračuna.

Između ostalog, kroz pregovore bi tražili izdvajanje troška za javne investicije iz sadašnjeg proračunskog deficita, što je zapravo na tragu ideje Europske komisije, koju je u nekoliko navrata najavila, ali je nikada nije realizirala.

Naravno, ako je suditi po onome kako je prošla Grčka u svom pregovaračkom procesu s eurokracijom, novoj talijanskoj vladi nije trebalo biti lako. Procesi su tu već poznati. Ako izostane idealan razvoj događaja u pravcu opće prihvatljivih europskih kompromisa, a nova vlada u skladu sa svojim programom počne kršiti europske ugovore i ne pristajati na diktate, u jednom trenutku Europska središnja banka bila bi prisiljena nametnuti Italiji kontrolu kapitala i zatvoriti dotok likvidnosti, kao što je to napravila Grčkoj.

To znači da bi Europska središnja banka prestala podržavati, bolje rečeno kupovati, talijanske državne obveznice, a obzirom da je ESB danas jedino pravo tržište državnih obveznica, “spread” bi trebao otići u nebesa. Stvorila bi se velika financijska panika, a političke galame i pritisaka bilo bi odasvud.

S obzirom na grčko iskustvo, sve bi trebalo ići u tom pravcu. Međutim, Italija je ipak temeljna članica EU koja je barem desetak puta veća ekonomija od Grčke, i ne samo to, Italija je za razliku od Grčke pripremila plan za slučaj zatvaranja dotoka likvidnosti bankama.

FOTO – “Minibot”, valuta koja nije na dug – Panika unutar financijske aristokracije (apoen protuvrijednosti 10 eura)

Dieci Euro

Ideja nove valute, paralelne euru, u formi državnih obveznica malih apoena, takozvani minibot, službeno je ušla u Ugovor stranaka koje su gotovo preuzele vlast u Italiji. One su u članku 11. Ugovora koji se bavi fiskalnom politikom.

Taj novi financijski instrument pojavio bi se u gotovini, ne bi bio konvertibilan i cirkulirao bi samo u Italiji. Idejni primjerci su već tiskani i pokazani javnosti. Država bi garantirala da se s tom novom vrijednošću može kupovati sve što je u javnom vlasništvu, odnosno plaćati porezi. Idejni kreator koncepcije minibot je Claudio Borghi, odgovorni ekonomist stranke Lega.

U svijetu ljudi koji su do sada na marginama sustava teoretizirali ideju novca koji nije na dug, uvijek se postavljalo pitanje kako i prema kome izvršiti emisiju takvog novca. Talijanska ideja je inovativna.

Nekreditni novac se po definiciji ne bazira na štampanju vrijednosti koja bi stvorila novi dug, već upravo suprotno, nekreditni novac se temelji na isplati duga kojeg je sustav stvorio prema sudionicima ekonomskog procesa, vrijednosti koja dakle realno već postoji, ali koja je zbog ovog ili onog razloga blokirana.

BOT je skraćenica od “buono del tesoro” i predstavlja državnu obveznicu. “Minibot” je u stvarnosti državna obveznica malih, miniapoena, nominalne vrijednosti od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i možda 500 eura. “Minibot” bi ušao u ekonomski proces tako što bi država monetizirala dug kojeg već ima prema firmama i građanima.

Intencija je da se postojećem dugu, kojim građani kreditiraju državu, daje forma gotovine i bez ikakvih interesa isplati vlasnicima. Sustav eurosistema je takav da on dug države prema građanima, sve dok postoji, uopće ne računa kao dug, to jest ponaša se kao da ne postoji. Taj dug računovodstveno postaje javni tek onog trenutka kad ga država isplati građanima. Istovremeno, dug države prema financijskim tržištima se računa i kad nije isplaćen. Taj podređen položaj realne ekonomije u eurosistemu, novi financijski instrument minibot, kompenzirao bi u korist firmi i građana.

Različite računice govore se da je u Italiji kvantitet tog duga negdje u visini od 55 do 70 milijardi eura. Višak uplaćenog poreza, porezni odbici, sva prava iz naslova povrata poreza i uopće dug javne uprave prema firmama i građanima, koja se često realiziraju višegodišnjim obročnim isplatama, bila bi isplaćena odmah u “minibotovima”.

Količina “minibota” koja bi ušla u opticaj bi trebala biti otprilike jednaka masi gotovine eura koja već postoji u cirkulaciji. Država nikoga ne bi obvezala na prihvaćanje ili korištenje te nove vrijednosti, ali bi jamčila paritet vrijednosti 1:1 s eurom kroz prihvaćanje uplata poreza, stoga bi ta valuta bez dvojbi ušla direktno u potrošnju.

Iznos emisije je jednokratan, od autora je zamišljen bez roka trajanja, ideja i želje nove vlade bila je da taj novac u cjelini cirkulira. Za onu količinu koja bi se vratila u proračun, vlada bi smišljala nove načine da je vrati u opticaj. Početni proces navikavanja na novu valutu vjerojatno bi imao svoje “dječje bolesti” i nesigurnosti, ali samo dok građani ne shvate da su napokon dobili svoju vlastitu slobodnu valutu, otpornu na spekulacije dužničke ekonomije.

“Minibot” je spustio na zemlju faraone europske financijske aristokracije, koji su nedavno putem Financial Timesa vrištali kako u Rim upadaju novi barbari.

Onog trenutka kad bi “minibot” ušao u cirkulaciju, proširila bi se svijest o prirodi novca i duga, a računovodstvena magija dužničke ekonomije počela bi gubiti svoj potencijal prisile. “Minibot” predstavlja veliku političku prijetnju euru, jer bi dokazao kako euro nije “nepovratna” valuta. Praktično bi svi mogli slijediti primjer Italije, nekreditni novac bi dobio visoku tržišnu vrijednost, bankovni centralizirani sustav bi dobio opasnu konkurenciju i izgubiti status presvete krave. Postoji li išta opasnije za trenutne vladare svijeta?

Italija se ne bi mogla tako lako ucijeniti kao Grčka, a uloge bi se mogle čak i zamijeniti, tako da bi se Italija mogla naći u položaju da ona bude ta koja će ucjenjivati eurokrate. Naime, ako bi rigidna Trojka prisilila Italiju na pokretanje procesa izlaska iz eurozone, to jest da Italija proglasi bankrot na dugove denominirane u euru i da ih konvertira u neku novu valutu, to bi više ili manje moglo značiti kraj eurozone i svih neoliberalnih snova o diktaturi euro kapitala, uz velike financijske gubitke svih onih koji su se kladili na euro.

Tako nešto je trebalo po svaku cijenu spriječiti, pa i putem mini državnog udara i suspenzije demokracije u Italiji. Teško je odrediti tijek zbivanja koji će slijediti u Italiji. Predsjednik republike je, nakon jučerašnjeg trika, za mandatara nove vlade imenovao Carla Cottarellija, bivšeg izvršnog direktora MMF-a.

Carlo Cottarelli, bez demokratskog legitimiteta, može vladati dekretima i manipulirati datumom novih izbora. U parlamentu se sprema ustavom predviđena optužba za veleizdaju protiv Mattarelle. Taj članak Ustava nikada nije aktiviran u povijesti Italije. Jedno je sigurno, većina naroda je krajnje revoltirana i nitko sa sigurnošću ne zna što se sve može izroditi.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
46 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Sto se desava u Italiji? Isto sto i u drugim EU zemljama.

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije
Reply to  Ana

Ljudi su se počeli buditi iz kome .

apolo
Gost
apolo
2 godine prije

Di Maio poziva svoje birace na proteste 2. Maja u Rimu.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije
Reply to  apolo

Valjda juna?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ako ne potvrde vladu ovog MMF pijuna, izbori su u rujnu, najkasnije početkom 11. mjeseca. Taman toliko da dobiju još veći rejting. Ok, izgubljeni će biti 6 mjeseci, ali je Mattarella dobiti po ušima. Ovo je nečuveno. Čak ni tihi državni udar, kako su zvali Montijevu vladu, nije ni blizu ovome.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Kazu da je Legua vec dobila 8 %.

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Jedino ako Talijani izađu na ulice i objese predsjednika i MMF kujicu

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  nizzde

Prije ce im dopustiti da zapale italiju nego da proizvode vlastiti novac. Bilo kakav…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

No, imao je i Varoufakis spremne drahme za internu uporabu ili izlazak iz eurozone. Čim se Tsipras predao, dao je ostavku. Ili je Tsipras od početka bio “kukavičje jaje”? Sad je to već nevažno.

ПДВНК бре
Gost
ПДВНК бре
2 godine prije

Мислим да је њега зајебао Путин и партнери са запада. Али пре свега Путин

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Zašto bi Rusija spašavala Grčku? Imaju sankcije, imaju izdatke za vojni paritete na zapadnim granicama, imaju rat u Siriji, jel Grčka uložila veto na sankcije? Nije. Amen, Ne zaslužuju nikakvu pomoć Rusije. Šta je Rusija. Globalni bankomat?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Prvo sto su unistili u grckoj ( nakon ulaska u euro ) bilo je masine za stampanje novca…
Nije on nista imao spremno…

ПДВНК бре
Gost
ПДВНК бре
2 godine prije

Надам се да је ово почетак краја ЕУ и свих с****ња које нам они намећу. Али тешко, багра се увукла у све пориве друштва као некада мафија. Тресла се гора родио се грк још већи олош од њих који ће доћи на власт.
Одмах ми паде та будала на памет.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Zanimljiv razvoj događaja. Predsjednik države izlazi iz okvira Ustava kojeg mora po prirodi funkcije braniti!
Cijela priča na dlanu – s jedne strane prijetnja s nekreditnim novcem koji ima potencijal za pretvaranje Italije u najnapredniju zemlju na svijetu, s druge strane poslušnik Trilaterale koji stavlja trilateralnog namjesnika za mandatara, mimo izborne volje naroda. Ne radi se o ‘malom državnom udaru. Takvih nema. Ovo je pravi pravcati državni udar.
Razlog za to nije nikakvi ‘euroskepticizam’ (što je legitimna politička opcija), nego upravo ‘minibot’. Novac koji nije dug. Oružje kojeg se bankarska klasa plaši više od ikakve atomske bombe.
Vidjet ćemo kako će i hoće li Talijani olako progutati njihovo ponižavanje.
Hvala Damiru na tekstu:)

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da ne zavrsi Savona kao jedan drugi talijanski velikan Aldo Moro..
Prije cca 50g..bivši talijanski premijer.. Demokrscan.. Otet je i ubijen.. Usred Rima.. Na putu u Parlament…
Izvrsitelj su bile Brigade Rosse..
Teroristicka organizacija utemeljena od strane CIA.. e da spriječe jacanje KP Italije..
Putem False Flag operacija..
Odrzavali su talijansko društvo na rubu izvanrednog stanja.. 60tih i 70tih..
Postoji puno teorija zasto je ubijen…
Najveci mu je krimen sto je podupirao ulazak Komunista u vladu Andreottija..
S kojima je trebala biti tiskana tzv. INTERNA Lira.. Tj valuta koja ne bi bila pod kontrolom MMFa..
Taj dan kada je trebalo biti izglasavanje o Formiranju vlade.. Je Otet i ubijen..
Ono sto mora biti svima jasno.. 1945 je cijela Evropa okupirana od Atlantista.. Do dan danas ta okupacija se prikriva medijskim Inzinjeringom..
90tih je ta okupacija prosirena na Istok..
Bojim se da su teska vremena ispred nas.. Ljudi sve jasnije vide stvarno stanje.. No Elita nece tek tako ispustiti kontrolu..

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Spomenut je na jednom od prošlih članaka Enrico Mattei koji se zalagao za plinovod od Kaspijskog jezera sve do Italije, protivno željama Elite. Ishod svega je propala ideja, a tvorac iste je poginuo u misterioznoj avionskoj nesreći.

Sovoranola
Gost
Sovoranola
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Avanti o Popolo,alla riscossa,bandiera Rossa, ili možda marš na Rim.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Mogu još oni biti sretni,moglo bi se desiti Arapsko proljeće ili Majdan.Neka šute i
dobro si pokriju uši.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

“Vladina akcija bit će usmjerena na program smanjenja javnog duga, ali ne putem recepata temeljenih na porezima i štednjama, politici koja se pokazala pogrešnom za postizanje tog cilja, već kroz rast BDP-a putem ponovnog pokretanja domaće potražnje, uz investicije u visoko multiplikatorna ulaganja i politike za potporu kupovne moći kućanstva” – e, ne može !

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Minibot ,dobar fazon , dug koji su uvalili talijanima sa svojim papirom oni im vracaju svojim papirom…
Zanimljivo koje sve vragolije moraju koristiti ekonomisti sve zarad pogresno odabranog materijala za novac…
No sta je tu je…. Ovaj minibot je ono sto ih razvaljuje otud udar u italiji..

Istorija se.ponavlja grcka 2 je sada italija…
Vidjecemo kako ce italija.proci…. Licno ne ocekujem nista posebno….

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Alen

Ako bi krenuli smjerom “euroskepticizma” možemo očekivati da ih elite gurnu u financijske probleme u kakve su već gurnuli Grčku. Makar bi to moglo imati daleko snažniji povratni efekt na eurozonu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tuf

U problemima su oni a da nisu ni svjesni kakvim….
Italija ne moze nista sama a ne znam da ima ikakvu konretnu pomoc istok plus pliva u zapadnom finacijskom sistemu iz kojeg nema povratka bez reseta…

Jedino da proglase bankrot , izadju iz eu i krenu ispocetka ali to je danas malo vjerovatno i treba pomoc ovih s istoka….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene
Ovaj Damirov tekst (a Damir je autoritet kad je riječ o nekreditnom novcu i poznavanju financijskog sustava) si mogao iskoristiti kao povod za učenje o razlikama između kreditnog i nekreditnog novca., a ne govoriti o sebi i svojoj fascinaciji zlatom.
Možeš se zalagati za neke nove modele i standarde, samo nam reci bi li u tvom zlatnom standardu novac u sustav ulazio kao kredit ili kao poklon pa da znamo jesi li na strani bankstera koji i sad upravljaju svijetom ili si samo za promjenu centra upravljanja svijetom, na one zemlje koje imaju zlato?

tak
Gost
tak
2 godine prije

hoce mi netko objasniti kako je “minibot” otporan na spekulacije ako je vezan za euro 1:1.

hvala lijepa

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  tak

jednostavno, nije konvertibilan, nije unutar bankarskog sustava, uvijek se nanovo vraća u cirkulaciju, jedino ga Vlada može povući iz cirkulacije

aaaaa
Gost
aaaaa
2 godine prije

Sve ovo govori da su političke elite krojile ustave i zakone isključivo u svrhu očuvanja svojih pozicija. NEMA demokracije, to su parole u koje mogu vjerovati ovce. I nadati se dok vrijeme prolazi, a oni uvijek imaju alternativu koju će podvaliti kad zagusti. Vrijeme ide…

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Sirom Europe traje takmicenje tko je veca veleizdajnicka gnjida.U zestokoj konkurenciji ovaj sadasnji predsjednik Italije istice kandidaturu za prva dva-tri mjesta,uz bok su mu nasi HDZ-SDP lutci.

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije

Ovo nije prvi put kako se pokusava ubaciti tv. drzavna novcanica u postojeci bankovni sustav. JFK je to pokusao i da imam mogucnost lijepljenja slika ovdje pokazao bih vam novcanicu od 5 dolara koju je stigao stampati a koja se crvenim pecatom razlikuje od fed-ove 5 dolarske novcanice. Nakon sto se samoubio u Dallasu ta novcanica je jednostavno bestals. A zamisao je bila potpuno ista kao ova u Tala tako da sam misljenja da su je Tale posudili.
Hoce li ovaj stari zavrsiti kao JFK ili ce se proces razvlaciti dok priroda ne ucini svoje ostaje da se vidi.
Medjutim cinjenica da na drugoj strani igraju vukovi ne ostavlja prostora optimizmu.
Pokusace “ustavom” zaustaviti ovaj proces koji nesumnjivo uzima maha u cijelom svijetu, a kao sto je rekao njihov igrac SM, ni oruzane bitke nisu iskljucene.
Ocekivati od Istoka neku pomoc je iluzorno jer i Istok pliva u istoj bari. A krokodila puno.
Cekati Subaruovu kometu da resetira stanje je kontraproduktivno, a Matiju Gupca ne mozemo vratiti.
Ako zvucim pesimisticno to je zato sto ne vidim rjesenje.
Ima li ga uopce?

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Sarka

Nakon sto se samoubio u Dallasu ta novcanica je jednostavno bestals.
Bestals=nestala
Izvinjavam se u ime svih pametnih telefona

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Sarka

I samo kratko…pohvala Damiru za pametno i uredno napisan text.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Sarka

Da ali nije Kennedy jedini. Andrew Jackson – usprkos pokusajima atentata, izvukao zivu glavu i docekao starost bez da je prodao SAD bankama. Lincoln – mrtav. Hitler – pokusaj atentata sa strane partizancina, njemacka pocela tiskati vlastiti novac. Vidjeli smo kako izgleda zitelj slobodne zemlje, najsretniji covjek na svijetu s najiskrenijim osmjehom u povijesti covjecanstva. Gadafi – zlatni dinar, mrtav. Husein – opirao se dolaru – mrtav. Iran, Sj. Korea, Rusija, Kina – vidjeti cemo

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije
Reply to  Sarka

Umjesto Federal Reserve Bank ,stajalo je United States Reserve Bank.Ili se mozda varam

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Ovo je mozda zadnja šansa za cijelu EU da se iscupa iz ovog neokolonijalnog euo projekta. U italji ima još uvjek dovoljno školovanih ljudi kojima jos nisu uspjeli isprati mozak. Nadam se da tu ima kapaciteta da se izvuku ljudi masovno na ulice i da im talijani j… mater za sva vremena a samim tim i pokrenu projekat pada tog čudovišta u cijeloj EU pa i pad cijele EU. Ili da barem dodje do promjena u sistemu funkcionisana eurozone jer je jasno da ovaj sadsnji sistem odgovara samo za 2 ili 3 drzave a ostale pljacka! Vidit cemo sto ce se dogoditi. Velika je igra u pitanju pa bi neke mogao i mrak jesti. A o medijskim napadima i spinovima da su na Ruskoj strani necu ni da pricam.U svakom slucaju ako se Italija sa svojom snagom i 60 milijuna stanovnika ne uspije suprotstaviti diktatorima iz Brisela sta onda mislite kakve su sanse ostalima? Nema sanse za ostale ako oboe Italiju. Zato treba zdusno iducih dana i tjedana navijati za Italiju iako ne idu u Rusiju.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Nijedna politička opcija koja nije potvrđena od bankstera ne prolazi u zapadnim demonkracijama. I onda imaju mud@ prozivati i bojkotirati Venezuelu zbog tobože ‘nepravednih’ izbora.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Svašta je moguće a naročito ništa.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Zasto? Pobogu, zbog diktature krupnog kapitala, ne zbog demokracije.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Italija je poslije Grčke najzaduženija zemlja u odnosu na BDP u EU (Grčka 181%, Italija 132%).
Italija je jedna od najvećih zemalja EU (12% stanovništva EU živi u Italiji), a BDP im je skoro 10 puta veći od Grčke.
Italiji masovno dolaze izbjeglice preko Mediterana koje druge EU zemlje ne žele prihvatiti.
Italija je potpisala sa Iranom unazad par godina ugovore vrijedne na desetine milijardi dolara.
Nova vlast koju je izabrao narod zabranjuje masonima da sudjeluju u njoj.
Bogatijoj sjevernoj Italiji novac uzima i jug Italije i EU (zato je Liga tamo i jaka).
Italiji je drastično pao standard otkada je ušla u EU, i teško oporavlja iz gospodarske recesije koja je zadesila svijet 2009.

Drugim riječima, može im EU i SAD pokušati nabiti dodatne probleme raznim sankcijama, ali to će biti kontraproduktivno, što bi se vidjelo na novim izvanrednim izborima ako do njih dođe.
Eksplozivna situacija gdje će SAD pokušati zapaliti fitilj u Italiji unutarnjim političkim čarkama, a hoće li ih Brisel slijediti kao što obično radi, bit će zanimljivo za pratiti, jer bi to definitvno značio početak kraja EU kakvog poznajemo.
Nadam se da su Talijani pametni da ne nasjednu na zakulisne igre vladara iz sjene.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

ovaj program je sve šta su dobronamjerni ljudi koji su glasovali za europsku uniju očekivali da će unija postati međutim e u je kao sve druge institucije jednostavno otete njenim narodima od strane bankara i financijskih mogula

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Upravo, “okupacija u 26 slika” (R. Grlić), a CIA od 1945 vodi rat protiv naroda Evrope. Jedna od važnijih , metoda je stvaranje terorističkih čelija i to po mogućnosti sa “istočnim” prizvukom, da se može pripisati SSSR-u. ( Ni SSSR nije bio imun od takvih akcija). Crvene brigade i njihova suradnja sa El fatahom (danas aktuelan ISIL, teroristi islamisti stvoreni od globtrotera), trebale su širiti i stvarati paniku, a cilj je bilo uništenje Komunističkih partija poglavito u Italiji i Francuskoj, gdje su komunisti u jednom trenutku mogli u koaliciji sa socijalistima i preuzeti vlast i u Italiji i u Francuskoj. Još k tomu de Gaulle, kao desni suverenist prijetio je “globalistima” podupiranim od USA. U cijelom periodu od 1945. godine zapadna Evropa je “silovana” više od “istočne Evrope”, ali Amerikom poduprti ekonomski napredak je to prikrivao, a u politici ovakvih “tihih dežavnih udara ” bilo je mnogo, uključujući i izborne prevare. Rušenjem “Berlinskog zida” nestala je i potreba “ekonomskog prikrivanja” Evropske “okupacija u 26 slika”. Evropu treba svesti na regiju sličnu “Latinskoj Americi”…gdje se “promjene režima” odigravaju na brutalno grube načine. Prestalo je vrijeme “finih” zakulisnih “političkih djelovanja”. Takvo političko stanje Italije (a i Evrope) dobro opisuje Talijanski režiser Francessco… Pročitaj više »

3rex
Gost
3rex
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Okupacija u 26 slika nije R. Grlic nego L. Zafranovic

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  3rex

točno, isprika.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Italijom vládju mafijski klanovi,sto je u njhovom intetesu tako ce bití,sve druge opcije padají u vodu.Uz své to Genová i Venecija su centri zapadnog krila globalista i ako se predstavnici u Vladi sa njim nedogovore své padá u vodu.Trenutno sám u Italiji na odmoru u italiji ,cesto sám u Italiji i dobro se živí a piskaranje raznih novina i dezinformacije mogu pisati onima kóji neživé u Italiji i nepoznají taj mentalitet i nacin života.

apolo
Gost
apolo
2 godine prije
Reply to  Globalista

Zivot u Italiji je bio dok je vladala lira. Npr. Lt benzina je bila 900 lira= 45 euro centi. Marlboro 3000 lira= 1,5 eura. Moja plata je tad bila 2,5 milliona lira. Govorim god.1994. Danas circa 2000 e plate. Benzin 1.6 e /lt, Marlboro 5,50 euro. Uopce se ne zivi dobro.

aaaaa
Gost
aaaaa
2 godine prije
Reply to  Globalista

Ispravak netočnog navoda: Svugdje vladaju mafijaški klanovi….

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Globalista

Ja sam cesto u kontaktu sa dosta talijana iz razlicitih dijelova Italije. Sestricna mi je u braku sa talijanom vec 15 godina i u Italiji je 10 mjeseci godisnje. To sto ti vidis kao doba zivot u Italiji nije ni blijeda sjenka onog zivota i standarda kako su oni zivjeli do prije 9 godina! Prosjecni talijan(osim sirotinje sa juga) je sedmicno jeo u restoranu barem 5 puta i kad je kod kuce a ne samo kad je na odmoru. Prosjecni talijani su prije bili najbolji restoranski gosti na Jadranu. To se jelo sve od hladnih i toplih predjela,riba i rakova i najskupljih specijaliteta. Jelo s po 4-5 slijedova i zalijevalo poslije aperitiva skupim buteljama vina. Na kraju bi se popio kakav dizestiv i kava. Prosjecan talijan je u restoranima ostavljao bar tri puta vise novaca od svih ostalih.Radim sa njima vec 25 godina i jako ih dobro znam. Gurmani su i vole jesti i piti,uzivati u zivotu. i to je zadnja stvar na kojoj oni stede. Zadnjih godina 80% njih si ne mogu priustiti tajve izlazke i vecere. Jako puno restorana i gostionica raznih vrsta je vec propalo ili je u fazi pred zatvaranje. Hotel u talijanskom dijelu Alpa rade… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik