fbpx

Ankara se obrušila na Washington zbog prijetnje da američka farmaceutska kompanija može napustiti Tursku ako ne vrati dug od 2,3 milijarde dolara

Ankara dug

Američki ambasador David Satterfield tretira Tursku kao koloniju, rekao je ministar zdravlja Ankare Fahrettin Koca, komentarišući eskalacijski spor oko visokog duga koji Turska ima prema američkim kompanijama za lijekove.

„Ono što je ambasador uradio nije ni tačno ni etično. Koristi manipulaciju u vrijeme kada vodimo razgovore sa kompanijama za lijekove. Možda je mogao da čini takva djela u kolonijama, ali ovo nije takva zemlja”, rekao je Koca novinarima u petak, kada je posjetio crnomorsku provinciju Samsun.

Koca se osvrnuo na „izuzetno nesrećne“ komentare američkog izaslanika tokom trgovinske konferencije u srijedu, kada je Satterfield upozorio da će američke farmaceutske kompanije „razmotriti odlazak sa turskog tržišta ili će smanjiti izloženost turskom tržištu“, zbog neizmirenog duga – povećanog sa 230 miliona dolara prošle godine na trenutnih 2,3 milijarde dolara.

„Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar finansija Berat Albayrak uvjeravali su američkog ministra trgovine Willbura Rossa da će biti organizovane brze isplate kada je Ross pokrenuo to pitanje 2019. godine, rekao je Sutterfied. Sada, međutim, Turska traži od američkih kompanija da prihvate znatno smanjene otplate. To je neprihvatljivo za Washington“, rekao je.

U međuvremenu, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu obrušio se na predsjednicu Doma Nancy Pelosi (D-Kalifornija) ranije u petak, kritikujući njeno “očigledno neznanje” i prijeteći da će je “naučiti da poštuje volju turskog naroda”.

Ljuti tvit Cavusoglua uslijedio je nakon što je Pelosi pokušala da kritikuje američkog predsjednika Donalda Trumpa tvrdeći da želi biti diktator, ali da su SAD demokratija – za razliku od Sjeverne Koreje, Turske, Rusije ili Saudijske Arabije.

„Znamo kome se divi. Divi se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, divi se Kim Jong Unu, divi se Erdoganu u Turskoj “, rekla je Pelosi novinarima.

„Kolonijalni“ spor oko medicinskog duga i diplomatsko rasplamsavanje Cavusoglu-Pelosi samo su posljednje u nizu varnica između Ankare i Washingtona posljednjih godina. SAD su prijetile Turskoj sankcijama i izbacile Ankaru iz konzorcijuma stelt lovaca F-35 nakon kupovine ruskih sistema PVO S-400 u julu 2019.

Još jedna runda prijetnji sankcijama uslijedila je u oktobru, nakon što je Turska poslala trupe u područja sjeverne Sirije koje su držale snage kurdskih milicija koje SAD podržavaju. Potez Ankare takođe je pogoršao odnose sa još jednim saveznikom iz NATO, Francuskom, koja se od tada više puta sukobila sa Turskom oko Libije i istraživanja nafte u istočnom Mediteranu.

Nedavno u julu Washington je izrazio „razočaranje“, nakon što je Erdogan odlučio da Aju Sofiju ponovo pretvori u džamiju. Pravoslavnu katedralu sagradili su Vizantinci, a pretvorena je u džamiju nakon osmanskog osvajanja Konstantinopolja (danas Istanbul), ali je postala muzej pod vodstvom Kemala Ataturka, osnivača moderne turske republike.

4.3 13
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Haha
Tipcni Balkanci
Posude pare
Ne vracaju
A kada ih podsjetis onda se jos I naljute na tebe
🙂

zoran
Gost
zoran
1 mjesec prije

gospodine,kako stojite sa geografijom?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Nije on ništa pogriješio. Osim što jedan mali dio Turske jeste zemljopisno na Balkanu, ono što zovemo “balkanski mentalitet” nije ništa drugo nego turska ostavština. Turci zaista jesu izvorni “Balkanci” u smislu karaktera i mentaliteta.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 mjesec prije

Te strane investicije stvarno su melem za gospodarstvo.

Waldau
Gost
Waldau
1 mjesec prije

Nema do Erdya, Sada će otvoriti novi front protiv Grčke, samo da skrene pogled sa unutrašnjih problema.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 mjesec prije

Da, taj dug nikada neće zaboraviti, i pamtiće ga dok su živi. Osim ako im USA ne da ponudu koja se ne odbija.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

$ 2,3 milijarde na 83 miliona stanovnika

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Hrvatski 4 000 000 000KN ili ti 635 000 000$ na 4 000 000 stanovnika i svaki mjesec raste za 200 000 000KN.E to je prijatelju POSAO!!!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 mjesec prije

fale ti 2 nule.

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

U centima ili lipama?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 mjesec prije

ako joj se ne vrati dug.
ako turska ne vrati dug americkom poduzecu.
otvorio sam i procitao tekst samo da razumim naslov.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Zašto Ameri ne plate Sirijsku naftu?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x