fbpx

Ankara žestoko osudila tvrdnju Macrona koja glasi da Turska više nije partner na istočnom Sredozemlju

Macron - Turska

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da su zlokobni komentari francuskog predsjednika, koje je iznio o sukobu na istočnom Sredozemlju, znak “njegove vlastite slabosti i očaja”.

Macron je “ponovno dao arogantnu izjavu”, izjavilo je Ministarstvo u Ankari, nakon što je francuski predsjednik ranije tog dana pozvao europske čelnike na suprotstavljanje turskim “neprihvatljivim provokacijama”. Macron je bio domaćin hitnog summita, koji se održao na Korzici, na kojem su se sastala sedmorica čelnika zemalja EU, koje se graniče sa Sredozemnim morem, u vrijeme kada Ankara želi proširiti svoje energetske izvore i utjecaj na istočnom Sredozemlju.

Sastanak je uslijedio zbog straha od otvorenog sukoba koji bi se mogao dogoditi s Turskom. Strah je nastao iz napetosti do kojih je došlo zbog turskog bušenja nafte i plina u moru. Ankara je već optužila Francusku i ostatak EU zbog toga što se u vezi s ovim sporom otvoreno stavila na stranu Grčke i Cipra.

Uoči summita Med-7, Macron je rekao da “Turska više nije partner u sredozemnom okruženju”. Jasno je dao do znanja da je sastanak sazvan radi “crvenih linija”, koje se moraju razjasniti ako se želi ponovno pokrenuti “plodan dijalog” s Turskom.

Države EU trebale bi izbjegavati eskalaciju, ali to ne znači da bi trebale biti pasivne u sporovima s Ankarom, rekao je Macron. “Moramo biti oštri prema turskoj vladi, no ne i prema turskom narodu, koji zaslužuje više od onoga što im pruža Erdoganova vlada”, citiran je francuski čelnik. “Sva jednostrana djelovanja Turske, poput tursko-libijskog memoranduma, bez poštivanja prava Grčke, su neprihvatljiva”.

Osim Ministarstva vanjskih poslova u Ankari, ni ostatak turske vladajuće stranke nije ostao nijem na izjave Macrona, optužujući ga za nastavak proširivanja “duge povijesti kolonijalizma svoje zemlje”. Omer Čelik, glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK), izjavu francuskog čelnika opisao je kao “staru i nemoralnu igru” kolonijalista. “Ponudili su lažno iskazivanje ljubavi samo kako bi eksploatirali narod, ali zapravo im je bio cilj pogoditi vođe domoljuba”, napisao je na Twitteru.

Ankara je više puta izjavila da će poslati svoje brodove-bušilice, kako bi istražila mogućnost energetskog potencijala na svom pojasu u Sredozemlju, tvrdeći da i Turska i Turska Republika Sjeverni Cipar imaju ista prava u okruženju.

Nije se slučajno summit Med-7 održao na Korzici, s obzirom na to da je otok francusko uporište na Sredozemlju. Macron u četvrtak nije spomenuo nikakve konkretne radnje koje bi želio da zemlje EU-a poduzmu protiv Turske.

4.1 10
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Oki
Gost
Oki
1 mjesec prije

Ma ovaj Makron je izgubio kompas, kao da stiti Grcku a u stvari grcevito se bori za svoju staru hegemonisticku politiku u sredozemlju odnosnu u sjevernoj Africi koju poziciju polako i gubi u novonastaloj situaciji. Zao mi je grka koji ce biti ostavljeni u cjedilu nakon svih ovih njegovih pizdarija

Željko
Gost
Željko
1 mjesec prije

I da dodam uz to Micron ima milijun problema u svome dvorištu!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Kad francuzi prekinu sa okupacijom Korzike onda mogu prigovarati nesto turcima.

Nil 1
Gost
Nil 1
1 mjesec prije

Znači… ništa od mog bjesmučnog iživljavanja nad turcima

Sivko
Gost
Sivko
1 mjesec prije

Vec dugo mislim da europi treba veci rat da resetira ekonomiju posto se revolucijama vise ne moze širiti(Privatizirati tude resurse) . Bio je problem u protivniku, Rusija i Kina zbog nuk.su prejaki a Sirija, Libija i slicni preslabi za ozbiljan rat. Ispada da je Turska protivnik po mjeri. Dovoljno jaka da se pokrene vojna i postratna ekonomija no ipak bez nukleusa relativno bezopasna. Bojim se da Turska upada sama u klopku te da je slabost zapada samo prividna. Ipak su to zemlje sa stoljecima iskustva u osvajanju.

onaj najgl... Dalton
Gost
onaj najgl... Dalton
1 mjesec prije

Navodno su Macron i Mitsotakis postigli sporazum da Francuska isporuči Grčkoj 10 novih Rafala najnovijeg standarda F3R i 8 rabljenih, koji se sada koriste u francuskom zrakoplovstvu (najvjerojatnije verzije F2 ili F3). Cilj je Grcima dati mogućnost da što brže, usvoje i uvedu u upotrebu Rafal, osobito jer ima veliki radijus djelovanja, sposobnost nošenja krstareće rakete Scalp EG, odličan radar, vrlo modernu elektroniku, uključujući i sustav samozaštite SPECTRA. Detalji sporazuma oko prodaje bi se regulirali naknadno.
O kolikoj se žurbi radi, govori činjenica da se čak predviđa da bi se 10 novih Rafala moglo uzeti iz kontigenta koji se radi za Egipat, a 8 polovnih bi bili dvosjedi Rafal B koje bi Francuska donirala iz svog zrakoplovstva. Tu se računa da bi to bilo kao nekakvo osiguranje budućih narudžbi.
Stvari se izgleda ubrzavaju, jer bi Macron i Mitsotakis trebali ovih dana potpisati sporazum o obrani i tako regulirati međusobnu vojnu i industrijsku suradnju.
Predviđa se da će kriza u odnosima sa Turskom u istočnom Sredozemlju potrajati, pa bi na račun toga Francuzi mogli u Grčkoj rasporediti veći broj svojih Rafala, sa pripadajućom logistikom, pod firmom obuke grčkih posada. Nema sumnje da je nakon ”poniženja” kad je turska fregata ”naciljala” i otjerala francusku fregatu u blizini libijskih voda, Francuska odlučila pokazati svoju snagu u Sredozemlju u zaštiti svojih interesa i iznova se pozicionirati. Ne treba zaboraviti da od svih europskih članica NATO-a, Francuska ima borbeno najsposobniju vojsku, a osim toga, ona je poštovanja vrijedna nuklearna sila.
Ovi događaji bi mogli dodatno razbistriti, ali i zamagliti politiku oko međusobne suradnje europskih zemalja, neuspješne NATO arbitraže između svojih sukobljenih članica, odnosi između EU i Turske (preciznije Njemačke koja se protivi uvođenju sankcija Turskoj)…. itd.

onaj najgl... Dalton
Gost
onaj najgl... Dalton
1 mjesec prije

Zanimljivo je da se upravo ovih dana na natječaju HRZ za nabavu novog borbenog zrakoplova, između ostalih pojavila i Francuska sa ponudom Rafala, rabljenih u njenom ratnom zrakoplovstvu. To je prvi put da Francuska nudi na prodaju rabljeni Rafal, koji je sam svjetski vrh, a cjena novog je kao ”svetog Petra kajgana”. (Eventalna kupnja Rafala, za Hrvatsku bi bila kvantni skok, ali to je neka druga tema.) To se objašnjava činjenicom da je uslijed svjetske krize i ”Dassault Aviation” u problemu, pa mu država pomaže tako da prodajom svojih rabljenih, otvara prostor za narudžbu novih, istodobno pomlađujući francusko ratno zrakoplovstvo.
Na spomenutom natječaju HRZ očekivala se i grčka ponuda njihovih starijih F-16 Blok 30, koji imaju solidne resurse jer nisu bili izraubani, pa bi i njihova modernizacija, čak i na Blok 50, Hrvatskoj bila puna šaka brade. Grčka ih se planirala riješiti i kupiti oko 25 do 30 američkih F-35. Ali Grčka se ovaj put nije javila na natječaj, što je odmah protumačeno kao znak da joj je potreban svaki zrakoplov u svezi zategnutih odnosa sa Turskom.
Inače od oko 154 F-16 koliko ih imaju, Grci planiraju oko 84 najmlađih (Blok 50 i Blok 50+) modernizirati na trenutno najsuvremeniji standard F-16V.
Grčki piloti u stručnim krugovima važe za odlične, a Grci imaju i bivše ciparske S-300PMU-1, TOR M1. Imaju i Patriot PAC 3 i Crotale NG, tako da bi Turci u eventualnom sukobu ipak trebali biti oprezni.
P.S.
Cipras je svojevremeno od Rusa zatražio da nabavi nove rakete, da remontiraju i unaprijede grčki S-300PMU-1, ali je poslije toga došlo do grčkog zaoštravanja prema Rusiji. Rusi su rekli da su zaprimili grčki zahtjev i da je on na razmatranju.
Još ga razmatraju…..

yxy
Gost
yxy
1 mjesec prije

Imaju li sta oruzja i opreme turci?

onaj najgl... Dalton
Gost
onaj najgl... Dalton
1 mjesec prije

Pofajn toga, po broju tehnike su osjetno iznad Grka, a imaju i snažnu vojnu industriju, dok su Grci pretežno prisiljeni na kupovinu…..

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Bravo kolega Dalton odlični postovi vrijedni članka. Bolji od mojih.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

max,ispricavam se,nevezano za clanak…ovaj vas komentar,iako kratak,me se bas dojmio.posebno njegova druga recenica.svako dobro.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Hvala. I vama svako dobro.

Tony
Gost
Tony
1 mjesec prije

Ma mogu francuzi dovoziti sto zele ali nece im pomoci niti ce sta uraditi nije turska libija koju su francuzi opljackali pa razorili ali uz pomoci evropslih saveznika a zna se dobro zasto ili sirija koju su bukvalno raskopali i razorili mada su im rusi tu pobrkali racune a da ne pricam o iraku sta sve moze sljam kolonijalni evropski.

onaj najgl... Dalton
Gost
onaj najgl... Dalton
1 mjesec prije

Ne navijam ja za nikoga.
Samo sam pokušao napisati nešto smisleno oko nekih aktualnih događanja.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

najsmislenije je reci da francuzi hoce energente za svoju propalu ekonomiju.isto hoce i turci za svoju,pa sad tko ce kome bit saveznik ili potrcko i koje oruzje je u igri..tehnikalije.da bi dobro dosao rat elitama na sredozemlju,to je istina..brine me iz kojih krugova dolazi ovaj micron,znamo kojih..kao sha brine tursko grcko koskanje desetljecima koje bi sada moglo buknuti..ipak je svijet u izvanrednim mjerama.postovanje.

onaj najgl... Dalton
Gost
onaj najgl... Dalton
1 mjesec prije

Turci imaju oko 245 F-16 C/D, opremljenh domaćim sistemom za elektronsko ometanje SPEWS ll. Imaju i nešto F-4, a Grci Mirage 2000 (sa raketama zrak-zrak Mica, domet do 60 km). Također sposobnih nositi krstareću raketu SCALP EG (Grci imaju oko 90 kom. domet oko 400 km). Turci su razvili domaću krstareću raketu SOM, za koju tvrde da je naprednija varijanta u odnosu na SCALP EG, ali sa nešto manjim dometom. Veća nedoumica je oko toga koliko je Erdoganova čistka nakon neuspjelog vojnog udara utjecala na ratno zrakoplovstvo. A utjecala je.
Grčka ima i 4 AWACS-a ”Embraer R-99”, koji su slabijih mogućnosti od turskih Boeing 737 E-7. Grčka nema zračne tankere, a Turska ima 7 KC-135. Čime se značajno povećava dolet i vrijeme provedeno na eventualnom bojištu turskih zrakoplova. Zato bi Grcima dobro došao Rafal koji ima veliki dolet.
Turci imaju ozbiljnu proizvodnju bespilotnih letjelica i iskustva njihove uporabe u Siriji i Libiji.
Protuzračna obrana posjeduje S-400, domaće sisteme Hisar-A i Hisar-O, Korkut i modernizirani MIM-23 Hawk. Za razliku od Grčke, Turska ima i sisteme za elektronsko ratovanje, Koral, Milkar i još neke. Navodno su se dobro pokazali u Siriji i Libiji, iako ima nekih informacija da je u jednom slučaju u Libiji, izgleda gdje je na drugoj strani bila upotrijebljena ruska tehnika, jedan Koral uslijed preopterećenja od strane protivnika ”izgorio”. Ali to je neka druga priča.
Turska je u prednosti jer ima satelite za osmatranje Göktürk-1, Göktürk-2, kojima može pratiti pokrete grčke vojske. Grčka nema ovakve mogućnosti, osim ako joj eventualno Francuzi, Izraelci… ne bi dostavljali podatke svojih satelita.
Ukratko, obzirom da se radi o velikoj morskoj površini i hrpi razbacanih otoka, Turska je u prednosti jer posjeduje veće mogućnosti zračnog-padobranskog i pomorskog desanta, zbog većeg broja transportnih aviona i helikoptera, amfibijskih i logističkih brodova. Grčkoj bi bilo vrlo teško braniti većinu otoka u istočnom Mediteranu. Istovremeno, turski borbeni zrakoplovi zbog mogućnosti nadopune goriva u zraku, imaju veći dolet i u prosjeku mogu provesti više vremena iznad područja operacija.
P.S.
Turci imaju više ratnih brodova, koji su u prosjeku moderniji u odnosu na grčke.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Bravo kolega. informativno a sažeto.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Poštovani kolege hajmo biti iskreni, Turci su zagrabili previše ali i Fracuzi brane samo svoj interes. Ne zanima Macrona Grčka nego plin. Ali Grčka j u pravu i treba je braniti jer Turskim ambicijama nikad kraja. Oni su poput čovjeka koji pije slanu vodu, Što više pije to je žedniji.

Mucke
Gost
Mucke
1 mjesec prije

Zabari su tu da zakuhaju i po obicaju pobjegnu ,kestenje iz vatre po njima bi ,kao i dosad ,trebali vaditi englezi i ameri sto ce biti tesko izvedivo iz poznatih razloga ,i jedni i drugi se uglavnom bave o sebi .
Sjeverni Cipar nije vise dio Republike Cipar pa samim time niti dio EU ( sto se moze zahvaliti bas tim francima i englezima koji su minirali sporazum o ujedinjenju prilikom ulaska u EU) ,funkcioniraju kao turska pokrajina i more izmedju njih moze biti samo njihovo ,tu nekakva Francuska,Italija ili Grcka nemaju sta traziti.
Onaj drugi dio otvorenog mora prema Libiji bi trebao biti jednako otvoren prema svima zainteresiranima.
Uostalom nakon prihvacanja Green new deala od strane EU(pa time i Francuske),nije mi uopce jasno sta ce grcima i francuzima nafta i plin koji su im fuj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
42
0
()
x