Ankara žestoko osudila tvrdnju Macrona koja glasi da Turska više nije partner na istočnom Sredozemlju

Macron - Turska
42 komentara

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da su zlokobni komentari francuskog predsjednika, koje je iznio o sukobu na istočnom Sredozemlju, znak “njegove vlastite slabosti i očaja”.

Macron je “ponovno dao arogantnu izjavu”, izjavilo je Ministarstvo u Ankari, nakon što je francuski predsjednik ranije tog dana pozvao europske čelnike na suprotstavljanje turskim “neprihvatljivim provokacijama”. Macron je bio domaćin hitnog summita, koji se održao na Korzici, na kojem su se sastala sedmorica čelnika zemalja EU, koje se graniče sa Sredozemnim morem, u vrijeme kada Ankara želi proširiti svoje energetske izvore i utjecaj na istočnom Sredozemlju.

Sastanak je uslijedio zbog straha od otvorenog sukoba koji bi se mogao dogoditi s Turskom. Strah je nastao iz napetosti do kojih je došlo zbog turskog bušenja nafte i plina u moru. Ankara je već optužila Francusku i ostatak EU zbog toga što se u vezi s ovim sporom otvoreno stavila na stranu Grčke i Cipra.

Uoči summita Med-7, Macron je rekao da “Turska više nije partner u sredozemnom okruženju”. Jasno je dao do znanja da je sastanak sazvan radi “crvenih linija”, koje se moraju razjasniti ako se želi ponovno pokrenuti “plodan dijalog” s Turskom.

Države EU trebale bi izbjegavati eskalaciju, ali to ne znači da bi trebale biti pasivne u sporovima s Ankarom, rekao je Macron. “Moramo biti oštri prema turskoj vladi, no ne i prema turskom narodu, koji zaslužuje više od onoga što im pruža Erdoganova vlada”, citiran je francuski čelnik. “Sva jednostrana djelovanja Turske, poput tursko-libijskog memoranduma, bez poštivanja prava Grčke, su neprihvatljiva”.

Osim Ministarstva vanjskih poslova u Ankari, ni ostatak turske vladajuće stranke nije ostao nijem na izjave Macrona, optužujući ga za nastavak proširivanja “duge povijesti kolonijalizma svoje zemlje”. Omer Čelik, glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK), izjavu francuskog čelnika opisao je kao “staru i nemoralnu igru” kolonijalista. “Ponudili su lažno iskazivanje ljubavi samo kako bi eksploatirali narod, ali zapravo im je bio cilj pogoditi vođe domoljuba”, napisao je na Twitteru.

Ankara je više puta izjavila da će poslati svoje brodove-bušilice, kako bi istražila mogućnost energetskog potencijala na svom pojasu u Sredozemlju, tvrdeći da i Turska i Turska Republika Sjeverni Cipar imaju ista prava u okruženju.

Nije se slučajno summit Med-7 održao na Korzici, s obzirom na to da je otok francusko uporište na Sredozemlju. Macron u četvrtak nije spomenuo nikakve konkretne radnje koje bi želio da zemlje EU-a poduzmu protiv Turske.

emmanuel macronturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Oki
3 godine prije

Ma ovaj Makron je izgubio kompas, kao da stiti Grcku a u stvari grcevito se bori za svoju staru hegemonisticku politiku u sredozemlju odnosnu u sjevernoj Africi koju poziciju polako i gubi u novonastaloj situaciji. Zao mi je grka koji ce biti ostavljeni u cjedilu nakon svih ovih njegovih pizdarija

Planet zemlja
3 godine prije

Mislim da micronu ipak vise smeta Sha mu Turcin hoce uzeti plin i naftu koji je ovaj vec vidio u svom rasturenom gospodarstvu.da nije toga kao da bi ga bilo briga Sha Turci rade po bliskom istoku i sredozemlju.briga minjona za Libiju,grcku i sl.

tihobl
3 godine prije

Kad francuzi prekinu sa okupacijom Korzike onda mogu prigovarati nesto turcima.

Sivko
3 godine prije

Vec dugo mislim da europi treba veci rat da resetira ekonomiju posto se revolucijama vise ne moze širiti(Privatizirati tude resurse) . Bio je problem u protivniku, Rusija i Kina zbog nuk.su prejaki a Sirija, Libija i slicni preslabi za ozbiljan rat. Ispada da je Turska protivnik po mjeri. Dovoljno jaka da se pokrene vojna i postratna ekonomija no ipak bez nukleusa relativno bezopasna. Bojim se da Turska upada sama u klopku te da je slabost zapada samo prividna. Ipak su to zemlje sa stoljecima iskustva u osvajanju.

onaj najgl... Dalton
3 godine prije

Navodno su Macron i Mitsotakis postigli sporazum da Francuska isporuči Grčkoj 10 novih Rafala najnovijeg standarda F3R i 8 rabljenih, koji se sada koriste u francuskom zrakoplovstvu (najvjerojatnije verzije F2 ili F3). Cilj je Grcima dati mogućnost da što brže, usvoje i uvedu u upotrebu Rafal, osobito jer ima veliki radijus djelovanja, sposobnost nošenja krstareće rakete Scalp EG, odličan radar, vrlo modernu elektroniku, uključujući i sustav samozaštite SPECTRA. Detalji sporazuma oko prodaje bi se regulirali naknadno. O kolikoj se žurbi radi, govori činjenica da se čak predviđa da bi se 10 novih Rafala moglo uzeti iz kontigenta koji se radi za Egipat, a 8 polovnih bi bili dvosjedi Rafal B koje bi Francuska donirala iz svog zrakoplovstva. Tu se računa da bi to bilo kao nekakvo osiguranje budućih narudžbi. Stvari se izgleda ubrzavaju, jer bi Macron i Mitsotakis trebali ovih dana potpisati sporazum o obrani i tako regulirati međusobnu vojnu… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najgl... Dalton
realno
3 godine prije

Imas osjecaj da jeTurska kao srbija malena i nejaka hahahah, jadan ti i tvoje puste zelje i prognoze.
Da se zemlje tako zauzimaju Afganistan bi davno bio ruski ili americki i de nam jos malo o taktici vidi se da si strucnjak 🙂 🙂 ..

Max
3 godine prije

Poštovani kolege hajmo biti iskreni, Turci su zagrabili previše ali i Fracuzi brane samo svoj interes. Ne zanima Macrona Grčka nego plin. Ali Grčka j u pravu i treba je braniti jer Turskim ambicijama nikad kraja. Oni su poput čovjeka koji pije slanu vodu, Što više pije to je žedniji.

Planet zemlja
3 godine prije

zeljko,jel vi to navijate za tursku,za osmansko carstvo..salu na stranu,noam chomsky je proglasen od zionistickih udruga za mrzitelja samoga sebe jer je pisao i govorio o zlocinima drzave izrael nad palestincima.pazi,chomsky,zidov koji prakticira vjeru..zeljko.mogli bi vas proglasiti za turcina,pazite..svako dobro.

Planet zemlja
3 godine prije

a ja mislio da mozda meni odgovorite na temu clanka i sha sam napisao a vi se obracate kolegi komentatoru koji satima ne sudjeluje u razgovoru..ili,na vas nacin,u optuzbama prema kolegama komentatorima sa kojima se ne slazete.plus namecete meni da se ja sa necim slazem iako sam naveo da se ne slazem.opet naglasavam,geopolitika mi je jako zanimljiva,barem 6 drzava radi ovo sha ste naglasili u pocetku vaseg komentara ali niste zainteresirani za razgovor o tome.vi bi pricali samo o turskoj i njezinom petljanju u tudje poslove,sho vise nije geopolitika nego emocija i nije mi zanimljiva takva rasprava..tko zna sha se krije iza necijih emocija.ako ne zelite o temi clanka na koji se referiramo,svako dobro vam zelim.sutra na kupanje,ugodan vikend.

mladen3x
3 godine prije

U ovom slučaju kazaljka je pokazala na Francusku da riješava taj problem,naravno preko Grčke.Francuzi imaju jaku mornaricu i lako bi riješili taj problem.SAD ne želi da petlja direkt i igra dvostruku igru.

Mucke
3 godine prije

Zabari su tu da zakuhaju i po obicaju pobjegnu ,kestenje iz vatre po njima bi ,kao i dosad ,trebali vaditi englezi i ameri sto ce biti tesko izvedivo iz poznatih razloga ,i jedni i drugi se uglavnom bave o sebi .
Sjeverni Cipar nije vise dio Republike Cipar pa samim time niti dio EU ( sto se moze zahvaliti bas tim francima i englezima koji su minirali sporazum o ujedinjenju prilikom ulaska u EU) ,funkcioniraju kao turska pokrajina i more izmedju njih moze biti samo njihovo ,tu nekakva Francuska,Italija ili Grcka nemaju sta traziti.
Onaj drugi dio otvorenog mora prema Libiji bi trebao biti jednako otvoren prema svima zainteresiranima.
Uostalom nakon prihvacanja Green new deala od strane EU(pa time i Francuske),nije mi uopce jasno sta ce grcima i francuzima nafta i plin koji su im fuj.

Željko
3 godine prije

Ponavljam neka Micron prvo očisti svoje dvorište i svoj vrt jer mu je glavni grad “Sodoma i Gomora”, a i KONTROVERZNI francuski igrani film Cuties još je jednom izazvao bijes dijela američke javnosti, nakon što je u srijedu imao svoju premijeru na internetskom servisu za streaming filmova i serija Netflixu.
Gledatelji i konzervativni komentatori koji smatraju da film promovira pedofiliju pozvali su i na bojkot Netflixa zbog filma, a o tome koliko je nezadovoljstvo odlukom internetskog giganta rašireno, dovoljno govori to što se hešteg #CancelNetflix popeo na broj 1 liste popularnihh heštegova (engl. trending) na Twitteru. 

tnt
3 godine prije

Bio bi problem neutralnim da to to tvoji favotiti ne rade ali na zalost tvoji kolonijalni zlocinci rade puno gore stvari pa zasto to i turci nebi radili . Bolje i oni da su u siriji nego izrael i amerika 🙂 🙂 ili u libiji francuzi izbrisali dug koji libija potrazuje a nastavili pljackati sirovine pa turci skontali .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI