Antiruska histerija – Psihopatologija ili pitanje inteligencije?

Podzemni bunker
50 komentara

Zbog planiranih velikih ruskih vojnih vježbi na granici s Finskom, vlasti su poručile građanima kako se uređuje mreža podzemnih tunela u blizini Helsinkija ukupne dužine od oko 200 kilometara, prenosi The Wall Street Journal.

Podzemni labirint ispod i blizu Helsinkija objedinjuje u jedan sustav podzemne tunele, metro, trgovačke centre, parkinge i ima samostalno napajanje električnom energijom i vodom.

Neki od tunela se koriste se samo u vojne svrhe, a povezani su s otokom na kojem su smještene jedinice finske vojske zadužene za obranu glavnog grada zemlje.

Podzemni grad je ujedno i vitalna linija obrane finske prijestolnice. Uključuje mrežu tunela, prolaza i skloništa. Ulazi se zatvaraju velikim neprobojnim vratima, dok su podzemni prolazi raspoređeni tako da pomognu vojsci da zadrži neprijatelja i svakoga tko pokuša ući.

Priopćeno je da ovaj podzemni sigurnosni kompleks u slučaju napada ili prirodne katastrofe može primiti svih 600 tisuća stanovnika Helsinkija. Osim toga, podzemni tuneli imaju vodovod, struju i opremljeni su pristupom bežičnom internetu.

Finski obrambeni sustav je izgrađen na temelju iskustava iz tromjesečnog rata protiv Sovjetskog Saveza u zimi 1939. i 1940. Fokus je stavljen na preživljavanje i potiskivanje neprijatelja na njemu nepoznati teritorij, a za vrijeme Hladnog rata se odlučilo na izgradnju podzemnih tunela.

Svaka podzemna građevina koja se tada gradila u Helsinkiju je dizajnirana da se brzo pretvara u središte obrane, ako bude potrebno. Svi podzemni centri su povezani na električnu mrežu i izvore vode, a neki su čak opremljeni posebnim sustavima ventilacije sposobnim za filtriranje radioaktivne čestice.

Iako “podzemni grad” u blizini Helsinkija postoji već dugo vremena, Finska ga sada priprema za uporabu zbog predstojećih  ruskih vojnih vježbi “Zapad 2017”, najvećih vojnih vježbi od završetka Hladnog rata.

U tom smislu je bivši dužnosnik Ministarstva obrane Finske napomenuo kako vojska u zemlji želi biti sigurna da će biti u prednosti, ako se Rusija iznenada odluči na napad.

Finske vlasti uvjeravaju stanovništvo da će nacionalna sigurnost biti osigurana na svim razinama i navodi se kako se cijela populacija Finske u stvari priprema za najgori mogući scenarij.

“Finska vlada vidi i niz drugih, nevojnih prijetnji, koje dolaze iz Rusije, kao što su kibernetički napadi, informacijsko ratovanje, politički i ekonomski pritisci, odnosno sredstva takozvanog hibridnog rata. Finska se mora boriti s proruskim aktivistima, propagandom i pritiskom na finske političare još od Hladnog rata”, ističe The Wall Street Journal.

Ovakve radnje očigledno stvaraju paniku među stanovništvom, posebice među Fincima koji nemaju privilegiju priuštiti su podzemni grad koji će primiti svih 600 tisuća stanovnika Helsinkija. Dobro, ostalih nešto manje od 5 milijuna preostalih, ako ih Rusi napadnu, još uvijek mogu pobjeći u ledena prostranstva na sjeveru zemlje.

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako njegova zemlja nema namjeru ratovati ni s kim, niti napadati bilo koga.

Nakon ovog članka o Finskoj, ali ne samo, budući da su ih baltički, poljski i drugi mediji puni, legitimno se zapitati je li antiruska histerija postala psihička bolest ili se rado i očitom manju inteligencije? Istina, postoje metode manipuliranja javnim mnijenjem i sve što hoćete, ali se čini da ovdje prelazimo granice zdravog razuma.

Pitanje nipošto nije pejorativno i traži jasan i uvjerljiv odgovor, budući da sva objašnjenja o “ruskoj prijetnji” i “demonskoj ulozi” ove zemlje u svijetu, koju nam javno prikazuju mediji, parlamentarci, predsjednici, premijeri u Europi ili američke institucije, nisu dosegli minimalnu razinu racionalne logike.

Treba li uopće razmatrati pitanje ruskog napada na Finsku i pokušati opravdati megalomanske podzemne radove da se u red dotjera oko 200 kilometara povezanih podzemnih i neprobojnih tunela, bunkera, skloništa, središta za obranu grada, gdje se može smjestiti 600 tisuća ljudi? Lokalne i središnje vlasti u zemlji su rekle kako će Rusi održati najveće vojne vježbe od Hladnog rata na finskoj granici i kako podzemlje nužno treba osposobiti za obranu. Kao u filmu “Underground” Emira Kustiruce.

Nevjerojatno je da preko pet milijuna Finaca vjeruje u ovu budalaštinu. No, što je tu je. Ako ništa drugo, ostat će im turistička atrakcija, kao Titov podzemni bunker u Konjicu ili podzemna vojna utvrda u Han Pijesku.

Podsjetimo i na slučaj navodnog miješanja Rusije u američke izbore, gdje  optužbe nadilaze moguće. Naime, naprosto je nemoguće izvana voditi sustavnu propagandu u zemlji poput Amerike, gdje su informacije pod sustavnom kontrolom obavještajnih agencija koje sprječavaju uplitanje visokog utjecaja. Stoga je jedino razumno objašnjenje da “nešto” nije bilo u redu s Hillary Clinton i ona je izgubila izbore. To je sve, a ako su ruski obavještajci i pomogli da se otkriju njezine ogavne afere i namjere, tim bolje, samo što je to trebao biti posao istraživačkog novinarstva u samoj Americi, a ne ruskih ili tko zna kojih službi.

Što se tiče ove teme, “neporeciva istina” i “dokazane su namjere i pokušaji Kremlja da se spriječi pobjeda Hillary Clinton”, ali bez davanja ikakvog stvarnog dokaza. Sve se temelji na glasinama i izjavama, a potkrijepljeno je dubokom mržnjom.

Dakle, imamo “dramu godine” i navodno uplitanje ruskog predsjednika i obavještajnih agencija u izboru Donalda Trumpa.

Od 2014. su lajtmotiv ove groteske “predstojeći napad na Baltik i Poljsku”, a sada i Finsku. Usput, Poljska, kao i Litva, priprema Teritorijalnu obranu “koja će gerilskim ratom usporiti napredovanje Rusije prema zapadu Europe”, a obuku prolaze radnici, studenti, mladići i djevojke, koji po poljskim šumetinama proučavaju vojne karte, uče se kretati, praviti skloništa, provoditi brze napade, subverzije protiv neprijateljskih ciljeva i slično.

Svakome tko ima imalo razuma ona sve ovo gleda kao na televizijsku sapunicu bez ikakvog sadržaja. Sve se temelji na emocijama, instinktima, predrasudama, stereotipima, lažima i glasinama, samo kako bi se zbunili umovi hipnotiziranih gledatelja.

Dakle, prvo se prikazala ruska vojna prijetnja, ali ona nije dala maksimum, jer u nju vjeruju samo zemlje koje su imale iskustava s Ruskim Carstvom ili ranom fazom ekspanzije Sovjetskog Saveza. Ali to je bio prije stotinu godina i više. Portugalci ili Španjolci, koji nemaju dodira s Rusijom, vjerojatno se smiju glupostima koje čuju iz baltičkih zemalja, Poljske i Finske.

Kad je ova tema postala dosadna, izmislilo se “rusko uplitanje u odabir američkog predsjednika”. Na brzinu je sklepan “Manifest istine” u kojem se pojašnjava kako su ruski demoni provalili u područja slobode i njihovim suptilnim metodama natjerali ljude da sudjeluju na izborima i odaberu Moskvi prihvatljivu vladu.

No, istina je puno jednostavnija. Naime, kada ne bi postojala “ruska propaganda i prijetnja agresijom“, onda bi se ozbiljno pod znak pitanja mogao dovesti intelekt američkog i brojnih europskih vodstava. Svi oni, da imaju ijedan neupitan argument kojim bi potkrijepili svoje paranoidne i šizofrene tvrdnje, davno bi ga obznanili. To se još nije dogodilo. Stoga je odlučeno da se umjesto zaokreta u vanjskoj politici i pružanja psihijatrijske pomoći manjem broju političara SAD i Europska unije pretvore u kolektivnu ludnicu.

podzemni gradrusofobija
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Kako bismo odgovorili na pitanje iz clanka, treba precizirati o kojoj strani govorimo-ona koja odredjuje sto svi trebaju misliti, ili ona koja non stop gura pod nos- Dobar dan, podne je i evo sto zelimo da mislite…

Tonny
6 godine prije

U 12-tom ili 13-tom stoljecu dolazu Svedjani na podrucje danasnje Finske. To postaje sastavni dio kraljevine Svedske ili svedskog imperija. Na tom teritoriju postoju neka domorodacka plemena koja ce kroz evoluciju dobiti danasnje ime Finci. Za vrijeme svedske uprave ti, nazovimo ih Finci nisu priznati ni kao nacija ni kao jezik. Godine 1695–97 je bila velika glad koja je unistila trecinu stanovnistva, oko 150 000. Godine 1809 je bio rat izmedju svedskog i ruskog imperija. Neki povjesnicari ovo zovu “Finski rat 1809” sto je ocito namjerno iskrivljeno, zato jer Finska jos nije ni znala za sebe te godine. Bilo kako taj rat su dobili Rusi i to je bio zadnji rat izmedju ove dvije velike nacije. Rusija je dobila teritorij sto se danas zove Finska. Prvo sto je Rusija napravila je proglasila Великое княжество Финляндское ili Grand Duchy of Finland Dala je tom teritoriju status “Velika Finlandska Knezevina”. Na ovaj… Čitaj više »

StarDam
6 godine prije

Ključna je rečenica: “Sve se temelji na emocijama, instinktima, predrasudama, stereotipima, lažima i glasinama, samo kako bi se zbunili umovi hipnotiziranih gledatelja.” Ključno je odvraćanje od stvarnih problema. I da, to je djelo psihopata s manjkom inteligencije. I velikim manjkom ljudskosti.

Tonny
6 godine prije

Prve zemlje koje su priznale Finsku su bile ovim redom i to sve na isti datum.
4 January 1918
Rusija
Francuska
Svedska
Njemacka

Britanija priznaje
6 May 1919
USA priznaju Finsku
7 May 1919

S moje strane svaki komentar suvisan.

Ana
6 godine prije

Ups, posto ne znam ispravit sam komentar, moram ovako -… ona KOJOJ se non stop gura pod nos…

Alen
6 godine prije

Kako god nazovi situaciju ali ljudi kopaju sklonista,rusija se demonizira,okruzena je vise nego ikad vojno , ratne vjezbe se izvode konstantno ,propagnda rastura,snakcije ,podjebavanja, ima tu svega da ne nabrajam…
Svi vide to ali niko ne zna o cem se radi.. Svi nagadjamo…

Mozda ne povezuje nista ali kada su se krenuli cistiti sklonista i kopati rovovi na svim stranama u BiH vecina naroda ,pa i ja ,smo se smijali ,iako smo ista cististili vise iz zezancije, tim aktivnostima.. Pa kad su i rovovi i utvrdjivanja dosla na red oprt smo govorili, vidi ovih budala…

Ko zna cemu sav ovaj svjetski cirkus al se vecina smije tome..

Tomica
6 godine prije

S jedne strane, pričati i pisati o „ruskoj opasnosti“, „uplitanju u demokratske procese“ je in i jako korisno u dnevno-političke svrhe. Oni, koji možda to i nerado čine, su vjerovatno na neki način primorani, ako ništa zbog moralnih osuda tog zapadnog društva. S druge strane, izgleda da su svi sigurni da će do sukoba doći. Meni ova verzija izgleda realnija. Kod svih „ustrašenih“ je prisutan utjecaj SAD a mislim da one nikad nisu odustale od vojnog rješenja Rusije. Raspoređivanje trupa i tehnike ne izgleda baš obrambeno. Kod svakog planiranja napada, mora se planirati i obrana, u slučaju neuspjeha i kontranapada, i otuda i ovakve pripreme. Niko ne govori da je svako rusko primicanje ljudstva i tehnike granicama, bilo koje države, i organiziranje vježbi, uslijedilo tek nakon takvih aktivnosti u toj državi. Siguran sam da ni Fincima ni drugim susjedima Rusije nije želja da ratuju s njima, ali bojim sa da… Čitaj više »

Branko
6 godine prije

Ne vidim sto je sporno u tome sto Finska gradi obrambeni sustav. Da ulažu u napadački arsenal uz pomoć sotona iz SADa i Natoa kojim bi ugrozila Rusiju i njene građane razumio bih ovaj članak. Svi znamo sto je se dogodilo 1939 kada je Sovjetski savez izvršio agresiu na “malu” Finsku.Tko se jednom opeče puse i na hladno. Sta sada znaci ovaj članak? Finska ne bi trebala imati obrambeni sustav i naoružanje zato sto je po vašim kriterijima vlast u Rusiji miroljubljiva. Gluposti! Svaka zemlja ima pravo da štiti svoj suverenitet.

davor
6 godine prije

Boljševizam je preselio iz Lenjingrada u Washington nema nikakve dileme.

dalmata
6 godine prije

Prije koju godinu,”Nacional geog.”je ima dokimentarac o Fincima u 2,sv,ratu.Svi oni koji su zivili u to vrime,su jos gorko plakali zbog poraza Furera.I svi su velicali Rajh.Govorim o tv kuci iz slavnog,demokratskog i slobodnog svita.Toliko o babama i zabama.Crno na bilo.Zbog Finskog surovanja sa nacistima SSSR,je mora,nepkanirano i nespremno zaratit.Danasnzaboli Rusa nika stvar za “velesile” ala Finska,Istocna Pruska(Litva,Letonija,Estonija),Lipa njihova i ostale tragikomicne komponovane tvore vine.Rusa zaboli k—c,za sve njh,do momenta kad budu,ka dobre sluge,usle u rat sa Ruskim Medom.ako ove komicne tvorevine sebi dozvolu da prdnu protiv Rusa,nece ih spasit svi tuneli,spilje i rupe ciloga svita.Sta prije to utuvu u tkz.mozjane bolje za njh

wall
6 godine prije

Uoci drugog svj. rata Island je bila suverena i neutralna zemlja.
10 Svibnja/Maja 1940 Britanci su napali Island i okupirali ga.
Izgovor je bio, postat ce njemacka zona utjecaja ili ce ga Nijemci okupirati.
Amerikanci su preuzeli okupaciju Islanda od Britanaca 7 srpnja/July 1941.
Ovo je godina 2017 Amerikanci jos nisu izasli iz Islanda.
Zivot je malo kompliciraniji nego sto prikazuje Branko.
Malo znati je opasno.

w

Crni žutokljunac
6 godine prije

Nisu oni ludi. Njih boli briga. Oni su situirani i potkupljeni. To su bezkičmenjaci koji dalje od toga ne vide i nije ih briga. Ljudi sa moralom ne mogu doći do tih pozicija, jer se odozgo prati s kim se može manipulirati. Ako veliki gazde odluče pokrenut veliki rat sa Rusima i Kinezima, ništa ih u tome ne može spriječiti.

Berlusconi
6 godine prije

Ne vidim nista cudno da se ljudi spremaju za najgori moguci scenario i da vode racuna o bezbednosti svojih gradjana , cak naprotiv to je vrlo pozitivna stvar i odlika je suverene , pametne , odgovorne i napredne drzave ( za razliku od RF koja je dozvolila da joj jedna Turska obori dva aviona i jos su rekli da nisu to ocekivali …. Pa kakvi su ti generali i stratezi koji u jeku borbenih dejstvija ne ocekuju da ih neko napadne i srusi im avione , sto nisu to predvideli ( a slozicete se nije tesko predvideti sneg u januaru na Sibiru ) i preduzeli predostrozne mere … ) . Ne vidim nikakvu histeriju ako uzmes mere predostroznosti i ako si zabrinut za svoju bezbednost jer u blizini imas super mocnog suseda cija si vec u proslosti bila kolonija i sa kojim si ratovala. Eh kako nije Srbija ovako spremna… Čitaj više »

jale
6 godine prije

I jedno i drugo.

Bill Clinton
6 godine prije

Mislija sam, together with Hillary & Monica, da smo mi Gringosi crazy nation, al’ vidi vraga, ovi Finjaci pravo ludi…!?

tuf
6 godine prije

Lako je shvatljivo da finska vlada intenzivno sije histeriju i strah od vanjskog neprijatelja. Jer kada ga ne bi bilo morali bi svojem stanovnistvu objasniti rekordno visoku nezaposlenost.

Balad
6 godine prije

Istina da Finska ima neugodnih iskustava sa Rusijom, točnije – negdanjim SSSR-om – prije drugog svjetskog rata. No, ovo je zaista svjetska histerija što se dešava u odnosu na današnju Rusiju, podržavana kapitalističkim interesom (prvenstveno SAD) za prodajom oružja. Daklem, čistim “ćarom” iliti profitom! Mogu oni tunele zapriječiti ovakvim ili onakvim, kilometarskim čeličnim vratima, jer – čini se – njihov je mozak zapriječen još debljim, neprelaznim zaprekama. Namjesto da se sredstva utroše za poboljšanje standarda vlastitih građana, pomoći siromašnim zemljama svijeta, ili za razvoj ekonomija koje će olakšati život građanstva, tu se igraju “ratne igre”! Razumijem građane koje su navodno statistički prosjek inteligencije, ustvari većina nešto iznad majmunske, kojima nešto razvijeniji primati mogu manipulirati. Ali, ni jedni, ni drugi, ni deseti ne uče od učiteljice života – jer su im novčanice zamaglile umove. Maginotova linija, “neprebojni bedem” protiv njemačke invazije Francuske, bila je elegantno zaobiđena i francuski stratezi su se… Čitaj više »

Hrvat
6 godine prije

Nema nikakve “antiruske histerije”, jer su Rusi imali vojne vježbe na granici sa Ukrajiniom i onda okupirali Krim i još anektirali. Je li i to histerija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI