fbpx

Antiruska histerija – Psihopatologija ili pitanje inteligencije?

Podzemni bunker

Zbog planiranih velikih ruskih vojnih vježbi na granici s Finskom, vlasti su poručile građanima kako se uređuje mreža podzemnih tunela u blizini Helsinkija ukupne dužine od oko 200 kilometara, prenosi The Wall Street Journal.

Podzemni labirint ispod i blizu Helsinkija objedinjuje u jedan sustav podzemne tunele, metro, trgovačke centre, parkinge i ima samostalno napajanje električnom energijom i vodom.

Neki od tunela se koriste se samo u vojne svrhe, a povezani su s otokom na kojem su smještene jedinice finske vojske zadužene za obranu glavnog grada zemlje.

Podzemni grad je ujedno i vitalna linija obrane finske prijestolnice. Uključuje mrežu tunela, prolaza i skloništa. Ulazi se zatvaraju velikim neprobojnim vratima, dok su podzemni prolazi raspoređeni tako da pomognu vojsci da zadrži neprijatelja i svakoga tko pokuša ući.

Priopćeno je da ovaj podzemni sigurnosni kompleks u slučaju napada ili prirodne katastrofe može primiti svih 600 tisuća stanovnika Helsinkija. Osim toga, podzemni tuneli imaju vodovod, struju i opremljeni su pristupom bežičnom internetu.

Finski obrambeni sustav je izgrađen na temelju iskustava iz tromjesečnog rata protiv Sovjetskog Saveza u zimi 1939. i 1940. Fokus je stavljen na preživljavanje i potiskivanje neprijatelja na njemu nepoznati teritorij, a za vrijeme Hladnog rata se odlučilo na izgradnju podzemnih tunela.

Svaka podzemna građevina koja se tada gradila u Helsinkiju je dizajnirana da se brzo pretvara u središte obrane, ako bude potrebno. Svi podzemni centri su povezani na električnu mrežu i izvore vode, a neki su čak opremljeni posebnim sustavima ventilacije sposobnim za filtriranje radioaktivne čestice.

Iako “podzemni grad” u blizini Helsinkija postoji već dugo vremena, Finska ga sada priprema za uporabu zbog predstojećih  ruskih vojnih vježbi “Zapad 2017”, najvećih vojnih vježbi od završetka Hladnog rata.

U tom smislu je bivši dužnosnik Ministarstva obrane Finske napomenuo kako vojska u zemlji želi biti sigurna da će biti u prednosti, ako se Rusija iznenada odluči na napad.

Finske vlasti uvjeravaju stanovništvo da će nacionalna sigurnost biti osigurana na svim razinama i navodi se kako se cijela populacija Finske u stvari priprema za najgori mogući scenarij.

“Finska vlada vidi i niz drugih, nevojnih prijetnji, koje dolaze iz Rusije, kao što su kibernetički napadi, informacijsko ratovanje, politički i ekonomski pritisci, odnosno sredstva takozvanog hibridnog rata. Finska se mora boriti s proruskim aktivistima, propagandom i pritiskom na finske političare još od Hladnog rata”, ističe The Wall Street Journal.

Ovakve radnje očigledno stvaraju paniku među stanovništvom, posebice među Fincima koji nemaju privilegiju priuštiti su podzemni grad koji će primiti svih 600 tisuća stanovnika Helsinkija. Dobro, ostalih nešto manje od 5 milijuna preostalih, ako ih Rusi napadnu, još uvijek mogu pobjeći u ledena prostranstva na sjeveru zemlje.

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako njegova zemlja nema namjeru ratovati ni s kim, niti napadati bilo koga.

Nakon ovog članka o Finskoj, ali ne samo, budući da su ih baltički, poljski i drugi mediji puni, legitimno se zapitati je li antiruska histerija postala psihička bolest ili se rado i očitom manju inteligencije? Istina, postoje metode manipuliranja javnim mnijenjem i sve što hoćete, ali se čini da ovdje prelazimo granice zdravog razuma.

Pitanje nipošto nije pejorativno i traži jasan i uvjerljiv odgovor, budući da sva objašnjenja o “ruskoj prijetnji” i “demonskoj ulozi” ove zemlje u svijetu, koju nam javno prikazuju mediji, parlamentarci, predsjednici, premijeri u Europi ili američke institucije, nisu dosegli minimalnu razinu racionalne logike.

Treba li uopće razmatrati pitanje ruskog napada na Finsku i pokušati opravdati megalomanske podzemne radove da se u red dotjera oko 200 kilometara povezanih podzemnih i neprobojnih tunela, bunkera, skloništa, središta za obranu grada, gdje se može smjestiti 600 tisuća ljudi? Lokalne i središnje vlasti u zemlji su rekle kako će Rusi održati najveće vojne vježbe od Hladnog rata na finskoj granici i kako podzemlje nužno treba osposobiti za obranu. Kao u filmu “Underground” Emira Kustiruce.

Nevjerojatno je da preko pet milijuna Finaca vjeruje u ovu budalaštinu. No, što je tu je. Ako ništa drugo, ostat će im turistička atrakcija, kao Titov podzemni bunker u Konjicu ili podzemna vojna utvrda u Han Pijesku.

Podsjetimo i na slučaj navodnog miješanja Rusije u američke izbore, gdje  optužbe nadilaze moguće. Naime, naprosto je nemoguće izvana voditi sustavnu propagandu u zemlji poput Amerike, gdje su informacije pod sustavnom kontrolom obavještajnih agencija koje sprječavaju uplitanje visokog utjecaja. Stoga je jedino razumno objašnjenje da “nešto” nije bilo u redu s Hillary Clinton i ona je izgubila izbore. To je sve, a ako su ruski obavještajci i pomogli da se otkriju njezine ogavne afere i namjere, tim bolje, samo što je to trebao biti posao istraživačkog novinarstva u samoj Americi, a ne ruskih ili tko zna kojih službi.

Što se tiče ove teme, “neporeciva istina” i “dokazane su namjere i pokušaji Kremlja da se spriječi pobjeda Hillary Clinton”, ali bez davanja ikakvog stvarnog dokaza. Sve se temelji na glasinama i izjavama, a potkrijepljeno je dubokom mržnjom.

Dakle, imamo “dramu godine” i navodno uplitanje ruskog predsjednika i obavještajnih agencija u izboru Donalda Trumpa.

Od 2014. su lajtmotiv ove groteske “predstojeći napad na Baltik i Poljsku”, a sada i Finsku. Usput, Poljska, kao i Litva, priprema Teritorijalnu obranu “koja će gerilskim ratom usporiti napredovanje Rusije prema zapadu Europe”, a obuku prolaze radnici, studenti, mladići i djevojke, koji po poljskim šumetinama proučavaju vojne karte, uče se kretati, praviti skloništa, provoditi brze napade, subverzije protiv neprijateljskih ciljeva i slično.

Svakome tko ima imalo razuma ona sve ovo gleda kao na televizijsku sapunicu bez ikakvog sadržaja. Sve se temelji na emocijama, instinktima, predrasudama, stereotipima, lažima i glasinama, samo kako bi se zbunili umovi hipnotiziranih gledatelja.

Dakle, prvo se prikazala ruska vojna prijetnja, ali ona nije dala maksimum, jer u nju vjeruju samo zemlje koje su imale iskustava s Ruskim Carstvom ili ranom fazom ekspanzije Sovjetskog Saveza. Ali to je bio prije stotinu godina i više. Portugalci ili Španjolci, koji nemaju dodira s Rusijom, vjerojatno se smiju glupostima koje čuju iz baltičkih zemalja, Poljske i Finske.

Kad je ova tema postala dosadna, izmislilo se “rusko uplitanje u odabir američkog predsjednika”. Na brzinu je sklepan “Manifest istine” u kojem se pojašnjava kako su ruski demoni provalili u područja slobode i njihovim suptilnim metodama natjerali ljude da sudjeluju na izborima i odaberu Moskvi prihvatljivu vladu.

No, istina je puno jednostavnija. Naime, kada ne bi postojala “ruska propaganda i prijetnja agresijom“, onda bi se ozbiljno pod znak pitanja mogao dovesti intelekt američkog i brojnih europskih vodstava. Svi oni, da imaju ijedan neupitan argument kojim bi potkrijepili svoje paranoidne i šizofrene tvrdnje, davno bi ga obznanili. To se još nije dogodilo. Stoga je odlučeno da se umjesto zaokreta u vanjskoj politici i pružanja psihijatrijske pomoći manjem broju političara SAD i Europska unije pretvore u kolektivnu ludnicu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
50 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Kako bismo odgovorili na pitanje iz clanka, treba precizirati o kojoj strani govorimo-ona koja odredjuje sto svi trebaju misliti, ili ona koja non stop gura pod nos- Dobar dan, podne je i evo sto zelimo da mislite…

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije

U 12-tom ili 13-tom stoljecu dolazu Svedjani na podrucje danasnje Finske. To postaje sastavni dio kraljevine Svedske ili svedskog imperija. Na tom teritoriju postoju neka domorodacka plemena koja ce kroz evoluciju dobiti danasnje ime Finci. Za vrijeme svedske uprave ti, nazovimo ih Finci nisu priznati ni kao nacija ni kao jezik. Godine 1695–97 je bila velika glad koja je unistila trecinu stanovnistva, oko 150 000. Godine 1809 je bio rat izmedju svedskog i ruskog imperija. Neki povjesnicari ovo zovu “Finski rat 1809” sto je ocito namjerno iskrivljeno, zato jer Finska jos nije ni znala za sebe te godine. Bilo kako taj rat su dobili Rusi i to je bio zadnji rat izmedju ove dvije velike nacije. Rusija je dobila teritorij sto se danas zove Finska. Prvo sto je Rusija napravila je proglasila Великое княжество Финляндское ili Grand Duchy of Finland Dala je tom teritoriju status “Velika Finlandska Knezevina”. Na ovaj nacin se po prvi put pojavilo sluzbeno ime Finska. Rusi su stavili Finsku na mapu ruskog imperija i stim su udareni prvi temelji finske nacije. Godine 1917 dolazu na vlast Bronstein, ruski zhidov, Lenjin i mnogi drugi ruski zidovi i donosu zakon ili proglas ili opce pravo o samoopredjeljenju naroda… Pročitaj više »

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije
Reply to  Tonny

Ne, ne, ne @Tonny. Rusija Je Zlo. Ponavljaj zamnom.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Tonny

TONNY, švedski kraljevi, recimo tako, došli su u posjed današnje Finwke već od 11-tog stoljeća, pa nadalje. Finci su po svome jeziku ugro-finci, znači nisu niti indoevropljani. Hm, jezik im je za moje uši, ružan i nemelodiozan, jbg-:((. Braća po jeziku su im: Mađari, Estonci, Karelijci, Komijci, Laponci i još neki. Vrlo često imaju žutu, ili crvenkastu kosu, visok rast. Ok, za vrijeme švedske vladavine prihvaćaju kršćanstvo, jasno danas su kršćani-protestanti, iako nešto malo ima čak i pravoslavnih, ali među Karelima. To je utjecaj iz Rusije. Neki Karelijce smatraju posebnim narodom i jezikom, neki dijelom finskog naroda i dijalektom finskog jezika. Ima još u Evropi sličnih situacija: Srbi-Crnogorci, Bugari-Makedonci, Nijemci-Austrijanci, Nizozemci-Flamanci, Francuzi-Valonci. Ok, nakon 1809 godine, Finska postaje dio Ruske Imperije, ali samostalna država u carevini. Protektorat, toga je bilo u ta vremena. Koliko znam zadnji protektorat u Svijetu, bili su Bruneji, do 1984 godine, pod britanskim protektoratom. Od 1984 su posve samostalni. Finska je pod ruskom carskom vlasti imala čak svoju valutu i zakone, npr., među prvima su ženama dali pravo glasa. Što je u ostatku Ruske Imperije bila potpuna nepoznanica. Potpunu samostalnost dobijaju odmah nakon Revolucije u novembru 1917 godine. Prvi sovjetsko-finski rat bio je odmah nakon toga… Pročitaj više »

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije
Reply to  zlatan

E pa dobro, nis me razocarao.
Hvala.

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije

Ključna je rečenica: “Sve se temelji na emocijama, instinktima, predrasudama, stereotipima, lažima i glasinama, samo kako bi se zbunili umovi hipnotiziranih gledatelja.” Ključno je odvraćanje od stvarnih problema. I da, to je djelo psihopata s manjkom inteligencije. I velikim manjkom ljudskosti.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  StarDam

Ovim putem bih zelio ohrabriti gradjane Helsinkija da odmah udju u tunele, te da pocekaju u tunelima dok im strucnjaci za ratnu opasnost ne jave prestanak iste. Takodjer, moze im se ponuditi i ekspertiza Emira Kusturice glede organizacije zivota u tunelu, temeljenu na nagradivanom filmskom ostvarenju “Underground”.

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije

Prve zemlje koje su priznale Finsku su bile ovim redom i to sve na isti datum.
4 January 1918
Rusija
Francuska
Svedska
Njemacka

Britanija priznaje
6 May 1919
USA priznaju Finsku
7 May 1919

S moje strane svaki komentar suvisan.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Ups, posto ne znam ispravit sam komentar, moram ovako -… ona KOJOJ se non stop gura pod nos…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kako god nazovi situaciju ali ljudi kopaju sklonista,rusija se demonizira,okruzena je vise nego ikad vojno , ratne vjezbe se izvode konstantno ,propagnda rastura,snakcije ,podjebavanja, ima tu svega da ne nabrajam…
Svi vide to ali niko ne zna o cem se radi.. Svi nagadjamo…

Mozda ne povezuje nista ali kada su se krenuli cistiti sklonista i kopati rovovi na svim stranama u BiH vecina naroda ,pa i ja ,smo se smijali ,iako smo ista cististili vise iz zezancije, tim aktivnostima.. Pa kad su i rovovi i utvrdjivanja dosla na red oprt smo govorili, vidi ovih budala…

Ko zna cemu sav ovaj svjetski cirkus al se vecina smije tome..

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

S jedne strane, pričati i pisati o „ruskoj opasnosti“, „uplitanju u demokratske procese“ je in i jako korisno u dnevno-političke svrhe. Oni, koji možda to i nerado čine, su vjerovatno na neki način primorani, ako ništa zbog moralnih osuda tog zapadnog društva. S druge strane, izgleda da su svi sigurni da će do sukoba doći. Meni ova verzija izgleda realnija. Kod svih „ustrašenih“ je prisutan utjecaj SAD a mislim da one nikad nisu odustale od vojnog rješenja Rusije. Raspoređivanje trupa i tehnike ne izgleda baš obrambeno. Kod svakog planiranja napada, mora se planirati i obrana, u slučaju neuspjeha i kontranapada, i otuda i ovakve pripreme. Niko ne govori da je svako rusko primicanje ljudstva i tehnike granicama, bilo koje države, i organiziranje vježbi, uslijedilo tek nakon takvih aktivnosti u toj državi. Siguran sam da ni Fincima ni drugim susjedima Rusije nije želja da ratuju s njima, ali bojim sa da će ih, oni koji odlučuju o tome, odvesti upravo u tom pravcu, isključivo iz osobnih interesa. Mislim da su ovo sve pripreme za napad na Rusiju i onog trenutka kada SAD pomisle da će sigurno u tom ratu pobijediti, uz prihvatljive gubitke u Europi i SAD (sa naglaskom na Europi),… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Tomica

U tom pravcu nekako idu stvari tomice , finci se ne boje napada rusa ,dio su nato obruca pa se boje kontraudara ako se ove psihopate odluce za ono sto svi mislimo da je nemoguce.. Zato je kopanje sklonista..

A moze biti sa je sve ovo jedna velika smijurija… Ko zna ,svi mi samo nagadjamo..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Alen

A gdje su nestali americko-evropski bendovi koji pjevaju i sviraju za mir u svijetu.. Bili su fino upregnuti 90tih kad se porobljavala istocna evropa i rusija..
Da i oni ne kopaju sklonista..

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Alen

ALEEN, Finska nije članica NATO pakta, ona je jedna od neutralnih evropskih država.

octopus
Member
octopus
3 godine prije
Reply to  Alen

Čemu kopanje skloništa? Koliko misle živjeti ispod zemlje ??? 50-80 godina? Na što će gore naići kad se usude izaći?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Tomica

TOMICA, bilo kakav eventualni rat između Rusije i recimo tako NATO pakta, ili barem zemalja koje su zapadno od Rusije, ne bi bio sam konvencionalni. Bio bi to nuklearni rat, a to znači sumrak svjetske civilizacije.
Zato šanse da dođe do rata su više nego minimalne,sam Putin to jasno govori.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane, kad bi krenuli, onako pošteno i sad, vjerovatno bi tako završilo. To sve nabrojano jesu razlozi zbog kojih neće početi rat. Sve ove igranke (političke, ekonomske i vojne) i imaju cilj stvoriti situaciju da Rusija ne može odgovoriti, ili odgovorom nanijeti previše štete za SAD (Fuck the EU). Ne bi se SAD ustezale ni od nuklearnog rata kad bi bili sigurni da Rusija ne može uzvratiti. Napad na Rusiju je već odavno počeo ali Zapad još uvijek nije dovoljno spreman da vojno udari na Rusiju. Vjerujem da nikad neće ni biti ali oni fakat ne misle tako i uvijek će nanovo pokušavati. Ovakva psihoza, nagomilavanje naoružanja, stalno usavršavanje naoružanja, bojim se da će prije ili kasnije nehotično izazvati rat, a kako će završiti ne može niko znati.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Gledajuci u povijest ratuje se non stop. Zaboravih podatak, nesto kao u 500god valjda ukupno zbrojeno 5god je bio mir globalno. Ako netko zna izracun?
U Švedskoj se gradi hrpetina bolnica, a nije da im fali kapaciteta trenutno. Na nesto smrdi sve to, koliko god Rusija bila nenapadačka, dovoljno je budala okolo ili bolje da kazem, “zna se tko ovdje (krade) izaziva ratove”.
Svi bi mi radije da se novci ulupani u gradnju podzemnih tunela igdje, sto je skuplje 3x od nadzemne gradnje, potrosilo na recimo navodnjavanje i solarnu energiju. Neki boljitak

octopus
Member
octopus
3 godine prije
Reply to  Tomica

Slažem se, s time da “prihvatljivi gubici” za Europu znače radioaktivnu pustinju, a za SAD 250 milijuna mrtvih.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  octopus

OCTOPUS, u slučaju bilo kakvog nuklearnog rata, sve glavne sile koje bi u tome učestvovale, nestale bi kao države. I sama Rusija. jasno, gađali bi se gradovi, a to je najvažnije u svakoj državi.
Zbog svega toga nuklearnog rata neće biti, pa ni sa Sjevernom Korejom. Jer ako bude, ajme nama……………

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane, očigledno nisam dobro objasnio, nuklearni rat je realna opcija za SAD čim dođu u poziciju da mogu neutralisati ili minimizirati ruski nuklearni odgovor. Kao što sam napisao, mislim da neće nikada to postići jer i Rusija razvija svoja oružja te uvećava potencijal. SAD konstantno raspoređuje raketne sustave koji s jedne strane mogu i rušiti ruske rakete ali isto tako i napadati ruske raketne sustave te nositi nuklearne glave. Stvar je u tome što su ti sustavi već toliko blizu da Rusija jedva da ima vremena da odgovori. Vremenom će SAD nagomilati takve sustave u sve susjedne države ne bi li primorala Rusiju da sve kapacitete usmjeri na tu stranu bez mogućnosti da udar usmjeri na SAD (zato ono “Fuck the EU”). Ne kažem da će to sve SAD i ostvariti ali siguran sam da rade na tome. Ukrajina je bila dio istog plana ali je ona ujedno i dokaz da ni Rusi ne sjede skrštenih ruka. Tu su im se planovi ozbiljno poremetili. Kažu da smo već puno puta u dlaku izbjegli katastrofu a danas je situacija puno gora i puno veće šanse da sukob počne slučajno, zbog nečije greške, krive procjene, straha, psihičkog poremećaja ili trenutne neuračunjljivosti zbog… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Tomica

Tomice slazem se apsolutno i predlažem redakciji da se uz par fotografija potkrijepe napravi clanak o americkim bunkerima gradovima. A imate na youtubeu snimku gradjana silne kolone šlepera koji navodno pune te bunkere, vecina je walmartovih i pod policijskom pratnjom. Za zapitati se čemu…

Branko
Gost
Branko
3 godine prije

Ne vidim sto je sporno u tome sto Finska gradi obrambeni sustav. Da ulažu u napadački arsenal uz pomoć sotona iz SADa i Natoa kojim bi ugrozila Rusiju i njene građane razumio bih ovaj članak. Svi znamo sto je se dogodilo 1939 kada je Sovjetski savez izvršio agresiu na “malu” Finsku.Tko se jednom opeče puse i na hladno. Sta sada znaci ovaj članak? Finska ne bi trebala imati obrambeni sustav i naoružanje zato sto je po vašim kriterijima vlast u Rusiji miroljubljiva. Gluposti! Svaka zemlja ima pravo da štiti svoj suverenitet.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Branko

Kako ti(mi) znas(znamo) kakav je to sustav,odbrambeni ili uz par preinaka napadacki ?

Iz vijesti sto nam serviraju isti oni koji taj sistem postavljaju…

USA exceptional
Gost
USA exceptional
3 godine prije
Reply to  Branko

@ Branko
Kad gledas rat izmedju Finske i SSSR-a 1939 to je kao da gledas u sobu kroz kljucanicu.
Mnogo je toga bilo povezano i utjecalo na taj rat a to ti i ostali nato-udbasi jednostavno ignorirate i mislite da danas ne postoji internet i da mozete lagati narodu kao sto je lagao pokojni Grga Zlatope s Glasa Amerike.

Jeste, bio je rat izmedju te dvije zemlje a bome bio je i izmedu Njemacke i SSSR-a …i izmedju Britanije i Njemacke i Francuske..i izmedju Japana i Amerike.
To nato-udbasi ne zelu spomeniti.

Simbad
Gost
Simbad
3 godine prije
Reply to  Branko

Branko
I Kanada štiti svoj suvernitet u Europi pa je dovela svoju vojsku na rusku granicu.
LOL

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  Branko

Branko , tvoj nacin rezonovanja nema ni sirinu ni dubinu. NATO je pokrenuo ogromnu kampanju opkoljavanja Rusije, a sve vreme govori o ruskoj agresiji. Gomilanje vojske i oruzja na granici sa Rusijom je pretnja Rusiji, a ti razmisljas o ruskoj pretnji prema Finskoj. To je potpuno izokrenuto. Ne gomilaju se ruska vojska i oruzje na granici Amerike i Engleske. Toliko je sve ocigledno , da je smesno i pitati sta je potrebno da bi se ljudima otvorile oci i ukljucio mozak ? Samo oni koji su totalno ovcoizirani antiruskom propagandom to ne shvataju.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  rodoljub

Baš sam to htio napisati ali eto, ti si to ljepše (i brže) sročio.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Branko

BRANKEC, pročitaj malo šta sam gore napisao o sovjetsko-finskim ratovima, a bilo ih je ukupno tri. Ne lupetati nepismeno, jadni Finci, napali ih Rusi.To može svaka budala.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

BRANKEC , jel to neka nova moda da zoves komentatora pod psevdonimom BRANKO !? -;

davor
Gost
davor
3 godine prije

Boljševizam je preselio iz Lenjingrada u Washington nema nikakve dileme.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Prije koju godinu,”Nacional geog.”je ima dokimentarac o Fincima u 2,sv,ratu.Svi oni koji su zivili u to vrime,su jos gorko plakali zbog poraza Furera.I svi su velicali Rajh.Govorim o tv kuci iz slavnog,demokratskog i slobodnog svita.Toliko o babama i zabama.Crno na bilo.Zbog Finskog surovanja sa nacistima SSSR,je mora,nepkanirano i nespremno zaratit.Danasnzaboli Rusa nika stvar za “velesile” ala Finska,Istocna Pruska(Litva,Letonija,Estonija),Lipa njihova i ostale tragikomicne komponovane tvore vine.Rusa zaboli k—c,za sve njh,do momenta kad budu,ka dobre sluge,usle u rat sa Ruskim Medom.ako ove komicne tvorevine sebi dozvolu da prdnu protiv Rusa,nece ih spasit svi tuneli,spilje i rupe ciloga svita.Sta prije to utuvu u tkz.mozjane bolje za njh

wall
Gost
wall
3 godine prije

Uoci drugog svj. rata Island je bila suverena i neutralna zemlja.
10 Svibnja/Maja 1940 Britanci su napali Island i okupirali ga.
Izgovor je bio, postat ce njemacka zona utjecaja ili ce ga Nijemci okupirati.
Amerikanci su preuzeli okupaciju Islanda od Britanaca 7 srpnja/July 1941.
Ovo je godina 2017 Amerikanci jos nisu izasli iz Islanda.
Zivot je malo kompliciraniji nego sto prikazuje Branko.
Malo znati je opasno.

w

Mali pas
Gost
Mali pas
3 godine prije
Reply to  wall

Britanci su okupirali Island sa 300 vojnika i to bez ispaljenog metka.
Island tada nije imao vojsku nego samo redarsku sluzbu i sa strateske tocke gledista briti su to morali napraviti jer je svabo vec bio u norveskoj a nije lijepo kada te okruze… Sa svabama na Islandu V. B. Je sacuvala zaledje. Reci da svabe svojevremeno ne bi posegnuli za Islandom da bi napakostili englezima je glupost.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Mali pas

MALI PAS, Island niti danas nema vojsku, a nije bio niti samostalan niti država za sebe, već dio Danske. I da, a kakvu to vojsku može imati Island? Država ima samo oko 320 tisuća stanovnika, kao pola stanovništva Crne Gore-:))), ali zato im otok ima 103.000 km kvadratnih. No, pola ih živi u Reykyaviku, a niti jedna kuća nije od mora udaljena više od 10 km zračne linije. Unutrašnjost je potpuno nenaseljena. POTPUNO, ništa……

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  wall

WALL, nije istina. Islan nije bio niti suveren, niti samostalan. Island je bio dio Kraljevine Danske, jednako kao i Ovčji otoci (Ferer ili kako se već piše) i Grenland. Grenland i Fererski otoci su i danas autonomije Danske, s tim da Grenland iako je danski, nije dio Europske Unije, ako nisi znao.
Island nije bio napadnut, jer su se Savezničke britanske i američke snage iskrcale bez ispaljenog metka. I da sami Islanđani su ih pozdravili, jer da nisu došli Saveznici, došli bi im hitlerovci.
Island je postao samostalna država 1944 godine, prvi put u svojoj tisućgodišnjoj povijesti. Jesu članica NATO pakta od osnivanja 1949, ali nisu čalnica EU.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Nisu oni ludi. Njih boli briga. Oni su situirani i potkupljeni. To su bezkičmenjaci koji dalje od toga ne vide i nije ih briga. Ljudi sa moralom ne mogu doći do tih pozicija, jer se odozgo prati s kim se može manipulirati. Ako veliki gazde odluče pokrenut veliki rat sa Rusima i Kinezima, ništa ih u tome ne može spriječiti.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije

Ne vidim nista cudno da se ljudi spremaju za najgori moguci scenario i da vode racuna o bezbednosti svojih gradjana , cak naprotiv to je vrlo pozitivna stvar i odlika je suverene , pametne , odgovorne i napredne drzave ( za razliku od RF koja je dozvolila da joj jedna Turska obori dva aviona i jos su rekli da nisu to ocekivali …. Pa kakvi su ti generali i stratezi koji u jeku borbenih dejstvija ne ocekuju da ih neko napadne i srusi im avione , sto nisu to predvideli ( a slozicete se nije tesko predvideti sneg u januaru na Sibiru ) i preduzeli predostrozne mere … ) . Ne vidim nikakvu histeriju ako uzmes mere predostroznosti i ako si zabrinut za svoju bezbednost jer u blizini imas super mocnog suseda cija si vec u proslosti bila kolonija i sa kojim si ratovala. Eh kako nije Srbija ovako spremna , predastrozna i odgovorna prema svojim gradjanima bila , ne nego smo mi isli na NATO pakt sa 5 loluispravnih aviona , radarski sistem 60-ih …. ” Priopceno je da ovaj podzemni sigurnosni kompleks u slučaju napada ili prirodne katastrofe može primiti svih 600 tisuća stanovnika Helsinkija. Osim toga, podzemni… Pročitaj više »

mrimproper
Gost
mrimproper
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

svaki novcic ima dvije strane, ali neki uporno gledaju samo jednu, takve je lako iskorištavati… i u narodu ih zovu naivni… lakovjerni… korisni-idioti, to su oni koji se BADAVA (neplačeni) bore i ginu za tuđu korist i strane interese, a svoje interese i interese svoje domovine zanemaruju ili ih na zanimaju, ali za strance 10 000km daleko, zalažu se do posljednjeg daha ajmo odgovoriti samo na par pitanja koliko neuspješnih atentata je organizirala US-rana država na kubanskog predsjednika? koliko ih je još planirano ali se odustalu u nekoj fazi pripreme jer se prebacilo resurse… i špijune na drugi obačavajući plan? koliko godina je kuba po nelegalnim sankcijama? sankcijama US-ranih nasilnika koje nikada nisu odobrene od UN-a I NEMAJU NITI NAJMANJE UPORIŠTE U MEĐUNARODNOM PRAVU? što prevedeno za neznalice znači da je blokada kube nelegalna, a kad se osim toga BLOKIRA I PLJAČKA… NAPLAČUJU SE NELEGALNE KAZNE, sankcionira se… i NEameričke tvrtke koje posluju s kubom, tvrtke koje prodaju npr. mlijeko… za kubansku djecu jer vulkansko zemljiste nije pogodno za ispašu… što je samo po sebi perverzija a temelji se samo jedino i isključivo — na pravu jačega sileđije — a nakon toga mežemo se zapitati koliko osuječenih atentata je organizirala… Pročitaj više »

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  mrimproper

Koliko stentata su izvrsili na Kastra? Ni jedan po meni – ozbiljno mislis da ga nisu mogli maknuti da su zeljeli !? Pustili su ga da sluzi kao primer kako ce proci svako ko ih prevari! Jer da Kastro je bio americki igrac i oni su ga podrzavali! Bio covek veliki anti-komunista pa okrenuo cusku ! A sto se sankcija tice – pa neka trguju sa drugim zemljama , a posebno sa ” slobodarskim ” svetom – Kina , Rusija , Iran …. malo ima zemlje !? Nisam pobornik sankcija , ali Ako si moj neprijatelj koji je hteo da stacionira rakete mog najveceg neprijatelja na svoju teritoruju , onda je to logican sled stvari ! Mada i one su za zamajavanje javnosti – da je htela SAD da totalno unisti Kubu sprecila bi pomorski saobracaj prema Kubi , sprecila doznake dolara iz Floride Kubanaca ( prakticno od toga prezivljavaju ) i zabranila u dogovoru sa EU i Kanadom da idu turisti tamo… Ipak za jedno si u pravo , medalja ima dve strane! Oko nelegitimnosti – a sta je danas legitimno i izglasano u UN!? Nista! Kosovo kao republika , Krim u Rusiji , napad na Irak itd…. Ko… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, lažeš !!! Rakete na Kubu je postavio SSSR, tj.za to je zeleno svjetlo dao tadašnji vođa SSSR-a, Hruščov. Zašto? Zato jer su već nekoliko godina prije SAD u Tursku kao članicu NATO pakta postavile rakete sa nuklearnim naoružanjem. Uperene direktno na jug SSSR-a. To je i danas u Turskoj, tako da ne lupaj. Pobjeda komunista na Kubi 1959, i Castro traži zaštitu od SSSR-a. I sve drugo je povijest. SSSR je povukao svoje rakete, a SAD nisu išle rušiti vlast na Kubi. Takav je bio dogovor između super-sila. I da, istina je, da je Castro izbjegao čitav niz aatentata. Kada već spominješ Budimpeštu, ja ću te podsjetiti da je u Grčkoj nakon WW2, bio građanski rat od 1944 do 1949. Desnu vladu u Ateni zdušno su podržavali SAD i V.Britanija. Grčke partizane na sjeveru su američki i britanski avioni nemilosrdno bombardirali. To je jedini put da su na evropskom kontinentu upotrebljavane napalm-bombe…U ustanku u Mađarskoj poginulo je oko 2.500 ljudi, ne samo zbog intervencije sovjetskih trupa, već i zbog borbi između samih Mađara. U intervenciji u Čehoslovačkoj 1968, gine oko 100 ili 150 ljudi. U Grčkoj koja je u WW2 imala preko 500.000 mrtvih, u postartnom građanskom ratu 1944-1949… Pročitaj više »

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane zamolio bi te ako ne razumes ili ne znas da pravilno protumacis komentar pitaj , a nemoj da impliciras , vredjas i ispadas glup ! Pa Ja Sam napisao da je SSSR instalirao rakete na Kubi ( posle ih povukao u dogovoru sa SAD koji su svoje povukli iz Turske ) i nigde nisam pisao Zasto je to uradjeno ! A rezultat se vidi danas – americke uz samu rusku granicu . Opet saras i skaces ovde-onde i pises nepovezano , konfuzno i bez argumentacijom! – Kastro na pocetku je govorio protiv komunizma i imao podrsku SAD i nije proveo nikakvu komunisticku ili socijalisticku revoluciju ( i sam po tice od bogate doselenicke familije iz Galicije ! ) ! A procitaj sto kaze americki ambasador Kube Earl T. Smith i bice ti puno stvari jasnije ( kaze da je SAD odigrao kljucnu ulogu u zbacivanja Batiste i dovodjenja Kastra na vlasti i dugo posle toga SAD su zadrzali povlastice za secernu trsku iz Kube ! ) . Kastrova izjava Zili di Bui iz Chicago Tribune za Latinsku Ameriku : ” Nikada nisam bio , niti sam komunista …” Inace ” drug ” Kastro je bio pracen od strane CIA-e… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

Kažeš, nema ništa čudno da se spremaju za najgori scenario i što brinu o sigurnosti svojih građana, to nema veze s Rusijom. Naravno, imaju pravo na to ali oni sami napominju da je to samo prema Rusiji te da je takav napad moguć za vrijeme vježbi. Tendenciozno se ističe agresivnost Rusije i na taj način stvara veoma negativni naboji prema njoj.
Usput, malo skreneš s teme, kao Rusija je baš suprotno od njih, neodgovorna prema sigurnosti svojih građana, čak i nesposobna da se brani, dok istovremeno ne isključuješ mogućnost da Rusija napadne Finsku.
Pa skreneš još više, pa uporediš odnose Kube i SAD sa odnosom Finske i Rusije.
Na kraju, iskoristiš priliku da malo oblatiš Putina iako on nema veze s temom.
Naravno možeš tako da pišeš, pa i da misliš, ali nemoj misliti da ima puno budala koje će to „popušiti“. SAD, NATO i njihovi uvlakači, oduvjek pričaju priče za malu djecu ali sad im se i djeca čude kako su im naivne priče.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, more gluposti….kao i uvijek. Šta se tiče tih ili bilo kojih skloništa pod zemljom, znanstveno je dokazano da je to govnu brat. U slučaju bilo kojeg rata, a posebno nuklearnog. U slučaju nuklearnog rata, ti tuneli su samo ništa.
P.S. Finska nije nikada bila ničija kolonija, oko sedam stoljeća je bila dio Švedske Kraljevine, dugo vremena moćne sile na sjeveru Evrope, a oko jednog stoljeća je bila dio Ruske Imperije. Ali kao protektorat, samostalna država pod okriljem ruske careske vlasti. U to doba diljem Svijeta bilo je dosta tih protektorata.
Npr.nad Indijskim Potkontinentom. Većina misli da je cijeli Ind.Potkontinent bio britanska kolonija, a nije. Iako je godine 1858, bilo proglašeno Britansko Potkraljevstvo nad cijelom Indijom, oko dvije trećine su bile direktno pod britanskim vlastima, a trećina su bile razno-razne indijske polunezavisne državice (kneževine) pod protektoratom V.Britanije.
Kolonizacija Indijskog Potkontinenta bio je dug i složen proces. Formalno je počeo 1757 godine, a završio 1849. Skoro potpuno bez ikakvih borbi. Nikakvo čudo, jer je Potkontinent u 18-tom stoljeću bio razasut na oko 650 malih državica. Koje su jednostavno sa evropskim tj.britanskim kolonizatorima stupali u trgovačke veze. I gubile tu svoju polusuverenost.
Nešto pročitati nije naodmet, je li tako?

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Nije , nije , slazem se! Preporucio bi ti knjige od Pearl S. Bach , odlicne su i dopasce ti se jer volis Aziju ! A ovo oko Finske , imamo mi fin jedan izraz u Srbiji: ” Nije sija nego vrat … ” p.s.: Ti uglavnom pises kao da samo ti nesto znas ( Nije to iskreno puno , ” rastavio ” sam te argumentima ! ) i pises kao da su drugi totalni idioti : ” Mocna kraljevina na severu Evrope .,, ” – znamo to , znamo i da je napadala i osvajala Rusiju itd. A tek ovo oko gejeva u SSSR u koja su imala sva prava i dobosili zakone u njihovu korist i da su letovalista na jugu SSSR bili oaza homoseksualizma …. Na ovom portalu je EU i zapad predstavljen kao dekadentan i nemoralan i da ce propasti jer daje prava homoseksualcima , a ti rece da su to imali sve i vise u SSSR , pa po toj logici SSSR je bio tri puta gori od danasnje EU ( valjda je zato i propao ! ) . Inace jesi gledao zadnjeg intervjua Kadirova , spomenuo te…. Kod Tebe je stvar sto si iskompleksiran… Pročitaj više »

jale
Gost
jale
3 godine prije

I jedno i drugo.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

Mislija sam, together with Hillary & Monica, da smo mi Gringosi crazy nation, al’ vidi vraga, ovi Finjaci pravo ludi…!?

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Lako je shvatljivo da finska vlada intenzivno sije histeriju i strah od vanjskog neprijatelja. Jer kada ga ne bi bilo morali bi svojem stanovnistvu objasniti rekordno visoku nezaposlenost.

Balad
Gost
Balad
3 godine prije

Istina da Finska ima neugodnih iskustava sa Rusijom, točnije – negdanjim SSSR-om – prije drugog svjetskog rata. No, ovo je zaista svjetska histerija što se dešava u odnosu na današnju Rusiju, podržavana kapitalističkim interesom (prvenstveno SAD) za prodajom oružja. Daklem, čistim “ćarom” iliti profitom! Mogu oni tunele zapriječiti ovakvim ili onakvim, kilometarskim čeličnim vratima, jer – čini se – njihov je mozak zapriječen još debljim, neprelaznim zaprekama. Namjesto da se sredstva utroše za poboljšanje standarda vlastitih građana, pomoći siromašnim zemljama svijeta, ili za razvoj ekonomija koje će olakšati život građanstva, tu se igraju “ratne igre”! Razumijem građane koje su navodno statistički prosjek inteligencije, ustvari većina nešto iznad majmunske, kojima nešto razvijeniji primati mogu manipulirati. Ali, ni jedni, ni drugi, ni deseti ne uče od učiteljice života – jer su im novčanice zamaglile umove. Maginotova linija, “neprebojni bedem” protiv njemačke invazije Francuske, bila je elegantno zaobiđena i francuski stratezi su se mogli “jebati”, baš kao što bi i oni finski ili NATOvski, kad bi Rusi zaista htjeli izvršiti invaziju na Finsku i ostatak Evrope. Ali, strah tjera živinu da se uspravlja na zadnje noge, a ne zaboravimo – ljudi su samo animalni potomci nešto manje razvijenih predaka! 🙂 🙂 🙂 Ustvari,… Pročitaj više »

Hrvat
Gost
Hrvat
3 godine prije

Nema nikakve “antiruske histerije”, jer su Rusi imali vojne vježbe na granici sa Ukrajiniom i onda okupirali Krim i još anektirali. Je li i to histerija?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik