Armenija bira premijera – Azerbejdžan šalje vojsku na granicu s Karabahom

Odluka u Armeniji
22 komentara

Danas parlament Republike Armenije bira premijera zemlje. Jedini registrirani kandidat je voditelj frakcije “Izlaz” Nikol Pašinjan.

Narodna skupština Armenije bi danas na posebnoj sjednici trebala izabrati premijera zemlje. Zastupnik Ara Bablojan, koji je otvorio sjednicu, izjavio je da je u parlamentu ujutro bilo 102 od 105 zastupnika.

Parlamentarna većina, koju čini Republikanska stranka, nije imenovala premijera, a manjinska oporba je za kandidata imenovala Nikola Pašinjana. Predsjednik Narodne skupštine Ara Babloyan je to potvrdio na današnjem posebnom zasjedanju.

Prije sjednice, odgovarajući na pitanja novinara, potpredsjednik Eduard Šarmazanov je rekao da još nije donio odluku o tome kako će glasati Republikanska stranka.

“Mi ćemo Pašinjanu dati priliku da predstavi svoj program, ispitat ćemo ga o konceptu i na kraju rasprave iznijeti svoje mišljenje “, rekao je Šarmazanov, koji nije isključio da bi Narodna skupština danas mogla izabrati premijera.

Što se tiče glasovanja članova Republikanske stranke i hoće li stranka ili pojedinci podržati Pašinjana, Šarmazanov ovo pitanje nije htio komentirati.

Podsjetimo, 30. travnja je oporbena stranka “Izlaz” odlučila nominirati Nikola Pašinjana za mjesto premijera Armenije.

Pašinjan je održao pregovore iza zatvorenih vratima sa svojim zastupnicima i zastupnicima Stranke prosperiteta i Armenske revolucionarne federacije. Obe stranke su najavile da će tijekom glasovanja u Narodnoj skupštini podržati Pašinjana.

Nakon sastanka je zamjenik predsjedatelja Narodne skupštine, Eduard Šarmazanov iz Armenske revolucionarne federacije, priopćio kako će objaviti svoju odluku prije glasovanja.

Serž Sargsjan, koji je bio predsjednik od 2008. godine, potom premijer, dao je ostavku na tu dužnost 23. travnja. Pitanje izbora novog premijera bit će raspravljeno danas, 1. svibnja.

Pašinjanu za izbor treba najmanje 53 glasa narodnih zastupnika. “Izlaz”, Stranka prosperiteta i Armenske revolucionarna federacija (ARF) zajedno imaju 47 zastupnika. Pašinjan ne može biti izabran bez dodatnih glasova Republikanske stranke

FOTO – Omjer snaga u Narodnoj skupštini Armenije u kojoj i bez bivših partnera republikanci imaju većinu

Skupština Armenije

 

Azerbejdžan šalje vojsku na Nagorno-Karabah

Jučer je Azerbejdžan počeo slati velike snage na granicu armenske enklave Nagorno-Karabah. Baku se na ovaj čin odlučio uoči izbora novog premijera, a pokreti trupa su nastavljeni i jutros, javlja Ministarstvo obrane Armenije.

Zabilježeno je slanje teške vojne opreme i ljudstva azerbajdžanske vojske na liniju razdvajanja na relativno mirnoj lokaciji. Gomilanje trupa je počelo jučer i nastavlja se danas, priopćilo je Ministarstvo obrane Armenije.

Obrambene snage Armenije pažljivo prate razvoj događaja na prvoj crti i navode kako situaciju drže pod potpunom kontrolom.

VIDEO – Dolazak azerbejdžanskih trupa i teške opreme na liniji kontakta tijekom protekla dva dana

https://www.youtube.com/watch?v=RljNhQQQfOE&feature=youtu.be

Armenija: Ako premijera i izabere većina, “Obojena revolucija” se nastavlja
“Obojena revolucija” i kako je Pašinjan pretvoren u nacionalnog heroja Armenije

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Premijera bradonju tama je več izabrala, nema protukandidata. Sirija razrušena, Koreja će biti novi DDR a kad uskoro napadnu Iran pričat će se o vrlinama mudrim Nosferatuovim.

Good Old Rebel
5 godine prije

Van teme

Redakciji i čitateljima, koji drže do 1. Maja…Sretno u radu i za rad, slobodan i pošteni rad, ma što to značilo! Pozdrav !

fenix
5 godine prije

Poprilicno sam siguran da su ovo Rusi odradili (preuzeli) nema protiv kandidata ntko ga nenapada i proruske struje ce glasati za njega. Citam njegove intevijue covjek se fakticki zaklinje na vjernost Rusiji otvoreno je rekao da ce Armenija ostati u EEZ i ODKB i da nista nemoze utjecati na stratesko partnerstvo Rusije i Armenije i to da ce se odnosi Rusije i Armenije odlicno poraviti kada on dodje na vlast. Zbog svega toga sam poprilicno siguran da su Rusi izveli neku vrstu drzavnog udara.

Riddick
5 godine prije

Republikanska stranka još uvek ima većinu , trebaju samo da izaberu kandidata , neka još malo odugovlače da se razidje narod sa ulica da splasne entuzijazam , oni odlučuju o izboru , a ne partija izlaz koja ima 9 poslanika.

Konstantin
5 godine prije

Cini mi se da ce se u Armeniji desiti isto sto i u mojoj Makedoniji. Ds manjina osvoji vlast tihim pucom. Iako vecina nas ne zna usitinu pravu sliku sta se zaista desava u realnosti kod njih mislim da se upravo desava otvaranje novog “geo fronta” naspram Rusije. Moguca opcija je da se situacija u Ermeniji eskalira i da se umesa Azerbejdjan pa da se time Rusija defokusira sa Ukrajinskog prostora, i cim sukobi tamo pocnu da se aktivira Ukrajinski front. U svakom slucaju ne valja. PS. Pridruzujem se Good old Rebelu sa cestitkom dana svih postenih i izrabljenih ljudi koji svojim trudom pokusavaju obezbediti pristojni egzistenciju za sebe i svoju familiju. Cuvajte se, postujte se i volite se ljudi! Pozzz

victory
5 godine prije

ovo je puč

Tomica
5 godine prije

Jako čudna situacija i ne samo u Armeniji. Kao da je počela realizacija nekog plana i uskoro bi moglo doći do eskalacije na svim stranama. Ovaj mjesec bi mogao biti preloman u svjetskoj politici.

jupiter
5 godine prije

nesto stvarno cudno: rusi cute(odobravaju?), republikanska stranka ima apsolutnu vecinu ( ne daje kandidata) , azarbejdzan gomila tenkove…..moram raci da mi nije jasno…opet mislim da je dogovoreno precutno….ni taj pasanjan ne moze nikud iz okruzenja….djavo ce ga znati

Baba Vanga
5 godine prije

Pa dokle vise da manjina placena od Usranih pravi pizdarije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.