Armenija: Ako premijera i izabere većina, “Obojena revolucija” se nastavlja

Nikol Pashinyan
23 komentara

Vođa “Obojene revolucije” u Armeniji, Nikol Pashinjan, koji u parlamentu sa strankom “Izlaz” ima samo devet zastupnika, rekao je danas “kako više nema povratka”.

U međuvremenu je Armenska revolucionarna federacija (ARF) raskinula koaliciju s vladajućim Republikanskom strankom, ali republikanci još uvijek imaju većinu u Narodnoj skupštini, odnosno 58 od ukupno 105 narodnih zastupnika. Za 1. svibnja je zakazano glasanje u narodnoj skupštini na kojem će se izabrati premijer zemlje. Ako ne bude “prebjega” iz redova Republikanske stranke, premijer će opet biti iz vladajuće većine.

Međutim, Nikol Pašinjan je rekao “ako Republikanska stranka izabere novog premijera, situacija se neće promijeniti”. Napomenuo je kako neće prihvatiti tu odluku i nastavit će borbu.

“Unaprijed najavljujem da će 1. svibnja na ulicama Erevana biti 100 000 građana, jer ako javni pritisak završi, republikanci će to iskoristiti”, rekao je Pašinjan.

Nikol Pašinjan je pozvao ljude da dođu u Erevan i zauzmu posebna mjesta u susjednim ulicama u blizini parlamenta.

Armenija
FOTO – Omjer snaga u Narodnoj skupštini Armenije u kojoj i bez bivših partnera republikanci imaju većinu

“Mnogi ljudi sada pokušavaju predstaviti problem kroz kontekst “tko će biti premijer”? Ali nije to pitanje, nego hoćemo li prevladati krizu ili ne? Ako Republikanska stranka ne želi riješiti krizu, ona će se produbiti”, rekao je Pašinjan, navodeći “kako neće odustati od borbe”.

Što se tiče članova Republikanske stranke i mogućem pridruživanju nekih od njih njegovoj oporbenoj stranci “Izlaz”, Pašinjan je rekao kako će, ako ih bude, njihova imena biti poznata. Međutim, nije se susreo s vodstvom vladajuće stranke, niti je o tome raspravljao.

Danas u podne je Nikol Pašinjan pozvao  v.d. premijera Armenije Karena Karapetjana na razgovor. Premijer je to odbio, ne želeći pregovarati uz prisustvo novinara. Umjesto propalog sastanka, Pašinjan se sastao s novinarima i odgovarao na njihova pitanja.

Ranije je Karapetjan je odbacio prijedlog od 25. travnja, rekavši kako oporba u na sastanke dolazi s jednostranim uvjetima oko odabira formata pregovora i vladajući Republikansku stranku stavlja pred svršen čin, što je po njemu nedopustivo. Poručio je kako će se izbori za novog premijera održati po ustavu i važećim zakonima Republike Armenije.

Armenija: Matematika “Obojene revolucije” i kako 7,7% glasova birača postaje “većina”

Prozapadna oporba Armenije proglasila početak “Obojene revolucije” u zemlji

Situacija u Armeniji dosegla kritičnu točku – Vlada ne želi “ukrajinski scenarij”

Nikol PašinjanObojena revolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Američko plaćeničko smeće sa svojim specifičnim shvaćanjem demokracije i izbora. Realno, veleizdajnik svoje domovine, koji zaziva smrt tisuća i bijedu miliona. Zatvoriti, osuditi, pogubiti. Leš spaliti, pepeo rasuti na sve četiri strane svijeta.

Majk Majers
5 godine prije

Demokracija na djelu! Valjda covik ima pravo sa 9% ucesca na bunu. Ako mu zabranis, to je onda eugenika 🙂

fenix
5 godine prije

Bice mir ako ja budem premijer a ako nebudem bice haos klasicni drzavni udar. Cudno je takodjer da mnoge partije prelaze na stranu opozicije. Bitna stvar za Armence je to da je Azerbejdzan poceo gomilato ogromne vojne snage na granici za Nagorno Karabahom.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo je stara slika Pašinjana, dok se brijao o imao “belo odelo”

Ana
5 godine prije

Prava moderna demokracija-vlast manjine nad vecinom.

Tomica
5 godine prije

Siguran sam da su tu upletene SAD. Moguće da je povezano sa Sirijom, možda samo osveta a možda i priprema za neku akciju. SAD tamo imaju dosta problema pa će možda pokušati nešto napraviti dok se Rusija bavi ovim problemima u Armeniji i Ukrajini.

tuf
5 godine prije

Taj da je u SAD-u, do sada bi mu našli sumnjive iznose na off-shore računima, okultne obrede sa ukrajinskim prostitutkama, 200 žena bi ga tužilo za sodomiju, na osobnom računalu bi mu našli pedofilske sadržaje a on sam bi bolovao od barem jedne iz kolekcije od 20 bolesti koje može birati.

Rade_s
5 godine prije

Ne znam sta su dogadja u Armeniji, ali … ovo izgleda postaje praksa. Ako su gradjani Armenije poput balkanaca neuka rulja, zasto ih zaliti Ako je vlast korumpirana, zasto je zaliti. Kako sijes, tako zanjes. Ako ameri kupuju decenijama politicare a rusi ga zbog toga puse, to znaci da ruje ne znaju tu igru ili je sve ovo samo predstava. Rusi su u CG ulozili milijarde a onda im ameri kupe Milu. Pa stvarno su ti rusi malo cudni. Zna se kako CIA rjesava takve poput Mile.

Ive
5 godine prije

Vec sam napisao neka se vodje obojene revolucije helikopterom prebace do najblizeg ocena, dati im kartu i neka plivajuprema SAD “demokaraciji” I ada stignu do obale SAD neka odmah nastave tamo sa revolucijom i smije nu Trumpa da bi se Nikol Popisanji mogao ustoliciti.

ekipa
5 godine prije

Ameri su vladari svijeta od kada su shvatili da rusi blefiraju i da su goli ko go pistolj, a Tramponja je dobar predsjednik zato što pokusava da otrgne Ameriku iz celjusti Sorosa, Klintona i te ekipe

Abe
5 godine prije

Zanimljivo je promatrati te različite faze istog procesa u različitim zemljama u post tranziciji. Čuo sam neposredna razmišljanja Ukrajinaca početkom njihovih zbivanja i tu naivnost, vjeru u EU jednako kao sto se u Hrvatskoj na to gledalo kao na sveti gral, a potom sada čujem sto se događa sa tom zemljom i u kakvom je stanju recimo osnovna infrastruktura i to u područjima dalje od ratnih djelovanja i tih posljedica. Sada Armenija i ovaj “slobodar” koji udara tempo ponavljajuci, kao sto je to ranije bilo u drugim “bojankama” – farbanjima naroda, iste pravovremene ključne fraze u eter (nema povratka, zahtjevi, ultimatumi..). Potom snovi kopne, na kraju te duge nalazi se ponor i to svi tranziti otkriju za sebe ne učeći iz iskustva drugih. Što vidimo svugdje, perpetuirano stanje krize koje je bolje nazvati vječitim izlaskom iz iste ili vječitim oporavkom. Opeljeseni smo, još lako za pare iako pare čine čuda,… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

A gdje su pristaše vladajuće Republikanske stranke? Umjesto da se zio-nazi bagru razjurilo u roku odmah, bit će po onoj narodnoj “daš prst, ode ruka”. A blentonje imaju većinu u parlamentu.

Jurišić maja
5 godine prije

mogli bi vrlo skoro birati između turske i Rusije s obzirom da ih sa turskom veže sjećanje na genocid za vjerovati je da će izabrati rusiju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI