Lukašenko prebacio bjelorusku brigadu za vazdušne napade na zapadnu granicu zemlje usred protesta i NATO aktivnosti u Poljskoj i Litvaniji

Aleksandar Lukasenko
44 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će brigada za vazdušne napade biti razmještena na granici zemlje, usred masovnih antivladinih protesta koje je  nazvao “obojenom revolucijom” u režiji stranih agenata.

U razgovoru sa državnim medijima u subotu, Lukašenko je rekao da je “zabrinut” jer NATO izvodi vojne vježbe u Poljskoj i Litvaniji, smatrajući to nagomilavanjem oružja na bjeloruskim granicama.

Predsjednik je rekao da Bjelorusija „ne može ovo mirno da posmatra“ i da ne radi ništa, dodajući da je naredio prebacivanje vazduhoplovne brigade iz Vitebska u Grodno.

Lukašenko je takođe kritikovao strane zemlje za koje je rekao da pokušavaju da djeluju kao “posrednici” u problemima zemlje, pozivajući ih da “dovedu u red svoje zemlje” prije nego počnu diktirati Minsku.

Ranije je Lukašenko rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao da će mu pomoći da osigura bezbjednost svoje zemlje, ako je potrebno. Prema Kremlju, dvojica lidera složili su se da će problemi u zemlji “uskoro biti riješeni” i da situacija neće naštetiti odnosima dvije zemlje.

Lukašenkov ponovni izbor za šesti mandat prošle nedelje je uzdrman masovnim protestima, kad su hiljade ljudi izašle na ulice zbog uvjerenja da su izbori – u kojima predsjednik tvrdi da je dobio 80 odsto glasova – bili lažni. Radnici u glavnim državnim industrijskim pogonima takođe su pogođeni demonstracijama i štrajkovima tokom sedmice.

U subotu je Lukašenko rekao da bi radnici u državnim kompanijama trebali biti otpušteni ako štrajkuju, sugerišući da se dogovaraju sa stranim akterima, prenosi BelTa.

Evropska unija je saopštila da ne vjeruje da su rezultati izbora bili legitimni i da je spremna da uvede sankcije Minsku kao odgovor na krvavu policijsku akciju, u kojoj su već ubijena dva demonstranata.

Tokom posjete Poljskoj u subotu, američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da Vašington prati situaciju u Bjelorusiji.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaObojena revolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Daba
3 godine prije

U strahuI su velike oci
🙂

Daba
3 godine prije

Rukovodstvo NATO-a nas poziva da održimo nove izbore. Ako na to pristanemo, propašćemo kao država”, rekao je Lukašenko na mitingu svojih pristalica u Minsku, prenosi Sputnjik.

On smatra da su izbori bili validni jer se ne može falsifikovati 80 odsto podrške.

qints
3 godine prije

Kako bi se tretirala neka osoba po americkom zakonu koja bi pobjegla u Kinu ili Rusiju pa ondale pozivala na obojenu revoluciju?
Koliko bi dobila godina zatvora?
Bil joj Amerika zapljenila svu imovinu, mirovinu, zamrzla to jest zaplenila novac u banci pa oduzela i stan?
U Bjelorusiji nece biti mira dok god je zakon hurcev, to jest zakon mora biti kao sto je u Americi.
To vrijedi i za Rusiju.

Istrazuj
3 godine prije

Velikim dijelom je i Natko kriv za ove dogadjaje….
Naime, cak da na tren i zaboravimo rusku politicku vrhusku (a onaj cionisticki klovn Zirinovski je samo izrazio ono sto su mu Gazde naredile da kaze, jer baljezga po komandi) – ipak, cak gledajuci samo cioniste iz SAD toga je previse za zemlju od 10 miliona ljudi:
– dopustio je zlocincima iz USAID da imaju “projekte” u zemlji…
– NVO u cooperaciji (financirani od) NED su takodjer imali svoje “projekte”….
– I iznad svega imao je i americku ambasadu u zemlji…. To nikad nije dobro za zdravlje naroda.

Tolika kolicina cionistickih agenata na jednom mjestu – ne moze voditi na dobro.

Miro
3 godine prije

Ako smo realno posteni i Logicni to je samo sov za domacu javnost. Ako ce da djeljuje vidjet cemo. Ko Jugoslavija, neprijatelj vreba sa svih strana

Stara kuka
3 godine prije

Stvarno je paranoičan taj brkajlija. Kakve veze imaju miroljubive vojne vježbice koje NATO pukim slučajem trenutno izvodi par kilometara od granica Bjelorusije sa ovim događanjima?

Nego jesu li u ta dva ubijena uračunali i onog komandosa koji je pokušao bacati bombu na policiju pa mu je eksplodirala u ruci?

igi
3 godine prije

i ovaj je izgubio dodir s realnošću…dobro ga jeoprao žirinovski….

Demokracija
3 godine prije

Mora da crpi znanje iz faktografa

eoifnbgfvusndfuvnsdfvnjbmfigbifdgb
3 godine prije

Luki toooo, hebi im terma krljuštavu kad već ne smije Nosferatu od brudera……………

Max
3 godine prije

Lukašenko pokazuja da poznaje strategiji i da je spreman.

Sotone
3 godine prije

Ocigledno – jos si tu.

Lucija
3 godine prije

Izjava natoa:

““Nema NATO grupisanja u tom regionu, a naše prisustvo na istoku naše interesne zone ne predstavlja pretnju po bilo koju zemlju. U pitanju je samo defanzivno prisustvo s ciljem da se predupredi konflikt i sačuva mir”, kaže se u saopštenju NATO i apeluje na Belorusiju da poštuje osnovne ljudske slobode, uključujući i pravo na mirne proteste, prenosi Rojters., Tanjug, webtribune.

Danas DRUGI razgovor Luka i Putka:

“Lideri dve države su još jednom potvrdili dogovor da će u slučaju zaoštravanja situacije, između ostalog spoljne pretnje republici, zajedno reagovati u skladu sa tačkama Dogovora o kolektivnoj bezbednosti“, isti izvor

Istrazuj
3 godine prije

“… Stoltenberg je toga svjestan,kada je vjerski fanatik i nacista Breiwik napravio masakr u Norveskoj i pobio 78. djecaka i djevojcica,Stoltenberg je bio ministar vlade…”

Satanist, pedofil i krvopija Stoltenberg – je do usiju krvav od krvi te djece.

Koba
3 godine prije

Lukašenko ne odgovara ni Zapadu ni Istoku, i svi bi ga rado već davno svrgli da su sigurni da će ga baš njihov čovjek zamijeniti. U tom vakuumu opstaje Lukašenko i s njim suverena Bjelorusija. Na vlast je došao 94-e na valu reakcije nakon privatizacije 91-e s obećanjem da će vratiti stvari na staro. Koliko je u tome uspio pitanje je, ali čovjek koji putuje kroz Bjelorusiji do Moskve može očima primjetiti razliku. Bjelorusko sela su živa, polja su obrađena i kolektivne farme rade punom parom, u poređenju ruska sela i polja djeluju pusto i depresivno. Kad vidim ovu reprizu 90-ih i radnike MAZ-a koji će “sutra” prvi ostati bez posla mislim da smo svi skupa dobili sto smo zaslužili. Osjeti se logistika i prisustvo animatora iz Vana, ali stado je ipak stado. U glasovima iz “raje” čuli su se i povici hoćemo hipotekarne kredite kao u Poljskoj, mislim s… Čitaj više »

Hamer
3 godine prije

Ako neprijatelj ne postoji treba ga izmisliti

MNK
3 godine prije

Tip nije normalan. A zanjimlivo je da vi rusofili koji komentirate ovde, smatrate njegove rjeci kao istinu samo
kad se uklapa u kremljsku propagandu 🙂 (NATO kao neprijatelj) a ja podsjećam vas da prije nekoliko dana Lukashenko optuzio Rusiju da poslali su plaćenike 😉 hahha a ja se sjećam jos nesto. Krajem prosle godine isti Lukashenko tuzio Rusiju da je veca prijetnja za Bjeloruse nego NATO i Amerikanci 🙂

Bojan
3 godine prije

Nema tu ništa novog gospodo. Drug Brko im je gurao prst u oči a ovi to ne vole možete ih klasifikovati kako želite. Pa su rešili da druga Brku sklone. Međutim Bjelorusija je članica ODKB – a vojnog saveza Rusije i Bjelorusije. Sve i da nije Rusi ne smiju dozvoliti pomicanje linije sa Bresta na krajnjem zapadu Bjelorusije iz svojih interesa. Ovi što podbunjuju su svi na platnom spisku raznih čemerkrkič fondova i raznih NVO – terorističkih organizacija. Jedna od njih je i Kanvas a vodi je bivši otporaš Srđa Popović koji je gle čuda bio svuda gdje je gorelo. Ukrajna – Srbija – Venecuela – Bjelorusija i pitaj Boga oca gde sve ne. Sve pod izgovorom zaštite ljudskih prava i sloboda. Može se i drugačije napisati od nas možete očekivati takvu pljačku i korupciju da če glava da vas zaboli od demokracije nečete dobiti ni slovo d biče te… Čitaj više »

Lucija
3 godine prije

“Neki smatraju da je najbolji kandidat Zapada za ulogu naslednika vlasti u Belorusiji bivši predsednički kandidat ove zemlje Valeri Cepkalo.

Trenutno se bivši kandidat protiv koga je u Belorusiji pokrenut krivični slučaj nalazi u Poljskoj. Tamo će, prema informacijama koje je dao štab Ceplala, imati nekoliko sastanaka sa “uticajnim političarima iz Vašingtona”.

Cepkalo je bio dugo godina ambasador Belorusije u Americi gde je verovatno u tajnosti sklopio niz dogovora oko svrgavanja Lukašenka.

Protiv njega je počeo krivični proces zbog MALVERZACIJA dok je bio direktor biroa za visoku tehnologiju.

Tihanovska je učestvovala u izbornom procesu kao kandidat samo zato što je njen suprug Sergej Tihanovski zatvoren zbog FINANSIJSKE PREVARE, a ne zbog političkih stvari, kako to želi da predstavi opozicija.”, webtribune

Odmah se prepoznaju pravi demokrati. 😃
Ništa novo.

Stara kuka
3 godine prije

Sotone
I zato što si tako urban i stremiš prema istini, odgovornosti, radu, postenju i postovanju, zato jer si primjerak građanskog Zagreba si izabrao nick koji vidimo?

MNK
3 godine prije

Vazdusne ili zracne? 😉 zasto na latinici uopce?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI