Putin će sa saveznikom razgovarati o ‘drugoj fazi’ nuklearnih vježbi

Putin i Aleksandar Lukašenko
18 komentara

Ruski predsjednik stigao je u Bjelorusiju na razgovore o suradnji u područjima uključujući sigurnost i energetiku

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u dvodnevni državni posjet Bjelorusiji koji će uključivati razgovore o uključenosti bivše sovjetske republike u vježbe nuklearnog oružja.

Ruske trupe započele su prvu fazu taktičke nuklearne vježbe u utorak u Južnom vojnom okrugu, koji uključuje Krim i četiri bivša ukrajinska teritorija u regiji Donbas.

Moskva je rekla da su vježbe namijenjene demonstraciji njezine sposobnosti da odgovori na vanjske prijetnje, čime se odvraća od daljnje eskalacije sukoba Rusije i Ukrajine od strane zapadnih podupiratelja Kijeva.

Nakon što ga je u četvrtak u Nacionalnoj zračnoj luci Minsk pozdravio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, Putin je rekao da će dvojica čelnika razgovarati o “drugoj fazi” vježbe. “To je povezano s izravnim sudjelovanjem naših bjeloruskih prijatelja i kolega u ovim događajima”, dodao je.

Vježba uključuje isporuku nuklearnog oružja vojnicima iz skladišta, naoružavanje projektila taktičkim nuklearnim bojevim glavama i tajno raspoređivanje takvog oružja.

Nakon što je Kremlj najavio vježbe ranije ovog mjeseca, navodeći “neviđenu” eskalaciju napetosti sa SAD-om i njihovim saveznicima oko Ukrajine, Lukašenko je odmah naredio slične vježbe za testiranje bjeloruskih nuklearnih oružanih sustava, uključujući lansere raketa Iskander.

Prošle godine, Putin je pristao uskladištiti mali broj taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, nakon što je Lukašenko uputio “prijateljski zahtjev” za takvo sredstvo odvraćanja. Tada je i bjeloruski čelnik izjavio da ih ne bi oklijevao upotrijebiti ako njegova zemlja bude napadnuta.

Francuski predsjednik Emmanual Macron i drugi zapadni čelnici nedavno su nagovijestili potencijalno raspoređivanje snaga NATO-a u Ukrajini i korištenje njihovog oružja od strane ukrajinskih trupa za napad na ciljeve duboko unutar ruskog teritorija.

Putin je rekao da je unaprijed najavio svoj posjet Bjelorusiji razgovarajući o pitanjima bilateralne suradnje s članovima ruske vlade. Taj je sastanak pokrivao teme poput sigurnosti, energije i poljoprivrede. Druge visoke ruske osobe trebale bi stići u Minsk u petak kako bi sudjelovale u razgovorima.

Lukašenko je pozvao Putina u posjet, što je drugo putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je 7. svibnja položio prisegu za svoj peti predsjednički mandat. Putin je putovao u Kinu prošlog tjedna na razgovore s predsjednikom Xi Jinpingom, a planiran je državni posjet u Uzbekistan od 26. do 27. svibnja.

Državna tiskovna služba u Bjelorusiji rekla je da će Lukašenkovi razgovori s Putinom pokriti cijeli niz odnosa između zemalja, uključujući trgovinu, humanitarna pitanja i zajedničke projekte.

BjelorusijaLukašenkoNuklearno oružjePutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
23 dana prije

Pripreme za rat.

Ivana Podravec
23 dana prije

Više Lukašenko ne želi u Moskvu nego Putin dolazi u Bjelorusiju . Naime , zadnji posjet je jedva preživio . Ove vježbe su sigurno upozorenje Europi da smiri hormone , pogotovo Francuska koja je vrlo ljuta . Naime taj njen gnjev ima razloga i to je Nigerija iz koje je istjerana , a Nigerija je Rusiju pozvala da joj pruži vojnu zaštitu i podući vojnike ratovanju . Naravno da je to za Francuze veliki poraz jer odande su uvozili uranijuma po povlaštenim cijenama , a onda je svrgnuta tamo vlast i netko se sjetio da bi ih mogao potjerati i prodavati uranijuma po tržišnoj cijeni . Otada Francuzi svako malo izjave kako bi Francuska poslala u Ukrajinu vojsku i vrši pritisak na druge europske države NATO članice . Francuska u EU ima valjda najviše nuklearnog oružja pa je ovo sigurno upozorenje da ne pređe granicu .

BlueZg
23 dana prije

Bilo je i vrijeme. Nego, kad ćemo na Berlin? 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

MladenSt
23 dana prije

Po fotografiji izgleda pala topla pusica 😘

IL Partigiano
23 dana prije

Jedan Kanadjanin koji je s 9-tero djece otisao zivijeti u Rusiju ima svoj kanal Countryside Acre na YouTube. U najnovijem video , objavljeno danas je otisao s svojom obitelji u Park Pobjedi da vidu NATO oruzje. Ovo je stvarno Cool.

tihobl
23 dana prije

Prosli su prvu fazu, sad je druga faza (naoruzavanje raketa), a sledeceg mjeseca je najavljena treca faza. A sta je treca faza? Bojevo gadjanje?

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
22 dana prije

Nema šale sa drugom Lukašenkom.

Drug Lukašenko nije prodao svoj narod zapadnim kapitalistima/imperijalistima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI