Bjelorusija otkriva navodnu zavjeru EU za napad na Minsk

EU - Bjelorusija
7 komentara

Sigurnosne snage u Bjelorusiji spriječile su zavjeru za lansiranje borbenih dronova iz Litvanije i napad na ciljeve u glavnom gradu Minsku i blizu njega, otkrio je šef Komiteta za državnu sigurnost (KGB) Ivan Tertel.

Operacija se odigrala “nedavno” iu saradnji sa “kolegama iz drugih bezbednosnih struktura”, rekao je visoki zvaničnik u četvrtak, dok je držao govor u Svebeloruskoj narodnoj skupštini, vodećem političkom telu.

Visoki zvaničnik rekao je članovima skupštine da njegova agencija ima zabrinutost u vezi sa daljom eskalacijom tenzija u svijetu, što bi potencijalno dovelo do “sukoba globalnih razmjera”. Bjelorusija bi radije ostala mirna i nezavisna, ali njen suverenitet i status bliskog ruskog saveznika “čini je metom destruktivnih namjera Zapada”, napomenuo je on.

SAD i njihovi saveznici traže potpunu kontrolu nad Bjelorusijom i njenim nacionalnim bogatstvom, tvrdi Tertel. Litvanija, kao i Poljska i Ukrajina, su domaćini militantnih snaga, koje zapadne nacije namjeravaju koristiti kao oruđe protiv Bjelorusije; kako bi je destabilizirao i potencijalno srušio njenu vladu, upozorio je. „Radikali proizvode borbene bespilotne letelice za nanošenje udara na kritična mesta u Belorusiji“, tvrdi Tertel.

Rekao je da njegova agencija još nije u poziciji da javno objavi detalje o zavjeri za napad na Minsk, ali je uvjerio da “nastavljamo rad na ovom pitanju”.

Od početka 2023. godine, agencija je zaustavila preko 40 kriminalnih operacija, kojima se pokušavalo prokrijumčariti oružje, uključujući eksploziv, iz Ukrajine u Bjelorusiju, izvijestio je Tertel.

Rekao je da ukrajinske specijalne službe stoje iza više pokušaja terorističkih napada u Bjelorusiji i Rusiji, a prijetnja je i dalje “svakodnevna realnost za pripadnike granične straže, unutrašnjih poslova i državne sigurnosti”.

Ukrajinska vlada planira da iskoristi bjeloruske državljane da zauzme teritoriju i uspostavi vladu koju podržava Zapad, tvrdi šef KGB-a. Agencija procjenjuje snagu potencijalnih okupacionih snaga na 1.000 vojnika.

Tertel je identifikovao specifičnu bolnicu u Kijevu, za koju je tvrdio da je služila kao baza operacija radikala koje podržava Ukrajina.

BjelorusijalitvanijaMinsk
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 dana prije

KGB je odradio svoje.

Jere
11 dana prije

Zasto novodno?
Kad Englezi i US rani nesto recu onda nije nikad navodno.

Jedan Abrams tank kosta 10 miliona Dollara i sad ih Ukrajinci povlacu s fronte zato jer nisu dobri.

Rusi se ne znaju hvaliti, drugim rijecima ne znaju siriti propagandu ali moze se vidijeti da je rusko oruzje superiornije od bilo kojeg zapadnog oruzja.

Ico
11 dana prije

Litvu Putin treba potarupati, zbog higijene u Evropi.

Zmаj, pravi
10 dana prije

Ne mogu zapadni imperijalisti pera odbit drugu Lukašenku. Na Bjelorusiju mogu samo lajat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI