Bjelorusija je sada ‘nuklearna sila’

Nuklearna elektrana
15 komentara

Bjelorusija se pridružila klubu “nuklearnih sila”, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Rusije Vladimir Putin. Mislio je na to da Minsk uspješno upravlja svojom prvom nuklearnom elektranom, koju je izgradio Rosatom, ruska državna korporacija za atomsku energiju.

Bjelorusko ministarstvo energetike dalo je zvanično zeleno svjetlo u novembru za komercijalni rad drugog energetskog bloka te stanice. Sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od 2.400 megavata, očekuje se da će elektrana pokriti do 40% energetskih potreba zemlje, prenijeli su tada mediji.

“Ovo je veliki korak naprijed”, rekao je Putin u ponedjeljak, komentarišući razvoj događaja. Ruski lider je rekao da je izgradnja elektrane dovela do “potpune nove industrije” u susjednoj zemlji. “U tom smislu, Bjelorusija je sigurno postala nuklearna sila”, dodao je.

Smještena nedaleko od grada Ostrovca ​​u sjeverozapadnoj Bjelorusiji, elektranu je između 2013. i 2023. godine izgradio Atomstroyexport, podružnica Rosatoma. To je prva nuklearna elektrana van Rusije koja koristi Rosatomove najsavremenije nuklearne reaktore generacije 3+, objavile su RIA Novosti.

Moskva je 2023. također stacionirala nuklearno oružje u Bjelorusiji, nakon ponovljenih zahtjeva iz Minska. Bjelorusko vodstvo navelo je agresivnu zapadnu politiku i uočenu prijetnju koju predstavlja američko nuklearno oružje na tlu nekih saveznika Washingtona u Evropi. Rusija je takođe signalizirala svoju spremnost da upotrebi bilo koje oružje koje joj je na raspolaganju da zaštiti Bjelorusiju, ako bude napadnuta.

Vojna saradnja između dva susjeda dodatno se ubrzala usred tekućeg sukoba između Kijeva i Moskve. Putin je objavio svoju odluku o postavljanju nuklearnog oružja u Bjelorusiji u martu 2023. kao odgovor na planove Velike Britanije da Ukrajini isporuči municiju sa osiromašenim uranijumom – potez koji Moskva smatra nepromišljenim i neodgovornim.

U julu 2023. Rusija je rekla da bi mogla razmotriti povlačenje svog taktičkog nuklearnog oružja iz Bjelorusije ako SAD i NATO preokrenu svoj trenutni politički kurs i uklone nuklearni arsenal Washingtona iz Evrope i demontiraju njegovu infrastrukturu.

BjelorusijaLukašenkoPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
2 mjeseci prije

Koji si ti jadnik! Da si procitao tekst, kao sto nisi, mozda bi nesto i skontao! “Minsk uspješno upravlja svojom prvom nuklearnom elektranom”

Max
2 mjeseci prije

I neka je.

Motorola
2 mjeseci prije

Prvo se nauči čitati majmune, pa onda komentiraj. Gnusobo smrdljiva, pokvarena…..

NGO
2 mjeseci prije

Transgender na duznosti

Gad
2 mjeseci prije

Trola Vlado. 😁

Anonim
2 mjeseci prije

Jedini lik koji je jasno i glasno rekao NE covid teroru, za razliku od spasioca Trumpa i slicnih.

2 mjeseci prije

što se ima za reći ???
Uz malo dobre volje može se stići do izvještaja mjerodavnih oko atomskih bojevih glava kojima su sprženi vitalni elektronski sklopovi za upravljanje jer to nisu igračke za nedorasle te je igranje ONEMOGUĆENO…….

BlueZg
2 mjeseci prije

Što više europska Narnija i merička pita gube ovaj rat, to je više trolova čudnog imena po portalima. Spušili ste prije, pušite sad i spušit ćete u budućnosti. Ali sad više nema presvlačenja kaputa ni šume da vas sakrije. Jer sve se zna. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI