Litvanija priprema stanovništvo za rat

Litvanija vojska
22 komentara

Litvanija uspostavlja stalne centre za vojnu obuku koji će djelovati širom zemlje kako bi pripremili osoblje za služenje u pozadini tokom rata, rekao je novinarima u petak ministar odbrane Laurynas Kasciunas.

Ukupno 27 komandnih štabova koji bi trebalo da budu potpuno operativni sledeće godine biće postavljeni u većim gradovima zemlje članice NATO-a u nastojanju da se “pripremi javnost da pošalje signal odvraćanja neprijatelju”, rekao je zvaničnik.

Ministarstvo odbrane baltičke države očekuje da takva komandna mjesta postanu “veza između litvanskih oružanih snaga i građana koji mogu oružjem braniti zemlju” u slučaju rata.

“Govorimo o tome da će javnost već znati kuda da ide ako želi da doprinese odbrani svojih domova i zemlje”, objasnio je Kasciunas.

On je dalje pojasnio svrhu ovih jedinica teritorijalne odbrane rekavši da će se “boriti protiv različitih grupa, štititi objekte i izvršavati druge zadatke”.

Predlog zakona koji je dostavljen litvanskom parlamentu, Seimasu, predviđa da komandni centri imaju jedinice pod svojom komandom sačinjene od postojećih rezervnih trupa, puškara, kao i svih vlasnika vatrenog oružja, uključujući lovce.

Prema Kasciunasovim riječima, očekuje se da će se pridružiti oko 10.600 pripadnika u civilnoj rezervi, oko 2.000 pušaka i 800 pripadnika Dobrovoljačkih snaga nacionalne odbrane.

Zvaničnik je ohrabrio širu javnost da se prijavi, rekavši da se “svi civili” mogu pridružiti i da će “svako naći svoje mjesto” u jedinicama.

Ranije ove sedmice, Njemačka je poslala svoju prvu vojnu jedinicu u Litvaniju kao dio plana da kompletna oklopna brigada bude stalno stacionirana u baltičkoj državi. Prema planu, brigada od 5.000 vojnika bit će stacionirana na manje od 20 km (12 milja) od granice s Bjelorusijom, ključnim ruskim saveznikom. Litvanija se takođe graniči sa ruskom eksklavom Kalinjingradom.

Moskva približavanje NATO sposobnosti svojim granicama doživljava kao provokaciju i prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

litvanijaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hahahaha
16 dana prije

Da li su počeli dijeliti dragovoljačke i invalidske penzije?Hahahaha

XXXL-Kujac
16 dana prije

Sve mi ovo sliči i liči na nekadašnju narodnu obranu društvenu samozaštitu (ONO i DSZ) bivše YU, Teritorijalna obrana, Ciivilna zaštita, kursevi za penzionere i domaćice u večernjim školama a sve je otišlo u P.M. kad je trebalo pokazati kako djeluje sustav u ratnim uvjetima (najprije u Hrvatskoj, Bosni a zatim u Srbiji kod NATO (terorističke) vojne agresije. Moguće sobzirom na iskustvo ONO i DSZ baltičke zemlje zatraže savjete od znalca AP (zna se) koji je vojno iskustveno prava osoba za ta vojna obrambena pitanja.

Schwarze Hunderte
16 dana prije

Ta dobro … Jednodnevni rat , svatko može podnijeti .. Bih deal ..

tihobl
16 dana prije

Proglasili su pravoslavnu crkvu teroristickom organizacijom.
Ministar unutrasnjih poslova kaze da nije imao izbora.

Biti-ili-ne-biti
16 dana prije

Koliko minuta će izdržati Litva ako rusi ozbiljno krenu na njih?

Bato
16 dana prije

balticki patuljci litva -latvia -estonija su uvjek bili umisljeni i malo udreni u glavu ! a ima ih ih sve skupa manje nego bosanaca

nastran
16 dana prije

luđaci se zabavljaju..a očito im se hoće rada, zašto ? bog zna?

Nekoime
16 dana prije

27 štabova za 35 vojnika?

Nekoime
16 dana prije

Mislim kako Rusi ipak čekaju Nijemce, dugo ih nije bilo u Rusiji.

Max
16 dana prije

Spremaju se za rat.

Jere
16 dana prije

Još malo pa ćemo biti svjedoci novoga “Banketa u (B)litvi”, kakvoga ni Krleža ne bi mogao opisati.

Darko
16 dana prije

Glupi majmuni naš traže batine..

nastran
16 dana prije

bolesnici

BanOvan
16 dana prije

I treba da se spreme,Lovačko društvo iz Krasnodara vrši prozivku članova starijih od 60 godina . Ko bi znao na koju divljač se spremaju. Mogli bi sve Litvance potrpati u rančeve i odnijeti.

Karma
16 dana prije

Robovi zion amero oligarha… Degenerici ss ADHD

Ico
15 dana prije

Putin treba Litvu “zbrisati s lica Zemlje”!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI