Države NATO-a žele ‘zid od dronova’ duž ruske granice

Bespilotna letjelica MQ9 Reaper
16 komentara

Obrambene napore trebala bi financirati EU, rekla je litvanska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite

Ministri unutarnjih poslova šest zemalja NATO-a složili su se o izgradnji jedinstvenog obrambenog sustava “zida od dronova” duž svojih granica s Rusijom i Bjelorusijom.

Dužnosnici Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Finske i Norveške sastali su se ovaj tjedan u Rigi kako bi razgovarali o načinima koordinacije svoje sigurnosti.

“Vidimo stalne napore” Rusije i Bjelorusije da “destabiliziraju unutarnju sigurnost i javni red naših zemalja, da stvore paniku i nepovjerenje u institucije”, izjavila je litavska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite u priopćenju za javnost u petak, optužujući Minsk i Moskvu za “ naoružavanje migracija, cyber-napadi, dezinformacije, sabotaža kritične infrastrukture i druge hibridne prijetnje.”

Stoga, “moramo razmišljati o evakuaciji stanovništva na regionalnoj razini, kao i o osiguravanju vanjskih granica EU-a dronovima”, rekla je Bilotaite.

Predloženi “zid od dronova koji se proteže od Norveške do Poljske” štitio bi granice ne “samo fizičkom infrastrukturom, sustavima nadzora, već i bespilotnim letjelicama i drugim tehnologijama”, rekla je Bilotaite Baltičkoj novinskoj agenciji. Također je predložila organiziranje zajedničkih vježbi masovne evakuacije na regionalnoj razini.

Unatoč tome što Norveška nije članica Europske unije, ministri su se složili istražiti mogućnost financiranja zajedničkih obrambenih napora iz izvora financiranja Europske unije, stoji u priopćenju za javnost. Ministri planiraju održati još jedan sastanak 6. rujna.

Prošlog mjeseca litavski parlament obećao je povećati potrošnju za obranu na 3% BDP-a. Članovi vojnog bloka predvođenog SAD-om pristali su potrošiti najmanje 2% BDP-a na obranu, ali mnogi još uvijek ne ispunjavaju cilj.

Ranije ove godine, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je da se članice “okupljaju s ciljem isporuke milijun bespilotnih letjelica Ukrajini”. Države članice moraju se prebaciti s mirnodopske proizvodnje na brzu proizvodnju takvog naoružanja, rekao je.

Moskva je opetovano upozoravala da će zapadna isporuka oružja samo produžiti ukrajinski sukob. Drži da je krizu izazvalo širenje NATO-a prema ruskim granicama, što smatra egzistencijalnom prijetnjom.

Predsjednik Vladimir Putin također je opetovano izjavio da Rusija “nema interesa… geopolitički, ekonomski ili vojno” napadati NATO i odbacio je suprotne tvrdnje Zapada kao pokušaje da zastraše svoje građane kako bi financirali vojnoindustrijski kompleks.

Dronovieulitvanijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
2 mjeseci prije

Zelje su jedno a stvarnost je nesto drugo

Jednostavno receno
2 mjeseci prije

Dobile su zid u centu berlina? Možda i sad dobiju u centru londona……

eks
2 mjeseci prije

Liderske ćurke iz baltičkih država po rusofobiji su prevazišle i najgore rusofobne naciste zapada. Psihopate .

tihobl
2 mjeseci prije

…“okupljaju s ciljem isporuke milijun bespilotnih letjelica Ukrajini”…

Prvo su obecali milion granata. Zatim su cesi obecali 800.000. Pa 700.000. Pa 300.000.

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Koliko će kilometara biti visok taj zid od dronova, do Mjeseca, do Plutona ili čak do crne rupe u središtu naše galaksije?

nastran
2 mjeseci prije

bolesnici!

tihobl
2 mjeseci prije

Пентагон најавио почетак распоређивања флоте беспилотних летелица у индо-пацифичком региону у оквиру плана кодног назива “Репликатор”

Ово је изјавила први заменик министра одбране Кетлин Хикс.

Прве информације о плану “Репликатор” појавиле су се у августу 2023, и он је предвиђао снабдевање јединица Војске САД које су ангаживане у Пацифичком региону десетинама хиљада јефтиних земаљских, морских и ваздушних беспилотних борбених система.

Pa to je kineska dnevna proizvodnja.

kiza
2 mjeseci prije

Ono što je koštalo SSSR a to je trka u naoružanju , sada se vraća NATO paktu.Na kraju će zbog ogromnih ulaganja u vojni sektor, kao i kritičnog nedostatka sirovina propasti kao i oni prvi.Nikako da shvate da Putin ne igra poker nego šah sa njima, ali tpo su kauboji i njihovi sateliti.

Ico
2 mjeseci prije

Litva nije država, jer nema niti jednu osobinu države. Suverenitet Litve je suverenitet tipa ” probušenog kurtona”!

Max
2 mjeseci prije

A hoće da drugi to plate.

Hahahaha
2 mjeseci prije

Sve ove budale vojna industrija dobro podmazuje. Na čas sam se zapitao gdje ih samo pronalaze a onda sjetio u kojoj državi živim i tko su nam političari😥😢😰

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI