Prozapadna oporba Armenije proglasila početak “Obojene revolucije” u zemlji

Obojena revolucija u Armeniji 2018
67 komentara

Tko će vladati u Armeniji, naizgled maloj i ne tako važnoj zemlji, za zapadne zemlje je stvar od posebnog značaja, jer smjenom aktualne vlasti dolazi na same granice “mekog trbuha” Ruske Federacije.

Vlasti Armenije su se već suočile s pokušajem izbijanja oružanog sukoba u zemlji. U ljeto 2016. su prije izbora, koji su se održali u proljeće sljedeće godine, veterani rata u Nagorno Karabahu u glavnom gradu Armenije, Erevanu, upali u zgradu policijske postaje i zarobili nekoliko policijskih službenika. Napadači su tražili oslobađanje Jiraira Sefiliana, jednog od oporbenih političara i osnivača “Novog armenskog fronta javnog spasa”. U napadu je jedan policajac ubijen, a dva su ranjena. Naoružani militanti su tražili da Armenci izađu na ulice i podrže njihove zahtjeve za oslobađanjem oporbenih političara, za koje su tvrdili da su nepravedno u zatvoru. Zahtjev se, prije svega, odnosio na Jirara Sefiliana, kojeg su vlasti optužile za organiziranje građanskih nemira, a u lipnju 2016. je zatvoren pod optužbom za nezakonito posjedovanje oružja. Sefilian je oštro kritizirao armenskog predsjednika Serža Sargsjana.

Trenutak nije odabran slučajno, jer su Armenci u to vrijeme, nakon nedavno završenog rata i stradanja bili još uvijek puni emocija. Pobuna u Erevanu je tempirana da pogađa državnost Armenije, ali Nagorno-Karabaha, kojeg pristaše Sefiliana navodno žele obraniti. Takva situacija nije koristila ni Armeniji, još manje Rusiji, a vjerojatno može koristiti Azerbejdžanu, koji dugi niz godina pokušava u sukob uključiti i Tursku.

Oružana pobuna je trajala od 17 do 31. srpnja 2016., ali narod Armenije nije izašao na ulice i na kraju su se naoružani militanti, koji su zauzeli policijsku postaju u Erevanu, predali, ali su za sobom ostavili tri mrtva policajca i 26 ranjenih. Budući da su kao veterani rata protiv Azerbejdžana uživali ugled među Armencima, vlasti Armenije su koristili minimum sile i na kraju se svih pet napadača predalo, a 26 prosvjednika, koji su ipak izašli na ulice i približili se zoni zauzele postaje, uhićeni su.

FOTO – Napadači na policijsku postaju u Erveanu u ljeto 2016. 

Napadači u Armeniji
Napadači u Armeniji

Početak “Obojene revolucije” u Armeniji

Sada je oporba Armenije proglasila početak “Obojene revolucije” u zemlji. Vođa oporbenih prosvjednika u Armeniji sam tvrdi kako vidi je sve znakove “Obojene revolucije” koji je započeo u zemlji.

“U zemlji je počela revolucionarna situacija. U gradovima Gjumri, Ijevan, Vanadzor, Kapan i Metsamor prosvjednici blokiraju ulice i međudržavne ceste. Ljudi ne idu na posao i započeli su masovni napadi”, rekao je zastupnik Nikol Pašinijan

Prosvjedi su počeli jer je armenski parlament izabrao novog premijera zemlje, a vladajuća koalicija je imenovala Serža Sargsjana, bivšeg predsjednika zemlje, čija je stranka dobila 55% glasova na prošlom izborima.

Armenija demonstracije

Oporba se ujedinila kako bi to spriječila, iako ukupno ima manje zastupničkim mjesta u parlamentu od Sargsjanove vladajuće Republikanske stranke, koja od ukupno 105 u parlamentu Armenije ima 58 zastupničkih mjesta.

Oporbene skupine, ali ne samo, budući da su podržane od prozapadnih nevladinih udruga, od koje dvije vode strankinje, jedna britanska, a druga američka državljanka, blokirale su središte armenskog glavnog grada i prosvjeduju po ulicama.

Govoreći na Trgu Francuske u Erevanu, Nikol Pašinijan je najavio “kako počinje baršunasta, narodna i mirna revolucija”.

Podsjetimo da je u Armeniji, nakon reforme 2015. godine, uspostavljen parlamentarni sustav vlasti. Značajan dio ovlasti prebačen je s predsjedničkog ureda na parlament i premijera.

Oporba smatra kako je “neprihvatljivo” da premijer bude Serž Sargsjan, što bi mu bio treći vladajući mandat. Dva puta kao predsjednik i sada kao premijer.

Među, njihovi slogani su i “borba protiv režima i zahtjevi za oslobađanje političkih zatvorenika”.

Glavni cilj im je “provođenje radikalnih reformi i obnavljanje suvereniteta Armenije”. No, upravo drugi zahtjev nema nikakvog smisla, jer bi rušenjem vladajuće Republikanske stranke, uz sve loše što joj se može pripisati, zemlja prvo izgubila suverenitet i postala “druga Ukrajina”, sa svim posljedicama tok “političkog kursa”.

Važno je napomenuti da su parlamentarni izbori u zemlji održani 2017. Vladajuća koalicija na čelu s republikanskom strankom je dobila više od 55% glasova. U parlament je ušao i Tsarukianov savez s 27%, te savez “Izlazak” s manje od 8% glasova. Armenski nacionalistički ARF je dobio oko 7%, dok ostale stranke nisu prešle izborni prag.

Nikol Pašinijan, čelnik političke alijanse “Izlazak”, najavio je početak obojene revolucije u Armeniji i promjena vlasti u zemlji, a time i promjena vanjske politike Armenije je očigledna je namjera prosvjednika koja sudjeluju u “Obojenoj revoluciji”, uvjeren je vojni stručnjak i novinar Haik Nahapetijan.

Prosvjednici u Armeniji koriste iste metode koje su se vidjele u svim “Obojenim revolucijama”, a upute, koje je objavljivao CANVAS, na raznim jezicima mogu naći na internetu ili se na licu mjesta dijele u obliku brošura.

Prema Nahapetijanu, “obojeni misionari” traže podršku u objektivnom i subjektivnom nezadovoljstvu ljudi. Prema riječima stručnjaka, očigledno je da se u Armeniji koriste te metode.

Vojni analitičar i novinar je rekao da se u Erevanu vide slike iz Kijeva, na kojima  mlada djevojka ljubi policajca, kao i druge, koje se uz navedene slogane i zahtjeve šire se društvenim mrežama.

“Tu su i leci, upute o ponašanju tijekom akcija i pravila zaštite od mogućih represivnih reakcija policije. Ovi leci imaju isti tekst na različitim jezicima, na jezicima triju zemalja u kojima se koriste metode “Obojenih revolucija”, rekao je Haik Nahapetijan, što su stare upute koje CANVAS i nevladine udruge iz Soroseve mreže “Otvorenog društva” dijele više od 15 godina, takoreći od “Buldožer revolucije” provedene u Beogradu 5. listopada 2000. Kasnije je odlučeno da je ime “buldožer” neprikladno i sljedeće su se revolucije zvale revolucije “jasmina”, “ruža”, “tulipana”, “cedra”, “narančasta”, čak i “kišobrana” koja se pokušala provesti u Hong Kongu i slično.

Obojenoj revoluciji u Armeniji su se pridružile i ženske nevladine udruge “Ženski centar” kojeg vodi Lara Aharonilan i “Centar za podršku ženama” koju vodi nevladina udruga Mare Matosijan.

Međutim, prema riječima stručnjaka, gospođa Lara Aharonilan će odmah otići u svoju domovinu Kanadu, a Maro Matosijan, ili prema amerikaniziranoj verziji njenog imena Maro Matosyan, će učiniti isto, jer je državljanka Sjedinjenih Država.

“Ostat ćemo ovdje, štititi granice zemlje i osigurati sigurnost Armenije”, kazao je vođa pobune Nikol Pašinijan, koji je, podsjetimo, sa svojom strankom dobio nešto manje od 8% glasova na izborima.

Vojni stručnjak upozorava da će u slučaju ozbiljne pobune to odmah upotrijebiti Azerbajdžan i da bi vođa prosvjeda Nikol Pašinijan trebao razmisliti o tome.

“Oni koji smatraju da vode pravedne prosvjedne akcije moraju razmisliti o tome. Ako Nikol Pashinijan sebe smatra za vođu pokreta, onda griješi. Svime se upravlja od strane onih koji pišu ove scenarije, a ti “pisci” nisu u Armeniji i Pashinijan djeluje prema njihovim uputama”, kazao je Haik Nahapetijan.

On smatra da su strane sile razradile plan smjene vlasti u Armeniji zbog vrlo jasnog i očitog razloga. Armenija je saveznik Rusije, koja je postala glavna meta zapadnih zemalja.

“Naravno, izvlačenje Armenije iz ruske zone utjecaja je vrlo poželjno rješenje za Zapad”, smatra Haik Nahapetijan, stoga je Nikol Pašinijan i najavio pokretanje “Obojene revolucije” u Armeniji.

U tome ima svesrdnu podršku medija poput Radija Slobodna Europa, koji  emitira i ima internetsku stranicu na armenskom pismu i jeziku, te prozapadnih nevladinih udruga koje su trebale biti protjerane iz zemlje, ali se nepotrebno odugovlačilo s donošenjem konačne odluke, jer su vlasti zemlje ipak htjele ostati u dobrim odnosima s Europskom unijom i Washingtonom.

VIDEO – Prosvjedi oporbe u gradu Gjumri

SAD zaprijetile Armeniji sankcijama zbog veza s Rusijom

Obojena revolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

ali se nepotrebno odugovlačilo s donošenjem konačne odluke, jer su vlasti zemlje ipak htjele ostati u dobrim odnosima s Europskom unijom i Washingtonom…..
…tako je i januković želio ostati u dobrim odnosima s cionistima zbog love u švicarskim bankama pa je zamalo ostao bez glave i to doslovno…

LuckyE
5 godine prije

Ispada da smo mi sretni jer smo ova sranja prosli prije 25 godina

Zagor
5 godine prije

Ako se ne želi završiti kao Ukrajina, treba se reagirati oštro i odmah.

I opet
5 godine prije

Već viđeno

tuf
5 godine prije

Ispljeviti to odmah, vođama prosvjeda zabraniti ulazak u zemlju i razbiti plaćeničke skupine koje rade kontra nacionalnim interesima.
Ako tko pita kako to, neka si pogledaju prosvjede i referendume u Francuskoj i Španjolskoj.

Splićo
5 godine prije

A neda in đava mira.

repka i pivo
5 godine prije

Na galsanju u un kazahstan je bio suzdrzan u vezi isude aneruckog napada na siriju i to je ruski saveznik. Sad ovi armenci nakon svega paze sta ce rec na zapadu a soroši in ruju po zemlji. Da se ovo dogadja u americi pucali bi njima i dobro ih ispendrekali. Da ne govorin o izraelu. Nek idu svi u p.m

Fritz
5 godine prije

Radio slobodna Europa, malo njih istražiti zanimljiva ekipa….

Ante
5 godine prije

Te ” prosvjednike ” treba tući do iznemoglosti. A ove koji su organizirali prosvjede treba u kamenolome strpati.

nekoime
5 godine prije

Mogao bi netko i u USA pokrenuti obojanu revoluciju. Recimo crnci i Meksikanci.

Konstantin
5 godine prije

Nista bez “nasih” Baljkanaca ne biva kakaknje po svetu! Onu protuvu Srkj-ka Popovikja … treba upotrebiti kao prehanu za morski svet u Crnom Moru!

viktor
5 godine prije

Nose rance na ledjima sa komplet opremom po broshuri CANVAS-a (kamenice,mol.kokteli,voda za ispiranje oci. marama za lice,maska). Nisu to demonstanti, to je placenicka peshadija. Pod hitno ”ispendraciti” i pohapsiti.

fbslo
5 godine prije

Soroševi stipendisti se igraju..
i još primaju dodatke u ovakvim situacijama.

fbslo
5 godine prije

Vlast se odabire na izborima, a ne na ulici.

Bozon
5 godine prije

Sad ce snajperi za pripucaju, a da niko ne zna ko puca.

Vanijak
5 godine prije

Kako nikako da se organizuje neki protest koji je uperen protiv ovih kapitalistickih imperija i koje ne organizuje i finansira Soros i co.Zar su Rusija i Kina toliko nesposobne da uloze neke pare i organizuju proteste u samom centru ovih kapitalistickih centara gde ce ih bas zaboleti.Ovako su i Rusija i Kina uvek u defanzivi,organizuju se protesti uvek u njima prijateljskim zemljama i samo se ceka koja je sledeca.Muka mi je vise gledati kako se Rusija non stop pravda na zapadne igre i izmisljotine.Zar ne mogu uzeti inicijativu u svoje ruke malo i organizovati nesto u njihovim zemljama aman zaman vise u p.mater…

zvonirat
5 godine prije

budale ne uče na tuđim greškama

kanncer
5 godine prije

Ameri su izuzetna nacija, samo oni smiju rušiti režime drugih država…

Zvrk
5 godine prije

poznato je da je američki L.A., napose predgrađe Glendale drugi najveći armenski grad. A ondje ih ima od trgovine do šoubiznisa. Tolika dijaspora se treba iskoristiti radi subverzivnih djelatnosti. Dovoljno je vidjeti oporbu koju financiraju brojne udruge čiji je temeljni kapital s one strane oceana. Nadam se da će ovo potrajati par dana.

palermo
5 godine prije

Doklegod ne najurite Soroševe napljuvke imat ćete ovakve tempirane bombe.

repka i pivo
5 godine prije

Evo link za odlican dokumentarac the revolution biznis. Ako dopuste http://www.globalmediaplanet.info/posao-revolucija-the-revolution-business-otpor-canvas-video/

Ive
5 godine prije

Samo odlucno i beskompropisno sa imperijalistickim slugama, pobacati u ocean pa neka plivaju do SAD demokracija.

Tupko Glupko
5 godine prije

Planinska zemlja sa tri milijuna stanovnika, duplo manja od Hrvatske. Južno graniči sa Iranom, zapadno sa Turskom, istočno sa Azerbejdžanom sa kojim je učestalo ratovala, a na sjeveru Gruzija. Eto razloga za “obojenu” revoluciju.

Dan Dare
5 godine prije

Rusija se, koliko mi je poznato, ne mijesa u unutarnje poslove stranih drzava (bez obzira koliko joj se zeljelo prisiti suprotno) ali zeli li zaista da joj jos jedan saveznik i neposredni susjed padne? Smatram da bi trebala napustiti svoju dosadasnju politiku nemijesanja i poceti aktivno pomagati saveznicima u suzbijanju aktivnosti domacih izdajnika i inozemnih provokatora. Rusija i pogotovo Bjelorusija imaju za to potrebne resurse i “know-how”.

Drugim rijecima, krajnje je vrijeme da Rusija stane na kraj “obojanim revolucijama”, jer ce u usprotnom konacna takva biti ona Bijela – u Rusiji!

MilanCZ
5 godine prije

Své ide svojim tokom,globalisti vrse preformaciju Armenije a posto ce Armenija u budoucnosti bití centar novog židovskou centra,sve jasno.

fenix
5 godine prije

Skoro svi tzv Ruski saveznici u sb UN su bili suzdrzani oko USA napada na Siriju. Trebaju Rusi to sve raspustiti pogotovo zemlje iz C. Azije zabraniti im povlastenu trgovinu i imigraciju u Rusiju pa neka ih onda Kinezi preuzmu pa nek vide onda sto je demokracija.

Rade_s
5 godine prije

Drzavu ne mogu iskljucivo da brane sluzbe zaduzene za ovakve situacije. Drzavu od ovakvih situacija, prije svega treba da brane gradjani koji ce sve ovo pasivno posmatrati preko Tv ekrana. To je saucesnistvo i dio subverzivne agende. Gradjani koji kazu nije to moja stvar su veci neprijatelji drzave od ovih. Korumpirana vlast se tesko moze braniti od ovih pojava. U vecini slucajeva. korumpiranu vlast su ustolicili upravo ono koji ce ostati pasivni u svojim domovima. To po ko zna koji put potvrdjuje da je neznanje najveci neprijatelj svih naroda.

djuro
5 godine prije

ahahaaa, znaci imaju i oni svoje “branitelje”. ispada da su partizani bili goli kuac za ove danasnje takozvane branitelje.

Trlababalan
5 godine prije

Da se malo razjasni situacija…Serž Sragsijan je završio drugi mandat i sada bi trebalo da bude Premijer, a njegov čovjke koji je dobio 90% na izborima je Predsjednik……. svako će izaći na ulicu i protestvovati protiv Sargsijana kojem u je vrijem za penziju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI