Rušenje Moralesa je bilo tako brzo da „Obojena revolucija“ nije stigla dobiti ime

Bolivija protesti
78 komentara

Na beskrajni popis “Obojenih revolucija” treba dodati još jedan latinoamerički prevrat koji je pomeo predsjednika Eva Moralesa, vođu Bolivije.

Scenarij događaja je bio uobičajen. Održani su izbori, proamerički kandidat je izgubio, vlast je optužena za namještanje rezultata, kreću demonstracije, sigurnosne snage i vojska oklijevaju i polako prelaze na stranu pobunjenika i na kraju predsjednik podnosi ostavku.

Sve je toliko poznato da postaje, blago rečeno, odvratno. S obzirom na situaciju u regiji, Washingtonu je odlučio ne priuštiti publici nikakav zaplet ili eksperimentiranje s novitetima. I tako je Morales otišao.

U stvari, pao je tiho, gotovo dragovoljno. No, neke nijanse su i dalje nerazumljive široj javnosti i treba ih pojasniti.

Prvo, Morales je na posljednjim predsjedničkim izborima nadmašio svog rivala za više od potrebnih 10 posto. Prema tradiciji je ovo razina na kojoj nije primjereno organizirati „Obojenu revoluciju“. Jaz je prevelik da bi se govorilo o namještanju, čak i ako se tvrdi da je namješteno oko pola postotnog boda, što je Moralesu omogućilo da se ne ide u drugi krug glasanja.

Podsjetimo da su glasovi Juščenka i Janukoviča 2004. godine bili gotovo ravnomjerno podijeljeni, te da je 2003. Saakašvili bio odvojen od svog rivala za samo 3 posto. A ovdje imamo čak 10 posto. Nije važno. Odlučeno je da Morales mora pasti i krenulo se s provedbom plana koji mora uspjeti.

Drugo, tko je brojao glasove? U početku je to, naravno, učinilo Središnje izborno povjerenstvo Bolivije, ali nakon početka prosvjeda se Organizacija američkih država (OAS), tijelo kojim upravlja Washington, obvezala prebrojati glasove. Odmah je odlučeno da u ime „narodne volje“ glasovi trebaju biti proglašeni nevažećima, a izbori bi se trebali poništiti.

Takvo iznenađenje stiglo je iz usta glavnog tajnika organizacije sa sjedištem u Washingtonu, Luisa Almagra, poznatijeg po tome što od siječnja ove godine trči po Latinskoj Americi i šumama Kolumbije kako bi u Caracas na vlast doveo „uličarskog predsjednika“ Juana Guaidóa.

Opet je sve jednostavno i drsko, bez ikakvog uvijanja. Iz američke prijestolnice su izravno rekli da izbori u drugoj zemlji trebaju biti ponovljeni.

Treće, tko je bio Moralesov suparnik na izborima? To je zanimljiva priča, također  krajnje cinična i nimalo komplicirana.

Morales je postao predsjednik 2006. godine, nakon vrlo ozbiljnih i dugotrajnih narodnih prosvjeda, ali ne „obojenom“ već stvarnom revolucijom. Zemlja je tada prosvjedovala protiv prodaje bolivijskog prirodnog plina po povlaštenim cijenama stranim koncesionarima, kao i protiv izgradnje dugog plinovoda koji ide preko zemlje autohtonih plemena koji čine 60% populacije Bolivije. Dobro, prosvjedovalo se i protiv Sjedinjenih Država i njihovog glavnog agenta utjecaja u Boliviji, po tužnoj slučajnosti tadašnjeg predsjednika Carlosa Mese.

Prosvjedi su bili toliko masovni, dugotrajni i žestoki da je Mesa podnio ostavku, a na njegovo mjesto je došao Morales, obećavši da će potjerati razne imperijalističke grabežljivce koji traže jeftine prirodne resurse. U stvari je to i učinio.

Onda dolazi 2019. i predsjednički izbori. Koga biste mogli kandidirati za izbore iz “ujedinjene oporbe”? Pa, naravno, Carlosa Mesu. Istu osobu koja je prije 14 godina bila prisiljena na sramotnu ostavku, uz zvižduke i pod kišom trulih rajčica.

U Bijeloj kući za Boliviju nisu imali pouzdanijih prijatelja i preostalo je samo da u izbore gurnu trulog tuljana. Ovo je treći primjer krajnjeg zanemarivanja svjetske zajednice koja gleda ovu predstavu izgorjelog kazališta.

I na kraju četvrto, nakon najave Moralesove ostavke vlast prelazi u ruke druge zamjenice predsjednika Senata, Janine Agnes. Složit ćemo se da je ona daleko od prvog ešalona vlasti. Ali Janine Agnes je preuzela odgovornosti predsjednika države.

“To je obaveza koju moram preuzeti iz razloga jer su svi ostali visoki dužnosnici pripadali Moralesovoj ekipi i također su dali ostavku”, rekla je Agnes na bolivijskoj televiziji, koja herojski preuzima zapovjedništvo.

Ako ostavimo po strani ironiju, onda se morate sjetiti da je prevrat, između ostalih, podržao i glavni zapovjednik bolivijske vojske, general Williams Kaliman, tako da su svi “morali” podnijeti ostavku, gotovo sigurno ne dobrovoljno.

Stoga se vlasti morala predati onima koji su ostali, ali nije bilo koga izabrati. No, trebalo se očuvati privid demokracije i političke pristojnosti.

Što će se dalje dogoditi? Jasno je da će  Janine Agnes biti natjerana da bude

predsjednica kao Turčinov 2014. u Ukrajini. Tako će ona biti vršiteljica dužnosti do predsjedničkih izbora, koje će Mesa predvidljivo “pobijediti”. Tada će se Mesa rukovati s Agnes, postaviti je na neko visoko mjesto u državnoj upravi, a Bolivija će se iznova postati teritorij krađe prirodnih resursa, prakse koja je prekinuta 2005. godine.

Evo, ovoje zapravo nepretenciozna latinoamerička bajka i njezin kraj. Hoće li oni koji su sada protiv Moralesa na isti način prosvjedovati i protiv američkih rudarskih kompanija? Neće, kao što Ukrajinci koji su 2014. s loncima i šerpama na glavi rušili Janukoviča sada šute i riječ ne smiju progovoriti. Naime, Latinska Amerika je regija u kojoj je u 200 godina bilo 200 pučeva i kao da su se latinoamerički narodi na to navikli, što nije dobro po budućnost regije. No, kao što smo rekli, jednako kao što je neshvatljiva šutnja Ukrajinaca, neshvatljiv je mazohizam nekih latinoameričkih nacija, jer su uz sve podle strategije i taktike Washingtona  one su te koje na kraju određuju tko će vladati njihovom zemljom.

Obojena revolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
4 godine prije

Može prijedlog? “PoSADjena revolucija”

авиатор
4 godine prije

izvinjavam se sa skretanja teme. Ne bi li bilo mozda bolje analizarati regionalne teme ? Na primjer, nedavni dogovor Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije o stvaranju “malog Shengena”. Sama cinjenica da Amerikanci podrzavaju, da danas Premijer Albanije uvjerava Kosovo da se saglasi (eadaily.ru) i usput da je prije par dana ministarstvo obrane Srbjie objavilo zavrsenje procedure prihvatanja drugog plana partnestrstava sa NATO-m ?

gost
4 godine prije

Nije me više briga. Doći će novi Moralesi i novi Pinocheti. Neka se međusobno poubijaju, nije me više briga.

kgfjč
4 godine prije

Morales nije trebao pobječi. Posrao je sve što je postigao. Lako je biti heroj iz predsjedničke palače.

Siniša
4 godine prije

Zanimljiv članak…na stranu ovo od onog šta je Morales zabrljao jer ima jako puno materijala da bude smaknut što je recimo i dovelo da na referendumu narod Bolivije odbije još jedan mandat plus…
https://www.intermagazin.rs/rusi-razotkrili-stase-krije-iza-svega-evo-zbog-cega-je-srusen-morales/

Niko
4 godine prije

A nitko ne spominje da po ustavu bolivije morales nije ni imao pravo da se kandidira za treci mandat jer njegova inicijativa na referendumu 2017 za tri mandaté nije prosla a on je to jeudnostavno ignoriro i pokusao treci mandat vi novinari kad o necemu pisete daj budite bar objektivni nisam ni je za amère Ali radi bolje poznavanja stvari onda bar budite realni ako on ide protiv ustava drzave onda je to uzurpacija vlasti

Red Dog
4 godine prije

Sutnja? Iskustva 5 Oktobra. Zaglupljivanje. Pustati u opticaj toliko gluposti da ne znaju vise gde im je glava, a gde dupe. Pa ih ti ujedini za nesto kad su se raspali na hiljade frakcija. Svako ima svoju istinu. Ponos. Sreo sam one koje su ponovili mantru: „Samo da padaju komunci“ krajem 80-tih. Nekadasnji „domacini“ umiru u najtezoj bedi. Ali i zadnjim dahom hule komunce. Jer ne moze biti da su oni pogresili. Tacno kao kod psihickih bolesti su svi i sve krivi osim njih. Nije valjda da su peooktobarci i branitelji rizikovali zivote dzabe? Ne moze biti. Svi su krivi osim njih. U redu, ne Vucko, ne Koli, nego ko? Ostali deluju jos gori. Kao sto kazu: „Ovi su se bar nakrali. Oni nisu“. Srbiji je slomljena kicma. Privreda je privatizovana da je politika ne moze taknuti, vojska je namerno unistena… Pruzati otpor se ne moze, uzeti vlast, za sta,… Čitaj više »

ašila
4 godine prije
samo tako
4 godine prije

Čudni su ti bolivijski indiosi, kad im čak i prodaja plina po povlaštenoj cijeni stranim kompanijama smeta
Ugledajte se na hrvatske građevine i sve je OK

dulebg
4 godine prije

Jedan članak zaključuje da “obojena revolucija” nije uradila posao, dok je vojska morala da interveniše.

Zax
4 godine prije

Gotovo sve latinoamericke drzave imaju jedan veliki problem koji je ostavstina spanjolske kolonijalne vladavine. Spanjolci nisu poput engleza svoje kolonije u americi stvarali sto vise homogene nego naprotiv sto vise heterogene. Uglavnom bijela aristokracija bila na vrhu. Ispod uglavnom cisti europljani. Mjesanci s europljanima ispod njih. Najniza kasta su bili tzv obojeni indijanci i crni afrikanci. Taj model na neki nacin jos postoji u latinskoj americi. Zato te zemlje imaju jako slabu nacionalnu svijest a njihove elite bas briga za nize slojeve koji su uglavnom druge rase. Ameri su to shvatili i odlicno iskoristavaju. U boliviji najveci protivnici moralesa su bili koncentrirani na istoku gdje zive uglavnom europljani i njihovi potomci

Max
4 godine prije

koka revolucilja.

4 godine prije

“With the Bible in one hand and the national flag in the other, Camacho in prayer he bowed his head over the presidential seal, fulfilled his promise to clean up the legacy of his native country by the government and the “return of God in the burnt palace ‘.
“Pachamama will never return to the palace,” he said, referring to the spirit of the Andean Mother Earth. “Bolivia belongs to Christ.”

Klero fašisti preuzeli vlast

Para vojne milicije ( batinaši) ordiniraju ulicama. ima video uradaka koliko hoćete

Naravno sada će sve biti legitimno ……

Lucija
4 godine prije

“…jednako kao što je neshvatljiva šutnja Ukrajinaca, neshvatljiv je mazohizam nekih latinoameričkih nacija,…”
A… Balkan?😊
Franciskovića su spremili u ludnicu.
Tko zna koliko je još Franciskovića pregazio auto?
Zbilja mislite da je to drugačije? 😊
Vođa ima nekih 5% – studije rađene u zatvorima , mislim 80.-ih.
Ako se tih 5% ukloni, stvori se novih 5%, ali – manje kvalitetnih…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI