Armenski premijer razočaran glasnim obećanjima i nikakvim potezima EU

Nikol Pašinjan - romantičar
41 komentar

Na summitu NATO pakta u Bruxellesu je bio i novi premijer Armenije Nikol Pašinjan. Otišao je kako bi dobio pojašnjenja Sjevernoatlantskog saveza, ali prije svega europskih čelnika o njihovom kursu prema novoj Armeniji.

“Pristup EU Erevanu još uvijek nije jasan – Govore glasno, ali rade sporo”

Nakon uspješne provedbe takozvane “Baršunaste revolucije” je Armenija dobila gomilu pozdrava iz Europske unije i riječi hvale europskih lidera, ali nema nikakvih opipljivih promjena u njihovoj politici, novinarima u zračnoj luci u Bruxellesu je rekao armenski premijer Nikol Pašinjan.

Na pitanje hoće li Zapad nadgledati borbu protiv korupcije u Armeniji, premijer je odgovorio da oni općenito slijede nejasan kurs.

“Primio sam mnogo čestitki. Ali želim naglasiti sljedeće da sam u svim mojim susretima naglašavao da demokracija nije kurs vanjske politike, već sustav vrijednosti za nas. Nadam se da je situacija u Europskoj uniji ista. Budući da je za nas demokracija vjera u sustav vrijednosti, nema sumnje da ćemo demokratske reforme dovesti kraju, a uspjeh će biti vidljiv. Neće biti povratka bivšem režimu, to sam nedvojbeno isključio”, uvjeren je Pašinjan.

Također je naglasio da se uz podršku međunarodnih partnera te reforme mogu provesti brže, ali kako Erevan nije u situaciji da podnosi zahtjeve.

“Nakon revolucije smo čuli mnoge poruke dobrodošlice iz Europske unije, ali u biti još nema opipljive promjene u njihovoj politici. Drugim riječima, politika EU je ista kao prije četiri ili tri mjeseca. Otvorio sam to pitanje i mislim da se mora ili sniziti ton ovih glasnih izjava ili znatno promijeniti politika”, naglasio je Pašinjan.

Dakle, osim lijepih riječi i praznih obećanja, Nikol Pašinjan nije dobio ništa  i prošao je gotovo neprimijećen u Bruxellesu. Vjerojatno zbog toga je novinarima rekao kako u odnosima s Moskvom Erevan neće dramatično mijenjati svoju vanjsku politiku.

Napomenuo je kako je Armenija zemlja partnerica NATO pakta i sudjeluje u dvije NATO misije, na Kosovu i u Afganistanu. Prema njegovim riječima, ovo zemlji “pruža priliku da sudjeluje u jamčenju sigurnosti na međunarodnoj razini”.

Ostajemo u Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti

ODKB
FOTO: Države članovi i države posmatrači u ODKB-u

Pašinjan je podsjetio da je Armenija dio Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, sigurnosnog i vojnog saveza nekoliko bivših sovjetskih republika okupljenih oko Rusije.

“Mi vidimo Armeniju u ovoj organizaciji i ovom sigurnosnom sustavu”, rekao je premijer zemlje u intervjuu za Euronews.

I dalje smo bliski saveznik Rusije, a nadamo se da ćemo razvijati naše odnose s Rusijom, kao i NATO savezom i zapadnim zemljama, Europskom unijom i Sjedinjenim Državama”, rekao je Pašinjan.

Suočen s nevoljkošću europskih čelnika da se u ovom trenutku bave Armenijom, Pašinjan nije ni spominjao izjave koje je davao tijekom prosvjeda u Erevanu i “kako se u slučaju njegova izbora za premijera nada pregovorima s  EU o ukidanju viza”.

Čelnici “nove Armenije” odlaze na summit NATO pakta

 

Baršunasta revolucijaNATONikol PašinjanObojena revolucijaObojene revolucijeODKB
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Đuro
5 godine prije

He he
I Đinđić se isto tako razočarao u EU i zapad pa je još bio i dovoljno glup ta to sve lijepo objavi u intervjuu Politici.Bio mu je to zadnji intervju koji je dao.Da,stigao je još bio da otvori pogon Hemofarma u Banjaluci.

rodoljub
5 godine prije

Glup bio, glup ostao . I dalje veruje obecanjima onih koji su provereno lazovi i licemeri. Zapadnjake ne interesuje dobrobit Armenije. Njih interesuje otvaranje vojnih baza i opkoljavanje Rusije , a ovaj glupan misli (ili glumi) da EU i NATO interesuje dobrobit Armenije . Klasican korisni idiot .

cicos
5 godine prije

Jos jedan AV-AV. Postoje psi kucni ljubimci, oni koje vezes u dvoristu i oni kojima ni u dvoriste ne dozvolis da ti zavire. A svi su tu – da laju.

Moreno
5 godine prije

Za umrit o smija kako ovi tip shvaća demokraciju . . . on pojma nema kako za bit u demokraciji toj istoj demokraciji triba dat najprij centralnu banku, sve poslovne banke iz armenskih pretvorit u demokratske, demokraciji dat sve monopoliste, prirodne resurse, rastalit rusko, a kupit NATO oružje . . . itd. Paralelno s navedenim prominit desetke tisuća zakona i propisa . . . i još uvest stotinjak NGO po mogućnosti ih i iz proračuna financirat . . .
Tek kad se to sve napravi demokracija će sama reć šta još sve za demokraciju triba napravit.
To je tako kad se neko sa demokracijom zapije pa godinama, desetljećima ili nikad se nemore otriznit.

Siniša
5 godine prije

Nadam se da brko nije dzabe posijedio,valda ima malo izkustva i mudrosti u njemu.

Adriana
5 godine prije

Osobni IQ dotičnog i podržavatelja jednak broju cipela. Bogatstva Armenije, zanimljiva zapadu, na istom nivou.

Jurišić maja
5 godine prije

tek će se sada razočarati kada ih dobro pogleda iz bliza

Neko ime
5 godine prije

Da se zapio s Junckerom, zapazili bi ga ziher. Juncker vise nije zanimljiv ni Badelu, ko promotor

wetzer maja
5 godine prije

ajooojj – svojoj zemlji “pruza priliku da sudjeluje u jamcenju sigurnost na medjunarodnoj razini” bubne pasinjan i osta ziv. taj jadnik jos mnogo toga ne shvaca.

TauCeti_Mk
5 godine prije

Ma neka se ne pravi blesav, Premijer Armenije trebao bi a sigurno dobro zna da mora prvo da pronađe način da pokrije Sorošove troškove za obojenu revoluciju, plus od x5 do x10 profit na račun fondacije.On bi odmah brze reforme, polako čiko biće možda za dvadest-trideset godina.
Nažalost stvari se kreću po želji zapadnih imperijalista a njihov cilj se ostvaruje, Armenija se udaljava od Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI