Čelnici “nove Armenije” odlaze na summit NATO pakta

Armenija
16 komentara

Na summitu NATO pakta u Bruxellesu 11. i 13. srpnja će sudjelovati i armenska delegacija na čelu s premijerom Nikolom Pašinjanom, priopćio je danas vladin ured u Erevanu.

Prema priopćenju premijera, armensko izaslanstvo će činiti zamjenik premijera Mher Grigorjan, ministar obrane David Tonojan i ministar vanjskih poslova Zohrab Mnacakanijan.

Ranije je specijalni predstavnik NATO pakta za područje južnog Kavkaza i središnje Azije, James Appathurai, izjavio kako Sjevernoatlantski savez želi produbiti odnose s Armenijom i spreman je pomoći vladi Pašinjana u bržem provođenju reformi.

James Appathurai je dodao kako će se posebna pozornost dati programu za smanjenje rizika korupcije u obrani Armenije.

Nedavno je Nikol Pašinjan rekao da putovanje u Bruxelles na summit NATO pakta ovisi o formuliranju završne deklaracije o rješavanju sukoba u Nagorno Karabahu.

“Ako u konačnom tekstu deklaracije bude neprihvatljive retorike za Armeniju, posebno oko rješavanja sukoba u Karabahu, neću sudjelovati na tom summitu”, upozorio je Pašinjan.

Međutim, nakon toga je novi premijer Armenije, koji je na vlast došao blažim oblikom “Obojene revolucije”, odlučio posjetiti Bruxelles i sudjelovati na samitu NATO pakta kao čelnik zemlje koja je dala doprinos misiji “Resolute Support” u Afganistanu. U okviru posjete se očekuje sastanak novog armenskog čelnika s visokim dužnosnicima Europske unije.

Armenija i Azerbedzijan
FOTO: Armenija i Azerbedzijan

Konačni dokumenti NATO summita posljednjih godina tradicionalno uključuju zajedničke deklaracije o sukobima na Južnom Kavkazu i Moldaviji, ističući da se za rješavanje tih sukoba može poštovati samo jedan međunarodni pravni princip – načelo teritorijalne cjelovitosti država. U tom smislu se Erevan mora odreći Nagorno  Karabaha, što je deklaracija koju nijedan armenski čelnik ne može prihvatiti.

Rusija očigledno nije posebno uznemirena zbog smjene vlasti i stalnih kontakata europskih kancelarija s novim armenskim  premijerom i ministrima, te predsjednikom Armenom Sargsjanom, koji je posjetio europske metropole, zatim SAD, gdje su ga uvjeravali kako Zapad podržava “novu Armeniju”, kojoj će snažno pomoći u borbi protiv korupcije i ostale ostavštine “starog režima”.

U ovoj borbi, SAD obećavaju impresivnu financijsku pomoć, ali osim posjete američkih kongresmena Armeniji nije bilo drugih znakova pozornosti, posebno ne financijske prirode.

To je ono što se zna u javnosti. Međutim, mnogo je zanimljivije što stoji u pozadini odnosa predstavnika “nove Armenije” sa zapadnim partnerima.

Dakle, Rusi imaju najozbiljnije razloge da iz sjene promatraju promatranje nevidljivog “vanjskog savjetnika” koji je stajao svega što su nedavno činile nove armenske vlasti. Moskva se ne gura u prvi plan jer želi izbjeći da se na bilo koji način dovede u vezu s izgradnjom “nove Armenije”.

Rukopis na “nevidljivoj fronti” se ne može sakriti. Naime, mladi i neiskusni kadar Pašinjanovog tima u tako kratkom vremenu nije mogao steći vještine za visoko profesionalnu provedbu posebnih operativnih i političkih ciljeva.

Obojena revolucija u Armeniji
FOTO: Obojena revolucija u Armeniji

“Osjeti se da imaju dobre savjetnike, savjetnike za sve prigode kada govore. Polazeći od izbora prvog cilja – borbe protiv korupcije, završava s informacijama i analitičkom podrškom duž čitavog poslovnog lanca na vanjskoj fronti”, ističu stručnjaci.

Na drugom armenskom političkom polu Moskva se trenutno nema na koga kladiti. Ali ne treba zaboraviti da Serž Sargsjan odmah nakon ostavke 23. travnja za rusko vodstvo nije postao “Viktor Janukovič” i republikanska stranka je još uvijek najjača politička snaga u zemlji. U određenom trenutku će se nastaviti ova suradnja, ali su za takvu akciju potrebne i posebne situacije.

Kremlj je početkom ljeta imao neke planove s bivšim premijerom Karenom Karapetjanom, ali trenutno ni Serž Sargsjan, ni Karapetjan ne mogu učiniti ništa ozbiljno i biti alternativa “novoj Armeniji”, barem ne kao protuteža u politici zemlje.

Serž Sargsjan ostaje lider Republikanske stranke Armenije, Karapetjan je napustio dužnost prvog potpredsjednika bivše vladajuće stranke, ali nije napustio njene redove. Dakle, nikako ih se ne može usporediti s desetkovanom i preplašenom Janukovičevom Strankom regija u Ukrajini

Serz Sargsyan
FOTO: Serž Sargsjan

Osim toga, republikanci nisu osmislili nikakav novi plan i program za izlazak iz krize i besmisleno je da se sada guraju u prvi plan.

No, unatoč rastućim ograničenjima Moskve u odnosima s Erevanom nakon “Armenskog proljeća”, rusko vodstvo ne namjerava ostaviti saveznika samog sa svojim problemima. Kremlj se nikada neće petljati tko vlada Armenijom sve dok u Erevanu ne prave probleme oko tri stvari –  članstvu zemlje sigurnosnom savezu CSTO, Eurazijskoj ekonomskoj uniji i moguće dislokacije 102. ruske vojne baze Gjumri.

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Armenije nikada neće dozvoliti takvu glupost, posebno ako u njihovim rukama imaju operativne-taktičke raketne sustave “Iskander”, koje je Armenija dobila po povlaštenim kreditima za kupnju modernog oružja i vojne opreme. Tu su i druga pitanja, od vojnog planiranja do oružja, stvaranja Ujedinjenog regionalnog sustava protuzračne obrane u regiji Kavkaza i združene borbene skupine ruske i armenske vojske u zemlji.

Ne zaboravimo da ministar vanjskih poslova i ministar obrane drže ključeve struktura izvršne vlasti, a oni žele nastavak strateške prirode odnosa između Rusije i Armenije i održavanje kontinuiteta.

Naravno, ovoje pozitivna situacija za Moskvu, ali situacija koja ne dopušta dugotrajno “mirovanje”. Situacija s Erevanom se mora razjasniti. Izjave ministra vanjskih poslova Zohraba Mnacakanijana tijekom njegove nedavne posjeta Europi u Moskvi nisu prošle nezapaženo. Zato je posjet summitu NATO pakta test za Armeniju i Moskva će lakše donijeti odluku kada vidi kako konkretno djeluju nove armenske vlasti.

S druge strane, Nikol Pašinjan i njegovi ministri dobro znaju da NATO, bez ruske vojne nazočnosti u zemlji, neće učiniti ništa da spriječi Azerbejdžan i Tursku da vrate nadzor nad Nagorno-Karabahom. Točno je da su republikanci stvorili ekonomsku krizu, da je Armeniju izjedala endemska korupcija ida je život svakim danom bio sve teži, ali NATO i EU ništa neće učiniti da se to popravi. Nakon svega, prepustiti vlast Pašinjanu možda i nije bio loš korak republikanaca, kako se činilo u tom trenutku?

Nikol PašinjanSerž Sargsjan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Odlaze da bi im rekli kako im neće pomoći u ratu za Karabah. neće Rusi nikuda iz Armenije , a ovom su papku uvalili vruć krumpir u ruke. evo ti pa se ti bori, što je nemoguće, jer da je bilo , napravili bi to i oni prije njega. Barem za sada je nemoguće. A te fore s korupcijom su bajke za malu djecu. Koliko ono u Bruxellesu ima lobističkih tvrki samo iz farmaceutskog sektora, oko 2000, koliko li već. Eto, otvori lobističku tvrtku i uvali nekom kovertu, da se ne vidi, i sve ok.

Riddick
5 godine prije

Rusija je jedini oslonac Jermeniji i Nagorno Karabahu u neprijateljskom okruzenju , koja god vlast dodje morace da bude pro Ruska:
https://youtu.be/-PL-GsZvhck

victory
5 godine prije

tko je imalo upoznat sa sukobom oko Nagorno-Karabakha zna da će Armenija njegovati i više nego dobre veze sa Rusijom bez obzira ko je tamo na vlasti. Opstanak Armenije i armenske populacije u NK ovisi isključivo o ruskoj pomoći. Pašinjan je sve samo ne budala, čak štoviše, deklarativno približavanje NATO paktu je dobro za Armeniju budući da nastupa zatopljenje odnosa Rusije sa Turskom, koja pomalo ruši odnose sa Zapadom. Vuk sit a ovce na broju!

Nemo
5 godine prije

Pa eto, po ovoj analizi ni Rusi se nece mijesati u unutarnje poslove Armenije dok se god ona ponasa kao poslusni vazal.

Miller
5 godine prije

Pa nek otjera Rusiju…..Turci i/ili Azerbejdzan ce im uci u Nagorno Karabah za 15 dana. A ako se uzdaju u to da ce ih Nato sacuvati, bolje da se sami pokupe i odu, da bar zalud ne ginu

Grdi
5 godine prije

Zavrsit ce kao kurdi …….. u zabludi da im NATO bude pomogao (a dobit ce samo noz u leda ………… inace njihov odlazak na skup je NATO prijentnja Turskoj ……

Siniša
5 godine prije

U boj brate Hriscanine,u boj za nesto a vjerujem da ne znas sta je to “nesto” samo onako lupas.

ive
5 godine prije

Bio nedavno u Armeniji i mogu vam reći da mi je kristalno jasno zašto rusi nisu stali iza Sergsjana – tip je cijelu državu reketario, ako imaš uspješan posao odmah ti dođe njegova ekipa da moraš dati donacije “obitelji”. Pashinjanu Armeniji trenutno ima status polubožanstva jer pomalo isušuje tu močvaru, bar se tako čini.
Obične ljude nije briga tko je iza njega ako isuši močvaru, bijes naroda zbog korupcije je bio toliki da niti jedna sila na svijetu nije mogla zadržati staru gardu na vlasti. Pašinjan će opstati ili pasti ovisno o tome koliko ozbiljno iskorijeni korupciju. To je veoma zaheban posao jer u Armeniji nije nikakva posebna stvar roknuti političara ili gradonačelnika.

Tupko Glupko
5 godine prije

Zanimljiva situacija.
Obojena revolucija im tamo nije uspjela – lakše je bilo smijeniti predsjednika, nego čitavu državu uvući u kaos.
Lako moguće da Pašinjan sa Putinom igra “navlakušu” za NATO, poučen iskustvom sa Ukrajinom.
Treba podsjetiti da je riječ o državici sa tek tri milijuna stanovnika, površinom duplo manjom od Hrvatske, ali na jako zanimljivom geostrateškom položaju.

Jurišić maja
5 godine prije

dok su bili u ruskom zagrljaju bili su sigurni a sada su sami okruženi kompletno islamskim zemljama sa kojima imaju neraščišćene račune pa se naivci uzdaju u nato ajme se njima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI