Moskva oštro reagirala na poteze Erevana – Armenija obećava predanost savezu s Rusijom

Armenija
27 komentara

Armenski vanjskopolitički prioriteti, sadržani u vladinom programu pod vodstvom Nikola Pašinjana, usmjereni su na daljnje jačanje i produbljivanje savezničkih odnosa Armenije i Rusije, jučer je izjavio glasnogovornik armenskog Ministarstva vanjskih poslova Tigran Balajan, komentirajući reakcije službene Moskve zbog kaznenog progona bivših armenskih dužnosnika u slučaju “1. ožujka”, kada su uhićeni bivši predsjednik Robert Kočarijan i glavni tajnik sigurnosnog saveza postsovjetskih republika ODKB, Jurij Kačaturov.

“Pratimo međunarodne reakcije u vezi situacije u Armeniji i internih procesa koji se provode u okviru vladavine prava i nezavisnog sudstva i borbe protiv korupcije, što su unutarnji politički prioriteti vlade. Ovi procesi nisu povezani s vanjskom politikom Armenije i ne bi trebali uzrokovati odstupanja. U tom kontekstu, ponavljamo da su naši vanjskopolitički prioriteti, koji su izričito navedeni u parlamentu i odobreni vladinim programom, usmjereni na daljnje jačanje i produbljivanje savezničkih odnosa Armenije i Rusije, poboljšanje učinkovitosti suradnje unutar saveza ODKB i Euroazijske ekonomske unije. Strogo se pridržavamo najavljenog kursa”, istaknulo je Armensko ministarstvo vanjskih poslova.

Ranije je u razgovoru s novinarima  ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro reagirao na kazneni progon bivših visokih dužnosnika u Armeniji u okviru slučaja “1. ožujka”.

Prema Lavrovu, događaji u Armeniji proturječe tvrdnjama novog vodstva zemlje kako se neće organizirati bilo kakva vrste obračuna sa svojim političkim prethodnicima.

“Događaji posljednjih dana protive se nedavnim izjavama novog armenskog vodstva kako nema namjeru organizirati progon svojih prethodnika iz političkih razloga”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Podsjetimo, Robert Kočarijan je optužen da je tijekom nasilnih demonstracija oporbe početkom ožujka 2008. “nasilno rušio ustavni poredak”, kada je policija morala upotrijebiti silu u smirivanju nereda, a on je, kao predsjednik u ostavci, proglasio izvanredno stanje u zemlji.

armenia

FOTO: Armenia

Bivši predsjednik Kočarijan je uhićen od strane suda u Erevanu pod spomenutim optužbama, ali i neustavnog oduzimanja ovlasti predsjedniku armenskog parlamenta i Ustavnom sudu, što navodno može učiniti vlada, a ne ured predsjednika. Optuženi Kočarijan je uhićen u četvrtak, 26. srpnja. Bivši predsjednik se suočava s kaznom zatvora od 15 godina zatvora.

Podsjetimo, nasilni prosvjedi 2008. su u Erevanu izbili zbog pobjede Serža Sragasjana na predsjedničkim izborima, koji je tada pobijedio s 52,82% glasova podrške. Prosvjednici su tražili da se zbog izborne prijevare za predsjednika imenuje oporbeni kandidat Levon Ter-Petrosijan, koji je na izborima dobio samo 21,5% glasova, a treći je bio Artur Bagdasarijan sa 17,7% glasova podrške.

Kočarijan smatra da su ove optužbe proizvedene i naziva ih “političkim progonom”.

Glavni tajnik Organizacije ugovora za kolektivnu sigurnost (ODKB), general  armenskih snaga Jurij Kačaturov također je uhićen i optužen za ovaj slučaj, ali je uz jamčevinu pušten u kućni pritvor. U vrijeme događaja u ožujku 2008. he Kačaturov bio zamjenik ministra obrane Armenije i zapovijedao garnizonom armenske vojske u glavnom gradu Erevanu.

Bivši ministar obrane Mikael Harutjunijan, koji trenutno nije u Armeniji, također je optužen u slučaju “1. ožujka”, jer je, navodno, sudjelovao u otvaranju vatre na prosvjednike.

Početkom ožujka 2008. su u Armeniji održani nasilni prosvjedi, tijekom kojih je poginulo deset osoba, uključujući i pripadnike armenske vojske. Nakon što je Kočarijan proglasio izvanredno stanje, prosvjedi u zemlji su prestali.

Među organizatorima skupova bio je današnji premijer Armenije Nikol Pašinjan. Nakon što su vođe prosvjeda uhićene, Pašinjan je zbog optužbi za organiziranje masovnih nemira 2010.  osuđen na sedam godina zatvora. U svibnju 2011. je Pašinjan pušten na slobodu, kada je u čast dvadesete obljetnice neovisnosti Armenije proglašena amnestija.

Na parlamentarnim izborima 2008. je pobijedio Serž Sargsjan, koji je u travnju 2018. postao premijer Armenije, ali je zbog novih prosvjeda, opet organiziranih od strane Nikla Pašinjana, bio prisiljen podnijeti ostavku. Armenski parlament je 8. svibnja izabrao Nikola Pašinjana za predsjednika armenske vlade i on je do sada deklarativno zalagao za nastavak suradnje s Rusijom, kao što je izjavio glasnogovornik armenskog Ministarstva vanjskih poslova Tigran Balajan.

Serz Sargsyan

FOTO: Serž Sargsjan

Međutim, netom nakon izjave armenskog Ministarstva vanjskih poslova, Ured specijalnog istražitelja je priopćio kako će u ovom slučaju vjerojatno pozvati na ispitivanje bivšeg predsjednika Serža Sargsjana i bivšeg predsjednika parlamenta i bivšeg premijera republike Hovika Abrahamijana.

Glavni istražitelj Sasun Kačatrijan je danas rekao kako će njih dvojica biti pozvana da se očituju o istom slučaju u kojem su uhićeni bivši predsjednik Kočarijan i glavni tajnik ODBK, general  Jurij Kačaturov.

“Odluku da se pozovu na ispitivanje bivši visoki dužnosnici treba donijeti istražitelj. Ako se tijekom istrage utvrdi da neki službenici mogu pružiti informacije vrijedne po istragu, donijet će se odluka o njihovom ispitivanju”, objasnio je sudac Kačatrijan.

Jučer je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako je Rusija uvijek bila zainteresirana za stabilnost Armenije i Moskva “ne može da je se ne tiče što se zbiva u susjednoj zemlji”.

Lavrov je napomenuo “kako se Moskva nekoliko puta obratila armenskom vodstvu i izrazila zabrinutost zbog aktualne situacije i očekuje da će sve ići konstruktivnim putem”.

Podsjetimo da je Lavrov javno upozorio vladu u Erevanu “kako su događaji posljednjih dana u suprotnosti s nedavnim izjavama novog rukovodstva zemlje, koje je obećalo da neće organizirati progon bivših dužnosnika iz političkih razloga”.

U Armeniji uhićen glavni tajnik “proruskog” sigurnosnog saveza ODKB

ANALIZA: “Revolucija” u Armeniji – Napad na EEU i osovinu Moskva-Erevan-Teheran

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

To ti je ono kada sječeš granu na kojoj sjediš,sutra kad ih Azerbajdžan naguzi bit će kuku lele Putine pomagaj,al neka sami pali sami se ubili !

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Ko njih hebe ? Traže i dobi će kao i Ukrajinci, gore je to što bi Rusija mogla upasti u probleme.

Ivo
Gost
Ivo

Ovo smo znali da slijedi jos pred par mjeseci, cim je Pasinjanu dozvoljeno da s 8% glasova postane premijer. Po obicaju, FSB spava ili ga vode izdajnici. Volio bih da grijesim, ali izgleda da ce Rusija opet popusiti kao i u Ukrajini. Rat u dvoristu, CIA i NATO na izletu.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Lako moguce da je Pasinjan kukavicke jaje Amerikancima. Sto bi on amerima kada su mu prvi susjedi Iran i Turska, a Rusija jako blizu. Glavni cilj amera je probati izazvati ponovni rat Armenaca i Azera oko Nagorno Karabaha jer Azeri granice sa Rusima, a tamo prolazi Rusima vrlo bitan SCP plinovod.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Kam ” puste sreće da griješiš.Ne.,u pravu si,samo što su u Ukrajini spasili što se spasiti da a ovdje..?
Stvarno nekada djeluju tako naivno ove izjave o ” zabrinutosti” Moskve zbog toga i toga …valda znaju šta im se dešava na pragu?!Bilo je ovako više puta pa su nas razuvjerili i na kraju izašli kao pobjednici.

Zvrk
Gost
Zvrk

Znači FSB-u je običaj da spava u vanjskopolitičkim zbivanjima? Dugo smo tu, znamo da sve samo ne spavaju.

igi
Gost
igi

..koje je shvatanje savezništva;..da nije vezivanje zastava,figa u đžepu i na kraju osuda za UZP…da nije pojam savezništva poput onog između turske i grčke,turske i USA,mađžarske i slovačke,slovenije i hrvatske,njemačke i poljske itd…nego,baljezgaš svašta…grčka nikada u bližoj budućnosti nije bila saveznik rusije naprotiv članica je NATO saveza….slušaj ovo zaljepili siriji cijenu na čelo….da je rusima do novaca davno su mogli od sauda inkasirati desetke milijarda dolara i uštedjeti nekoliko desetaka života svojih vojnika…a armenci sami svoju sudbu grade…rusi nemaju tiskaru novca FED pa da financiraju tuđe projekte…zanimljivo je to sa savezništvima npr. turci grade tvornice po srbiji a bošnjacima šalju pozdrave, a hrvati konzumovci moljakaju pare od sperbanke a saveznici preko bare ih ne hebu pet posto.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Ovi Armenci bi sutra zabili nož u leđa Rusije ali znaju, da bi njih to skupo koštalo.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Kobajagi prave revoluciju za više demokratije, kad ono otvarajo političke zatvore po uzoru na avtokratske režime.
Sve mi se čini, da Armenija ide putem Ukrajine.
Kukala im jadna majka……

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Rogozin stručnjak za NIŠTA.Komentar ti ne vrijedi USA pišljiva boba.

Đuro
Gost
Đuro

Čuj zašto?-Zato što mu je pradeda Srbin.Iz istog sela kao i Radovan Karadžić.

ZigAtman
Gost
ZigAtman

Znaci, sada ste i ruse poceli posrbljavat. jaki ste nema sta.

Simo
Gost
Simo

Jaki jaki nego šta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Rusi su poručili da bi mogli revidirati ugovore o isporukama oružja. Pašinjanu je sve jasno. Nije ovo Ukrajina, koja je Rusiju koštala 300 mlfd dolara ( povlaštenih cijena za sve subvencija i što su sve isisavali iz Moskve za Krim ) Ovu je cifru dokumentirao Azarov od 92. do 2014

igi
Gost
igi

…armenci su ekonomski neisplativi a i geopolitički upitno ne važni a azeri su naprotiv izrazito bitni kako u ekonomiji tako i u vojnotehničkoj suradnji i ne treba zanemariti da su šiiti….azerima treba dati blagoslov za akciju i počistiti tu prevrtljivu pastvu…danas nije 19 vijek. vjera nije predznak svega već interes kao vojni tako i ekonomski stoga turska i iran će pozdraviti distanciranje od erevana kao hazarskog pijuna.

palermo
Gost
palermo

Više su Azeri hazarski vazali od Armenaca. Iako su šijiti Iran je podržavao Armence u ratovima krajem ’80-ih i ’90-ih.

Klump
Gost
Klump

Mislim nije loše .da pentagon proračunava i vodi male ratove ,dok Rusija kontrira blizu kuče.I pobjeduje naravno,na epohu ili skoz legende -junake.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Savezništva se danas kupuju. Pogotovo, ako državi vladaju korumpirani političari.

igi
Gost
igi

ciganska posla…

rodoljub
Gost
rodoljub

Pusti vodu, da odnese tvoj komentar.

igi
Gost
igi

…to nije ništa čudno….rumunji su stari ruski neprijatelji…koliko ih je ono zagnjojilo podno staljingrada 20 000 ili 30 000…

Đuro
Gost
Đuro

A zašto onda na isti način Rumuni i Moldavci ne postupe prema ruskoj vojsci u Pridnjestrovlju?
Samo im zatvore vazdušni prostor i pade Pridnjestrovlje,a stručnjak?

Simo
Gost
Simo

Pa Putin im je vrhovni komandant.

Veselidvor
Gost
Veselidvor

Stručnjak ti si veliki mudroser. Al ko zna mozda si pronicjiv isto kolko mudro zadojen.
Sit gladnog nerazumije. Vrijeme ce pokazat.

17 novembar
Gost
17 novembar

ovde ruska vlada dobro radi protiv rusije . baca rusima prasinu u oci sa sirijom dok na svojim granicama i unutar rusije gubi . ali dok mi shvatimo da je putin i ostala ekipa jevrejski igraci proce dosta vremena

Mesar
Gost
Mesar

čestitke armeniji na pobedi demokracije slobode svetla. Fašisti i lgbt hateri na aparatima.

jupiter
Gost
jupiter

daj kilo kobasica i pola kile junetine…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik