ISIL je dobio novu zadaću – Prodor u Središnju Aziju

Vođa terorista osuđen u Njemačkoj
27 komentara

“Islamska država” je za SAD kao nestašno dijete, koje jednom rukom udaraju po stražnjici, a drugom ga miluju po glavi. Ova strategija “kreativne destrukcije” za Bliski istok, u kojoj su sva sredstva dozvoljena, je navedena u izvješću američkih obavještajnih službi o Al-Qaidi još 2011. godine, kada je State Department ponudio 10 milijuna  dolara za glavu vođe ove terorističke organizacije, koji je još uvijek živ.

Općenito, bilo što da SAD kažu za ISIL, to je laž, jer američka uprava i obavještajne službe vrlo dobro znaju sve stvari i aktivnosti ove skupine. Dakle, izvješće koje je pripremio Pentagon, prema kojem će se teritorij kojeg još uvijek drži ISIL zauzeti u roku od godinu dana, nije nerazumno. I tromjesečni dokument o tijeku operacije “borbe protiv terorizma”, kojeg je sastavio je Ured glavnog inspektora Pentagona, dolazi u pravo vrijeme. Američka vojno-obavještajna služba je provela “popunjavanje redova kalifata”, stoga je poruka da ISIL pokušava vratiti “kalifat u fizičkom obliku” morala biti objavljena na vrijeme.

Dokument naglašava kako sirijske vlasti neće ulaziti u otvoreni sukob s teroristima, sve dok militanti ne budu ugrožavali vladinu infrastrukturu. To znači da se svi napori za takozvanu “pobjedu nad Islamskom državom”, koju je prošlog prosinca proglasio predsjednik Trump, moraju dovršiti.

Međutim, sada je Trump, koji je naredio svojim vojnicima da se vrate kući, zbog “novootkrivenih okolnosti” suspendirao “demobilizaciju” na četiri mjeseca, što može radikalno promijeniti odluku o povlačenju postrojbi.

U međuvremenu, stvarna ratna prijetnja Rusiji dolazi iz Tadžikistana, jer ISIL premješta snage u Središnju Aziju, kako bi od tamo zadao odlučan udarac najvećem neprijatelju.

Na teritorijima gdje je iskorijenjen, ISIL je kontrolirao 8 milijuna ljudi, od kojih je samo u Siriji, prema različitim procjenama, od početka aktivnosti imao od 80 do 200 tisuća “aktivnih boraca”. Kolone sa zatvorenicima i predaje nisu posebno primijećene. Nitko nije pokazao desetke tisuća mrtvih militanata, unatoč uspješnim preciznim udarima ruskih zrakoplovnih snaga i demonstrativnim lažnim bombardiranjima američkih zrakoplova. Ipak, ISIL je izgubio veliki dio teritorija i čini se da njegova prisutnost u Siriji više ne predstavlja opasnost. Međutim, gdje su militanti? Jesu li pobjegli, skrivaju se ili su u “zimskom snu”? Ništa nije sigurno.

ISIL se u Siriji ne želi prikazati onakav kakav zaista jest, ni u teritorijalnom smislu, ni aktivnim sudjelovanjem u “borbi za kalifat”. Ali ako se ne dokaže da se više ne može okupiti, onda je izjava Pentagona o njegovom vjerojatnom povratku istinita. Militanti su napustili Siriju, ali se namjeravaju vratiti. Zadržali su priličan broj boraca, oružje i ideologiju takfirizma, najekstremnijeg oblika fundamentalnog islamizma, kojeg će se i dalje pridržavati.

Kao i svaki drugi sličan ekstremistički pokret, “Islamsku državu” je nemoguće potpuno uništiti. Podsjetimo na naciste u  zapadnoj Ukrajini, za koje se činilo da su od strane policije i službi sigurnosti eliminirani prije nekoliko desetljeća. Stepan Bandera je izgubio podršku lokalnog stanovništva, a njegove pristaše su otišle duboko u podzemlje. Mnogi su emigrirali, ali se pokazalo da je ideologija sačuvana. Onda su se odjednom pojavili “veterana” SS divizije “Galicija”, jedinice OUN-UPA, koji sada marširaju na čelu raznih nacionalističkih i neonacističkih povorki.

nacionalni korpus
FOTO: ilustracija, Nacionalni korpus

Nova generacija pristaša Bandere je rasla tiho i sada u Ukrajini diktiraju vlastita pravila. Ulice i avenije se nazivaju po Banderi i Romanu Šuheviču i njihovu je ideologiju objeručke prigrlio režim u Kijevu.

Ipak, postoje nijanse u tako brzom oživljavanju radikalnog nacionalističkog pokreta u Ukrajini, jer mu je bilo dozvoljeno da “uskrsne iz pepela”, Štoviše, bili su ohrabrivani u svakom pogledu.

U State Departmentu su u ukrajinskim nacionalistima vidjeli neku vrstu sile koja je mogla utjecati na situaciju u zemlji, sve do rušenja vlade. Stoga su, bez oklijevanja, na Maidan s lanca pustili pristaše i obožavatelje lika i ideologije Stepana Bandere.

ISIL je za Washington isti alat, ali za postizanje ciljeva u Siriji i širem području Azije i Afrike. U Siriji nije uspjelo prvi put i sigurno će pokušati ponovno. U to ne treba sumnjati.

Pristaše “kalifata” su sada “emigrirali” u Aziju, Afriku, Bliski istok i Europu. Militanti iz redova “autohtonog sirijskog naroda” su se preselili mnogo bliže. U Saudijsku Arabiju, Jordan, Tunis, Afganistan i Pakistan. “Doseljenici” sa sjevera su se vratili u zemlje odakle je organiziran glavni priliv “dobrovoljaca” i iskoristili su migrantski val da se vrate u Francusku, Njemačku, dok se druga velika skupina vratila u Rusiju.

Prema ruskim službama, od otprilike 25 tisuća “imigranata kalifata” iz bivših sovjetskih republika Središnje Azije, njih oko 1500 imaju ruske putovnice. Ako bude potrebno, “ruska legija” u Siriju može poslati i više ljudi. Ako je suditi samo po “ćelijama spavača” takozvane “Islamske države i redovnim izvješćima koje FSB objavljuje o pritvorenim regrutima i “financijerima” terorističke organizacije, Rusija se mora nositi s tisuću prikrivenih i za akciju spremnih terorista.

Prema američkoj vojnoj obavještajnoj službi je u svijetu danas najmanje osam velikih podružnica ISIL-a, koje koordiniraju svoje aktivnosti s teroristima u Iraku i Siriji. Čak i uz značajan gubitak vodstva i teritorija, oni se mogu ujediniti i predstavljati ozbiljnu prijetnju. Ali to je samo izjava Pentagona, jer su stvarne namjere Washingtona potpuno suprotne od onih deklariranih.

Naime, SAD ulažu značajne napore u očuvanje ISIL-a. Kako drugačije tumačiti nedavno izvješće zamjenika ministra unutarnjih poslova Rusije Igora Zubova da nepoznati helikopteri prebacuju militante ove terorističke organizacije iz Pakistana na granicu s Tadžikistanom? Ranije je ruski veleposlanik u Afganistanu, Aleksandar Manticki, iznio slične informacije i izvjesio da su SAD militante iz Sirije i Iraka slale u Afganistan helikopterom bez obilježja.

U listopadu 2018. je tadžikistanski portal Akhbor naveo da je u Afganistan prebačen “ratni ministar” ISIL-a Gulmurod Halimov, sa šest tisuća militanata. Cilj je prodiranje na područje Tadžikistana. Podsjetimo, prije nego će se pridružiti “kalifatu”, Halimov je bio pukovnik specijalnih snaga policije Tadžikistana za borbu protiv terorizma, a pet puta je pohađao protuterorističku obuku u Sjedinjenim Država,a posljednju put 2014. godine, kada je ISIL krenuo u svoja velika osvajanja u Iraku i Siriji.

ODKB
FOTO: Zemlje članice i zemlje posmatrači u ODKB

Pitanje je zašto je ISIL iz Sirije prebačen u Tadžikistan. Ako bude u stanju savladati otpor zemalja bloka Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), koji uključuje i Rusiju, euroazijski prostor bi se opet pretvorio u bojno polje, iako puno gore i brutalnije od ratova u Čečeniji i Sjevernom Kavkazu.

Vjerojatnost pokušaja infiltriranja terorista na teritoriju ove zemlje je zabilježena i na internetskoj stranici antiterorističkog središta Američke vojne akademije West Point. Stručnjak ovog centra, Damon Mail, rekao je da “gubitak teritorija ISIL-a u Iraku i Siriji može dovesti do raseljavanja značajnog broja građana Tadžikistana koji se tamo bore protiv svoje domovine”.

On također navodi “da su tijekom posljednja dva desetljeća tadžikistanski džihadisti povećali svoj ugled među globalnim terorističkim skupinama, zbog čega je vjerojatno da će im pomagati veće terorističke organizacije i obnovljena prisutnost militanata u Središnjoj Aziji”.

Neugodna perspektiva za Rusiju, jer Tadžikistan nije samo ruski saveznik i partner, nego i južni štit koji pokriva strateški pravac. Ali tu je još jedan važan detalj nijansa. U Tadžikistanu se pripremaju predsjednički izbori, koji će se održati sljedeće godine. Za Moskvu je korisno da pobjedi i još jedan mandat odradi predsjednik Emomali Rahmon.

Za ove izbore se pripremaju SAD, gdje za novog vođu Tadžikistana žele svog čovjeka Muhiddina Kabirija iz Stranke islamskog preporoda. Kaos i nemire su sposobni izazvati samo teroristi Islamske države, koji je Washington spreman iskoristiti u svojoj strategiji “smjene vlasti”.

Stoga je glupo tvrditi da se SAD bore protiv “Islamske države”.  Washington ih koristi po potrebi i prebacuje ih s jednog mjesta na drugo. Jedini izlaz iz ove situacije je njihovo potpuno uništenje i fizička eliminacija svih boraca, bez prava na iskupljenje kroz programe “deradikalizacije” i “resocijalizacije”.

Al-Qaidabliski istokFSBGulmurod HalimovISILIslamska državaODKBOUN-UPAStepan Bandera
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
5 godine prije

Salju ih u afganistan da bi pravili konkurenciju talibanima. Vlada koju su postavili ocito nije sposobna kontrolirati zemlju. Afgani bas ne vole strance bez obzira na vjeru tako da sumnjam da ce im taktika bit uspjesna. O nekoj infiltraciji u centralnu aziju nema niti govora. Talibani ce njih rijesit, najverojatnije uz pomoc rusije.

Ivo
5 godine prije

Dobar članak, ali sa kompletno promašenim zaključkom. Jedini izlaz iz ove situacije je uništenje sposobnosti usa teroristističke države da osniva i financira svoje plaćeničke milicije tipa isil. Bez vodstva, financiranja, naoružavanja i strateške potpore sami pijuni su relativno jednostavan problem, koji se rješava unutar godinu dana.

Samo uništenje centara zla, prvenstveno usa, izrahell i uk, mogu dugoročno riješiti problem plaćeničkog terorizma. Poznavajući narav i genetski kod ovih psihopata, ništa osim totalnog uništenja njihovih državnih struktura, bilo konvencionalnim ili nuklearnim udarima, ne igra kao realno rješenje.

Riddick
5 godine prije

Dobra je paralela sa sledbenicima Bandere, bez obzira sto nisu postojali nakon 2 sv rata kao vojska, zadrzali su ideologiju i kada su se stvorili pogodni uslovi ponovo su se pojavili.
Ovde se ne radi samo o fizickoj vec i ideoloskoj i informacionoj borbi koju ne treba podceniti.
Sto se tice Amerike ISIL-ovci treba 5 puta dnevno da se mole u pravcu Pentagona i da vicu Pentagon Akbar!!!

Miki maus
5 godine prije

Isil nije bilo problem unistiti potpuno u Siriji , da nisu imali zastitu od , prije svega, US, Izraela i mnogih drugih, a toga nece imati u Tadzikistanu, znaci nista od toga. Vjerojatnije je da ci Talibani rjesiti. Ukoliko i uspiju prodrijeti u Tadzikistan, Rusi tamo imaju odrijesene ruke. Sam Isil, u vojnom smislu, nije bog zna sta. Istina, dobar je za pokolje civila i zarobljenika, kao i izivljavanju na istim. Nemislite valjda da je Isil osvajao Siriju? Isli su iza profi placenika i reg spec jedinica US, UK, Turske, Jordana i radili pokolje. Uostalom, nije tesko saznati tko je bio u Alepu, Istocnoj Guti…., nasuprot SAA. To shema je isla dok se Rusi nisu umjesali sa svojim spec snagama, a to je vec druga prica. Nije tesko saznati koliko je ostalo zivih u Alepu Turskih komandosa ( ojacana brigada cca 4 000 i nesto), jedva cetvrtina. Zato je i… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Ovdje ipak treba pohvaliti sirijske obavještajne službe, iako je teško usporediti situaciju s Irakom 2013. , kada je u bombaškim napadima, u miru, stradalo 8 955 civila i policajaca, najviše na tržnicama i mjestima regrutiranja. U Siriji je bilo tek sporadičnih terorističkih napada, dok su se u Iraku prestali brojati. Bilo je po dva tri dnevno. To dokazuje da je zemlja bez američke vojske i operativaca, ambasade i NVO – sigurna zemlja, čak i ako je u ratu, a Sirija jeste još uvijek. Irak je ostavio baze, mjesta , centre CIA-e i ostalo svugdje, osim na šiitskom jugu, gdje opet nije bilo toliko terorističkih napada te godine. To je bilo strašno. Doslovno krvoproliće. Kom se da, RT, kratko preletit, odmah izađe u tražilici na četiri jezika: Iraq 2013: a year of carnage

Weteran
5 godine prije

Za ozbiljnija vojna dejstva:
-Tadžkistan jeste i može dobro da se “zatvori”.
-Turkmenistan je “šupalj”. Tu je veći problem.

alan ford
5 godine prije

pa ja sam davno rekao, ca ce ciohazari i braca ciovehabije rovariti po srednjoazijskim islamskim drzavma, da bi destabilizirali susjedstvo Rusije sa juga. U 5 srednjoazijskih drzava, na vlasti su sekularni muslimanski vladari u dobrim odnosima sa Moskvom. I to treba raskopati, izazvati “islamsko proljece” i da onda na vlast dodju ciovehabijske glavosjece, “demokrati”

nikud nikam
5 godine prije

Srednja Azija je područje gdje žive nezgodni likovi i isil bi tamo umro od gladi. Tko preživi on će se smrznuti. A zamisli još da ih progone ruski specijalci. Ajmeeeee belaja.

Amater
5 godine prije

Kome još nije jasno da je ISIL stvoren od srane SAD.a i da na tertenu ratuje za njihove interese …..SAD ih otvoreno štiti i razmješta prema potrebama

Makaran
5 godine prije

Još nešto ne bi trebalo smetnuti s uma: Tadžikistan je izvrsna lokacija odn. polazište i prema Rusiji i prema Kini.
Prije možda dvije godine alternativne agencije su javljale 150 tona diplomatske pošte naših saveznika i prijatelja u taj region (više se ne sjećam dali u Uzbekistan ili u Tadžikistan).

cogo
5 godine prije

sve je to zalostna istina ,,takvi stvorovi kao su ti teroristi nemaju pravo da zive ,,a zasto jih ne potamane kao stakore ,,bez trunke slabe savjesti ,,

Delboy
5 godine prije

Ukrajinski sindrom tj. reanimacija kvislinških gubitnika se smišljeno koristi kako na balkanskim (vučko, zagi, riđi, znani i ne znani) tako i širom plave lopte. Sve je upregnuto da se ubije ČOVJEK zarad pobjede SILE. Star wars live

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI