Ruski obrambeni sustavi u Siriji pokrivaju Bliski istok, istočni Mediteran i dio Europe

78 komentara

Rusija će u Siriji implementirati sustave elektroničkog ratovanja (EW) za borbu protiv preciznog oružja. Ukupni EW sustav će biti ojačan u narednim tjednima, izjavio je za TASS Vladimir Mihejev, savjetnik prvog zamjenika generalnog direktora “Koncerna radioelektroničke tehonlogije”.

“Konvencionalnim sustavima zaštite radara ćemo dodati sustave sposobne za ometanje preciznih oružja, navođenih bombi i projektila koje može koristiti Izrael, koji je već najavio da će nastaviti udare na objekte u regiji”, rekao je Mihejev.

Prema njegovim riječima, “dodatni sustavi i sredstva bit će isporučeni kako bi blokirali sve sustave i nadzirali  zrakoplovne i pomorske skupine. Ovo su sustavi za suzbijanje radio veze kratkih i ultrakratkih valova”, rekao je Vladimir Mihejev.

Prema njegovim riječima, EW sustavi u Siriji bit će značajno prošireni i nadopunjeni u nadolazećim tjednima.

“Odluka je već neopozivo usvojna, kao što je rekao ministar Šojgu. Mislim da će u istom vremenskom okviru koji je određen za isporuku kopnenih sustava protuzračne obrane S-300 u Siriji, dakle  u roku od dva tjedna, na novim položajima će biti razješteni i EW sustavi”,  dodao je visoki dužnosnik ruskog “Koncerna radioelektroničke tehonlogije”.

Integracija s protuzračnom obranom

73N6 Bajkal1 sistem upravljanja
FOTO: ilustracija, sistem upravljanja 73N6 Bajkal-1

Prema Mihejevu, poboljšani sustav elektroničkog ratovanja bit će u potpunosti integriran sa sustavom protuzračne obrane.

“Klasični sustav protuzračne obrane podrazumijeva radarsko i radio izviđanje, protuzrakoplovne raketne sustave, sustave borbenog zrakoplovstva i EW sustave.

“Svi ovi EW kompleksi, bit će u potpunosti integrirani s automatiziranim sustavom nadzora sustava protuzračne obrane. Na temelju ovog sustava se stvaraju takozvani kompleksi za ometanje vatre koji će potpuno zatvoriti područja gdje su koncentrirane naše snage, ne samo od napada bespilotnih letjelica, nego i navođenih projektila i zrakoplova”, rekao je Mihejev.

Predstavnik ruskog koncerna je rekao i kako će se tako “povećati mogućnosti za suzbijanje svemirskih navigacijskih sustava, prije svega sustava Navstar i Galileo, te drugih koji se mogu koristiti u ovoj regiji”.

Poboljšani EW sustav kontrole Rusije u Siriji će moći pratiti zrakoplove u zračnim lukama u Europi ili Izraelu, potvrdio je Vladimir Mihejev.

Prema njegovim riječima, osim kopnenih sustava i poboljšanja zrakoplovnih komponenti elektroničkog ratovanja, mogu se uključiti specijalizirani uređaji za blokiranje signala.

“To također znači da će se povećati  integracija mornarice s elektroničkim sustavom ratovanja i sustavom protuzračne obrane”, kazao je Mihejev.

“I sve to će biti integrirano u jedan sustav upravljanja, tako ćemo znati  ne samo je li netko već stigao u regiju, nego i je li negdje na aerodromu u Izraelu ili Saudijskoj Arabiji i Europi. Sviće biti pod kontrolom integriranog sustava protuzračne obrane”, rekao je predstavnik ruskog “Koncerna radioelektroničke tehnologije”.

Naveo je da se u trenutku otkrivanja zrakoplova aktivira sustav za elektroničko ratovanje, kojem se u automatskom radu dodjeljuje cilj. Ne samo da se meta prati, već se nude razne opcije praćenja, od elektronskog izviđanja, suzbijanja ili radioelektroničkog odbijanja ili u nekim fazama, ako shvatimo da je situacija kritična, otvaranje vatre kako bi se meta uništila”, rekao je stručnjak za TASS.

Kao što je ranije izjavio ruski ministar obrane, general armije Sergej Šojgu, zbog obaranja ruskog zrakoplova Il-20, što je bila posljedica akcija izraelskog zrakoplovstva, u Siriji će se pojačati sredstva elektroničkog ratovanja, a sirijska protuzračna obrana će dobiti sustave S-300.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako je Rusija počela isporučivati sustave S-300 Siriji, što je novinarima potvrdio tijekom konferencije za novinare nakon 73. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Kasnije su ruski mediji naveli kako je u posljednjem tjednu rujna Ministarstvo obrane Rusije pokazalo mobilnost ruske vojske cijelom svijetu. Vojno-transportno zrakoplovstvo je hitno isporučilo sustav S-300 iz regije Murmansk do Sirije, izvještava Ural Inform.

Let IL-76 23.09.2018
FOTO: Let IL-76 23.09.2018

Letovi ruskih vojnih-transportnih zrakoplova su se mogli pratiti i civilnom kontrolom leta. U početku su odlukom Vladimira Putina Siriji iz baze Mozdok poslani sustavi za elektroničko i navigacijsko ometanje.

“Tima će se osigurati centralizirana kontrola nad svim snagama i sredstvima sirijske protuzračne obrane, praćenje stanja u zračnom prostoru i brzo izdavanje uputa i određivanje ciljeva, no glavna stvar je zajamčena identifikacija svih ruskih zrakoplova od strane sirijskim sustava protuzračne obrane”, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Sredinom tjedna je osoblje divizija za protuzračnu obranu letjelo do baze Hmeymim, a prema izvorima je u transport bilo uključeno nekoliko vojnih zrakoplova Il-62 Ruske Federacije.

Posljednji let iz Rusije za Siriju je 28. rujna proveo “Ruslan”. Iz baze u regiji Brijansk je An-124 prvo letio za Murmansk, a zatim u Hmeymim, uz slijetanje kako bi se napunio gorivom u bazi Mozdok u Sjevernoj Osetiji.

Kao što su i mislili stručnjaci, Sirijskoj Arapskoj Republici su poslani sustavi koji su bili u pričuvi Ministarstva obrane. Prema podacima koje je objavio Ural Inform, Siriji  poslani sustavi  su bili  na raspolaganju 531. gardijske protuzračne raketne pukovnije u zatvorenom središnjem administrativnom dijelu regije Murmansk. Sada su na dužnost na Kolski poluotok, na dalekom sjeveru Rusije, poslani sustavi S-400.

iljusin
FOTO: ilustracija, Ijusin Il-76

Izraelski portal DEBKA File piše kako ruske snage u Siriji sada mogu pratiti izraelske ratne zrakoplove prije nego što polete s okupiranih palestinskih teritorija s namjerom da napadnu Siriju.

DEBKA File piše kako Rusija jača vojnu moć sirijskih oružanih snaga usprkos prijetnjama Izraela i nekih zapadnih zemalja, a posebno je ozbiljno to što je Moskva Siriju opskrbila naprednima sustavima za elektroničko ratovanje.

Izrael također potvrđuje da je u ponedjeljak Rusija poslala EW sustave i opremu svoju zračnu bazu Hmeymim u sirijskoj pokrajini Latakija, te kako ovo  oružje može uzrokovati probleme i prilikom napada daleko izvan zračnog prostora Sirije, jer pokriva područja istočnog Sredozemnog mora, Libanona, Palestine i Izraela, sve do Europe.

DEBKA File citira ruskog vojnog stručnjaka Vladimira Mihejeva i ističe kako su ove akcije Rusije znatno ojačale obrambene sposobnosti sirijskog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U drugom izvješću je portal DEBKA File isporuke ovih suvremenih ruskih sustava Siriji nazvao velikim izazovom za Izrael i rekao da će Tel Aviv, prije nove faze elektroničkog ratovanja, zatražiti američku podršku.

Nakon gubitka 15 vojnih stručnjaka i zrakoplova Il-20, za što Moskva nedvojbeno optužuje Izrael, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u petak potvrdilo početak isporuke sustava S-300 u Siriju, a riječ je o izvoznoj verziji koja može uništiti više meta istovremeno na udaljenosti od preko 250 kilometara.

Rusija širi opseg obrane

S-300 i S-400 u Siriji
FOTO: ilustracija, S-300 u Siriji

Podsjetimo da je prema ruskoj vojnoj doktrini protuzračna obrana djelovala samo unutar granica zemlje, a bila je integrirana sa sustavima kojima raspolažu savezničke zemlje Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB).

Protuzračna  i proturaketna obrana Rusije se znatno se poboljšala u posljednjih nekoliko godina, rekao je Dmitrij Kiseljev, koji je podsjeti da je početkom XXI stoljeća protuzračna obrana Rusije imala “lokalni karakter”.

“Tada su bili štićeni samo važni ekonomski i vojni objekti”, istakao je Kiseljev, ali se do 2015. godine situacija se radikalno promijenila.

“Na zapadu i jugu kontinuirano funkcionira radarsko polje”, rekao je voditelj programa i dodao da je u naredne dvije godine Rusija potpuno zatvororila sjever i istok.

U poslednjih nekoliko godina je protuzračna obrana dobila više od 130 naprednih sustava “Pancir S1” i S-400.

Radar Voronjež
FOTO: ilustracija, radar “Voronjež”

Od 2012. godine su protuzračne snage udvostručene, kao što je udvostručena skupina stanica sustava za upozoravanje na raketni napad, a nakon ujedinjenja Krima je bilo moguće popuniti sve rupe u radarskom polju.

Novi sustavi za upozorenje su najmoderniji “Voronježi” koji brzo u svojim područjima prikupljaju podatke, objasnio je Kiseljev.

Što se tiče obalne obrane, 2013. godine je Rusija imala samo deset obalnih raketnih sustava, a do 2017. godine ih je stekla 29. Naravno, oni su raspoređeni na ključnim mjestima, na Kuriljskim otocima, na Krimu, na obalama Kaspijskog i Baltičkog mora, Severomorsku, Vladivostoku, Kamčatki i Čukotki, kao i na Arktiku.

Prema izvješću i snimkama iz Sirije, ruska je vojska protubrodske mobilne raketne sustave Bastion koristila i za gađanje utvrda Islamske države na kopnu.

https://www.youtube.com/watch?v=qsXIALWlb5M

U ponedjeljak su se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Sergej Šojgu sastali s japanskim kolegama i razgovarali o pitanjima proturaketne obrane.

Lavrov je istakao kako je razmještanje američkog sustava proturaketne obrane u azijsko-pacifičkoj regiji ozbiljan rizik za Rusiju. Prema njegovim riječima, ruska strana je japanskim kolegama rekla da je u borbi protiv prijetnji iz Severne Koreje stvaranje takvog sustava proturaketneodbrane nesrazmjeran odgovor i gomilanje naoružanja u regiji.

Sa svoje strane, Šojgu je istaknuo kako će do kraja ove godine Rusija “zatvoriti” čitav teritorij zemlje raketnim sustavima, kako na kopnu, tako i na moru, a na jugozapadu zapadu Rusije je Sirija postala važan segment obrane za obje zemlje, posebice ako uzemo u obzir sve veći utjecaj Moskve na Bliskom istoku.

TASS / Ural Inform / DEBKAfile

 

An-124GalileogpsIljušinLatakijaNavstarODKBS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

I onda se nađe neki “intelektualac” sa nekakvim fiks idejama….
“SJEDINJENE Države mogu – bude li neophodno – organizovazi pomorsku blokadu Rusije da ne bi mogla da svoje energente isporučuje zemljama Bliskog Istoka – izjavio je američki ministar unutrašnjih poslova Rajan Zinke

Ovo je rekao na jednom skupu u Pitsburgu, a Washington Examiner je preneo i ove njegove reči:

„Zahvaljujući svojoj Ratnoj mornarici, SAD mogu da garantuju da će pomorske saobraćajnice biti otvorene, ali mogu ih i blokirati da ruski energenti ne stižu na tržišta“.”

Ante
5 godine prije

Sve to ništa ne znači ako ne budu počeli rušiti avione i napadati brodove iz koji se ispaljuju rakete. Ili neka sirijicima prepuste taj dio.

Jole
5 godine prije

Najvažnija stvar uvuđenja novih oružja je da vide pokrete izraelske avijacije u startu, prije nego pokušaju napraviti štetu.

eu kolonija
5 godine prije

Izrael i komplet bliski istok dobijaju efikasnu zracnu zastitu od rusije tzv. kisobran:)

Ps. rusi mogu pratiti izraelske zraloplove i tijekom pokusaja polijetanja

Nesto smrdi
5 godine prije

Iscekujem prvi oboreni izraelski avion vise nego sto iscekujem kraj semestra…

Komunista
5 godine prije

Odlična stvar. Baš bih volio da sve to vidim na djelu. Kad su uvezani svi sistemi u jednu hijerarhiju, od Pantsira i Tora preko Buka i Pechore pa do S-300. Takođe, sistemi za elektronsko ratovanje i lovci na nebu.
Mislim da sve to može nanijeti ogromnu štetu svakom napadaču, makar bio Izrael ili USA.
Izrael je do sad napadao inferiorne protivnike kao što je Pojas Gaze ili Siriju koja je imala staru PVO tehniku. Sad je malo drugačija situacija.
Pa eto, vidjećemo šta će se desiti, pred nama je.

Sir Oliver
5 godine prije

Židovi prpa bato a ovaj EW ih više boli negoS 300

Alen
5 godine prije

Bem ti ,ovdje kao da se sprema rat.. Ili se meni samo čini..

MilanCZ
5 godine prije

Da vam malo napisem opsirnije sto se to dogodilo 17.9.kad je srušen ruski avion.Taj plan rušenja ruksog aviona bio je unaprijed planiran i nakon pada CCN je odmah objavila bez ikakvoe konzultaicje sa ruksim vedenjem i samim tim to govori d aje netko nazvao CCN i rekao:avion je srusen.Nakon silnih pregvora,dogovra Rusija je sada poslala dodatna osiguranja ali ne protiv Izraelskih aviona nego protiv americkih aviona i svega ostalog naoruzanja kojeg ameri imaju u tom dijelu.Jako vazno je spomenuti prije svega da je u Rusiji jako napeta situacija i ruska elita zeli pod svaku cjenu srusiti Putina,oduzeti moc Putinu a glavni pokretac svih tih akcija bivsa komunisticka partija na celu sa Zugjanovim ili KDRF.U samim pregovorima sa Erdoganom koji je trajao nekih 6 sati Putin je imao jako tesku situaciju oko razgovora vezano za Idlib jer Erdogan zna jako dobro da Putinu Rusiji gori pod nogama i da nemoze se… Čitaj više »

nbava kua
5 godine prije

BAs je lijepo viditi ovaj “Voronjež” radar na globusu.Njegov polozaj stvarno ima smisla na lopti.Samo me zanima sto to on skenira.Vjerovatno Mars ili Veneru.

preseren3
5 godine prije

Činjenica je, Rusija poduzima veoma ozbiljne DEFENZIVNE mjere, ali hoče li te mjere biti korištene, drugo je pitanje.
Svakako, impresivne su….

MilanCZ
5 godine prije

kad pojedni komentatori kazu da pisem besmislice,molim urednistvo Logicno da puste ovaj link,da pojedinci procitaju sto kaze malo jaci analitik u rusiji od svih nas. http://leva-net.webnode.cz/products/otazka-odpoved-v-v-pjakina-ze-dne-24-09-2018/

fenix
5 godine prije

Haha pa Rusi ce da zabrane Zidovima da lete i nad Izraelom kako je ovo brutalan odgovor Rusije. Kad se sjetim nekih dusebriznika koji su govorili da Rusija nece nista uciniti. Nego nesto razmisljam mozda su Rusi sa ovim u siriji prakticno blokirali ili opkolili Americke sustave koji trebaju biti izgradjeni u Poljskoj i Rumunjskoj?

MilanCZ
5 godine prije

Cjenjeno uderdnistvo Logicno,umjesto sto me pojedini moderatori blokiraju,cenzuriraju moje komentare,bilo bi mozda kvalitetnije da surađujemo pa da vam ja dam malo jace informaicje oko događanja vezano za Rusiju od malo jacih analiticara a posebno gospodina Pjakina kojeg pratim i pratimo od 2014 godine,sve sto je do sada pricao,analizirao se ostvarilo.Posto znam ceski,ruski,meni uopce nije problem sve to pratiti,slusati a da s emalo potrudite od gospodina Pjakina mogli bi imati njegove anlize prevedene na nas jezik,da citaoci Vaseg portala imaju malo siru informaciju,malo kvalitetniju informaciju nego sto s emoze naci u dnevnim novinama.Orginal je na stranici https://fct-altai.ru/ ..Neomalozavam nikoga,nepravim se pametan ali malo jace informacije kao sto vidite imam od svih komentatora i malo pratite gospodina Pjakina,pa cete vidjeti koliko su te informaicie sve tocne,drze vodu ili ne a ako s potrudite mogli bi imati sve to na nasim balkanskim jezicima.Ugodan dna vam zelim.

Epiktet
5 godine prije

Ovdje piše da je izvozna verzija, a piše i da je iz pričuva ruske vojske. Ne može biti točno i jedno i drugo.

kiki
5 godine prije

Iljušin koji je srušen, sigurno je bio meta- radi snimaka, putnika (samo minuta upozorenja), tako da Izrael jest vrlo vjerojatno kriv. Mi međutim , nemamo dovoljno podataka: znamo li kojom je točno raketom pogođen i s kojeg mjesta, tko je naređivao, tko je izvršavao? Najveći dobitnik rušenja je…tko? Iako su vjerojatnosti male, nemojmo odbacivati tuđa mišljenja bez razmišljanja.

DrugiJa
5 godine prije

Živo me interesira gdje je u Siriji instaliran sustav Voronjež, inače ne vidim smisao njegovog spominjanja i slike.. A i ubrzo bumo vidjeli rezultate S300 u sirijskim rukama, vjerojatno će završiti kao i S200 dok zapovjednik kaki negdje dok je zračna opasnost kao i onaj ne tako davno pokraj Damaska, ili će ipak rusi biti unutra sa sirijskim oznakama, još samo da im i politika dozvoli djelovati

17 novembar
5 godine prije

postovani gospojine babicu zaboravili ste navesti da ruski pvo u siriji pokriva saturn mars i dio neptuna .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI