Ruske zračne snage osmislile novi radarski sustav, koji bi američkoj vojsci mogao izbiti as iz rukava

Yenisei radarski detektor
18 komentara

Ruske oružane snage nedavno su u opticaj stavile Yenisei radarski detektor, koji ima iznimne taktičke i tehničke mogućnosti i može se koristiti kao dio protuzračnog obrambenog sustava u sklopu S-400 i S-500.

Prema visokorangiranom izvoru u ruskoj vojno-industrijskoj službi, novi je radar pušten u promet krajem travnja.

Yenisei sustav može raditi neprekidno tijekom duljih razdoblja, što je vrlo važan aspekt radarskog izviđanja. A u osnovi nema mjesta za ljudske pogreške jer je potpuno automatiziran.

Sustav je potpuno digitalan, s aktivnom antenom s faznim nizom. Riječ je o aktivno-pasivnom radaru koji može izvoditi izviđanje, otkrivati zrakoplove i određivati ciljeve za oružje protuzračne obrane, bez pokretanja uživo. Drugim riječima, Yenisei je sposoban provoditi radio-nadzor.

Na primjer, Yenisei može slati informacije o ciljevima na višenamjenske radare raketnih sustava S-400 i S-500. Očekuje se da će sustavi S-500 Prometheus biti uvedeni u rad ove godine, jer su sve komponente sustava spremne. Što se tiče S-400 Triumf, Yenisei (s detektorom ciljeva nadmorske visine 96L6) već je uključen u sustav.

Yenisei radar opremljen je daljinskim upravljačkim postajama, što mu omogućuje učinkovito rješavanje problema ometanja. Primjerice, američko ratno zrakoplovstvo bilo je toliko uspješno u mnogim lokalnim sukobima, jer su u gotovo svakom slučaju sustavi protuzračne obrane, koje su koristili američki protivnici, neutralizirani moćnim i dobro organiziranim sustavima ometanja.

No to neće uspjeti sa sustavom Yenisei. To je zato što taj sustav s preciznošću prati i dodjeljuje ciljeve, tijekom suzbijanja snažnog ometanja. Sigurno je za pretpostaviti da su prihvaćanjem sustava Yenisei u službu, ruske zrakoplovne snage uklonile taktičku prednost Amerikanaca.

Još jedna ključna Yenisei značajka su njegove mogućnosti skeniranja po sektorima (većina radara može raditi samo kružna skeniranja). To omogućuje radaru praćenje i dodjeljivanje balističkih raketa.

Zapovjednici protuzrakoplovnih raketnih postrojbi ruskih zrakoplovnih snaga vrlo su zainteresirani za Yenisei i vide puno potencijala u njegovim značajkama. Na primjer, zapovjedni i nadzorni centar S-400 opremljen je panoramskim sustavom otkrivanja radara 91N6E.

Ali upravo će kontinuirano i trajno sektorsko skeniranje ovog sustava značajno poboljšati učinkovitost protuzračne i raketne obrane, rješavajući tako prijetnje balističkim raketama u najopasnijim zonama. Zbog toga će zapovjedno-upravljački centri S-400 biti opremljeni s dva radarska sustava: redovitim radarom 91N6E i Yeniseijem.

Yenisei također može pratiti vlastite navođene protuzračne rakete nakon lansiranja i točno otkriti je li cilj pogođen ili nije.

Sposoban za dodjeljivanje ciljeva za hipersonične ciljeve, Yenisei ima još jednu značajnu značajku. Na primjer, raketa Iskander-M prvo se podigne na veliku visinu od oko 100 km, a zatim započinje intenzivno manevriranje spuštanjem, što presretanje čini gotovo nemogućim. Približavajući se svom cilju, Iskander-M pušta mamce, što neprijateljske radarske sustave čini potpuno beskorisnima: na ekranu ima toliko lažnih ciljeva da ne postoji način za učinkovito raspoređivanje bilo kakvih protuzračnih raketnih sustava. SAD do sada nisu uspjele smisliti način kako da se tome uspješno suprotstave.

Yenisei je, naprotiv, sposoban otkriti takve ciljeve, može im ući u trag i pružiti točnu dodjelu ciljeva.

Štoviše, učinkovit je i protiv takozvanih “radara-anđela”. Ti se meteorološki fenomeni obično javljaju nad vodenim površinama i praznim dijelovima zaslona, pojavljujući se kao veliki broj lažnih ciljeva na nadzornim radarima i radarima za navođenje projektila.

Osim toga, Yenisei ima ugrađene IFF-ove ispitivače i transpondere, baš kao i ruski sustav Strazh i NATO-ov Mk XII, što ih čini zanimljivima za inozemne kupce. Novi ruski radar ima sekundarni kanal za rad unutar zajedničkog sustava upravljanja zračnim prometom u opsegu 1030-1090 MHz, što znači da sadrži sve informacije o civilnim zrakoplovima u zračnom prostoru, u datom trenutku.

Sustav je vrlo pokretan, s vremenom postavljanja i uklanjanja ispod pet minuta. Za bolju pokretljivost, nema nosača, za razliku od nadzornog radara za nadmorsku visinu 96L6. Naravno, mehaničke “šape” za izravnavanje sustava još uvijek postoje, ali produžene su prema ravno, ne sa strane.

Sve u svemu, sustav Yenisei sposoban je otkriti zračne ciljeve koji lete 100 km iznad zemlje (u osnovi na granici između Zemljine atmosfere i svemira) i one koji su udaljeni više od 600 km. Sustav uz to jamči kontinuirano praćenje. Sve u svemu, radi se o svestranom sustavu, koji točno otkriva zračne ciljeve i određuje ih kao ciljeve za oružja protuzračne obrane.

rusijaS-400Yenisei
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
2 godine prije

Koliko se snage, energije i resursa troši na ovakve stvari;da su se udružili do sada su mogli i Lunu naseliti a Sunčev sistem bi bio na dlanu.

Jozo
2 godine prije

Sad kad imaju čudotvornog Yeniseja nadam se da če isterat amerikance sa iračkog, afganistanskog, sirijskog itd neba, mediteranskog mora, crvenog mora, perziskog zaljeva i beringovog tjesnaca a i počet ubrzano vraćat amerikance doma u njihovo vlastito dvorište. Osim ako ovo nije izmišljeni ruski mit o kojem nikad nećemo saznati.

2 godine prije zadnji put uredio Jozo
Mosha
2 godine prije

dobra igraćka srečom se nevidi medvjed koji gura kolac uokolo

jupiter
2 godine prije

evidentno je da postoji sistem vec duze vrijeme…usavrsava se…ocigledno je efikasan jer nista nepozvano ne smije doljeteti ka i u Rusiju….sad uz to malo bi se i Jars “naljutio” i priustio koju cusku znatizeljnom a neopreznom

Max
2 godine prije

Lijep Ruski uspjeh.

Tatanka Yotanka
2 godine prije

U članku se navodi, da taj “Jenisej” može raditi veoma dugačko vremensko razdoblje, da je automatiziran i šta ti ja znam, ali za to postoje proturadarske rakete velikog dometa kao onaj američki “Harm” koji se navodi na radare hvatajući njihove radarske zrake i točno pogađaju cilj. Te proturadarske rakete su do sada uspješno korištene u skoro svim ratnim sukobima od Pustinjske oluje, pa do NATO vog napada na Srbiju 1999 godine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI