Turska izjavila SAD-u da je kupovina ruskog sustava S-400 ”završena stvar.”

S-400
14 komentara

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu da je dvjema zemljama potreban plan za rješavanje nesuglasica i da Ankara ne planira odustati od kupnje obrambenog sustava S-400.

Govoreći na marginama sastanka NATO-a u Bruxellesu, Turska je još jednom odbila američki zahtjev za otkazivanjem kupnje sustava S-400, rekavši Blinkenu da je to “završena stvar” i pozivajući NATO neka stvori putokaz za rješavanje postojećih nesuglasica s Ankarom.

Sastanak njih dvojice u početku je održan kako bi se razgovaralo o bilateralnim odnosima, koji su se posljednjih mjeseci pokvarili zbog sporazuma o S-400, pri čemu su obje strane također pokrenule zajedničku borbu protiv terorizma sa svojih vanjskopolitičkih pozicija u odnosu na Afganistan, Irak i Sirija.

Nakon njihova sastanka, američki državni tajnik izrazio je optimizam u pogledu budućih odnosa, napisavši na Twitteru: “Radujem se nastavku suradnje s našim saveznikom iz NATO-a Turskom u borbi protiv terorizma.”

Zauzvrat, Turska je priznala svoju spremnost za daljnji dijalog sa SAD-om, kao i na spremnost vođenja detaljnijih razgovora između dviju nacija u Ankari ili Washingtonu, iako vremenski raspored za te razgovore nije bio naznačen.

U prosincu je prethodna administracija Bijele kuće Turskoj nametnula sankcije zbog kupnje S-400 od Rusije, u sporazumu vrijednom 2,5 milijarde dolara SAD su se usprotivile tom sporazumu zbog zabrinutosti da sustavi predstavljaju rizik za američke borbene mlažnjake F-35. Sjedinjene Države strahuju da S-400 nisu kompatibilni s postojećim sustavima koje koristi NATO i sugeriraju da bi Rusija mogla koristiti tu tehnologiju za dobivanje tajnih podataka o F-35 mlažnjacima od Turske.

Ankara je više puta odbila odustajanje od sporazuma s Rusijom, tvrdeći da je bila prisiljena na sporazum s Moskvom, nakon što joj je Washington odbio prodati svoj proturaketni obrambeni sustav Patriot.

U pokušaju popuštanja i ublažavanja napetosti sa SAD-om, turski ministar obrane Hulusi Akar u veljači je sugerirao da će ta zemlja biti spremna samo djelomično aktivirati S-400, ako Amerika odustane od nedavno nametnutih sankcija. No, SAD su brzo odbacile taj prijedlog, izjavljujući da se njihov stav o tom pitanju nije promijenio.

Melvut ÇavuşoğluS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
3 godine prije

Usavršiti protuzračnu obranu, nakon toga zauzeti sve američke-nato baze i Turska je nuklearna slila ! Tako se to radi.

Sparkling
3 godine prije

Iako Erdoana i njegovu politiku ne smatram vjerodostojnom, svaka suverena država koja drži do sebe i svog stanovništva ima pravo na obranu svoga suvereniteta i nezavisnosti od velikih igrača. Turska je velika vojna sila i ne smije si dopustiti da je “izuzetni” šamaraju kao Njemačku i cijelu EU. Zbog strateškog položaja Turske najveći igraći se natječu za njezinu naklonost. Za koju god. vidjet ćemo kome se stvarno priklonila Turska.
S-400 je garancija da više nema garancije za nepozvane goste. Nisam ti ja Gadafi, kaže Erdo.

Max
3 godine prije

Očekivan stav Turske koja je to odmah dala do znanja.

Sulejman
3 godine prije

Bravo Sultane!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI