Odluka o kupovini S-400 od Rusije „nije donijeta preko noći“ i Turska će se toga držati

S-400 Turska-Rusija
8 komentara

Turska neće napustiti raketni sistem S-400 koji je dobila od Rusije uprkos prijetnji američkim sankcijama, ali je nestrpljiva da riješi ovo pitanje razgovorom sa saveznikom u NATO, rekao je portparol turskog predsjednika.

“Turska neće odustati od ruskih sistema S-400”, rekao je Ibrahim Kalin, portparol turskog lidera Erdogana, u četvrtak lokalnom emiteru TRT Haber.

“Odluka o S-400 nije donijeta preko noći”, primjetio je, dodajući da se tog pitanja već dotakao u telefonskom razgovoru sa Bidenovim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivanom prošle nedjelje i da će njih dvojica ponovo razgovarati narednih dana.

Washington insistira na tome da je najsavremeniji ruski sistem nekompatibilan sa NATO opremom i da je njegova upotreba od strane Turske u suprotnosti sa opredjeljenjima zemlje prema vojnom bloku. SAD su zamrzle učešće Ankare u programu borbenih aviona F-35 2019. godine, kada je prvi put isporučen hardver S-400. U novije vrijeme, u decembru, administracija Donalda Trumpa je nastavila sa prijetnjom da će kazniti Ankaru zbog odbijanja da se povinuje, odredivši sankcije turskom predsjedništvu odbrambene industrije (SSB) – javnoj instituciji koja upravlja turskim odbrambenim sektorom – zbog dogovora sa Moskvom od 2,5 milijardi dolara.

Uprkos tome što je već oborio neke Trumpove spoljnopolitičke odluke, Bidenov tim je signalizirao da će američki stav o S-400 ostati nepromijenjen.

Prepirka sa Washingtonom trebalo bi da bude riješena pregovorima, pri čemu će Ankara „predlagati naša rješenja“, nastavio je Kalin, dodajući da bi se sastanak Erdogana i Bidena mogao održati „u narednim nedjeljama“.

U utorak je turski ministar odbrane Hulusi Akar predložio da Ankara može ponuditi da samo djelimično aktivira svoje S-400 kao kompromis tokom razgovora sa američkom stranom. „Ne moramo ih stalno koristiti“, rekao je Akar, a citirao Hurriyet.

Kalin je, međutim, tokom intervjua insistirao na tome da su ministrovi komentari pogrešno shvaćeni, mada nije pojasnio šta je Akar zapravo mislio.

Pronalaženje zajedničkog jezika za S-400 potrajat će, priznao je portparol, ali je rekao da je spremnost Washingtona da se uključi u diskusije dokaz da „brinu o svojim odnosima sa Turskom“.

rusijaS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
3 godine prije

Одну из наиболее экзотичных версий приобретения Турцией комплексов С-400 «Триумф» связывают с попыткой военного переворота в Турции 15 июля 2016 года. Известно, что в момент начала переворота турецкий президент находился в воздухе на борту собственного самолета, который совершал рейс по маршруту Мармарис – Стамбул. По данным агентства Reuters, которое ссылалось на бывшего военного офицера, знакомого с турецкими событиями, самолет президента преследовали как минимум два F-16, которыми управляли мятежники, они поднялись в воздух с авиабазы Инджирлик. Почему они не выпустили ракеты по самолету президента и сопровождающим его F-16, остается загадкой.
Reuters наравно лаже. Војни метеж и покушај убиства Ердогана спречили су руси. Ко кажњава турке? Зашто запад скрива Гулена?

Ici
3 godine prije

Turska je bez S 400 kao drek na kiši

Sparkling
3 godine prije

Erdogana i njegove eskapade ne vole ni Rusi ni Am. Ali nemaju puno izbora nego da plešu oko vatre, nadajući se da bi jedna od strana napravila grešku i tako Tursku bacila u naručje onog drugog. Kad bi Erdogan bio mudar (i naravno ako je to moguće) pa proglasio jednu vrstu neutralnosti, e onda bi to bio pravi potez. Time bi na neki način smirio strasti i jednih i drugih. A ta tampon zona bi možda stvorila više mira na BI. Bilo bi to nešto slično kao bivša Juga kad je bila tampon između Istoka i zapada. Povlašteni položaj Turske bi jako skočio i s obzirom da ne pripada ni jednom bloku, bila bi dobrodošla svakom susjedu i šire. Međutim s ovom mojom opcijom kosi se nasilna i ratno huškačka politika Turskog vrha. Turska treba nešto promijeniti jer dok sijedi na dvije stolice nitko je ne shvaća za ozbiljnog partnera.… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ja sam puno puta pisao protiv Turskog ekspanzionizna,, Ali Turska kao suverena država ima pravo kupiti pribaviti izraditi oružje kakvo god želi osobito ako je riječ o obrambrenom oružju a S400 to jest. Ali ne brine SAD to što je oružje Rusko ( i Grčka ima S300) nego što njegovi radari mogu otkriti i očitati “nevidljivi” F35

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI