Erdogan kritizirao SAD i EU zbog S-400, sankcija povezanih s međusobnim sporovima, izjavio kako Tursku ništa ne može odvratiti od njezinih ciljeva.

Erdogan o sankcijama
11 komentara

Prošli je tjedan američki Kongres odobrio nove sankcije protiv Turske, zbog kupnje sustava protuzračne obrane S-400 ruske proizvodnje. Istodobno, Europska Unija nagovijestila je Sporazum o planu za sveobuhvatna ograničenja protiv Ankare, zbog neovlaštenog turskog bušenja plina u vodama istočnog Sredozemlja, za koje Grčka i Cipar tvrde da se radi o njihovom teritoriju.

Turska je “rastužena” zbog pojačavanja retorike sankcija od strane SAD-a i Europe, ali pritisak neće spriječiti Ankaru u provođenju politike koja služi njezinim interesima, najavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Tužno je što se retorika sankcija protiv naše zemlje u posljednje vrijeme pojačala u  Sjedinjenim Državama i Europi. Ove mjere protiv Turske neće zaustaviti naša nastojanja zaštite naših prava”, rekao je Erdogan obraćajući se novinarima u Ankari, nakon sastanka ministara u ponedjeljak.

“Ne čekamo sankcije, već samo da EU ispuni svoja obećanja i američku potporu u našoj borbi protiv terorističkih organizacija”, dodao je.

Dvostruke sankcije

Erdoganovi komentari uslijedili su nakon poteza EU-a i SAD-a, odnosno nametanja novih sankcija Turskoj; Bruxelles je odlučivao o proširenju postojećih sankcija zbog neovlaštenog istraživanja plina u istočnom Sredozemlju od strane Ankare, a američki su zakonodavci pripremili ograničenja u vezi s Turskom i sustavom S-400 u svom novom Zakon o odobrenju nacionalne obrane (NDAA).

NDAA, koji je Senat usvojio u petak, predsjednik Donald Trump još uvijek nije ratificirao. Trump je u više navrata prijetio vetom na zakon zbog nedjelovanja u pogledu članka 230 Zakona o pristojnosti komunikacija, dijela internetskog zakona kojim se internetske stranice oslobađaju odgovornosti za sadržaj kojeg objavljuju korisnici. Trump je također nezadovoljan prijedlogom Zakona o preimenovanju američkih vojnih postrojenja nazvanih po generalima Konfederacije iz doba Građanskog rata. Kongres može suspendirati predsjednički veto s dvije trećine glasova Zastupničkog doma i Senata.

Odredba zakona o Turskoj i S-400 propisuje sankcije protiv Ankare prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CATSA), zakonu donesenom 2017. godine koji prijeti sankcijama protiv bilo koje države koja kupuje oružje od Moskve. Sankcije bi mogle stupiti na snagu 30 dana nakon potpisivanja zakona NDAA.

Nova ograničenja od strane Riznice

U povezanom razvoju događaja, američka je Riznica priopćila u ponedjeljak da je nametnula sankcije četvorici turskih dužnosnika i Predsjedništvu obrambene industrije (SSB), uredu turske vlade odgovornom za jačanje turske nacionalne sigurnosti i upravljanje opskrbom vojne tehnologije, koji je bio zadužen za nabavku sustava S-400.

U izjavi je američki državni tajnik Mike Pompeo naznačio da su nove američke sankcije povezane s CATSA-om usmjerene na Tursku “zbog svjesnog sudjelovanja u značajnoj transakciji s Rosoboronexportom, glavnim ruskim izvoznikom oružja i nabavom raketnog sustava zemlja-zrak S-400.”

“Sankcije uključuju zabranu svih američkih izvoznih dozvola i odobrenja za SSB te zamrzavanje imovine i ograničenja viza za dr. Ismaila Demira, predsjednika SSB-a i ostale predstavnike SSB-a”, dodaje se u priopćenju.

Pompeo je precizirao da su SAD Ankari više puta jasno stavile do znanja da će “njihova kupnja sustava S-400 ugroziti sigurnost američke vojne tehnologije i osoblja te da će pružiti značajna sredstva ruskom obrambenom sektoru, kao i pristup Rusije turskim oružanim snagama i obrambenoj industriji.”

Europske sankcije

Europska Unija također je otvorila vrata novim sankcijama protiv Turske na summitu u petak, iako je Europsko Vijeće zaustavilo provedbu novih ograničenja, poput embarga na oružje ili sankcija usmjerenih na različite gospodarske sektore. Umjesto toga Vijeće je odobrilo sankcije nespecificiranom broju turskih dužnosnika i subjektima koji su uključeni u bušenje. U izjavi je Unija optužila Ankaru za sudjelovanje “u jednostranim akcijama i provokacijama” kao i za eskalaciju “turske retorike protiv EU, država članica EU i europskih čelnika.”

Prije poduzimanja daljnjih mjera, Bruxelles se navodno planira posavjetovati sa SAD-om.

Turski gambit(i)

S pomorskim teritorijalnim sporovima koje Turska vodi s Grčkom i Ciprom, Turska je upletena u sukobe s nekoliko drugih država u okruženju, uključujući Siriju, gdje je poslala svoje vojne i milicijske postrojbe, što je izazvalo bijes Damaska, i zapadnu Libiju, gdje su turske postrojbe, ali i vojne zalihe pomogli u podržavanju Vlade nacionalnog sporazuma koja ima sjedište u Tripoliju. Turska je također pružila potporu Azerbajdžanu u nedavnom ratu s Armenijom, koji se vodio zbog odcjepljenja Nagorno-Karabaha, regije koja je bila pod kontrolom Armenaca. U posjetu Bakuu krajem prošlog tjedna, čini se da je Erdogan uvrijedio iransku osjetljivost nakon što je izrecitirao pjesmu o iranskom Azerbajdžanu, regiji Islamske Republike naseljenoj etničkim Azerbajdžancima. Nadalje, Erdoganove su primjedbe protumačene kao moguća iredentistička provokacija. Erdogan je također bio umiješan u dugotrajnu raspravu s Izraelom i premijerom Benjaminom Netanyahuom; tijekom verbalnog delikta jedan je drugoga međusobno optuživao da se ponašaju poput Hitlera te su jedan drugoga optuživali za ratne zločine.

Američke sankcijeerdoganeuS-400SAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
3 godine prije

Hmmmm… Erdogan si je zacrtao jasan cilj , znaci nema odstupanja. Makar ga na volim previse , skidam mu kapu kako manevrise…

qints
3 godine prije

Amerika vidi da ima mocno oruzje s ovim ekonomskim sankcijama, vidi da svakom narodu moze naniti poteskoce pa uziva u tome.
Posljedica je da se americka elita ne moze zaustaviti pa ce na kraju dana kad cijelom svijetu dodije udariti kabuje kao bumerang u glavu.

Zvrk
3 godine prije

Ček’ malo, dvije trećine predsjedništva BiH je hladno otkantalo Lavrova?! Zapravo su sebi uvalili šamar, a ne njemu.

Mr.Coffee
3 godine prije

Turci hoce da kupe Patriot od Amera, Ameri ne zele da prodaju Turcima, Sta sad? Turci okrenu prema Rusima i kupe S400. I onda sankcija prema Turskoj? Koja Ironika? A gdje cu pare koje cu Turci dali Amerima da kupe preko 100 5th generacije F35? Neci i do prodati Turcima, Sad Turci kupuju Kineske borbene avione i pravi svoje.

weston
3 godine prije

Amerika ne trpi ni malo neposlusnost.
Ako Turska koja je americki saveznik moze dobiti sankcije radi jednog razloga onda moze dobiti i EU radi nekog drugug razloga.

Umpah Pah
3 godine prije

Uzalud !

Nikad od Turske
Grčka .

Max
3 godine prije

Erdogan radi što hoće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI