fbpx

Pentagon tvrdi da tursko testiranje S-400 rizikuje „ozbiljne posljedice“ po odnos sa SAD

Erdogan - S-400

Tursko testiranje sistema PVO S-400 može imati ozbiljne posljedice na odnos Ankare sa Washingtonom, rekao je u petak portparol Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

„Američko ministarstvo odbrane najoštrije osuđuje tursko testiranje sistema PVO S-400 od 16. oktobra – test koji je danas potvrdio turski predsjednik Recep Erdogan“, rekao je Hoffman. „Protivimo se turskom testiranju ovog sistema, koji rizikuje ozbiljne posljedice po naš bezbjednosni odnos.“

Sličnu izjavu dao je prošlog petka i američki State department.

Hoffman je takođe ponovio stav Washingtona da „operativni sistem S-400 nije u skladu sa obavezama Turske kao saveznika SAD i NATO“.

Erdogan je u petak izjavio da Turska neće imati nikakve konsultacije sa Sjedinjenim Državama u vezi sa ispitivanjima sistema PVO S-400 kupljenim od Rusije.
Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je u četvrtak da je njegova zemlja sprovela testiranje sistema PVO S-400 u Sinopu, sugerišući da su ispitivanja jednostavno predviđeni posao u okviru ugovora.

Od 2018. godine administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je niz mjera za pritisak na vladu u Ankari da otkaže kupovinu S-400, uključujući uklanjanje Turske iz lanca snabdjevanja avionima F-35, uprkos dodatnim troškovima programa.

Sjedinjene Države predložile su kupovinu S-400 od Ankare, u pokušaju da riješe problem. Pentagon je tvrdio da je S-400 nekompatibilan sa NATO bezbjednosnim standardima i da bi mogao da ugrozi rad aviona F-35.

Turska je više puta obećala da će aktivirati raketne sisteme koje je Rusija isporučila tokom ljeta 2019, uprkos prijetnjama sankcijama iz SAD.

4.7 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
SULE
Gost
SULE
1 mjesec prije

Šta cekate udarite sankcije sultanu pa će vas možda i ozbiljnije poslušati jer njega diplomacija u rukavicama previše nezabrinjava samo oštro i odlučno on shvaća kao u Libiji kad je Egipat povukao crvenu liniju

mladen3x
Gost
mladen3x
1 mjesec prije

 “Pentagon je tvrdio da je S-400 nekompatibilan sa NATO bezbjednosnim standardima i da bi mogao da ugrozi rad aviona F-35.”-potpuno u pravu,sruši svaki F-35 sukladno sa standardima,hahahahah….

Mr.Coffee
Gost
Mr.Coffee
1 mjesec prije

A Grci mogu imati S300 i ako cu u NATO? mrss tamo.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Erdogan je jasno rekao; “Nećemo moliti SAD za dopištenje u bilo kojem slučaju” nego ćemo činiti ono što smo mi odredili” Čime je jasno dao do znanja da ga mišljenje SAD ne zanima.

miroslav lončar
Gost
miroslav lončar
1 mjesec prije

turski s 400 je identičan ruskom-imaju isti motor-tu sličnosti prestaju,

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

😂👍

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

Jest se Turčin zahebo, kupio od Rusa sistem, sad sam ne zna šta bi s njim. Ako ga upotrijebi dobit će po guzi*i od amera, ako ga ne upotrijebi koji ga je kl*nac kupovao, ispade da se nekoga uplašio sto za njegov sultan-ego uopće nije dobro ni zdravo. Je*em ti S-400 i kad ga kupi?!?

postenlopov
Gost
postenlopov
1 mjesec prije

Cim napusti tursku teritoriju S400 ce prestat da radi. Pitajte Putina , ako meni ne vjerujete.

chosmos
Gost
chosmos
1 mjesec prije

Hajde da se ne zanosimo kolektivno, riječ je o samo jednom – sputavanje političkog Islama gdje god da se pojavi. Toliko licemjerja i kontradiktornosti da postaje zamorno čitati glupava saopštenja. U ovom slučaju, što bi Grčka mogla imati S300 kao članica NATO? Vrlo jednostavno, iako nam mažu oči sekularizmom, ateizmom i raznim tipovima izama, sve se odigrava ipak o ideološkim principima dobra i zla. Ono što sljedbenici nebeskih objava ne bi smjeli dopustiti je da im Ročildovi bankari brane vjeru i zavađaju sa braćom po Knjizi. Kao što su se u 7.stoljecu muslimani radovali pobjedi kršćanske Bizantije nad idolopokloničkom Perzijom. Trebali bi se i Kršćani radovati usponu političkog Islama i gledati u srž stvari, a ne nasjedati na razne spletke koje dolaze iz bezbroj pravaca. Iako su u manjini, Turska i još neke zemlje su svijetla tačka u ovom unipolarnom svijetu ludila.

Kometa
Gost
Kometa
1 mjesec prije

Podržavam kupovinu S-400 ali kada je u pitanju Erdogan imam sledeće probleme sa njim i njegovom politikom:
-Puštanje isisa preko granice u Siriju, kupovina nafte od isisa, prodaja oružja i opreme Isisu.
-agresija i okupacija Sirije, organizovanje finansiranje i podrška terorističkim grupama (HTS FSA itd…) manipulisanje izbeglicama i ucenjivanje EU sa njima.
-Finansiranje i podrška islamistima u Tripoliju i Misrati, slanje terorista iz sirije u Libiju, nelegalna ispitivanja ležišta nafte.
-Saradnja sa Muslimanskim bratstvom, podrška čečenskim teroristima na Kavkazu, podrška Ujgurskim teroristima, podrška ultra desničarima (Sivi Vukovi)
-Negiranje genocida nad jermenima i podrška pokretanju rata u Nagorno karabahu.
-Okupacija severa Kipra, zabrana povratka grčkim izbeglicama, pretvaranje Aja Sofije u džamiju.
-zločini nad kurdima i kršenje ljudskih prava, hapšenje novinara, otpuštanja javnih službenika po političkoj liniji, organizovani kriminal, neoosmanizam i revizija istorije, teritorijalne pretenzije prema susedima itd…

Demokracija
Gost
Demokracija
1 mjesec prije

To isto radi i usa,izrael..

Kometa
Gost
Kometa
1 mjesec prije

Uradili su i rade oni mnogo gore stvari od gore navedenog, samo ne znam kakve to veze ima sa temom?

chosmos
Gost
chosmos
30 dana prije

Sve to što si naveo može se reći za bilo koju državu svijeta jer je ciljano vađeno iz konteksta. Ali evo nekih činjenica:

  • Najviše ISILovih pripadnika je ustvari prešlo preko ruske granice i sa ruske teritorije
  • Rusija je došla u Siriju da brani ustvari diktatorski režim koji je uspostavila Francuska i koji je štitio zapadne interese na tom podneblju 60 godina. Pored Rusije tu su još 50 drugih zemalja sa drugog kraja svijeta, a zašto ne bi Turska koja ima 900km dugu granicu sa Sirijom i koja najviše osjeti nered u Siriji. Jedina je Turska prihvatila 4 miliona izbjeglica. To nije mala stvar. EU, koja je stvorila te izbjeglice, nudi miljarde samo da ne krenu tamo.
  • Rusija je otvoreno poslala plaćenike u Libiju, a i svaka druga kolonijalna sila. Zašto je problem Erdogan? Nije on lud da ne zna da se turski interesi više ne brane samo kad dođu strani ratni brodovi na Bosfor.
  • Ako su za tebe Čečeni teroristi ili Ujguri ili Muslimansko bratstvo, pa i za Izarel i Saudijsku Arabiju su. I ostale brutalne kolonijalne sile jer im koncept otpora u vidu Političkog Islama najviše poništava zločinačke interese. Znači nisi na pravoj strani.
  • Genocid nad Jermenima se politizira nakon 100 god kada treba javno mijenje okrenuti protiv Turske. Srbija i Rusija ne priznaju genocid u Srebrenici koji se desio samo 20god prije uz hiljade sati video snimaka, hiljade žrtava i svjedoka te stotine javnih priznanja.
  • Rusija je okupirala 7-8 pokrajina u zadnjih deset godina i ne vidim da se sekiraš oko toga. Sjeverni Kipar je rezultat fašističkog pokreta u Grčkoj koji je uletio sa vojskom na Kipar da ga aneksira uprkos što je već postojao sporazum o ne miješanju u unutarnje stvari. Plus, počinjeni su masovni zločini i protjeran je 150 hiljdada turaka na sjever, a onda je uletila i turska vojska. To su činjenice.
  • Gdje su te džamije u Grčkoj, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, a bilo ih je na hiljade? Turci su sačuvali sve i jednu crkvu, samostan i tradiciju drugih naroda. Ovdje su vladali 500 god i svaka crkva je sačuvana, a ljudi su u potpunosti bili slobodni ispoljavati vjeru.Šta bi se desilo da je npr bila Velika Srbija ili bilo koja druga Imperija vladala i bar 5 godina?
  • Da se u Njemačkoj ili Americi npr desilo to da jedna organizacija nasilno preuzme narodnu izabranu vlast u zemlji i pri tom pobije stotine građana, ne bi bili u zatvorima nego bi vjesili po banderama i električnim stolicama. U Rusiji se truje opozicija na dnevnoj bazi. Zato ne seri, nemaš ti problem sa Erdoganom nego sa svojim ispranim mozgom i patološkom mržnjom, a takav nikad nećeš biti sposoban prodrijeti u pravu realnost.
Janjičar iz Srbije
Gost
Janjičar iz Srbije
1 mjesec prije

Neeeeedaj se Sultaneeee, pozivam cijeli balkan da podrži naseg Sultana! Ćekamo ga od kraja prvog svjetskog rata…bračo Srbi,Makedonci, Bugari,Grci, Albanci, Hercegovci , Bosanci i Hrvati…u ime naših slavnih janjičarskih predaka dajmo podrsku Erdoganu da vrati slavu naše carevine! Osim po povjesti sa turcima dijelimo i genetiku a i ovaj nas lijepi balkanski mentalitet.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik