Pentagon tvrdi da tursko testiranje S-400 rizikuje „ozbiljne posljedice“ po odnos sa SAD

Erdogan - S-400
14 komentara

Tursko testiranje sistema PVO S-400 može imati ozbiljne posljedice na odnos Ankare sa Washingtonom, rekao je u petak portparol Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

„Američko ministarstvo odbrane najoštrije osuđuje tursko testiranje sistema PVO S-400 od 16. oktobra – test koji je danas potvrdio turski predsjednik Recep Erdogan“, rekao je Hoffman. „Protivimo se turskom testiranju ovog sistema, koji rizikuje ozbiljne posljedice po naš bezbjednosni odnos.“

Sličnu izjavu dao je prošlog petka i američki State department.

Hoffman je takođe ponovio stav Washingtona da „operativni sistem S-400 nije u skladu sa obavezama Turske kao saveznika SAD i NATO“.

Erdogan je u petak izjavio da Turska neće imati nikakve konsultacije sa Sjedinjenim Državama u vezi sa ispitivanjima sistema PVO S-400 kupljenim od Rusije.
Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je u četvrtak da je njegova zemlja sprovela testiranje sistema PVO S-400 u Sinopu, sugerišući da su ispitivanja jednostavno predviđeni posao u okviru ugovora.

Od 2018. godine administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je niz mjera za pritisak na vladu u Ankari da otkaže kupovinu S-400, uključujući uklanjanje Turske iz lanca snabdjevanja avionima F-35, uprkos dodatnim troškovima programa.

Sjedinjene Države predložile su kupovinu S-400 od Ankare, u pokušaju da riješe problem. Pentagon je tvrdio da je S-400 nekompatibilan sa NATO bezbjednosnim standardima i da bi mogao da ugrozi rad aviona F-35.

Turska je više puta obećala da će aktivirati raketne sisteme koje je Rusija isporučila tokom ljeta 2019, uprkos prijetnjama sankcijama iz SAD.

S-400SADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SULE
3 godine prije

Šta cekate udarite sankcije sultanu pa će vas možda i ozbiljnije poslušati jer njega diplomacija u rukavicama previše nezabrinjava samo oštro i odlučno on shvaća kao u Libiji kad je Egipat povukao crvenu liniju

mladen3x
3 godine prije

 “Pentagon je tvrdio da je S-400 nekompatibilan sa NATO bezbjednosnim standardima i da bi mogao da ugrozi rad aviona F-35.”-potpuno u pravu,sruši svaki F-35 sukladno sa standardima,hahahahah….

Mr.Coffee
3 godine prije

A Grci mogu imati S300 i ako cu u NATO? mrss tamo.

Max
3 godine prije

Erdogan je jasno rekao; “Nećemo moliti SAD za dopištenje u bilo kojem slučaju” nego ćemo činiti ono što smo mi odredili” Čime je jasno dao do znanja da ga mišljenje SAD ne zanima.

miroslav lončar
3 godine prije

turski s 400 je identičan ruskom-imaju isti motor-tu sličnosti prestaju,

Davor drugi
3 godine prije

Jest se Turčin zahebo, kupio od Rusa sistem, sad sam ne zna šta bi s njim. Ako ga upotrijebi dobit će po guzi*i od amera, ako ga ne upotrijebi koji ga je kl*nac kupovao, ispade da se nekoga uplašio sto za njegov sultan-ego uopće nije dobro ni zdravo. Je*em ti S-400 i kad ga kupi?!?

postenlopov
3 godine prije

Cim napusti tursku teritoriju S400 ce prestat da radi. Pitajte Putina , ako meni ne vjerujete.

chosmos
3 godine prije

Hajde da se ne zanosimo kolektivno, riječ je o samo jednom – sputavanje političkog Islama gdje god da se pojavi. Toliko licemjerja i kontradiktornosti da postaje zamorno čitati glupava saopštenja. U ovom slučaju, što bi Grčka mogla imati S300 kao članica NATO? Vrlo jednostavno, iako nam mažu oči sekularizmom, ateizmom i raznim tipovima izama, sve se odigrava ipak o ideološkim principima dobra i zla. Ono što sljedbenici nebeskih objava ne bi smjeli dopustiti je da im Ročildovi bankari brane vjeru i zavađaju sa braćom po Knjizi. Kao što su se u 7.stoljecu muslimani radovali pobjedi kršćanske Bizantije nad idolopokloničkom Perzijom. Trebali bi se i Kršćani radovati usponu političkog Islama i gledati u srž stvari, a ne nasjedati na razne spletke koje dolaze iz bezbroj pravaca. Iako su u manjini, Turska i još neke zemlje su svijetla tačka u ovom unipolarnom svijetu ludila.

Janjičar iz Srbije
3 godine prije

Neeeeedaj se Sultaneeee, pozivam cijeli balkan da podrži naseg Sultana! Ćekamo ga od kraja prvog svjetskog rata…bračo Srbi,Makedonci, Bugari,Grci, Albanci, Hercegovci , Bosanci i Hrvati…u ime naših slavnih janjičarskih predaka dajmo podrsku Erdoganu da vrati slavu naše carevine! Osim po povjesti sa turcima dijelimo i genetiku a i ovaj nas lijepi balkanski mentalitet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI