Američki mediji tvrde da su mete u turskim ispitivanjima sustav S-400 mogle biti britanske bespilotne letjelice

S-400 - Protuzračni raketni sutav
9 komentara

Sjedinjene Države snažno su se usprotivile namjeri Turske u vezi s kupovinom protuzračnog sustava ruske proizvodnje te su nedavno upozorile Ankaru protiv službenog raspoređivanja tih sustava, kao i protiv provođenja praktičnih ispitivanja. Međutim, brojna izvješća sugeriraju kako Turska planira testirati svoje S-400 između 10. i 16. listopada.

Turska je prevezla 10 bespilotnih letjelica Banshee britanske proizvodnje, na poligon Sinop u isto vrijeme kada je navodno prebacivala svoje protuzračne obrambene sustave S-400 na isto mjesto, stoji u objavi u časopisu Drive, koje se pozivaju na službene izvještaje. Prema časopisu, letjelice bi mogle biti korištene za ispitivanje sposobnosti S-400 sustava, koje je Ankara kupila od Rusije.

Iako sama ispitivanja nikada nisu službeno potvrđena, korisnici turskih društvenih mreža objavili su nekoliko videozapisa raketnog traga u zraku u blizini Sinopa 16. listopada. Prije toga, korisnici mreže objavili su i videozapise koji prikazuju transport raketnih sustava S-400 u smjeru grada Sinopa, smještenog na obali Crnog mora.

Sputnjikov izvor u obrambenoj industriji rekao je da su se ispitivanja odvijala i  da su bila uspješna. Prema izvoru, S-400 uspješno su oborili tri cilja s tri projektila.

SAD se protive turskom ispitivanju mogućnosti S-400 sustava

Izvješća Turske, koja je navodno testirala svoje S-400, izazvala su zabrinutost u SAD-u, a State Department obećao je da će takva ispitivanja osuditi, ukoliko bude potvrđeno da su ona zaista i provedena. Washington je nadalje zaprijetio Ankari u pogledu posljedica vezanih uz bilateralnu suradnju, u slučaju ispitivanja sustava koje je kupila od Rusije.

“U slučaju službene potvrde ispitivanja, najoštrije bismo osudili lansiranje ispitne rakete S-400 kao nešto što je nespojivo s Turskom kao našim saveznikom i pripadnicom NATO-a. SAD su bile jasne u vezi s očekivanjima vezanim uz sustav S-400. Također smo bili jasni o potencijalnim ozbiljnim posljedicama za odnos između nas i Turske, ako bi Turska odlučila ispitati borbenu spremnost tog sustava”, rekla je glasnogovornica State Departmenta, Morgan Ortagus.

SAD se protivi planovima svog saveznika u NATO-u u vezi s kupnjom ruskih sustava, otkako je postignut dogovor 2017. godine. No bez obzira na to, Ankara je inzistirala na nabavljanju novog sustava protuzračne obrane. Turska je nadalje istaknula da je Washington godinama zaustavljao razgovore o prodaji sustava Patriot, što je potaknulo donošenje odluke i nabavku sustava od drugog ponuditelja.

Washington tvrdi da su ruski S-400 nespojivi s NATO-ovom obrambenom mrežom, unatoč tome što u prošlosti SAD nisu imale problema s time što je Grčka kupovala sustave S-300 od Moskve. Druga je stvar koja zabrinjava SAD jest tvrdnja da bi Kremlj mogao koristiti turske S-400 za otkrivanje slabosti američkih borbenih mlažnjaka, uključujući F-35. Turska je navodno u više navrata nudila Bijeloj kući zajednički pronalazak rješenja za ove zabrinutosti, ali ih je Washington odbacio i inzistirao na tome da Turska odustane od tih sustava ili da ih barem ne aktivira, prijeteći da će u suprotnom Turskoj nametnuti sankcije. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je ove zahtjeve neprihvatljivima.

PVOS-400turska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
3 godine prije

Ako je virovat propagandi, razbijen još jedan S-300
https://www.youtube.com/watch?v=k4jG_TNIyAQ

Ringo10a
3 godine prije

Jesu vjerojatno su spicili maketu, tih maketa tamo imas koliko hoces
A to koliko svi lazu to je posebna prica

tihobl
3 godine prije

Gledao sam snimak. Pogodili su nesto izmedju dva brda. Mogu tvrditi sta hoce.
Sad se i jedni i drugi hvale sa oborenim Su-25.

Ali sve je to nebitno. Vaznije je sta 10 britanskih dronova radi blizu Gruzije.

Max
3 godine prije

Po mišljenju moje malenkosti NATO tu ne može ništa.. Turska će postaviti taj sustav A NATO se boji da bi taj Sustav mogao otkriti podatke o F35. Državni udar je propao covid i mjere su već tu… Nemaju više čime rušiti Erdogana koji se osilio i osamostalio..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI